Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ηλεκτρονική κάρτα υγείας



Η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης χρόνιων ασθενών και στον νομό Αιτωλοακαρνανίας , ήταν το θέμα της συνάντησης που είχε στις 6 Μαρτίου ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς με τους Δημάρχους Ανακτορίου Γ. Αποστολάκη, Παλαίρου Ν. Σολδάτο, Αλυζίας Δ. Τριποτσέρη και Οινιαδών Α. Αλετρά, παρουσία του προέδρου της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Δούκα.
Η ηλεκτρονική κάρτα υγείας θα περιέχει όλο τον φάκελο του ασθενούς και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στους τέσσερις δήμους του νομού μας .
Ειδικότερα , στο πλαίσιο του προγράμματος Τηλεπρόνοιας θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (αρρυθμίες, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα, υπέρταση) που έχουν ανάγκη για εντατική παρακολούθηση και ρύθμιση της θεραπευτικής αγωγής. Στους ασθενείς που θα πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα παρέχονται δωρεάν από το κέντρο Τηλεπρόνοιας συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλε-καρδιογράφος, τηλε-πιεσόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης, μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, στο κέντρο τηλεπρόνοιας του δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.
Στην περίπτωση μάλιστα παθολογικών μετρήσεων θα ειδοποιείται ο ασθενής να τροποποιήσει την αγωγή, ή να προσέλθει στην κλινική, αφού το κέντρο Τηλεπρόνοιας θα διαθέτει σύστημα διαχείρισης πληροφοριών των ασθενών και θα διατηρεί ηλεκτρονικό φάκελο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Τηλεπρόνοιας εφαρμόστηκε πιλοτικά στο δήμο Τρικάλων για την παρακολούθηση ασθενών με χρόνιο βρογχικό άσθμα μέσω τηλε-σπιρομέτρησης. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος, τα οποία τεκμηριώθηκαν με συγκεκριμένο επιστημονικό πρωτόκολλο, η χρήση της
τηλε-σπιρόμετρησης κατ’ οίκον, έδωσε τη δυνατότητα αποστολής περισσότερων δεικτών αναπνευστικής λειτουργίας από άλλες κλασικές μεθόδους παρακολούθησης της νόσου, με μεγαλύτερη αξιοπιστία και με δυνατότητα άμεσης διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης.
Αναμφίβολα η πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και στους τέσσερις Δήμους, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή μας αλλά και για την χώρα μας ολόκληρη, καθώς αν υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση η ηλεκτρονική κάρτα υγείας θα εφαρμοστεί πανελλαδικά.
Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσο να ναι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: