Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ

Φίλες και φίλοι της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» καλή σας ημέρα. Οι ημέρες του καλοκαιριού και η θερμοκρασία που ανέβηκε αισθητά, μαζί με την απειλή της πανδημίας της γρίπης των χοίρων, που ακούστηκε καλοκαιριάτικα γρίπη, με έχουν κάνει έξω φρενών…

Για αυτό και αυτόν τον μήνα θα είμαι ιδιαίτερα καυστικός απέναντι σε όλους και σε όλα. Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι αφορμές που με οδήγησαν στο να τα πω ή καλύτερα να τα γράψω, έξω από τα δόντια, όπως έλεγε και το γνωστό παρατράγουδο.

Ας ξεκινήσουμε με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαμε τον μήνα που μας πέρασε στον Δήμο Ανακτορίου και τα όσα… ευτράπελα αυτές μας προσέφεραν απλόχερα.

Η αρχή έγινε με την θεατρική παράσταση «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη». Φυσικά το έργο ήταν υπέροχο και ο πρωταγωνιστής κύριος Γιάννης Μόρτζος πολύ καλός στον ρόλο του.

Το έργο αρχικά είχε οριστεί να γίνει στο Κάστρο, αλλά λόγο κάποιων τεχνικών δυσκολιών έγινε στην Κεντρική Πλατεία της Βόνιτσας. Πολλοί πληροφορήθηκαν την αλλαγή του μέρους την τελευταία στιγμή, κάτι που έγινε και με εμένα και κατέβηκα να δω την παράσταση.

Εκεί ήρθα αντιμέτωπος με μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Όχι, τα σκηνικά είχαν στηθεί, ο κόσμος και οι ηθοποιοί ήταν εκεί, αλλά οι καρέκλες για να καθίσουν οι θεατές είχαν …ξεχαστεί στην παραλία!!!

Κάποιοι έσπευσαν να πάρουν καρέκλες από μόνοι τους. Τελικά και λίγο πριν την έναρξη της παράστασης έκαναν την εμφάνισή τους και οι υπάλληλοι του Δήμου οι οποίοι έφεραν τις καρέκλες…

Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Πάντως μέσα μου πίστευα πως δεν θα ξανα είχαμε τα ίδια σε άλλες εκδηλώσεις. Άλλωστε βρισκόμασταν ακόμα στην αρχή.

Έτσι λοιπόν την επόμενη ημέρα ανηφόρισα στο Θύρρειο για να παρακολουθήσω την παράσταση «Τάσος και Γκόλφω For Ever». Το πρόγραμμα έλεγε πως η παράσταση θα ξεκινούσε στις 20:30, αλλά στις 20:45 που εγώ και η παρέα μου φτάσαμε δεν είχε ξεκινήσει ακόμη.

Όχι, μην νομίζετε πως δεν υπήρχαν καρέκλες… Αυτή την φορά αυτές είχαν τοποθετηθεί στην ώρα τους, όπως και το πατάρι, αν και τα σκηνικά τελικά τα έβαλαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου γιατί το συγκεκριμένο πατάρι ήταν μικρό για να χωρέσουν.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν το εξής: Ο κόσμος του χωριού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για την θεατρική παράσταση, καθώς ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Θυρρείου αν και είχε προμηθευτεί αφίσες και προγράμματα της παράστασης από το Πολιτιστικό, δεν ενημέρωσε κανέναν!!!

Επίσης, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου ή του Δήμου Ανακτορίου δεν υπήρχε στην παράσταση με αποτέλεσμα οι ηθοποιοί να μην γνωρίζουν το πού και πότε θα πήγαιναν για φαγητό μετά το τέλος της παράστασης.

Χαρακτηριστικό του μπάχαλου που επικρατούσε ήταν τα λόγια του αντινομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κυρίου Κατσούλη: «Έχουμε δώσει 25 παραστάσεις με τον συγκεκριμένο θίασο και το μπάχαλο που επικρατεί εδώ δεν το έχουμε δει πουθενά αλλού».

Μάλιστα στην ομιλία του πριν την έναρξη του έργου εξέφρασε και την απορία του για την απουσία εκπροσώπου του Δήμου Ανακτορίου από την εκδήλωση.

Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες υπάλληλου του Δήμου (από πρόγραμμα Stage) που ανέβηκε στο Θύρρειο για να απολαύσει την παράσταση, στο διάλειμμα της παράστασης έκανε την εμφάνισή του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού κ. Μυλωνίδης ο οποίος και τακτοποίησε το πρόβλημα του φαγητού που είχε προκύψει.

Πάντως, η παράσταση ήταν από τις καλύτερες που έχω παρακολουθήσει και θα ήθελα να δώσω πάρα πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ» που ανέβασε το έργο, αλλά και σε όλους τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην παράσταση και μας χάρισαν μία πολύ όμορφη και κεφάτη βραδιά.

Επίσης, θα ήθελα να πω στον πρόεδρο του Θυρρείου ότι καλό είναι να απαιτούμε να γίνονται εκδηλώσεις και στα χωριά μας, αλλά αυτό συνεπάγεται και κάποιες υποχρεώσεις από την πλευρά σας, υποχρεώσεις στις οποίες εσείς ...

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τον Δήμο Ανακτορίου διοργάνωσε μία ημέρα αργότερα και μία ροκ συναυλία στην πλατεία Βαρνακιώτη.

Εκεί το παρών το έδωσαν όλοι, ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος κύριος Μασούρας και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου κύριος Μυλωνίδης. Ίσως οι επιπλήξεις του αντινομάρχη να έπιασαν τόπο.

Πάντως, η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη, αν και θα μπορούσε να είχε διαφημιστεί περισσότερο και να είχε και πιο πολύ κόσμο.

Τα δύο ερασιτεχνικά συγκροτήματα που πήραν μέρος, οι Dark Shadows και οι Foxrot μας άφησαν όλους ικανοποιημένους από την παρουσία τους πάνω στην σκηνή.

Όπως ικανοποιημένους μας άφησε και το Κρητικό συγκρότημα που έδωσε συναυλία στο κάστρο παρουσία πάρα πολύ κόσμου, πολλοί εκ των οποίων αναγκάστηκαν να καθίσουν όρθιοι καθώς οι καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί δεν επαρκούσαν…

Πάντως, από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων λείπει και η Χορωδία του Δήμου Ανακτορίου, η οποία σε προηγούμενες χρονιές πάντα έκανε την εμφάνισή της…

Στο προηγούμενο τεύχος της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» είχαμε αναφέρει στο πρώτο θέμα για την έλλειψη θερμικής κάμερας από το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα το δικό μας, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κύριος Σώκος, έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Μεταφορών, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

ΘΕΜΑ: Εγκατάσταση θερμικής κάμερας στο Αεροδρόμιο του Ακτίου
Κύριοι Υπουργοί, Όπως γνωρίζετε, ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης αυξάνεται με ρυθμό ανησυχητικό. Δεδομένου ότι τα κρούσματα αυτά προέρχονται κατά κανόνα από το εξωτερικό και το Αεροδρόμιο του Ακτίου αποτελεί πύλη εισόδου για την Ελλάδα με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση τη θερινή περίοδο, θεωρούμε απαραίτητη την εγκατάσταση θερμικής κάμερας στο Αεροδρόμιο του Ακτίου, η οποία μέχρι στιγμής δεν υφίσταται. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των πολιτών.

Κάλιο αργά παρά ποτέ, όπως λέει και ο σοφός Ελληνικός λαός…

Και συνεχίζουμε…

Μία από τις καλύτερες πλαζ της περιοχής μας βρίσκεται στην Πογωνιά του Δήμου Παλαίρου. Εκεί καθημερινά πολύς κόσμος κάνει το μπάνιο του, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα δυσάρεστο θέαμα.

Αναφέρομαι στο γεγονός ότι πολλές φορές μέσα στην θάλασσα και στις ακτές κάνουν την εμφανισή τους αλεσμένα περιττώματα (προσπαθώ να το γράψω όσο πιο …ευγενικά γίνεται) από τα κότερα που είναι αγκυροβολημένα στα ανοιχτά.

Ήθελα να ήξερα το Λιμεναρχείο που είναι υπεύθυνο για αυτά τα πράγματα τι κάνει;;; Είναι αλήθεια πως σκάφος του Λιμενικού έχουμε πολύ καιρό να δούμε τόσο στον Δήμο Παλαίρου όσο και στον Δήμο Ανακτορίου.

Πριν λίγες ημέρες ένα συνδημότης μας μου υπέδειξε ένα μέρος στην Σάλτινη όπου κάποιος ή κάποια έχει τοποθετήσει έναν φράκτη. Η απάντηση από τον Δήμο ήταν πως είναι ιδιωτικό οικόπεδο στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά ακόμη το ψάχνουν…

Θα περιμένω και εγώ να δω τι θα γίνει με το συγκεκριμένο θέμα και θα επανέλθω στο επόμενο τεύχος. Πάντως θα ήθελα να εκφράσω μία απορία: Πως γίνεται να υπάρχει ιδιωτικό οικόπεδο ακριβώς δίπλα από το κτίριο του Βιολογικού καθαρισμού;

Την εμφάνισή τους στην παραλία, έστω και καθυστερημένα, έκαναν και φέτος το καλοκαίρι οι γλάστρες. Το θέμα είναι πως μία ημέρα τις έβλεπες στο μέσο της παραλίας και την επόμενη στις άκρες…

Όταν οι γλάστρες βρισκόνταν στην μέση όλα ήταν πολύ ωραία καθώς τα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να παρκάρουν στην παραλία και απολάμβανες την θέα της θάλασσας όλη την ημέρα.

Όταν όμως οι γλάστρες μεταφέρθηκαν στην άκρη ο δρόμος στην ουσία έγινε μονόδρομος καθώς τα αυτοκίνητα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους. Μάλιστα κάποιοι έφτασαν στο σημείο να παρκάρουν ακόμη και πάνω στα πεζοδρόμια!!!

Πολύ ωραία διακόσμηση έγινε και στο Ηρώο που βρίσκεται στην παραλία. Και δεν μιλάω για διακόσμηση από την πλευρά του Δήμου, αλλά από την πλευρά ιδιοκτήτη καφετέριας της παραλίας.

Το ηρώο με τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις έχει γίνει σαν ινδιάνικο τοτέμ. Ρε λέτε να καταγόμαστε όλοι από τους ινδιάνους τελικά;;; ΟΥΓΚ!!!

Ευθύνες δεν ρίχνω στον ιδιοκτήτη της καφετέριας ο οποίος την δουλειά του έκανε ο άνθρωπος, αλλά σε αυτούς που του επέτρεψαν να το κάνει αυτό που έκανε.

Τις τελευταίες ημέρες γίνομαι δέκτης παραπόνων από κατοίκους της περιοχής για δηλητηρίαση σκύλων. Οι φόλες έκαναν και πάλι της εμφάνισή τους και εκτός από αδέσποτα σκυλιά μερικοί έχουν φτάσει στο σημείο να δηλητηριάζουν και σκυλιά που μένουν σε σπίτια και που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν σαν παιδιά τους.

Κάτι θα πρέπει να κάνουμε και θα πρέπει να προειδοποιήσω αυτόν ή αυτή που κάνει αυτά τα εγκλήματα πως αν γίνει γνωστό το όνομά του θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα…

Πάμε και στα αθλητικά….

Σε ότι αφορά τον Αμβρακικό και το εάν θα κατέβει ή όχι στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής φέτος το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό.

Πάντως, πρέπει να γίνονται κάποιες διεργασίες αλλά αυτοί που της κάνουν τις κάνουνε κρυφά με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακόμη τίποτα και επίσημα γνωστό.

Και μιας και αναφέρομαι στον Αμβρακικό και με αφορμή αυτά που είχα αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος για την λαχειοφόρο αγορά με έπαθλο την βάρκα, η απάντηση που πήρα ήταν πως μετά από 15 κληρώσεις δεν βρέθηκε νικητής…

Θα μπορούσε πάντως να γίνει μία κλήρωση με τους λαχνούς που είχαν αγοραστεί και να μην περιμένουμε να βρεθεί λαχνός με βάση την κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου.

Πάμε και στο μπάσκετ όπου οι βραβεύσεις για την άνοδο της ομάδας στην Γ’ Εθνική κατηγορία συνεχίστηκαν.

Αυτή την φορά ο Σύλλογος των εν Αθήναις Βονιτσάνων τίμησε την ομάδα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία.

Πάντως, προκάλεσε απορίες το γεγονός ότι η διοίκηση αποφάσισε να τιμηθούν και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για το οποίο έγινε αυτό…

Υ.Γ: Μετά από παρεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού το Κάστρο της Βόνιτσας παρουσιάζει μία πολύ όμορφη εικόνα. Για όποιον θέλει να το επισκεφτεί οι ώρες λειτουργίας του είναι οι εξής: Καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 09:30 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: