Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

«Να αναλάβει η Νομαρχία τις εντολές δημοπράτησης»

Επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κύριο Αρη Σπηλιωτόπουλο, απέστειλε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κύριος Θύμιος Σώκος με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που παρατηρούνται στα σχολεία του Νομού μας. Στην επιστολή του αυτή ο Νομάρχης αναφέρεται και στις μελέτες ενίσχυσης που έχουν γίνει για το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Βόνιτσας, οι οποίες αποπερατώθηκαν τον Οκτώβριο του 2007, αλλά ακόμη δεν έχει συναφθεί η προγραμματική σύμβαση.
Μεταξύ άλλων ο κύριος Νομάρχης ζητάει από το Υπουργείο να αναλάβει η Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας τις εντολές δημοπράτησης έτσι ώστε επιτέλους να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Σώκου έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Θέλω να γνωρίζετε ότι από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μου ζήτησα και παντοιοτρόπως επεδίωξα συνάντηση με την τότε Υπουργό, αλλά χωρίς επιτυχία, διότι τα γενικότερα προβλήματα σχολικής στέγης του Νομού ήταν και παραμένουν τεράστια. Το ίδιο επεδίωξα και με τον διάδοχό της Υπουργό Παιδείας, αλλά και πάλι χωρίς απόκριση, πέραν μιας επισκέψεώς του στον Νομό εξαγγελτικού και όχι επιχειρησιακού χαρακτήρα για την προώθηση της λύσης των γενικότερων προβλημάτων.
Με δεδομένα τα γενικότερα προβλήματα και έχοντας υπόψη τα ως άνω σχετικά, θέλουμε να σας γνωρίσουμε τόσο τη βασική φιλοσοφία όσο και τις μέχρι τώρα ενέργειές μας για την επίλυση των προβλημάτων του θέματος.
Η βασική φιλοσοφία της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να ενισχύσει στατικά τα σχολικά κτίρια, τα οποία επλήγησαν από σεισμό είναι η ασφάλεια των μαθητών και των δασκάλων που τα χρησιμοποιούν.
Η στατική ενίσχυση σχολείων που επλήγησαν από σεισμούς είναι ζήτημα ιδιαίτερα λεπτό και δεν ενδείκνυται ούτε για πολιτική αντιπαράθεση ούτε για ανταγωνισμούς ως προς την απορρόφηση οικονομικών πόρων. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να ωθήσουν σε επικίνδυνες λύσεις και να διαταράξουν την ψυχική ισορροπία των μαθητών και εν γένει της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας με τις τεχνικές της υπηρεσίες, οι οποίες σημειωτέων «παράγουν» σχολικά κτίρια τα τελευταία 20 χρόνια, διαχειρίστηκε το πρόβλημα του θέματος με γνώμονα τη βασική της φιλοσοφία, την ασφάλεια.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες ήταν:
1. Αναλάβαμε τη λειτουργική αποκατάσταση σχολικών κτιρίων με μικρές βλάβες, οι οποίες προήλθαν από τον σεισμό της 10ης Απριλίου του 2007. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες σας λάβαμε χρηματοδότηση (ποσό 700.000 €) και επενέβημεν άμεσα για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Σε χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών αποκαταστήσαμε πλήρως είκοσι δύο (22) σχολικά κτίρια και τα αποδώσαμε εγκαίρως στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
2. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες σας αναλάβαμε τη στατική ενίσχυση και λειτουργική αναβάθμιση έξι (6) σχολείων που επλήγησαν από τους ίδιους σεισμούς. Λόγω του χαρακτήρα αλλά και του μεγέθους των βλαβών τα έργα στα σχολεία αυτά κρίθηκαν ως «μεγαλοεπισκευές». Προκειμένου να χρηματοδοτηθούμε, μας υπεβλήθη από τις υπηρεσίες σας η διαδικασία: εκπόνησης των στατικών μελετών ενίσχυσης, εκπόνησης των μελετών λειτουργικής-αρχιτεκτονικής αναβάθμισης και μετά την έγκριση αυτών από τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε., σύναψη προγραμματικής συμβάσεως με την ίδια εταιρία, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα από τις υπηρεσίες μας ως εκ της αρμοδιότητάς μας.
Βάσει της επιβληθείσης διαδικασίας επιλέξαμε με τον Ν. 3316/2005 ειδικούς μελετητές (γεωτεχνικούς και στατικούς) για την στατική ενίσχυση των συγκεκριμένων κτιρίων. Οι αμοιβές των μελετητών είναι καθορισμένες και βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας.
Συγκεκριμένα, για το Γυμνάσιο και Λύκειο Βόνιτσας οι μελέτες ενίσχυσης αποπερατώθηκαν τον Οκτώβριο του 2007 και απεστάλησαν αμέσως στις υπηρεσίες σας. Η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης των μελετών της αρχιτεκτονικής αναβάθμισης του συγκεκριμένου κτιρίου δυστυχώς διήρκησε από τον Οκτώβριο του 2007 μέχρι και σήμερα. Με παρατηρήσεις της υπηρεσίας σας όπως στο (3) σχετ. φαίνεται «εξαίρεση των προτεινόμενων εργασιών που δεν συμφωνούν με τον τίτλο του έργου π.χ. κλιματισμός, αλεξικέραυνο, ανελκυστήρες κ.λ.π.)». Επιτέλους, ο πλήρης φάκελος βρίσκεται στις υπηρεσίες σας προς έγκριση, προκειμένου να συναφθεί η προγραμματική σύμβαση, ώστε να προβούμε στην υλοποίηση του έργου.
Για τα υπόλοιπα σχολεία οι στατικές και γεωτεχνικές μελέτες ολοκληρώθηκαν. Αν όμως η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης των μελετών αρχιτεκτονικής αναβάθμισης των κτιρίων αυτών τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και χρονικής καθυστέρησης ως προς την έγκρισή τους από τις υπηρεσίες σας, τότε πράγματι η υλοποίηση των έργων στα σχολεία αυτά θα βραδύνει, αλλά όχι με υπαιτιότητα της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας.
Ειλικρινά, δε γνωρίζουμε αν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία σε άλλους νομούς, οι οποίοι αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα σε σχολικά κτίρια, αλλά ούτε και θα ασχοληθούμε με ανταγωνισμούς απορρόφησης οικονομικών πόρων.
Πιστεύουμε ότι για την επίλυση του προβλήματος η καλυτέρα οδός είναι να δοθεί άμεσα στη Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας η εντολή δημοπράτησης των έργων σε όλα τα σχολεία και να χρηματοδοτηθούν άμεσα, αφού εγκριθούν βέβαια οι στατικές μελέτες (και οι απορρέουσες εξ αυτών δαπάνες), οι οποίες ήδη έχουν ολοκληρωθεί. Σημειώνεται ότι στην τελευταία επίσκεψη στελεχών μας στην εταιρία Ο.Σ.Κ. Α.Ε. αυτή η διαδικασία προκρίθηκε ως η πλέον αποτελεσματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: