Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής της Θέλξης Θεοχάρη


Στο Δημαρχείο της Βόνιτσας φιλοξενήθηκε από την Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Κυριακή 16 Αυγούστου η έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής της καταξιωμένης καλλιτέχνιδος Θέλξης Θεοχάρη. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 3 Αυγούστου, παρουσία του Δημάρχου Ανακτορίου κ. Γεωργίου Αποστολάκη, του Αντιδημάρχου κ. Νικόλαου Μασούρα και πλήθους κόσμου.
Μετά την τελετή του αγιασμού ακολούθησε μουσική εκδήλωση η οποία περιλάμβανε και μελοποιημένα ποιήματα της κυρίας Θεοχάρη με συμμετοχή του Ιώαννη Σκεντέρη (Συνθέτης-βιολί), της Θέλξης Θεοχάρη (Ποίηση-Βιολί), της Μορφούλας Παπαγεωργίου (Σοπράνο), και της Λίνας Αγγελάκου (Πιάνο).
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά τα γλυπτά της κυρίας Θεοχάρη τα οποία βάση τους κυρίως έχουν την Αρχαία Ελλάδα και τους Ολύμπιους Θεούς, παντρεύουν το αρχαίο πνεύμα με την έκφραση της σύγχρονης ζωής, αλλά και της νέας τεχνολογίας με πρωτότυπο συνταίριασμα όλων αυτών. Επίσης η κυρία Θέλξη Θεοχάρη εκθέτει και πίνακες ζωγραφικής.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει και την προτομή του Αντώνη Κρέσπη, του αείμνηστου αντιδημάρχου Ζαχάρως που έδωσε την ζωή του στην μάχη με τις φλόγες. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής είχαν γίνει το Σαββάτο 9 Μαϊου του 2008 στην κεντρική πλατεία της Ζαχάρως Ηλείας.
Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη:
Γεννήθηκε στην Αθήνα από οικογένεια με παράδοση έξι γενεών στη γλυπτική. Κατάγεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η οικογένεια Θεοχάρη διακονεί τις Καλές Τέχνες και ιδιαίτερα την Γλυπτική και τη ζωγραφική από το 1800.
Πρώτοι σδάσκαλοί της στην γλυπτική, την ζωγραφική και την μαρμαρογλυπτική, ήταν ο παππούς της, Παναγιώτης Θεοχάρης και ο πατέρας της Θεοχάρης Θεοχάρης.
Φοίτησε στη σχολή Καλών Τεχνών, ενώ απόκόμισε πολύτιμη εμπειρία θητεύοντας στα εργαστήρια μεγάλων γλυπτών όπως οι Σακελλαρίου, Καπάνταης, Παπαδημητρίου, Παρασκευόπουλος και Αρμάος. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής από την Μαρία Νάστου.
Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ στο ενεργητικό της έχει και 9 ατομικές εκθέσεις Γλυπτικής και Ζωγραφικής. Έχει δημιουργήσει τα πρωτότυπα ανάγλυφα για νομίσματα σύγχρονα και αρχαία, καθώς και για δεκάδες μετάλλια, πολλά από τα οποία έγιναν για την επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Επιπλέον ασχολείται με το γλυπτικό μέρος σε αναπαλαιώσεις νεοκλασικών κτιρίων. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και σε δημόσιους χόρους. Παράλληλα έχει διευρύνει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, σπουδάζοντας βιολί, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 16 Αυγούστου και οι ώρες λειτουργίας της είναι από τις 19:30 εως στις 23:30.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: