Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Στο Αγρίνιο ο Κώστας Καραμανλής


Στο Αγρίνιο περιόδευσε το Σάββατο 14 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός. Ο κύριος Καραμανλής πραγματοποίησε δύο ομιλίες, μία στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και μία στην Προσυνδιάσκεψη της Ο.Ν.ΝΕ.Δ για το περιβάλλον η οποία ξεκίνησε από την πόλη του Αγρινίου και θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας μας.
Ο κύριος Καραμανλής στις δηλώσεις στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε εθνική πρόκληση», αναφερόμενος στην οικονομική κρίση. Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στη συναίνεση, ενώ την ίδια ώρα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μυστικά γκάλοπ που έχει στην διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου και τα οποία δείχνουν, ότι παγιώνεται μία διαφορά της τάξης του 4% υπέρ του ΠΑΣΟΚ, παγώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές.
Ο κ. Καραμανλής ο οποίος έγινε δεκτός με βεγγαλικά και συνθήματα από οπαδούς της ΝΔ στο Αγρίνιο, μιλώντας σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων στο Επιμελητήριο της πόλης τόνισε, ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη καμπή λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση της στο ζήτημα της συναίνεσης. «Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί μια πιεστική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Δημιουργεί μια πιεστική πραγματικότητα, τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο και για τα οικονομικά των πολιτών» είπε και πρόσθεσε ότι «απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, κανένας δεν μπορεί να προσποιείται άγνοια. Κανένας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ξένος παρατηρητής. Κανένας δεν μπορεί εκούσια να βλάπτει το συλλογικό συμφέρον. Οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν επιτρέπουν πολωτικές και διχαστικές πρακτικές».
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους δημόσιους λειτουργούς να βρεθούν πιο κοντά στον πολίτη και τα προβλήματα του, ενώ έστειλε μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο και τις τράπεζες. «Θέλω ωστόσο με την ευκαιρία αυτή να απευθυνθώ άλλη μια φορά σε όλες τις επιχειρήσεις: Να επιδείξουν στις δύσκολες αυτές ώρες τη μέγιστη κοινωνική ευθύνη. Να επιδείξουν τον οφειλόμενο σεβασμό στους εργαζόμενούς τους. Θέλω να απευθυνθώ άλλη μια φορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι υποχρέωσή του να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για τη μείωση των επιτοκίων και την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ο κύριος Καραμανλής επισκέφτηκε την προσυνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ με θέμα το περιβάλλον. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες νεανικό ακροατήριο τόνισε μεταξύ άλλων. «ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες. Πήραμε τα μηνύματά σας και σας συγχαίρουμε. Η νέα γενιά είστε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας. Δείχνετε, όπως πάντα, το δρόμο του μέλλοντος: Το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης. Το δρόμο της εθνικής ομοψυχίας. Το δρόμο που παρακάμπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες, για να συναντήσει τα κοινά οράματα όλων των νέων ανθρώπων. Οι δύσκολοι καιροί που διανύει ολόκληρος ο κόσμος, οι δύσκολοι καιροί που διατρέχει η Πατρίδα μας έχουν ανάγκη την ενεργότερη συμμετοχή σας στα κοινά, την ορμητική δύναμή σας, τις φωνές που συνθέτουν και ενώνουν. Χαιρετίζω, με ικανοποίηση, για όλους αυτούς τους λόγους, την έναρξη των Περιφερειακών Διασκέψεών σας. Πρώτ’ απ’ όλα, γιατί απευθύνεστε σε όλες τις νέες και όλους τους νέους. Υπογραμμίζετε ότι τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα. Αναδεικνύετε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις αναζητήσεις που αφορούν κάθε νέα και νέο. Προκαλείτε ζύμωση απόψεων και ιδεών. Αμφισβητείτε όσα προσκρούουν σ’ αυτά που ονειρεύεστε. Επενδύετε σ’ αυτά που σέβονται, σ’ αυτά που υπηρετούν το μέλλον όλων των νέων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αποβλέπετε στην ενεργότερη συμμετοχή των νέων στα κοινά. Παίρνετε θέση για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. Δεν παραδίδεστε στις δυσκολίες. Δεν εφησυχάζετε. Δεν συμβιβάζεστε. Αποδεικνύετε, άλλη μια φορά, ότι είστε δύναμη πρωτοπορίας. Θέλω, ακόμη, να υπογραμμίσω ότι αποτελεί πράξη συμβολισμού και ουσίας η απόφασή σας να ξεκινήσετε τις διασκέψεις σας από την ελληνική περιφέρεια και να καλύψετε ολόκληρη τη χώρα. Είναι η δική σας απάντηση σ’ εκείνους που εξακολουθούν να μιλούν για τη «μια» και την «άλλη» Ελλάδα, τόνισε ο κ. Καραμανλής για να αναφερθεί στη συνέχεια στα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.
«Στην Ελλάδα, από το 2004, βάλαμε σε εφαρμογή ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Εφαρμόζουμε στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό των επιλογών μας το γεγονός ότι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο διαθέτει περισσότερα από 4 δις ευρώ σε έργα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπογραμμίζω, πρώτ’ απ’ όλα, ότι κάνουμε πράξη τη μεγάλη χωροταξική μεταρρύθμιση. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Είναι μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, μετά από μακρά διαβούλευση, το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και το Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακολουθούν τα Ειδικά Πλαίσια για τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό. Έχουν, επίσης, ολοκληρωθεί και θα τεθούν σύντομα σε δημόσια διαβούλευση τα Ειδικά Πλαίσια για τις Παράκτιες Περιοχές και τον Ορεινό Χώρο. Υπογραμμίζω ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία υλοποίησης της νέας ενεργειακής πολιτικής και αφορά ειδικότερα την ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας». Σεβόμαστε απόλυτα τις μετρήσιμες δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μια από τις τέσσερις μόνο χώρες της Ε.Ε., που είναι μέσα στους στόχους του Κιότο. Αποδεικνύεται έτσι ότι ακολουθούμε πολιτική που αποδίδει καρπούς.
Κλείνοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Αιτωλοακαρνανία. «Επιτρέψτε μου δύο λόγια για την Αιτωλοακαρνανία που μας φιλοξενεί. Όλοι ξέρουμε ότι είναι μια από τις πιο ευαίσθητες οικολογικές περιοχές της Χώρας. Αντιμετωπίζει σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Κυρίως μάλιστα σε ό,τι αφορά τα νερά και τα οικοσυστήματά της. Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ο Αμβρακικός Κόλπος, ο Αχελώος και ο Εύηνος, οι φυσικές λίμνες της περιοχής, συνιστούν ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, που αποσπά την προσοχή όλων μας. Εξετάζουμε κάθε πρόταση και ιδέα για τις καλύτερες εφικτές λύσεις στα ζητήματα που εγείρονται. Οφείλω, στο σημείο αυτό, να σημειώσω ότι, τόσο ο φορέας διαχείρισης του Αμβρακικού, όσο και ο φορέας διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, επιτελούν, με τη συνδρομή της κυβέρνησης, σημαντικό έργο. Θυμίζω ότι η ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πάρκο το 2006. Στόχος μας είναι να κάνουμε διαρκώς ουσιαστικά βήματα. Η περιβαλλοντική υπευθυνότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Διατρέχει όλες τις πολιτικές μας. Σίγουρα, όμως, αφορά και τον καθένα μας. Σημαίνει υποχρέωση προς τους συμπολίτες και τη χώρα μας. Σημαίνει υποχρέωση για τις καθημερινές νοοτροπίες, τις συνήθειες, τις πρακτικές μας. Σ’ όλα αυτά, πρωτοπόροι, είστε, και πάλι εσείς. Οι δράσεις των νέων για την προστασία του περιβάλλοντος είναι άλλη μια πηγή αισιοδοξίας».
Επίσης, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το έργο της παράκαμψης του Αγρινίου στον κόμβο Ρίγανης, που αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού, καθώς και το υπό κατασκευή Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.
ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: