Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Ανακτορίου Συμπλήρωσαν 12 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Τον Αύγουστο του 2008 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» αναδεικνύονταν το θέμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές οι οποίες μόνο προς το καλύτερο δεν θα οδηγούσαν τον θεσμό. Τελικά αυτές οι αλλαγές δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ…
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.-Κ.Δ.Α.Π.μΕΑ), θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας το 2000 λειτουργώντας απογευματινές ώρες, φέρνοντας στο προσκήνιο για πρώτη φορά το θέμα της εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους στις τοπικές κοινωνίες. Είναι η μόνη κοινωνική δομή που ικανοποιεί τη ζωτική ανάγκη των παιδιών για παροχή ελεύθερου χώρου δράσης και το πετυχαίνει υλοποιώντας εργαστήρια μουσικής, εικαστικών, χορού, θεάτρου κλπ.
Τα Κ.Δ.Α.Π. αποτελούν σήμερα το σύγχρονο κοινωνικό χώρο της γειτονιάς όπου δημιουργούνται φιλίες και ομάδες, μακριά από θεσμούς αξιολόγησης και ιεράρχησης που στιγματίζουν. Στην περιφέρεια ειδικά τα Κ.Δ.Α.Π. αποτελούν πηγή ζωής για την τοπική κοινωνία, εξοικειώνοντας τα παιδιά με στοιχεία του σύγχρονου κοινωνικού γίγνεσθαι. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν αναγκαιότητα για τη σύγχρονη κοινωνική πολιτική της χώρας, καθώς τα Κ.Δ.Α.Π. απασχολούν καθημερινά πάνω από 20.000 παιδιά και έχουν κριθεί επιτυχημένος θεσμός. Είναι πλέον δικαίωμα και όχι πολυτέλεια η συμμετοχή των παιδιών στα Κ.Δ.Α.Π. ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας.
Πέρασε λοιπόν ένας χρόνος από τότε και το πρόβλημα της αλλαγής του καθεστώτος βάση του οποίου θα δουλεύανε τα Κ.Δ.Α.Π. πλέον δεν υφίσταται. Υπάρχει όμως ένα άλλο πρόβλημα το οποίο φυσικά και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Και μιλάμε για το γεγονός πως επί έναν ολόκληρο χρόνο οι εργαζόμενοι στο Κ.Δ.Α.Π. παραμένουν απλήρωτοι!!!
Επειδή η υπομονή έχει στερέψει και φως δεν φαίνεται να υπάρχει στο ορίζοντα, το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας Λευκάδας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση γνωστοποιώντας προς όλους τους φορείς για ακόμη μία φορά το πρόβλημα που υπάρχει:
«Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας-Βόνιτσας και το Σωματείο των Συμβασιούχων Λευκάδας-Βόνιτσας καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση, τόσο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που επί ένα χρόνο τώρα δεν έχει καταβάλει τα ποσά που απαιτούνται, όσο και το Δήμο Ανακτορίου που δεν έχει καταβάλει ούτε το 1/3 του ποσού υλοποίησης του προγράμματος που υποχρεούται, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συνάδελφοι στο ΚΔΑΠ Δήμου Ανακτορίου, επί έναν ολόκληρο χρόνο να εργάζονται χωρίς καμία απολύτως καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Κρίνουμε τη στάση αυτή παράνομη και απαράδεκτη και καλούμε το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να καταβάλει άμεσα στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους, και το Δήμο Ανακτορίου να καταβάλει το ποσό που υποχρεούται και την «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» που υλοποιεί το πρόγραμμα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την πληρωμή των συναδέλφων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που ωφελούνται από το πρόγραμμα, αλλά και όλους τους πολίτες του Δ. ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ, να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους του ΚΔΑΠ, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Απαιτούμε να συγκληθεί έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθούν αποφάσεις και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Όλοι μαζί να απαιτήσουμε την μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου και τη μεταφορά τους στο Δήμο που εργάζονται, αφού οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΠ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.»
Αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν είναι απαράδεκτα και δεν νομίζω να γίνονται ούτε σε χώρες του τρίτου κόσμου. Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να συμπαρασταθούμε στους εργαζομένους των Κ.Δ.Α.Π. και φυσικά να τους συγχαρούμε για το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί ένα ολόκληρο χρόνο ΔΩΡΕΑΝ. Αυτό πολύ απλά δείχνει ότι αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν. Αλλά θα πρέπει και κάποια στιγμή να δοθεί επιτέλους μία λύση στο πρόβλημα που τους μαστίζει έναν ολόκληρο χρόνο. Ας ελπίσουμε κάτι να γίνει σύντομα…

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: