Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ


Από το Σεπτέμβριο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας το παράρτημα του ΣΔΕ Αγρινίου με ένα τμήμα 21 μαθητών και φιλοξενείται στους χώρους του Λυκείου Βόνιτσας.
Νέοι και νέες του δήμου Ανακτορίου αλλά και γειτονικών, διαφόρων ηλικιών, αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα στη ζωή τους ,εκμεταλλευόμενοι την τελευταία ίσως ευκαιρία της ζωής τους να γνωρίσουν το χώρο της γνώσης.
Σκοπός των Σ.Δ.Ε. είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα, καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας.
Στόχοι των Σ.Δ.Ε. είναι:
α .Η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω.
β .Η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
γ .Η απόκτηση σύγχρονων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που θα τους βοηθήσουν στην κοινωνική-οικονομική ένταξη και ανέλιξη.
δ. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των εκπαιδευομένων.
ε. Η συμβολή στην ένταξή τους ή στη βελτίωση της θέσης τους στον χώρο της εργασίας.
Τα Σ.Δ.Ε. απευθύνονται σε ενήλικες άνω των 18 ετών, που τελείωσαν το Δημοτικό Σχολείο και δε φοίτησαν καθόλου στο Γυμνάσιο ή το εγκατέλειψαν πριν το τελειώσουν.
Ένα Σ.Δ.Ε. προσφέρει στους εκπαιδευόμενους :
-Τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου (νόμος 2525/1997, άρθρο 5 )
-Ουσιαστική μόρφωση.
-Γνώση αγγλικής γλώσσας και χρήση υπολογιστών.
-Συμβουλευτικές υπηρεσίες και σύνδεση με την αγορά εργασίας.
-Ψυχολογική στήριξη σε μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες της ενήλικης ζωής.
Τα Σ.Δ.Ε. λειτουργούν τα απογεύματα, 4.30 έως 8.30, Δευτέρα έως Παρασκευή.
Η φοίτηση διαρκεί δύο εννιάμηνα. Αυτό ισχύει για όλους τους εκπαιδευόμενους, ανεξάρτητα αν έχουν φοιτήσει σε κάποιες τάξεις του Γυμνασίου.
Διδάσκονται: Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Νέες Τεχνολογίες, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αισθητική Αγωγή. Το περιεχόμενο των <μαθημάτων> προσαρμόζεται στις ανάγκες των εκπαιδευομένων.
Ένας απόφοιτος Σ.Δ.Ε. μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης:Ενιαίο Λύκειο, ΕΠΑ.Σ,ΕΠΑ.Λ. Μπορεί επίσης να ισχυροποιήσει τη θέση του στην αγορά εργασίας.
Για να <εγγραφεί> κάποιος στο Σ.Δ.Ε πρέπει να πάει στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Βόνιτσας, και να συμπληρώσει μια αίτηση. Οι αιτήσεις υποβάλλονται όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και αφορούν τη φοίτηση της επόμενης σχολικής περιόδου. Οι υποψήφιοι που επιλέγονται να φοιτήσουν στο Σ.Δ.Ε. ειδοποιούνται τηλεφωνικά και γραπτά. Οι επιλογές γίνονται στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Πληροφορίες δίνονται τις ώρες λειτουργίας του Σ.Δ.Ε. 4.30-8.30 Τηλέφωνα: 26430-22269(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΝΙΤΣΑΣ),
2641056100(ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ)


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Π.ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: