Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ «Οι επιστολές του Κων/νου Μαλλιαρού» Βόνιτσα 4 Αυγούστου Κεντρική Πλατεία 8.45 μμ


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του συλλόγου Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, μέσα σε ένα κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και με μεγάλο ακροατήριο από ηλικιωμένους , αλλά και νεώτερους σε ηλικία Βονιτσιάνους, που είδαν μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, την ζωή στην Βόνιτσα του 19ου αιώνα.
Η πληροφοριακή πηγή όλων των κοινωνικών γεγονότων και της ζωής των κατοίκων της Βόνιτσας του 19ου αιώνα προήλθαν από τις επιστολές του Κων/νου Μαλλιαρού, επιστολές που γράφηκαν περίπου το 1900-1902. Μέσα από την τεχνολογία των πολυμέσων 11 μικροί σπουδαστές των εκπαιδευτηρίων πληροφορικής Βόνιτσας, παρουσίασαν την κατάσταση, το κλίμα, την ανθρώπινη διαβίωση στα χρόνια της Ενετικής κυριαρχίας και τις μεγάλες αλλαγές ή που πραγματοποιήθηκαν στην Βόνιτσα μέσα στα λίγα χρόνια της Τούρκικης κατοχής. Οι σκηνές που εναλλάσσονταν, με τον συνδυασμό της μουσικής επένδυσης, δημιούργησαν ένα μεγάλο συγκινησιακό κλίμα. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα παρατεταμένο ζεστό χειροκρότημα προς τους συντελεστές της εκδήλωσης και κυρίως στους μικρούς σπουδαστές.
Πρίν την έναρξη της εκδήλωσης οι οθόνες προβολής παρουσίαζαν το έργο του συλλόγου στα δύο χρόνια της δραστηριότητάς του:
- Παρουσίαση εργασίας η ιστορία του κάστρου (Αύγουστος του 2007)
- Τα Βενέτικα έγγραφα (Ιούλιος του 2008)
- Η ναυμαχία του Ακτίου (Σεπτέμβριος του 2008)
- Θεατρική παράσταση (Νοέμβριος του 2008)
- Η Συμπολιτεία του Ακρωτηρίου- Η Αυτόνομη Βόνιτσα (Μάρτιος 2009)
- Ο δημοτικός χορός της Βόνιτσας (Απρίλιος 2009)
- Το Ενετικό σύμβολο της Βόνιτσας (Μάιος 2009)
- Συνεργασία με το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και την πρώτη οργανωμένη περιήγηση στο Ενετικό κάστρο (Ιούνιος 2009)
- Τοποθέτηση στην είσοδο του κάστρου μεγάλου αριθμού φυλλαδίων με την ιστορία του Κάστρου καθώς και περιηγητικό χάρτη (Ιούλιος 2009)

Ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, Κος Φίλιππας Ντόβας, χαιρέτησε την εκδήλωση και τόνισε ότι η Βόνιτσα και οι Βονιτσιάνοι ζουν και δραστηριοποιούνται για 365 μέρες τον χρόνο. Η έννοια της πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων μόνο στο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ναι μεν είναι καλό όμως δεν μπορεί να σταματάει εκεί. Γιαυτό ο σύλλογος Αμφικτιονία Ακαρνάνων πραγματοποιεί μόνο μία εκδήλωση μέσα στο κρίσιμο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και συνεχίζει τις εκδηλώσεις του στην διάρκεια όλου του έτους. Ανέφερε ότι ο σύλλογος μέσα στα δύο χρόνια της λειτουργίας του δεν έχει λάβει καμιά επιχορήγηση και τα όλα τα έξοδα έχουν καλυφθεί από τα μέλη του συλλόγου. Μάλιστα είναι ο μοναδικός σύλλογος που δεν έχει τύχει της επιχορήγησης που κατ’ έθιμο και συνήθεια αποδίδεται από τον Δήμο σε όλους τους συλλόγους.
Για πρώτη φορά σε εκδηλώσεις του Συλλόγου έλαβε τον λόγο το μέλος του Συλλόγου και υπεύθυνος ανάπτυξης εκδηλώσεων και συντονισμού με τους μικρούς σπουδαστές, ο Κος Στυλιανός Ντίνος. Ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η προγραμματισμένη, για τις 13 Αυγούστου εκδήλωση, «O Αγγλος περιηγητής Leake στην Βόνιτσα 1805-1807» πρέπει να αναβληθεί.
Εξήγησε ότι «η έτοιμη μελέτη περιλάμβανε τις δύο επισκέψεις του Leake στην Βόνιτσα. Από πρόσφατη παραλαβή ψηφιακού αρχείου, έχουμε και την τρίτη (και τελευταία) επίσκεψη του Leake στην Βόνιτσα. Είναι το 1807, την ημέρα του Πάσχα. Τα συγκλονιστικά γεγονότα των προηγουμένων ημερών στο χωριό Αγιος Βασίλης (σημερινό Θύρρειο) και όσα περιγράφει για την ημέρα του Πάσχα στην Βόνιτσα, μας αναγκάζει να συμπληρώσουμε την μελέτη και την παρουσιάσουμε ενιαία και όχι σε δύο μέρη. Ένα όμως πρόσθετο γεγονός (που καταγράφεται στην δεύτερη επίσκεψη του Leake) μας έθεσε σε μεγάλους προβληματισμούς και σε εκτενή έρευνα. Ηταν το σημείο που ο Leake ερχόμενος από Πρέβεζα, σταματά στο αρχαίο Ανακτόριο και το χαρτογραφεί. Συνεχίζει και φτάνει μπροστά στην λιμνοθάλασσα του Μυρταρίου. Για να φτάσει στην Borgo Serato (το μεγαλύτερο Ενετικό χωριό της Βόνιτσας, στην σημερινή θέση Χώρα) περνάει μέσα από το Μυρτάρι. Εκεί περιγράφει την βλάστηση και αναφέρει ότι περνάει μέσα από «μαστίχα». Η έρευνα ενός μέρους της ομάδας των 21 μικρών σπουδαστών, που αναπτύσσουν την μελέτη, κατευθύνθηκε σε αυτό το ερώτημα. Την «μαστίχα».
Από την βιβλιοθήκη του Σπύρου Μπογόρδου, πρόσφατα λάβαμε την ενημέρωση ότι οι Ενετοί τον 18ο αιώνα χάνουν με συνθήκη την Χίο αλλά με όρους της συνθήκης έχουν την δυνατότητα κα πάρουν μαζί τους όσες Χιώτικες οικογένειες ήταν στην δική τους προστασία. Αυτό έγινε και οι Ενετοί εγκατέστησαν τις Χιώτικες οικογένειες στο Ενετικό Κοντινέντε (Ιόνια νησιά – Βόνιτσα- Πρέβεζα – Πάργα).
Με αυτά τα δεδομένα η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και με την ολοκλήρωση θα παρουσιαστεί σε νέα προγραμματισμένη εκδήλωση.»
Ο Ντίνος Στυλιανός έκλεισε την για πρώτη φορά επί του ακροατηρίου εισήγησή του, με την τοποθέτηση: «Οι επιστολές του Κων/νου Μαλλιαρού έσωσαν την περιγραφή της ζωής των κατοίκων της Βόνιτσας τον 19ο αιώνα. Ο φωτογραφικός φακός του θεόδωρου Αποστολόπουλου κατέγραψε τις εικόνες της Βόνιτσα πρίν και μετά τον β’ πόλεμο. Όμως ο Γιώργος Μπελεσιώτης με τα χιλιόμετρα κινηματογραφικής ταινίας έσωσε την ζωή της Βόνιτσας τον 20ο αιώνα. Αξίζει να παρακολουθήσουμε τις ταινίες του, να δούμε τα έθιμα που χάθηκαν, να ζήσουμε μέσα από τον κινηματογραφικό φακό την Βόνιτσα του 20ου αιώνα»
Για ανάμνηση της εκδήλωσης παραδόθηκαν σε δύο απόγονους του γένους Μαλλιαρού (την Κυρία Ευαγγελία Μαλλιαρού-Βρακατσέλη και τον Κύριο Δημήτριο Μαλλιαρό), δύο πίνακες – γκραβούρες του Ενετικού Κάστρου της Βόνιτσας. Η στιγμή της απονομής ήταν συγκινητική, με τον μικρό Φώτη να παραδίδει τις γκραβούρες, που είχαν το ίδιο μέγεθος με το μποϊ του.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι σύλλογοι ΑΚΤΙΟΣ και ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ο Δήμαρχος Ανακτορίου χαιρετίζοντας την εκδήλωση διαβεβαίωσε ότι με βάση τις 4 προηγούμενες παρουσιάσεις των ομάδων μικρών σπουδαστών των εκπαιδευτηρίων πληροφορικής Βόνιτσας, είναι σίγουρος για την σπουδαιότητα του προς παρουσίαση θέματος. Απηύθυνε τα συγχαρητήρια του στους γονείς των μικρών σπουδαστών, των μελλοντικών επιστημόνων, στο μέλλον του τόπου μας. Ευχαρίστησε τον σύλλογο της Αμφικτιονίας των Ακαρνάνων για τον Πολιτισμό που παράγει και για την δραστηριότητά του σε όλη την διάρκεια του έτους. Με το τέλος της παρουσίασης και σε ανάμνηση του γεγονότος της εκδήλωσης παρέδωσε στους απόγονους του γένους Μαλλιαρού δύο πλακέτες με το έμβλημα του Δήμου.
Εκ μέρους της εφημερίδας συγχαίρουμε τον σύλλογο ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ για την συνεχόμενη και σε όλη την διάρκεια του έτους πολιτιστική δραστηριότητά του. Επίσης εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας στην ομάδα των μικρών σπουδαστών των εκπαιδευτηρίων Βόνιτσας, για την έρευνα και την μελέτη που πραγματοποίησαν. Η αναγγελία της αναβολής πραγματοποίησης της εκδήλωσης 13 Αυγούστου, με την ταυτόχρονη παράθεση των λόγων της αναβολής, μας επαναβεβαίωσε ότι το παραγόμενο πολιτιστικό έργο είναι σοβαρό και αξιόλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: