Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «Οικολογική καταστροφή στη Λίμνη Βουλκαριά»


Στο γραφείο της εφημερίδας μας έφτασαν πριν λίγες ημέρες δύο έγγραφα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα οποία αφορούν τα «ΣΦΑΓΕΙΑ ΚΙΡΚΗ Α.Ε.» και την «ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΙΡΚΗ Α.Ε.». Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα οι συγκεκριμένες μονάδες προκαλούν τεράστια οικολογική καταστροφή στην λίμνη Βουλκαριά και οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία τους, καθώς σύμφωνα με τις αυτοψίες και τους υγειονομικούς ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2003 και μετά έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις των υγειονομικών και περιβαλλοντικών διατάξεων.
Το πρώτο έγγραφο με Αρ. Πρωτ: 2442 και ημερομηνία 3/11/2008 αφορά τα «ΣΦΑΓΕΙΑ ΚΙΡΚΗ Α.Ε. και μεταξύ άλλων αναφέρει τα ακόλουθα:
«Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν στις 15 Οκτωβρίου 2008 αυτοψία στην περιοχή της μονάδας των σφαγείων «ΚΙΡΚΗ Α.Ε. και εντός της μονάδας, και διαπίστωσαν τα εξής:
1.Την ύπαρξη ανεπεξέργαστων λυμάτων σε αποστραγγιστική αύλακα έμπροσθεν της μονάδας των σφαγείων με χαρακτηριστική οσμή και χρώμα. Η αποστραγγιστική αύλακα διασταυρώνεται με κάθετη τάφρο η οποία καταλήγει στη λίμνη Βουλκαριά.
2.Την επιφανειακή ροή ανεπεξέργαστων λυμάτων με χαρακτηριστικό χρώμα και οσμή, σε θέση κατάντη του υπεδάφιου πεδίου. Το έδαφος της περιοχής κατάντη του υπεδάφιου πεδίου ήταν λασπώδες λόγω της επιφανειακής ροής λυμάτων, σε ορισμένα δε σημεία είχαν λιμνάσει υγρά από τα λύματα. Μέρος των λυμάτων κατέληγαν σε κάθετο αυλάκι το οποίο κατέληγε στην αναφερόμενη στο σημείο 1 αποστραγγιστική αύλακα.
3.Την ύπαρξη λακκούβας γεμάτη με αίμα, σε θέση κατάντη του υπεδάφ/ου πεδίου, μέρος του οποίου κυλούσε επιφανειακά προς τα κάτω.

4. Το υγρό στην δεξαμενή αερισμού του συστήματος βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων της μονάδας, είχε χρώμα κοκκινωπό.
5. Υπήρχε διαρροή στο σωλήνα μεταφοράς των επεξεργασμένων λυμάτων προς το υπεδάφιο πεδίο, και τα λύματα είχαν χρώμα κόκκινο-καφέ.
Από τα προαναφερόμενα είναι εμφανές ότι το εν λόγω σφαγείο δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του αλλά και τους όρους λειτουργίας του συστήματος επεξεργασίας και διάθεσης των ¬υγρών αποβλήτων του. Η άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά η λειτουργία του σφαγείου και ο τρόπος επεξεργασiας των υποπροϊόντων του και των αποβλήτων του. Για το λόγο αυτό, οι υπηρεσίες οι οποίες είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση και τον έλεγχο τήρησης των όρων λειτουργίας της δραστηριότητας αυτής, στις οποίες κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για τις δικές τους άμεσες ενέργειες. Επιπλέον αναφέρουμε ότι στις με αρ. πρωτ. 10223126-10-2007, 7761/12-9-2006 και 4463/22-7-2002 Αποφάσεις 'Eγκρισης/Ανανέωσης Περι/ών όρων της μονάδας, από την Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, οι οποίες μας διαβιβάστηκαν δεν αναφέρεται ο τρόπος υδροδότησης της μονάδας των σφαγείων. Ωστόσο στην με ημερ. 16-1-02 θεωρημένη μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων της μονάδας, αναφέρεται ότι « ..... το χοιροσφαγείο θα υδροδοτηθεί από ιδιόκτητη γεώτρηση βάθους 50,0 μ. που βρίσκεται μέσα στο ακίνητο». Στο αρχείο της υπηρεσίας μας δεν υπάρχει σχετική άδεια ούτε έχει κατατεθεί αίτημα αδειοδότησης της εν λόγω γεώτρησης.»
Το δεύτερο έγγραφο με Αρ. Πρωτ.: 2439 και ημερομηνία 13/11/2008 αφορά την «ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΙΡΚΗ Α.Ε.» και αναφέρει τα ακόλουθα:«Υπάλληλοι της υπηρεσίας µας πραγµατοποίησαν αυτοψία στις 15/10/08, στην περιοχή της χοιροτροφικής µονάδας του θέµατος, στη θέση «Φράξια» του Δήµου Ανακτορίου, και σας γνωρίζουµε τα εξής:
1.Την ώρα της αυτοψίας η κεντρική πύλη της µονάδας ήταν κλειδωµένη και δεν µπορέσαµε να εισέλθουµε εντός της µονάδας.
2.Στην αποστραγγιστική τάφρο που βρίσκεται πλησίον του χώρου της μονάδας, λόγω πυκνής και άγριας βλάστησης δεν µπορέσαµε να διαπιστώσουµε παράνοµη διάθεση αποβλήτων σε αυτή. Την ώρα της αυτοψίας δεν διαπιστώθηκε δυσοσµία στην αποστραγγιστική τάφρο.
Με βάση τα αναφερόµενα στα στοιχεία/έγγραφα από τους φακέλους των Νοµαρχιακών Υπηρεσιών, που διαβιβάστηκαν στην υπηρεσία µας προκύπτουν τα εξής:
1. Η µονάδα φέρεται να λειτουργεί χωρίς τις απαιτούµενες από τη νοµοθεσία άδειες/εγκρίσεις (άδεια λειτουργίας, απόφαση έγκρισης περ/κών όρων, άδεια επεξεργασίας και διάθεσης υγρών - αποβλήτων -κλπ).
2. Το ιστορικό των καταγγελιών και αντίστοιχα αυτοψιών και υγειονοµικών ελέγχων από τις Υπηρεσίες της Ν.Α Αιτ/νίας, αρχίζει τουλάχιστον από το 2003. Από τότε έως σήµερα έχουν γίνει επανειληµµένες αυτοψίες και υγειονοµικοί έλεγχοι στην εν λόγω µονάδα, σύµφωνα µε τις οποίες διαπιστώθηκαν, παραβάσεις των υγειονοµικών και περιβαλλοντικών διατάξεων. Οι ανωτέρω παραβάσεις, µεταξύ άλλων, αφορούν και την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων της µονάδας στην παρακείµενη αποστραγγιστική τάφρο, µε τελικό αποδέκτη την λίμνη της Βουλκαριάς, το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα, το οποίο αποτελεί περιοχή του Δικτύου Προστασίας της Φύσης ΝΑTURA 2000.
Κατόπιν τούτων, η άποψη της υπηρεσίας µας είναι ότι προκειµένου να αποφευχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος περαιτέρω υποβάθµισης του ευαίσθητου οικοσυστήµατος της λίµνης Βουλκαριάς, θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της εν λόγω µονάδας, η οποία άλλωστε, φέρεται να λειτουργεί χωρίς τις προβλεπόµενες άδειες, ωσότου διευθετηθεί το θέµα της αδειοδότησής της και τεθούν οι όροι λειτουργίας της.»
Για το θέμα είναι ενήμερη και η Δημοτική Αρχή. Ο Δήμαρχος κύριος Γεώργιος – Θεόδωρος Αποστολάκης μίλησε στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ». «Ο Δήμος εδώ και πέντε περίπου χρόνια έχει κάνει πολλές ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει είναι να προχωρήσει στην εκποίηση της επιχείρησης και στην μεταφορά της σε άλλο μέρος, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει. Μάλιστα εμείς ως Δημοτική Αρχή από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε τον Δήμο είχαμε αναδείξει το πρόβλημα», είπε ο κύριος Αποστολάκης.
Όλα όσα δημοσιεύονται αφορούν αποφάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όλα όσα αναφέρονται είναι απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Η εφημερίδα όφειλε από την στιγμή που έλαβε τα συγκεκριμένα έγγραφα, να τα δημοσιεύσει έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα, χωρίς φυσικά να χρειαστεί να φτάσουμε στα άκρα, καθώς σε περίπτωση που κλείσουν οι επιχειρήσεις, είναι αλήθεια πως πολλοί συμπολίτες μας θα χάσουν την δουλειά τους σε μία περίοδο που η ανεργία αυξάνεται συνεχώς και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία παγκόσμια οικονομική κρίση. Ας ελπίσουμε να πρυτανεύσει η λογική….

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: