Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη του Δημάρχου Ανακτορίου κ. Αποστολάκη στον ΝΕΡΩΝΑ ΚΡΙΤΗΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ


Όπως σας είχα υποσχεθεί στο τεύχος του Ιουλίου της εφημερίδας «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» πραγματοποίησα την συνέντευξη με τον Δήμο Ανακτορίου κύριο Γεώργιο Αποστολάκη. Πολλοί μόλις έμαθαν πως ο Νέρωνας θα μιλήσει face to face με τον Δήμαρχο χωρίς την παρουσία …σωματοφυλάκων και ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, έσπευσαν να εκφράσουν την απορία τους και γιατί όχι και τον …φόβο τους για πιθανούς τραυματισμούς!!! Αρχικός μου στόχος ήταν να τον …χτυπήσω και να επιμείνω με καυτά ερωτήματα. Τελικά αποφάσισα κατά την διάρκεια της συνέντευξης να μην επιμείνω πάνω σε αυτά τα ερωτήματα και να αφήσω εσάς τους αναγνώστες να κρίνετε το κατά πόσο τα λεγόμενα του Δημάρχου ισχύουν ή όχι. Στόχος μoυ ήταν να διαβάσουμε τις απόψεις του Δημάρχου σε κάποια ερωτήματα που μπορεί να ήθελε ο καθένας από εσάς να του θέσει και να κριθεί ένα χρόνο πριν τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Ποιες είναι οι αλήθειες και ποια τα ψέματα θα το κρίνετε εσείς.

1.ΕΡ: Γιατί ασχοληθήκατε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τι προσδοκάτε από αυτή την ενασχόληση;
ΑΠ: Πράγματι είναι μια καλή ερώτηση αυτή. Στις μέρες μας δύσκολα συναντάς στην πολιτική ανθρώπους ανιδιοτελείς. Η πλειοψηφία των ασχολούμενων με τα κοινά θεωρείται τουλάχιστον πως αποβλέπουν σε προσωπικό όφελος. Εγώ δεν ανήκω σ΄ αυτήν την κατηγορία. Για μένα η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μεράκι. Είναι διάθεση για προσφορά στον τόπο μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ΄αυτόν τον τόπο. Όλα αυτά τα χρόνια με πλήγωνε η μιζέρια και η απομόνωση της περιοχής μου. Έβαλα λοιπόν σκοπό της ζωής μου να βγάλω αυτόν τον τόπο από την αφάνεια και τον μαρασμό. Πιστεύω ότι πέτυχα μέχρι τώρα να βάλω τον Δήμο Ανακτορίου σε μια άλλη τροχιά. Ευελπιστώ ότι όταν θα έρθει η ώρα να αποχωρήσω από τα κοινά θα έχω δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία του τόπου μας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου. Για να μπορέσουν επιτέλους τα παιδιά μας να ριζώσουν και να προκόψουν στον τόπο τους.

2.ΕΡ:Τι πέτυχε η δημοτική αρχή την τετραετία που διανύουμε για το Δήμο μας;
ΑΠ: Από το 2002 όταν αναλάβαμε τα ηνία του δήμου Ανακτορίου, αλλάξαμε ριζικά τους ρυθμούς σε κάθε δραστηριότητα του Οργανισμού του Δήμου. Όλοι, από το Δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο εργάτη με σχέδιο και αποφασιστικότητα αλλά και με πολύ δουλειά βαλθήκαμε να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια και να δώσουμε στο συμπολίτη μας ότι πράγματι δικαιούνταν και το στερήθηκε. Έτσι καταφέραμε ο Δήμος Ανακτορίου να γίνει πρωταθλητής σε έργα και χρηματοδοτήσεις. Πετύχαμε να γίνει ο Δήμος μας πρότυπο για όλους του Δήμους της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι τυχαίο που οι δήμοι και η Νομαρχία Λευκάδας αλλά και της Πρέβεζας αναφέρονται με μια δόση θαυμασμού αλλά και ζήλειας για ότι εμείς πετύχαμε. Ο λαός του Ανακτορίου αναγνωρίζοντας αυτή μας τη προσπάθεια και όχι μόνο, μας εξέλεγξε και τη δεύτερη τετραετία με το τεράστιο ποσοστό του 60%. Σε μερικούς συμπολίτες μας έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι η τετραετία που διανύουμε δεν είναι δημιουργική και πως ο Δήμος δεν παράγει πια έργο. Αυτό είναι λάθος τεράστιο. Η δημοτική αρχή με τον ίδιο ζήλο, με μαχητικότητα και οργάνωση προωθεί τα συμφέροντα της περιοχής μας και την ολοκλήρωση των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος. Βέβαια είναι γνωστό σε όλους πως η χρηματοδότηση των δήμων από το 2006 και μετά είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς. Είναι κάτι που το ζει όλη η Ελλάδα π.χ. το 4ο ΕΣΠΑ (2007-2013) δεν έχει ανοίξει ακόμα και κανένας Δήμος στην Ελλάδα δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Εμείς παρόλα αυτά δεν έχουμε μείνει αδρανείς. Πέρα από τα έργα που ολοκληρώνουμε και από αυτά που θα υλοποιούμε με χρήματα που εξασφαλίζουμε με προσωπικές παρεμβάσεις και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, έχουμε σχεδιάσει και μελετήσει μια σειρά από μεγάλα αναπτυξιακά έργα που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα έχουμε ήδη εντάξει σε προγράμματα για χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ανοίξουν τα προγράμματα χρηματοδότησης και πάλι ο Δήμος Ανακτορίου θα είναι μπροστάρης και πρωταθλητής.

3.ΕΡ:Πιστεύεις ότι έχεις κάνει λάθη τα χρόνια που είσαι Δήμαρχος και αν ναι, ποια είναι αυτά;
ΑΠ: Δεν διεκδίκησα ποτέ το αλάθητο του Πάπα. Ούτε ισχυρίστηκα ποτέ ότι έχω καμία σχέση με τον Ζαρατούστρα του Νίτσε. Σίγουρα σαν άνθρωπος και σαν δήμαρχος έχω κάνει και λάθη. Εξάλλου όποιος δουλεύει κάνει και λάθη. Για ένα πράγμα όμως είμαι σίγουρος. Τίποτα από αυτά που κάποιος μπορεί να χαρακτηρίσει σαν λάθος δεν έγινε με σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια. Για παράδειγμα: Σήμερα θεωρώ ότι ήταν λάθος το στρώσιμο του ιστορικού κέντρου με το συγκεκριμένο κυβόλιθο. Και αναφέρομαι μόνο στα έργα επιφάνειας γιατί όλη η υποδομή του έργου που είναι και η μεγάλη δαπάνη είναι απόλυτα σωστή. Τελικά όμως τα λάθη θα τα δει και θα τα κρίνει ο λαός του Ανακτορίου. Ένα όμως είναι βέβαιο. Καθημερινά στο γραφείο μου και όχι μόνο, αφουγκράζομαι τις απόψεις των συμπολιτών μου, καταγράφω τις απόψεις τους και προσπαθώ να ελαχιστοποιήσω τα λάθη μου. Εξακολουθώ όμως να είμαι άνθρωπος με ότι αυτό συνεπάγεται.

4. Ερ: Πόσα χρήματα θα χρειαστεί ακόμα να πεταχτούν για την πλατεία;
ΑΠ: Δεν συμφωνώ με τον όρο που χρησιμοποιείτε. Δεν πετάχτηκε ούτε ένα ευρώ για την πλατεία. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ και αφορούσε την πλακόστρωση και το φωτισμό της πλατείας. Αυτό και υλοποιήθηκε. Ο Δήμος βέβαια δεν αρκείται σε αυτό. Ήδη έχουμε ξεκινήσει μελέτη και με απόφαση που πήρε το Δ.Σ. σε συνεννόηση και με τους καταστηματάρχες της πλατείας θα προχωρήσουμε στον εξωραϊσμό και την ανάδειξη της πλατείας. Υπολογίζουμε ότι το κόστος δε θα ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί η παρέμβαση αυτή στην πλατεία τότε θα αλλάξει σίγουρα και η άποψη που έχετε κι εσείς.

5.Ερ:Τι έχετε να απαντήσετε για το περιβόητο θέμα της «σακούλας»;
Απ: Έχει γίνει πια κουραστικό να επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα. Έχω απαντήσει πολλές φορές και σ΄αυτή την ερώτηση. Και μάλιστα εκτεταμένη απάντησή μου δημοσιεύθηκε ξανά στο παρελθόν και στην Ακαρνανία. Θα ξαναπώ όμως δύο πράγματα. Πρώτον ότι όλοι οι μικροί δήμοι και οι πρώην Κοινότητες λειτουργούν κατεξοχήν μ΄αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στον τρόπο που το ελληνικό δημόσιο και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αντιμετωπίσει τη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών δήμων. Πάντως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι επί των ημερών που εγώ είμαι δήμαρχος κάθε ευρώ που μπαίνει ή βγαίνει από το Δήμο ελέγχεται απόλυτα και υπάρχουν παραστατικά για το που χρησιμοποιήθηκαν. Η κακοήθεια κάποιων που θεωρούν ότι μπορούν να σπιλώσουν την προσωπικότητά μου δεν με αγγίζει. Ίσως να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ και η οικογένεια μου κάθε χρόνο υποβάλλουμε δήλωση πόθεν έσχες και τα εισοδήματά μας είναι ορατά. Ήδη πλήρωσα την πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς λόγω φορολογικής δήλωσης.

6.Ερ:Η περιοχή μας βάλλεται από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Πώς το αντιμετωπίζει ο Δήμος ένα τέτοιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα;
Απ: Οι διαπιστώσεις σας για το πρόβλημα με τα ναρκωτικά με βρίσκουν σύμφωνο. Ωστόσο ο Δήμος δεν διαθέτει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πάταξη του φαινομένου και ούτε από τη φύση του μπορεί να λειτουργήσει ως αστυνομία. Έχουμε κάνει βέβαια τις πρέπουσες ενέργειες και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους για την πάταξη της μάστιγας των ναρκωτικών στην περιοχή μας. Αυτά δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες.

7.Ερ:Έχουν βοηθήσει και σε ποιο βαθμό οι βουλευτές και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων της Κυβέρνησης το έργο της δημοτικής αρχής;
Απ: Σε κάθε ευκαιρία έχω τονίσει και το επαναλαμβάνω. Εγώ είμαι δήμαρχος του Ανακτορίου και λειτουργώ με κριτήριο το συμφέρον των συμπολιτών μου και μόνο. Γι αυτό απευθύνομαι κάθε φορά με κάθε κυβέρνηση στους παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειές μας. Πράγματι και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία από το 2004 και μέχρι σήμερα, έχω πάρει σημαντική βοήθεια για το Δήμο μας. Όλους όσους μας έχουν βοηθήσει τους έχω ευχαριστήσει δημόσια και όπου χρειαστεί θα το επαναλάβω. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι δεν μας χάρισε κανένας τίποτε. Διεκδικήσαμε και αποκτήσαμε με πολύ κόπο και επιμονή πράγματα που δικαιούμασταν.

8. Ερ:Πώς αντιμετωπίζει ο Δήμος το μεγάλο πρόβλημα των σχολικών κτιρίων. Ξεκινά σε ένα μήνα η νέα σχολική χρονικά και τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου θα εξακολουθήσουν να κάνουν μάθημα στα κοντέινερ.
Απ: Είναι και δική μου αγωνία η λειτουργία του Γυμνασίου και του Λυκείου σε αίθουσες κοντέινερ. Εμείς από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα πιέσαμε προς κάθε κατεύθυνση για οριστική και σύγχρονη λύση. Έτσι εντάξαμε τη δημιουργία νέου συγκροτήματος λυκείου και γυμνασίου σε οικόπεδο που ο δήμος προσέφερε στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, με τελικό προϋπολογισμό 7.850.000 Ευρώ και με πιθανή δημοπράτηση του έργου αρχές του 2010.Όσο για το υπάρχον κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου επιτέλους μετά από παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις των αρμοδίων φορέων και μετά από ασφυκτική δική μας πίεση δημοπρατείται η μελέτη για την συντήρησή τους, προϋπολογισμού 1.320.000 ευρώ. Καταφέραμε και εντάξαμε στο πρόγραμμα σχολικής στέγης της Νομαρχίας σημαντικά έργα όπως την αποκατάσταση ζημιών στο Α΄ και Β΄ δημοτικό σχολείο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Επίσης πετύχαμε την ανέγερση δύο νέων νηπιαγωγείων στη Βόνιτσα προϋπολογισμού 400.000 ευρώ για το καθένα. Ήδη αυτό το μήνα δημοπρατείται το ένα από αυτά, ενώ ήδη λειτουργεί το νέο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο. Ολοκληρώθηκε ολοήμερο διθέσιο νηπιαγωγείο στον Άγιο Νικόλαο και δημοπρατήθηκε η επέκταση - συντήρηση του δημοτικού σχολείου από τη Νομαρχία στο ίδιο διαμέρισμα. Τέλος δημοπρατήσαμε την μετατροπή του παλαιού πέτρινου δημοτικού σχολείου σε παιδικό σταθμό. Η σχολική στέγη σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου είναι σε άριστη κατάσταση και η συντήρησή τους χρηματοδοτείται από το Δήμο.

9.Ερ:Σας είχα πάντως προτείνει σαν Νέρωνας και ακραίες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα να κλείσουμε τους δρόμους.
Απ: Πράγματι η πρόταση που έκανες σαν Νέρωνας ήταν ακραία. Εγώ δεν θέλω να παίρνω θέσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν ότι εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Εξάλλου οι επαναστατικές θέσεις δεν φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων του τόπου μας είναι ικανή να βοηθήσει στην επιτυχία των στόχων μας. Εγώ πάντα την επιζητώ. Δεν είναι όμως πάντα δεδομένη.

10. Ερ:Τι μπορεί να πράξει ο Δήμος για την σημερινή υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας;
Απ: Το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας δυστυχώς ακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας που το ΕΣΥ έχει τελευταία υιοθετήσει. Η λειτουργία του είναι αποτέλεσμα γενικότερης πολιτικής επιλογής που δυστυχώς δεν εξαρτάται από το Δήμο. Εμείς σαν Δήμος στο μέτρο που μας αναλογεί και με όσες δυνάμεις διαθέτουμε έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια για να γίνει σαφές και να φτάσει στα αυτιά κάθε υπεύθυνου φορέα ότι η υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των συμπολιτών μας. Ίσως εδώ χρειαστεί κάποια στιγμή να παρθούν συλλογικές αποφάσεις από τον λαό του Ανακτορίου για μαχητικές κινητοποιήσεις. Σ΄αυτόν τον τομέα η φωνή της εφημερίδας σας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά. Στην επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας κου Σαλμά πριν λίγες μέρες στο δήμο μας έγινε σαφές και από τον Υφυπουργό ότι ο Δήμαρχος μονίμως διεκδικεί πιεστικά για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

11. Ερ: Είναι αλήθεια ότι το θέμα που αφορά τη διοίκηση του ΠΑΣ Αμβρακικού σήμερα περνάει μια κρίση; Λέγεται ότι χρήματα υπάρχουν στην ομάδα χάρη στις επιχορηγήσεις του Δήμου, αλλά και χάρη σε σένα προσωπικά και σε άλλους παράγοντες της περιοχής αλλά δεν υπάρχουν άτομα πρόθυμα να συμμετέχουν στο ΔΣ. Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος γι΄αυτό;
Απ: Ο αθλητισμός γενικότερα είναι στις προτεραιότητες του Δήμου. Προσωπικά αγαπάω το ποδόσφαιρο και έχω δεσμούς συναισθηματικούς με τον ΠΑΣ Αμβρακικό. Γι΄αυτό σαν Δήμαρχος αλλά και σαν ιδιώτης προσέφερα σημαντική βοήθεια οικονομική και όχι μόνο, για την καλή πορεία της ομάδας. Η επιχορήγηση από το Δήμο είναι περίπου 35.000 ευρώ ενώ δε σας κρύβω ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος της αποζημίωσης του Δημάρχου διατέθηκε φέτος για την ομάδα. Παράλληλα εξασφαλίσαμε χορηγούς που μαζί με την πολύ σημαντική οικονομική βοήθεια της «Ανδρομέδα» έδωσαν και δίνουν σημαντική βοήθεια και οικονομική δυνατότητα στον ΠΑΣ Αμβρακικό. Εξάλλου το ΔΣ της Ομάδας συνεισέφερε οικονομικά και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να βοηθάει οικονομικά ακόμα και όταν θα πάψει να αποτελεί ΔΣ. Ο δήμαρχος όμως δεν είναι δυνατόν να είναι και μέλος του ΔΣ του Δ.Σ. του ΠΑΣ.Αμβρακικού. Με δική μου προτροπή έγιναν τρεις προσπάθειες μέσα από γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Δ.Σ. Δυστυχώς δεν είχαν αποτέλεσμα. Η τύχη του Αμβρακικού δεν εξαρτάται από κανένα άλλον παρά μόνο από την ευαισθητοποίηση αλλά και την εκδήλωση αγάπης του λαού του Ανακτορίου, καθώς και την ενεργοποίηση κάποιων συμπολιτών μας που θα αναλάβουν τα διαδικαστικά της ομάδας. Πιστεύω ότι αυτά θα υπάρξουν. Η οικονομική ενίσχυση είναι δεδομένη.

12. Ερ: Θεωρείς ότι οι δημοτικές εκλογές του 2010 θα είναι μια δύσκολη υπόθεση για σένα;
Απ: Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και γίνεται σε διαφορετικές συνθήκες. Προσωπικά δε θεωρώ καμία εκλογική αναμέτρηση εύκολη. Δεν υποτίμησα ποτέ κανέναν αντίπαλο. Έχω πάντα απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών μου και στη δική τους δύναμη στηρίζομαι.

13. Ερ: Έχεις ακούσει έως σήμερα τα ονόματα κάποιων υποψηφίων που πιθανόν να είναι αντίπαλοί σου στις προσεχείς εκλογές. Πιστεύεις ότι έχουν τα προσόντα να ηγηθούν του Δήμου Ανακτορίου;
Απ: Πράγματι ακούω και εγώ για πολλά ονόματα που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι. Εγώ τους σέβομαι όλους. Θεωρώ ότι όλοι έχουν διάθεση να προσφέρουν. Την ικανότητα του καθενός θα την κρίνει μόνο ο κυρίαρχος λαός.

14. Ερ: Αν χάσεις στις προσεχείς εκλογές ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Θα ασχοληθείς με την πολιτική σε άλλο επίπεδο, έτσι λέγεται, ή θα αποσυρθείς;
Απ: Κατ΄αρχάς δε θα χάσω. Είμαι βέβαιος ότι ο πολίτης του Ανακτορίου θα εκτιμήσει και το έργο και τη συμπεριφορά της υπάρχουσας δημοτικής αρχής και της δικής μου προσωπικά. Τώρα, αναφορικά με την ερώτησή σας. Δεν με ενδιαφέρουν τα αξιώματα και το βουλευτιλίκι. Άλλωστε μου είχε γίνει πρόταση στο παρελθόν και την απέρριψα χωρίς δεύτερη σκέψη. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει να κάνει, όπως πολλές φορές έχω τονίσει, με την αγάπη μου για τον τόπο μας και το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

15. Ερ: Κάποιοι από το κόμμα σου σε έχουν κατηγορήσει για αυταρχισμό και υπεροψία. Τελικά μήπως η εξουσία σε έχει φθείρει;
Απ: Ε, τώρα, κακιούλες υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Εγώ εκτιμώ όλους τους συμπολίτες μου και ιδιαίτερα αυτούς που με κρίνουν αυστηρά από το χώρο που προέρχομαι. Τώρα αυτά περί αυταρχισμού και υπεροψίας τα βλέπει ο κάθε πολίτης και τα κρίνει. Εγώ δεν άλλαξα και δε θα αλλάξω ποτέ. Ξέρω από πού προέρχομαι. Η εξουσία για μένα δεν είναι αυτοσκοπός ούτε μέσο προβολής.

16.Ερ: Πολλά μικρά και μεγάλα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως η μαρίνα, η Σάλτινη, το Ιστορικό κέντρο Βόνιτσας αλλά και έργα στα δημοτικά διαμερίσματα. Γιατί συνέβη αυτό και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απ: Πιστέψτε με, η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων που αναφέρατε δεν είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής. Αναφορικά με τη μαρίνα για την οποία και με ρωτάτε έχω αναφέρει πάμπολλες φορές ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς για την καθυστέρηση. Αλλά για να μην επανέρχομαι στα ίδια, ήδη το έργο αυτό έχει πάρει το δρόμο του, νομιμοποιείται και σύντομα θα γίνει δημοπρασία ώστε να την αναλάβει κάποιος ιδιώτης να την αξιοποιήσει προς όφελος και του Δήμου μας. Ήδη από τον Ιούλιο του 2008 έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στη Βόνιτσα για την εξυπηρέτηση ψαράδων και ερασιτεχνικών σκαφών με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Τέλος εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του Ν. 3554/2007 (ΦΕΚ 80/Α/2007) ζητήσαμε και πετύχαμε την νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων αλιευτικών καταφυγίων και άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να συντηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα αλιευτικά αυτά καταφύγια με προφανή οφέλη για τους ψαράδες όλων των διαμερισμάτων.
Σχετικά τώρα με τη Σάλτινη και την Κουκουμίτσα σας ενημερώνω ότι με δύο αποφάσεις του ΔΣ της ΚΕΔ που πάρθηκαν το Νοέμβριο του 2008 και το Μάρτιο του 2009 παραχωρήθηκε η Κουκουμίτσα στο Δήμο και επιπλέον αποφασίστηκε η αγορά της περιοχής Σάλτινης για τουριστική ανάπτυξη. Μην ξεχνάς ότι όταν ανέλαβα Δήμαρχος η Σάλτινη ήταν έτοιμη για ξεπούλημα σε ιδιώτες. Ας το αφήσουμε όμως αυτό το θέμα προς το παρόν γιατί ανακοινώσεις γι΄αυτό θα γίνουν στις αρχές του έτους. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω πιο πολλά. Προέχει το συμφέρον του Δήμου.
Για το ιστορικό Κέντρο, ήδη έχω δηλώσει και δημόσια και μάλιστα από τις αρχές Γενάρη του 2007 ότι το έργο θα επιμετρηθεί τόσο από μας όσο και από την Περιφέρεια και όπου υπάρχουν κακοτεχνίες θα ανακατασκευασθούν, αλλιώς ο Δήμος δεν το παραλαμβάνει. Έτσι και έγινε. Μετά από αυτή μας τη στάση ο εργολάβος αναγκάζεται να αρχίσει τέλος του μηνός την αντικατάσταση των κυβόλιθων στο δρόμο και τα πεζοδρόμια. Στη συνέχεια θα δούμε το θέμα της ανάπλασης της Πλατείας Σακελλαροπούλου και του δρόμου που είναι η στάθμευση των ταξί. Εάν εμείς φτιάχναμε τις ατέλειες των κυβόλιθων δε θα μπορούσαμε να αποδείξουμε τις κακοτεχνίες και θα πληρώναμε διπλά. Το μόνο που έχω να πω στους δημότες μας για το έργο αυτό είναι να ζητήσω συγνώμη για την ταλαιπωρία τους. Ελπίζω η ολοκλήρωση του έργου να τους ικανοποιήσει και να ξεχάσουν την ταλαιπωρία τους.
Αναφορικά τώρα με τα δημοτικά διαμερίσματα επιτρέψτε μου να σας αναφέρω επιγραμματικά κάποια από τα έργα που έχουμε δρομολογήσει είτε για δημοπράτηση είτε προς ολοκλήρωση. Στον Άγιο Νικόλαο για παράδειγμα το μεγαλύτερο έργο που πραγματοποιήσαμε και αρχίζει να φαίνεται σιγά σιγά είναι η εν μέρει αποδέσμευση από τη ΝATURA. Αποτέλεσμα αυτής της αποδέσμευση είναι ότι σήμερα η περιοχή από Άκτιο μέχρι Άγιο Νικόλαο έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Ξεκίνησαν επίσης αναπλάσεις των πεζοδρομίων και της περιοχής γύρω από το σχολείο, καθώς και ο φωτισμός της κεντρικής πλατείας. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω ΕΤΑΝΑΜ η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Ήδη στα πλαίσια του ΓΠΣ θα γίνει πολεοδόμηση και επέκταση σχεδίου καθώς και ο καθορισμός χρήσεων γης που ήδη ξεκίνησε.
Για το Μοναστηράκι ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δεύτερη είσοδο προϋπολογισμού 550.000 ευρώ. Επίσης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής»η ασφαλτόστρωση της αγροτική οδοποιίας προϋπολογισμού 520.000 ευρώ. Ακόμα γίνεται μελέτη και θα δημοπρατηθεί η ανάπλαση στην περιοχή Κόπτσες και Δασύλλιο. Ήδη ξεκίνησε η μελέτη για την πραγματική ανάπλαση της κοίτης του ποταμού, του καταρράχτη και του κέντρου του Μοναστηρακίου.Η μελέτη αυτή θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο του 2010 και ήδη έχουμε βρει τρόπο για απευθείας χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Μοναστηρακίου και θα αναδείξει την ιδιαίτερη φυσική του ομορφιά. Ήδη προχωράμε το ΓΠΣ το οποίο προβλέπει επέκταση σχεδίου πόλης που ενδιαφέρει και το Μοναστηράκι και αξιοποιεί και την περιοχή της Κορπής.
Στο Θύρρειο ολοκληρώθηκε το έργο του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και αρχές Σεπτέμβρη θα μπει σε λειτουργία. Είναι ένα έργο ενταγμένο στο Γ΄ΚΠΣ και στοίχισε 450.000 ευρώ. Επίσης ολοκληρώθηκε το έργο δεξαμενής και δικτύου ύδρευσης του οικισμού Γουργουβλή.
Ολοκληρώσαμε ένα μέρος από τα έργα ανάπλασης της εικόνας του χωριού και έπεται η συνέχεια. Ήδη εντάξαμε στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» την ασφαλτόστρωση των αγροτικών δρόμων με προϋπολογισμό 480.000 ευρώ και περιμένουμε εντολή δημοπράτησης. Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς και με το συντοπίτη μας βουλευτή Νίκο Μωραίτη και επιδιώκουμε την ανάπλαση του Θυρρείου από την είσοδο μέχρι την πλατεία και κυρίως την υλοποίηση των υποσχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για εκσυγχρονισμό και επέκταση του μουσείου. Σ΄αυτό υπήρχε μια καθυστέρηση λόγω του γνωστού προβλήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που πιστεύουμε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει λυθεί. Επίσης έχουμε προτείνει και διεκδικούμε πιεστικά την έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία να ξεκινήσει η ανάδειξη του τείχους του Θυρρείου. Αυτό θα γίνει ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσει ο Δήμος όλα τα χρήματα που απαιτούνται.
Στο Δρυμό ολοκληρώθηκε μέρος της ανάπλασης της εισόδου του Δρυμού. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και μετά την εκκλησία και θα δημοπρατηθεί πιθανότατα τον Οκτώβριο του 2009. Ολοκληρώνεται ακόμα η μελέτη των τριών πλατειών του Δρυμού και θα δημοπρατηθεί τέλος Σεπτέμβρη, ενώ μπαίνει σε πλήρη λειτουργία και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Εντάξαμε και στη Σάλτινη αλιευτικό καταφύγιο με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Ξεκινήσαμε πριν από δύο έτη την παρέμβασή μας στην περιοχή της Σάλτινης και θα συνεχίσουμε για την αξιοποίησή της. Ήδη η διαφορά φαίνεται. Τέλος από το ΓΠΣ θα ευνοηθεί και ο Δρυμός με επέκταση του σχεδίου πόλεως και την αξιοποίηση 300 στρεμμάτων στην περιοχή Παληονήσι.
Στα Παληάμπελα τελείωσε η ανάπλαση των εισόδων, της πλατείας και του παλαιού δημοτικού σχολείου. Συνεχίζουμε με την πλατεία της εκκλησίας, τον φωτισμό της και όποιες άλλες παρεμβάσεις χρειάζονται. Ήδη τα Παληάμπελα έχουν αρχίσει να παίρνουν το δικό τους χρώμα. Επισκευάζουμε το γήπεδο των Παληαμπέλων και εντάξαμε το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» ασφαλτόστρωση των δρόμων από το χωριό ως πρατήριο Γιαννέλλη και από το χωριό έως ΒΑΡΚΟ και περιμένουμε εντολή δημοπράτησης. Ακόμα νομιμοποιήσαμε το αλιευτικό καταφύγιο στο ΒΑΡΚΟ και εντάξαμε στο ΕΣΠΑ (4ο ΚΠΣ)τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Επίσης εντάξαμε έργο για την ολοκλήρωση και την ανάδειξη της Ακαδημίας Κοσμάς ο Αιτωλός με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Τέλος τις ευνοϊκές συνέπειες του ΓΠΣ θα της καρπωθούν και τα Παληάμπελα.
Στη Βόνιτσα μια σειρά από έργα έχουν δρομολογηθεί και θα δημοπρατηθούν εντός του φθινοπώρου. Μερικά από αυτά είναι:
-Εθνικό Στάδιο Βόνιτσας με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.
- Ανάπλαση ανατολικής εισόδου της πόλης από τη γέφυρα μέχρι το Κέντρο Υγείας, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, καθώς και της εισόδου από Λευκάδα με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ
-Έχουμε ξεκινήσει τη μελέτη για την ανάπλαση και την ανάδειξη από μαρίνα μέχρι Χώρα με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και πιθανή δημοπράτηση 2010. Επίσης θα γίνει η σύνδεση Χώρας - Αγίας Παρασκευής με πεζογέφυρα, έργου που είναι ήδη ενταγμένου με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, Αυτά σε συνδυασμό με το έργο ανάδειξης του ποταμού και της ευρύτερης περιοχής της Χώρας - Διβάρι, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και θα δημιουργήσουν χώρους αναψυχής για περίπατο και ποδηλασία.
-Ήδη έχουμε εντάξει από την προηγούμενη τετραετία στο Γ΄ΚΠΣ και με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ έργο συντήρησης - ανάδειξης Παναγίας της Θεοτόκου. Αυτό δεν έγινε ακόμα με ευθύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία ισχυριζόταν έλλειψη προσωπικού. Είναι όμως από τα πρώτα που προτάθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ
-Το έργο συντήρησης - ανάδειξης του Κάστρου με προϋπολογισμό 2.593.010 ευρώ, τώρα περιμένουμε την δημοπράτηση του καφέ- εστιατορίου καθώς και την ηλεκτροδότηση του Κάστρου απευθείας από τη ΔΕΗ.
Μέχρι σήμερα ο φωτισμός του Κάστρου γίνεται από τον δημοτικό φωτισμό για αυτό και δεν είναι ολοκληρωμένος.
-Εντάξαμε τη δημιουργία θεματικού πάρκου στα πλαίσια του οποίου θα παρουσιάσουμε σε εικονική πραγματικότητα την ναυμαχία του Ακτίου. Αυτό το έργο έχει προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ και είναι ενταγμένο στο 4ο ΕΣΠΑ
- Η μελέτη για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης – βιολογικός καθαρισμός είναι από τα πέντε πρώτα στην Ελλάδα που έχουν ελεγχθεί και βρίσκεται στο στάδιο εντολής δημοπράτησης. Ήδη έχουν εγκριθεί από το 4ο ΕΣΠΑ 5.712.000 ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχει και νέα πρόταση προς ΠΕΠ Δυτ. Ελλάδος για αναβάθμιση βιολογικού με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ. Αυτό αφορά νέο σύγχρονο σύστημα που ήδη εφαρμόζεται στη Γερμανία.
-Ο περιμετρικός δρόμος που θα απαλλάξει τη Βόνιτσα από τη διερχόμενη κίνηση θα πραγματοποιηθεί. Το έργο κοστίζει 6.000.000 ευρώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί αλλιώς δε θα επιτρέψω να γίνει ο άξονας Ακτίου – Αμβρακίας.
-Επίσης εντάξαμε την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ στο 4ο ΕΣΠΑ, ένα έργο που θα μας δώσει φθηνότερο ρεύμα και θα αποτρέψει την περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
-Ολοκληρώθηκε το έργο εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Βόνιτσας, ενώ ήδη ολοκληρώνουμε μελέτη για αλλαγή και του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Βόνιτσας με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ περίπου. Επίσης εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ για νέες δεξαμενές και εσωτερικό δίκτυο Νέας Καμαρίνας, Παναγιάς και Αγίας Σωτήρας
-Σύντομα θα δημοπρατηθεί η μελέτη σύνδεσης της αποχέτευσης των δημοτικών διαμερισμάτων στο βιολογικό καθαρισμό της Βόνιτσας. Είναι ένα έργο που ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.
-Ξεκινήσαμε ήδη μελέτη για τη δημιουργία νέου σύγχρονου δημαρχιακού μεγάρου προϋπολογισμού περίπου 6.000.000 ευρώ, που θα εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του νέου μεγάλου Καποδιστριακού Δήμου. Θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 400τ. μέτρων για θέατρο, κινηματογράφο και άλλες εκδηλώσεις.
-Και η Βόνιτσα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» με νέες μελέτες αγροτικής οδοποιίας. Θέλω τέλος να γνωρίζετε ότι τελείωσε η πρώτη φάση του ΓΠΣ. Στη συνέχεια στη δεύτερη φάση θα γίνει καθορισμός χρήσης γης καθώς και νέα μεγάλη επέκταση σχεδίου πόλης που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής.

17.Ερ: Ο Δήμος Ανακτορίου προχωράει. Ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά σχέδια για την ανάπτυξη του Δήμου;
Απ: Ανέφερα πιο πάνω διεξοδικά έργα που αφορούν το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Ωστόσο θέλω να σου πω ότι ο λόγος που με κάνει να είμαι και πάλι παρών στις επόμενες εκλογές είναι ακριβώς το όραμα για πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας. Αυτό είναι το επόμενο καθοριστικό βήμα μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής. Είναι βέβαια λίγο πρόωρο να αναφερθώ σ΄αυτά σχέδια που ήδη εκπονούνται. Ελπίζω το επόμενο έτος να δώσω μια απόλυτα ακριβή και ρεαλιστική εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον του Ανακτορίου. Ένα είναι βέβαιο. Ότι την επόμενη τετραετία στο Δήμο θα δημιουργηθούν τόσες θέσεις εργασίας που θα δώσουν την ευκαιρία σα παιδιά μας να παραμείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους με ανθρώπινες συνθήκες και να δημιουργήσουν ένα άλλο μέλλον για το Ανακτόριο.


Εις το επανιδείν
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
neronas14@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: