Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

«Περιβαλλοντολογικό έγκλημα στο Άκτιο»


Συνεχίζονται, σε όλα τα επίπεδα, οι αντιδράσεις για την Μαρίνα του Ακτίου. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως στην περιοχή του Ακτίου συντελείται μεγάλο οικολογικό έγκλημα με μοναδικό θύμα το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου. Αφορμή έχει σταθεί το μπάζωμα μεγάλου μέρους του -κατά τα άλλα- Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού Κόλπου.

Οι ευθύνες είναι πολλές και θα πρέπει κανείς να ψάξει να τις βρει τόσο στις Δημοτικές Αρχές των Δήμων Ανακτορίου και Πρέβεζας, στην Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στις εκάστοτε Κυβερνήσεις που προφανώς εσκεμμένα εθελοτυφλούν!

Το ποτήρι της οργής των κατοίκων της Βόνιτσας ξεχείλισε όταν έγινε γνωστό πως ο Δήμος Ανακτορίου προχώρησε στην ηλεκτροδότηση της επιχείρησης και αυτό γιατί πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο Δήμαρχος κύριος Αποστολάκης τόνιζε πως δεν πρόκειται να δώσει ρεύμα στην επιχείρηση!

Το θέμα της Μαρίνας του Ακτίου έφτασε και στην Βουλή των Ελλήνων με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε κ.κ Μωραίτης Νικόλαος, Αλυσανδράκης Κωνσταντίνος, Καραθανασόπουλος Νικόλαος και Χαραλάμπους Μπάμπης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ Γεώργιο Σουφλιά.

Η ερώτηση έχει θέμα: «Περιβαλλοντολογικό έγκλημα στο Άκτιο, Δήμου Ανακτορίου» και αναφέρει:

«Μεταφέρουμε τη δυσαρέσκεια των φορέων της περιοχής για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην προβλήτα του Ακτίου, Δήμου Ανακτορίου. Πρόκειται για διαχρονικό έγκλημα, όταν από το 2000 το ΠΑΣΟΚ έδωσε την πρώτη άδεια που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από την Κυβέρνηση της Ν.Δ και με σοβαρές ευθύνες και της Νομαρχίας.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων της περιοχής και περιβαλλοντικών οργανώσεων με παρεμβάσεις στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό κοινοβούλιο η «Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε» συνεχίζει να μπαζώνει, θυσιάζοντας το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας με την ανοχή των κυβερνήσεων και τη λογική τους που παραδίδει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι «περίεργο» το από πού αντλεί ο κ. Τέφας, ιδιοκτήτης της «Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε.» τη δυναμή του και δεν τολμάει κανείς να τον σταματήσει. Είναι καθοριστικές και εγκληματικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που σιγοντάρισαν το περιβαλλοντικό έγκλημα που έγινε στο πιο στενό σημείο επικοινωνίας του Αμβρακικού με το Ιόνιο Πέλαγος δυσκολεύοντας την ανανέωση του νερού αλλά και τον εμπλουτισμό του κόλπου με ψάρια.

Είναι υποκριτική η στάση της κυβέρνησης και του υπουργού κ. Σουφλιά, που από τη μία υπογράφουν συμβάσεις για «Περιβαλλοντικά Πάρκα» περιορίζοντας έτσι τη δραστηριότητα αλιέων και κτηνοτρόφων και από την άλλη αφήνουν ασύδοτο το μεγάλο κεφάλαιο να δραστηριοποιείται, όπως στις περιπτώσεις των πετρελαιοδεξαμενών, των ιχθυοκαλλιεργειών, της μαρίνας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1. Θα προχωρήσει, άμεσα, η κατεδάφιση όλων των κατασκευών στην αιγιαλίτιδα ζώνη αλλά και στη θάλασσα στη μαρίνα του Ακτίου;

2. Θα προχωρήσει η απομάκρυνση και όλων των άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων π.χ. πετρελαιοδεξαμενές, από τον Αμβρακικό;»

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: