Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Καλώς ήρθατε στην …Άκραμπα


Στην Κουκουμίτσα κατασκήνωσαν τον μήνα που μας πέρασε πρόσκοποι από το Σύστημα Προσκόπων Παπάγου. Ο υπαρχηγός του συστήματος κύριος Αντώνης Μάλης, μας μίλησε για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και για το παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν και 58 παιδιά από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) του Δήμου Ανακτορίου και έλαβε χώρα στην Κουκουμίτσα την Πέμπτη 16 Ιουλίου.
«Κάθε καλοκαίρι προσπαθούμε να δημιουργούμε κατασκηνώσεις για προσκόπους σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων φέτος επιλέξαμε την Βόνιτσα και το νησάκι Κουκουμίτσα για να κατασκηνώσουμε. Αυτή την στιγμή που μιλάμε στο νησί βρίσκονται 20 πρόσκοποι μικρής ηλικίας και τις επόμενες ημέρες θα έρθουν και άλλα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Η Κουκουμίτσα είναι πάρα πολύ ωραία. Συνδυάζει πάρα πολλά καλά στοιχεία. Βρίσκεται κοντά σε πόλη οπότε αν χρειαστεί το οτιδήποτε βρισκόμαστε κοντά στον πολιτισμό όπως λέμε εμείς χαρακτηριστικά. Φυσικά αυτό έχει και τα καλά του αλλά και τα κακά του, γιατί στην Κουκουμίτσα όπως θα γνωρίζετε έρχεται πάρα πολύς κόσμος για περίπατο. Αυτό από την μία είναι καλό γιατί τα παιδιά έρχονται σε επαφή με κόσμο, από την άλλη όμως δεν είναι και τόσο καλό γιατί τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν και τόσο καλά την έννοια της κατασκήνωσης. Σίγουρα πάντως η Κουκουμίτσα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή», μας είπε ο κύριος Μάλης ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην βοήθεια που προσέφερε η Δημοτική Αρχή στους προσκόπους.
«Η Δημοτική αρχή μας βοήθησε ιδιαίτερα. Αρχικά χωρίς την δική της έγκριση δεν θα ερχόμασταν. Επίσης, μας έδωσε ρεύμα και νερό δωρεάν, ενώ αυτό σε άλλα μέρη που έχουμε επισκεφτεί δεν γινόνταν καθώς ήμασταν υποχρεωμένοι να το πληρώνουμε. Όποτε χρειάστηκε να αγοράσουμε κάποια πράγματα οι καταστηματάρχες της Βόνιτσας είχαν ειδοποιηθεί και μας έκαναν καλύτερες τιμές, μετά από υπόδειξη του Αντιδημάρχου κυρίου Μασούρα».
Στην συνέχεια ο κύριος Μάλης αναφέρθηκε στο παιχνίδι το οποίο έγινε και στο οποίο συμμετείχαν και 58 παιδιά από το Κ.Δ.Α.Π. Ανακτορίου.
«Για να μάθουμε κάποια πράγματα που εμείς θέλουμε στα Λυκόπουλα, οργανώνουμε κάποια παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια τα καλύπτουμε με ένα μύθο έτσι ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν πιο εύκολα και να μαθαίνουν διασκεδάζοντας αυτά που θέλουμε. Έτσι εμείς τώρα βρισκόμαστε στην Άκραμπα την πόλη όπου διαδραματίζεται η ιστορία του Αλαντίν. Οι βαθμοφόροι λοιπόν γίνονται οι ήρωες του παραμυθιού, άλλος παριστάνει τον Αλαντίν, άλλος την Γιασμίν, άλλος το Τζίνι και αυτοί θα καθοδηγούν τα παιδιά, τόσο τα Λυκόπουλα όσο και τα παιδιά από τα ΚΔΑΠ στο να συμμετέχουνε σε κάποια παιχνίδια».
Η συμμετοχή των παιδιών του ΚΔΑΠ ήταν πολύ μεγάλη και οι μικροί μας φίλοι διασκέδασαν πάρα πολύ με το παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν.
Κλείνοντας ο κύριος Μάλης μας είπε τα ακόλουθα για τον προσκοπισμό.
«Εμείς οι βαθμοφόροι των προσκόπων συμμετέχουμε εθελοντικά στις κατασκηνώσεις χωρίς καμία αμοιβή. Η μόνη αμοιβή είναι η ηθική που παίρνουμε. Ότι πληρώνουν οι γονείς είναι για να καλυφτούν τα έξοδα των παιδιών και μόνο. Η μεγάλη διαφορά μιας προσκοπικής κατασκήνωσης από μία άλλη κατασκήνωση είναι ο μύθος και ότι προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά κάποια απλά και χρήσιμα πράγματα. Ας πούμε για παράδειγμα εδώ τα παιδιά μετά το φαγητό θα πλύνουν το πιάτο τους, θα πρέπει να προσέξουν τα πράγματά τους, θα πρέπει να σεβαστούν κάποιους κανόνες και όλα αυτά βοηθάνε στο να χτίσουν μία καλή προσωπικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε επαγγελματίες παιδαγωγοί. Είμαστε ερασιτέχνες, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεπερνούν, πάντα σε συνεργασία με τους γονείς τους, όσα προβλήματα έχουν».

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: