Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Παραιτήθηκε ο κύριος Σπηλιάς

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, υπέβαλε την Τρίτη 15 Ιουλίου ο κύριος Χρήστος Σπηλιάς. Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε ο κύριος Σπηλιάς προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων κύριο Γεώργιο Σουφλιά είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μου σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού για τους λόγους που θα σας εκθέσω παρακάτω.
Θα ήθελα πρώτα όμως να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου είχατε κάνει να με ορίσετε Πρόεδρο Δ.Σ. του Φορέα.
Πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά μου, αναλαμβάνοντας το Φορέα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ξεκινώντας από μηδενική βάση και παρά τα δύσκολα γραφειοκρατικά και διοικητικά προβλήματα (αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτελούσα ουσιαστικά χρέη Πρόεδρου Δ.Σ., Διευθυντή, υπαλλήλου και γραμματέα, χωρίς καμιά οικονομική απολαβή) καταφέραμε από κοινού με τα άλλα μέλη του Δ.Σ., να οργανώσουμε το Φορέα στη σημερινή του μορφή με την πρόσληψη τριών υπαλλήλων (Περιβαλλοντολόγου, Οικονομολόγου και Γραμματέα).
Όμως οι σημερινές απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις του Φορέα είναι τεράστιες, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Κ.Υ.Α. για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού.
Α) Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε σε όλη αυτήν την πορεία συνεχώς διογκώνονταν και κατά καιρούς τα εκθέταμε σε εσάς και τους συνεργάτες σας. Τελευταία φορά τα εκθέσαμε αναλυτικά σε προ διμήνου επιστολή μας, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (07-05-2008).
Συνοπτικά σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:
1. Τον κίνδυνο της μη βιωσιμότητας του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού ελλείψει σταθερών πόρων και την αδυναμία του υπάρχοντος προσωπικού να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες από την εφαρμογή της Κ.Υ.Α. Ζητήσαμε λοιπόν τη σαφή δέσμευση της Πολιτείας για τη συνεχή χρηματοδότηση του Φορέα και την έγκριση πρόσληψης ειδικών επιστημονικών συνεργατών.
2. Την ανάγκη άμεσης εξασφάλισης της προβλεπόμενης κανονιστικής δυνατότητας του Φορέα, για σύναψη μονίμων ή εξωτερικών συνεργατών με ειδικούς, ιδίως για γνωμοδοτήσεις αλλά και για πάγιες λειτουργίες.
3. Την οριστική επίλυση του προβλήματος των αποζημιώσεων του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ, ιδίως ως προς τις μετακινήσεις τους για τα συμβούλια.
4. Την ανάγκη ελαχιστοποίησης των χρονοβόρων διαδικασιών στις εγκρίσεις εγγράφων σε κεντρικό επίπεδο (Τεχνικά Δελτία, Συμβάσεις, Προκηρύξεις κ.λ.π.)
5. Την άμεση αποσαφήνιση των διατάξεων της Κ.Υ.Α. σχετικά με το καθεστώς γνωμοδοτήσεων από τον Φορέα για θέματα που άπτονται των ζωνών προστασίας (Ζώνη Α, Ζώνη Α1, Ζώνη Β) και τη Ζώνη Περιβαλλοντικού Ελέγχου. Επιπλέον να αποσαφηνιστεί αν η σύμφωνη γνώμη του Φορέα, θα προηγείται ή θα έπεται των εγκρίσεων χωροθέτησης των άλλων υπηρεσιών κ.λ.π.
Β) Προβλήματα που είχαμε με τη Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π.ΠΕΡ. και τα οποία είχαμε αναφέρει πολλές φορές προφορικά αλλά και γραπτά (05-04-2008) όπως για παράδειγμα η απόρριψη πρόσληψης εξωτερικού συνεργάτη περιβαλλοντολόγου, η προμήθεια ενός σκάφους πολλαπλού ρόλου (αντιρύπανσης-φύλαξης-έρευνας) κ.λ.π.
Γ) Η μη αντικατάσταση των ήδη παραιτηθέντων αιρετών και άλλων μελών του Δ.Σ. παρότι σας το ζητήσαμε με τρεις επιστολές (9/24-01-2007, 214/19-09-2007 και 14/14-01-2008) γεγονός που μας δημιούργησε τεράστια προβλήματα απαρτίας στα Διοικητικά Συμβούλια.
Για όλα τα παραπάνω αναμέναμε τη δική σας ή των συνεργατών σας, βοήθεια και παρέμβαση, αλλά δυστυχώς δε λάβαμε καμία απάντηση ούτε δέσμευση. Ως εκ τούτου το έργο μας στο Φορέα καθίσταται πλέον υπερβολικά δύσκολο, μη δυνάμενοι πλέον να ανταποκριθούμε στο δύσκολο και υπεύθυνο ρόλο μας, που είναι η διαχείριση μιας ευαίσθητης και πολύπαθης περιοχής καθώς επίσης και η εξέταση πλήθους αιτημάτων γνωμοδότησης προερχόμενων από τους πολίτες των 3 νομών (ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Κ.Υ.Α.).
Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφάσισα με αίσθημα ευθύνης να σας υποβάλλω την παραίτησή μου από Πρόεδρος και από Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, την οποία και παρακαλώ πολύ να κάνετε αποδεκτή».

Με τιμή


ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚ. ΣΠΗΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: