Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Χ.Υ.Τ.Α. Παλαίρου: «Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς»


Ο Δήμαρχος Παλαίρου κύριος Νίκος Σολδάτος και ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου κύριος Σπυρίδων Νταλταγιάννης μίλησαν στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» για το θέμα των Χ.Υ.Τ.Α. Παλαίρου, ενός έργου που έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις. Από ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό ο Δήμος Παλαίρου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνουν Χ.Υ.Τ.Α. στην πόλη του, διαφωνώντας για την συγκεκριμένη χωροθέτηση. Αν τελικά το έργο προχωρήσει θα εξυπηρετεί τους Δήμους Αλυζίας, Μεδεώνος, Αστακού, Παλαίρου και Ανακτορίου.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κύριος Σολδάτος τόνισε:
«Πρόκειται για το έργο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της 3ης ΓΕΝ Αιτωλ/νίας. Ένα έργο που αποφασίστηκε σε κέντρα αποφάσεων τότε (2003) για εµάς χωρίς εµάς. Ουδέποτε το θέµα ήρθε στο δηµοτικό συµβούλιο για απόφαση αποδοχής, κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΑ παρά µόνο σε µία και µοναδική συνεδρίαση εκτός ηµερησίας διάταξης το 2003 και ενώ είχε προαποφασιστεί την προηγούµενη στο Νοµαρχιακό Συµβούλιο η χωροθέτηση. Η θέση τότε του Δ.Σ. ήταν στο πλαίσιο γενικότερου ερωτήµατος της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης προς τους 29 Δήµους για υπόδειξη τριών πιθανών θέσεων ανά δήµο πληρουµένων κριτηρίων και στη συνέχεια θα επανέρχονταν για απόφαση. Πράγµα που ποτέ δεν έγινε και µε ελλιπή συστηµατική, θεσµική επιστηµονική ενηµέρωση φτάσαµε στο 2006 για δηµοπράτηση», είπε ο κύριος Σολδάτος δείχνοντας πως τα πάντα έγιναν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φέρουν την τοπική κοινωνία της Παλαίρου προ τετελεσμένου γεγονότος. Το 2006 ο κύριος Σολδάτος ανέλαβε την Δημαρχία της Παλαίρου και ως Δήμαρχος έκανε τις παρακάτω ενέργειες όπως μας είπε.
«Τότε µόλις είχα αναλάβει καθήκοντα δηµάρχου, σταµατήσαµε ως Δήµος την διαδικασία και αρχίσαµε σειρά επαφών, παρεµβάσεων, προτάσεων για αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασµού και ενηµερώσεων του κόσµου. Προσωπικά είχα και µε τον αρµόδιο υπουργό κ. Νάκο επαφή για το θέµα παίρνοντας αρνητική απάντηση, µε τον Γενικό Γραµµατέα Π.Δ.Ε., τον Νοµάρχη, Αντινοµάρχη και υπηρεσιακούς παράγοντες, µη βρίσκοντας λύση στο θέµα. Κινηθήκαµε µε οµόφωνη και οµόψυχη απόφαση του Δ. Σ. δικάστικά, ορίσαµε νοµικούς παραστάτες εξειδικευµένους σε θέµατα περιβάλλοντος και καταθέσαµε αίτηση αναστολής και ακύρωσης της
διαδικασίας. Η αίτηση ακύρωσης στο Σ.Τ.Ε εκδικάζεται την 01-04-09».
Όμως, πέρα από τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής αλλά και της Αντιπολίτευσης του Δήμου, έγιναν κινήσεις και από τους κατοίκους της Παλαίρου.
«Παράλληλα µε τις κινητοποιήσεις και τις παρεµβάσεις του Δηµοτικού Συµβουλίου, τις οµόφωνες αποφάσεις, ενεργοποιήθηκε στο Δήµο και συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα πολιτών κατά του ΧΥΤΑ. Επιτροπή αποτελούµενη από δραστήριους πολίτες κάθε επαγγέλµατος, µόρφωσης, ηλικίας που αποφάσισε σειρά κινητοποιήσεων όπως κλείσιµο του δρόµου, έκδοση φυλλαδίων, λαϊκές συνελεύσεις, συγκέντρωση υπογραφών και κυρίως µεθόδευσε τις παραστάσεις του κόσµου την ηµέρα της δηµοπράτησης του έργου την 14-10-08 στο Διοικητήριο. Πράγµατι µε δυναµική και συντεταγµένη παρουσία εκείνη την ηµέρα απετράπει η δηµοπράτηση. Το ίδιο έγινε και στην επαναληπτική στις 27-10-08. Η ντροπή όµως για την τοπική δηµοκρατία ήρθε στις 04-11-08 όπου ισχυρή αστυνοµική δύναµη στην είσοδο του Νοµαρχίακού κτιρίου απέτρεψε την είσοδο ηλικιωµένων ανθρώπων , µαθητών, αιρετών και επαγγελµατιών που ζήτούσαν το αυτονόητο για το τόπο τους την ανάδειξη του θέµατος, και την αποτροπή του έργου για την διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσµα µέχρι τώρα να µην γνωρίζουµε αν συνεδρίασε η επιτροπή δηµοπράτησης και συντάχθηκε πρακτικό».
Κλείνοντας ο κύριος Σολδάτος απηύθυνε έκκληση προς όλους έτσι ώστε επιτέλους το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί να βρει την λύση του.
«Η Πάλαιρος, το στολίδι του Ιονίου ο προορισµός χιλιάδων επισκεπτών ετησίως, µε τις πολυάριθµες κτηνοτροφικές και γεωργικές εκµεταλλεύσεις δεν διαµαρτύρεται άδικα. Δεν αµφισβητούµε ευθέως την επιστηµονική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έγινε για τον ΧΥΤΥ της Παλαίρου, έχουµε δικαίωµα όµως να επαγρυπνούµε για ενδεχόµενη αστοχία του έργου όπως έγινε και σε άλλες περιοχές και να µην κάνουµε την όµορφη Πάλαιρο τελικά σκουπιδότοπο της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον είναι το µοναδικό έργο διαχείρισης αποβλήτων της Αιτω/νίας που είναι σίγουρα οικονοµικά καταδικασµένο σε αποτυχία πριν ξεκινήσει. Ένα έργο µη βιώσιµο λόγω της ανάλυσης κόστους-οφέλους από την λειτουργία του. Καλούµε την πολιτεία κυρίως, και κάθε ενδιαφερόµενο φορέα έστω και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταµατήσει κάθε διαδικασία προόδου του έργου».
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου κύριος Σπυρίδων Νταλταγιάννης, Χημικός Μηχανικός ,ο οποίος πάντως συζητά την λύση της δημιουργίας των Χ.Υ.Τ.Υ. και εκφράζοντας πάντα προσωπικές απόψεις είπε:
«Ότι και να γίνει θα είναι καλύτερο από ότι η χωματερή που υπάρχει εδώ. Δηλαδή είτε γίνει Χ.Υ.Τ.Α. είτε Χ.Υ.Τ.Υ. θα είναι καλύτερη λύση από ότι είναι η χωματερή».Οι περισσότερες αντιδράσεις υπάρχουν καθώς στην θέση Κακοπετριά που έχει οριστεί να γίνει το έργο είναι ο υδάτινος ορίζοντας του Δήμου Παλαίρου. «Δεν έχω δεί την μελέτη ,δεν μπορώ να εκφράσω άποψη πάνω σ’αυτή αλλά λύσεις όπως Χ.Υ.Τ.Α. είναι πλέον ξεπερασμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι απόλυτα λογικές καθώς κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο αντλείται το νερό με το οποίο υδροδοτείται η περιοχή της Παλαίρου και γενικά η ευρύτερη περιοχή καθώς εκεί βρίσκονται οι δύο γεωτρήσεις « ΧΩΛΙΑΝΗ» και «ΡΟΥΝΕΣ» . Θα μπορούσε να βρεθεί κάποια άλλη περιοχή ακόμα και εντός ορίων του Δήμου Παλαίρου για να γίνει το έργο έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα. Χρόνος υπήρχε για να γίνουν και άλλες μελέτες, για άλλες περιοχές, είμαι σίγουρος ότι χρόνος υπάρχει και τώρα ,αλλά πιστεύω πως οι κεντρικές αποφάσεις δεν αλλάζουν. Κάποιοι προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες στη Δημοτική Αρχή. Κατηγορηματικά απαντώ όχι. Το έργο δεν το Ζήτησε κανείς δεν το Δημοπράτησε η Δημοτική Αρχή , το δημοπράτησε η Νομαρχία, η Δημοτική Αρχή απεναντίας κινείται με πολλούς τρόπους στο να εμποδισθεί η δημιουργία του, τόνισε ο κύριος Νταλταγιάννης για να κλείσει λέγοντας. «Ένα τέτοιο έργο όσο καλό και αν είναι για τον τόπο θα πρέπει να έχει κοινωνική συναίνεση. Το έργο αυτό όμως δεν είχε κοινωνική συναίνεση από την αρχή. Θα έπρεπε η πολιτεία να το δει λίγο διαφορετικά. Θα μπορούσε μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχει περάσει να έχουν βρεθεί άλλες λύσεις, έστω και αλλαγή χωροθέτησης.


ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: