Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Μεγάλη πυρκαγιά στην Βόνιτσα


Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου στην Βόνιτσα. Η φωτιά έκαψε πολλά στρέμματα δασικής έκτασης λίγο έξω από την πόλη και πιο συγκεκριμένα απέναντι από την μάντρα οικοδομικών υλικών των Αδερφών Προδρομίτη.
Η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα στην περιοχή η πυρκαγιά πήρε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις. Από την πρώτη στιγμή στον τόπο της φωτιάς βρέθηκαν πολλοί κάτοικοι της Βόνιτσας, ο Αντιδήμαρχος Ανακτορίου κύριος Πάντας και δύο πυροσβεστικά οχήματα. Πρωταρχικός στόχος όλων ήταν να προστατέψουν τις περιουσίες των κατοίκων. Λίγο αργότερα κατέφθασαν ενισχύσεις από την αεροπορική βάση του Ακτίου αλλά και άλλα πυροσβεστικά οχήματα, μία μπουλντόζα καθώς και το βυτιοφόρο του Δήμου Ανακτορίου, αν και το τελευταίο καθυστέρησε αρκετά!
Το γεγονός όμως ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να φτάσουν κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, λόγω της πυκνής βλάστησης και του ακατάλληλου του εδάφους, έκανε απαραίτητη την ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων από αέρος και πιο συγκεκριμένα από πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Το κακό ήταν πως την συγκεκριμένη ημέρα είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά και στην Κέρκυρα με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη να βρίσκονται στο νησί του Ιονίου. Πάντως, μετά από πολλές πιέσεις δύο αεροσκάφη κατέφθασαν στην περιοχή και με συνεχείς ρίψεις νερού αλλά και αφρού βοήθησαν έτσι ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, μετά από περίπου δύο ώρες.
Θα πρέπει να αναφερθεί πως όλοι κάνουν λόγο για εμπρησμό. Άλλωστε δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ενώ το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονταν σε μία συγκεκριμένη περιοχή ξαφνικά ένα νέο μέτωπο έκανε την εμφάνιση του σε απέναντι περιοχή που είχε καεί και πέρυσι. Όμως, η άμεση επέμβαση ενός αεροσκάφους ήταν καταλυτική καθώς με μία μόνο ρίψη κατάφερε να την σβήσει.
Θα πρέπει να δοθούν πολλά συγχαρητήρια τόσο στις πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και στους κατοίκους που βοήθησαν στο έργο της κατάσβεσης, σώζοντας μάλιστα ακόμη και μία χελώνα! Πάντως, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για τους πιλότους των δύο αεροσκαφών, οι οποίοι παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, ήταν καταπληκτικοί με απόλυτα ακριβείς ρίψεις.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: