Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 21 ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Δ’ ΕΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ «Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ» Η ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (23/3/180

Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2009, ώρα 7.30 βραδινή, στο ξενοδοχείο «ΒΟΝΙΤΣΑ» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – παρουσίαση της μελέτης για την «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ» , την Αυτόνομη Πολιτεία.. Το θέμα της παρουσίασης αφορούσε την ιστορική περίοδο 23/3/1800-21/12/1806.

Οι αρχές του 19ου αιώνα βρίσκουν το ισχυρό Κάστρο της Βόνιτσας και τις 6 συνοικίες-χωριά της Βόνιτσας (Borgo Serato- Borgo- Cochini – Bocale – Mirtasi- Neoxori) στην κατοχή του Αλή Πασά, ο οποίος πριν δύο χρόνια τα είχε αποσπάσει από την κυριαρχία των Γάλλων.
Σε αυτό το χρονικό σημείο, και σε μεγάλη έκπληξη όλων, οι τότε μεγάλες δυνάμεις ανακηρύσσουν ως Αυτόνομη περιοχή την Πόλη της Βόνιτσας (μαζί με άλλες 3 πόλεις, Την Πρέβεζα – την Πάργα και το Βουθρωτό). Μια πολιτεία με όλες τις εξουσίες κράτους, Διοικητική, Νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική εξουσία.


Η μελέτη αναπτύχθηκε από 21 σπουδαστές των εκπαιδευτηρίων πληροφορικής Βόνιτσας (πιστοποίηση γνώσεων Microsoft specialist & Ic3). Ηταν η πρώτη επαφή με το άγνωστο υλικό της τότε αυτονομίας της Βόνιτσας. Ο συντονισμός των εργασιών της μελέτης ανήκει στον συμπολίτη μας Αναλυτή-Προγραμματιστή Ντίνο Στυλιανό.
Η εκδήλωση άνοιξε με την προσφώνηση του Δημάρχου Ανακτορίου Κυρίου Γεώργιου Αποστολάκη:
«Καλωσορίζουμε όλους εσάς που βρίσκεστε μαζί μας αυτή τη βραδιά στην εκδήλωσή μας. Μια εκδήλωση που για μια ακόμα φορά έρχεται να τοποθετήσει τους ανθρωπίνους κανόνες στην θέση που τους πρέπει.
Με συνεργασία και από κοινού προγραμματισμό με τα εκπαιδευτήρια Πληροφορικής, το Πολιτιστικό μας κέντρο και τον Σύλλογο ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, πραγματοποιούμε την εκδήλωση σε ημέρα που δεν είναι «εμπορική», δεν είναι καλοκαίρι, δεν είναι ημέρα αργίας. Είναι όμως παραμονή της 25ης Μαρτίου, ημέρα μνήμης της εξέγερσης για την παλιγγενεσία.
Τοποθετούμε τις ανθρώπινες αξίες εκεί που πρέπει να είναι. Δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές της καθημερινής υποβάθμισης των ανθρώπινων, και των της Πατρίδας μας, αξιών.
Οι Εθνικές εορτές είναι ημέρες μνήμης, και η δοξολογία στο χώρο των πεσόντων ηρώων είναι το μέγα μνημόσυνο, μνημόσυνο για αυτούς που θυσίασαν την ζωή τους για να έχουμε εμείς σήμερα τα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Είναι ημέρες ανάμνησης και παραδειγματισμού.
Όταν πρίν ένα έτος περίπου, για πρώτη φορά, σε συζήτηση που είχαμε με τον ΝΤΙΝΟ Στυλιανό, μου περιγράφθηκε η ιστορική περίοδος για την αυτονομία της Βόνιτσας – Πρέβεζας και Πάργας, έθεσα την προτροπή για την έρευνα αυτής της σημαντικής αλλά άγνωστης για εμάς περιόδου.
Είμαστε πλέον εδώ σήμερα για να δούμε την πρώτη επαφή με την ιστορική περίοδο που έζησε αλλά και διαδραμάτισε η Βόνιτσα.
Είμαι αισιόδοξος για το Πολιτιστικό έργο που παράγεται, αλλά και κυρίως για την δυνατότητα των μικρών σπουδαστών να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της Πληροφορικής και να κάνουν πράξη τις γνώσεις τους.
Αρκετοί από τους παρόντες είναι γονείς των μικρών σπουδαστών, που χαίρονται για την πρωτοβουλία και την πρόοδο των παιδιών τους.
Με την παρούσα εκδήλωση αρχίζει επίσημα η περίοδος των εαρινών-καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου μας. Ευχαριστώ τους φίλους Φίλιππα και Στέλιο για την συνεργασία τους.

Την εκδήλωση υποστήριξε οργανωτικά ο σύλλογος «ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ».
Επίσης χαιρέτησαν με μηνύματά τους οι σύλλογοι :
Αθλητικός σύλλογος «ΑΚΤΙΟΣ»
Ο εν Αθήναις σύλλογος Βονιτσιάνων «Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ»
Ο νεοϊδρυθείς σύλλογος «ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, Ντόβας Φίλιππας, μίλησε για το έργο των 21 σπουδαστών και καλοσώρησε τους εκπροσώπους της INFOTEST (εταιρεία – ανάδοχο των αμερικάνικων πτυχίων Microsoft Specialiast & Ic3), που παραβρέθηκαν στην Βόνιτσα για να παρακολουθήσουν από κοντά την πρόοδο των σπουδαστών. Επίσης ο Κος Ντόβας κάλεσε όλους τους συλλόγους της περιοχής σε συνεργασία για τις επόμενες εκδηλώσεις.
Πρίν την έναρξη της παρουσίασης, μαθητές των δύο τμημάτων του γ΄έτους εκπαίδευσης, διένειμαν πληροφοριακό υλικό για τις μελέτες που ετοιμάζουν και θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι.
1. ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ, «Οι επιστολές του Κων/νου Μαλλιαρού»
2. ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ, «Η περιήγηση του Leake στη περιοχή της Βόνιτσας»

Επίλογος
• Σήμερα σε αντίθεση με πολλές άλλες ελληνικές πόλεις, που με όπλο την μακρόχρονη ιστορία τους καταφέρνουν να αποσπούν από το κράτος πολλαπλά οφέλη, η Βόνιτσα δυστυχώς βρίσκεται στον αντίποδα.
• Τα τελευταία χρόνια, η πρωτεύουσα της επαρχίας της Βόνιτσας και του Ξηρομέρου απογυμνώνεται όλο και περισσότερο από διοικητικές υπηρεσίες, με άμεσο επακόλουθο την ανησυχητικά ταχεία υποβάθμισή της. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά….
• Βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αυτήν την προκλητική στάση εκ μέρους ορισμένων ανιστόρητων παραγόντων. Αισθανόμαστε την υποχρέωση ευγενικά να αναδείξουμε και να υπενθυμίσουμε την ιστορία του τόπου μας. Μιας ιστορίας πλούσιας σε μνήμες και γεγονότα που τα ίχνη τους είναι ακόμη ορατά: η Βόνιτσα-σταυροδρόμι, με τις ποικίλες επιδράσεις από Βυζαντινούς, Γενουάτες, Τόκκους, Τούρκους, Γάλλους, Ισπανούς, Ρώσους, Γερμανούς, Αυστριακούς, Ενετούς, που τη διάβηκαν ανά τους αιώνες, η πόλη μας διεκδικεί σήμερα τα στοιχειώδη:
• σεβασμό στη μακρόχρονη ιστορία της και ίση μεταχείριση σε σχέση με άλλες πόλεις, που μπορεί να έχουν εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία με τη δική της, έχουν όμως και σαφώς καλύτερη τύχη…


Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία του Εθνικού ύμνου από τον μικρό Φώτη.
Η παρουσίαση μαγνητοσκοπήθηκε από 2 κανάλια τηλεόρασης, που πρόβαλαν το γεγονός με 5λεπτη διάρκεια στα δελτία ειδήσεων της 25ης και 26ης Μαρτίου. Επίσης παρουσιάστηκε, 2 φορές, στο σύνολό της η εκδήλωση, από το κανάλι Arta TV, ενώ το Lefkata TV το παρουσιάζει συνεχώς.
Αισθανόμαστε ότι το έργο που παράγεται, και μάλιστα από τους σπουδαστές , που προέρχονται από τους 3 Δήμους της περιοχής μας, δημιουργεί το υπόβαθρο του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: