Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Κλειστόν…


Δήμος Ανακτορίου. Έτος 2009. Κάτοικοι 12.000 …περίπου. Από τον Νοέμβριο του 2006 έχει κλείσει το υποπρακτορείο της Δ.Ε.Η. στην Βόνιτσα. Τον Ιανουάριο του 2009 έβαλε …λουκέτο και το γραφείο του Ο.Τ.Ε. της πόλης μας, ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή την στιγμή, με το πρακτορείο των ΕΛ.ΤΑ να υπολειτουργεί, ίσως να έχουμε και νέο …κλείσιμο. Μα τελικά εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Ανακτορίου τι ρόλο παίζουμε; Μήπως είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουμε δυναμικά και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.
Από την 1η Νοεμβρίου 2006, λόγω της συνταξιοδότησης του υπαλλήλου που εργάζονταν εκεί, έκλεισε το υποπρακτορείο της Δ.Ε.Η.. Έτσι, οι περίπου 12.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι υποχρεωμένοι να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους στο γραφείο της Λευκάδας ή στα Ε.Λ.ΤΑ ή σε κάποια εξουσιοδοτημένα καταστήματα. Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Τόσο ο Δήμος Ανακτορίου όσο και ο Δήμος Κεκροπίας, είχε ζητήσει επανηλλειμένως στο παρελθόν με επίσημα έγγραφα από την διοίκηση της Δ.Ε.Η να μην κλείσει το υποπρακτορείο αλλά και να προχωρήσει στην επάνδρωση του με τεχνικό προσωπικό καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται μεγάλες μονάδες οι οποίες χρειάζονται την τεχνική υποστήριξη της Δ.Ε.Η, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο της NESTLE (ΚΟΡΠΗ) στο Μοναστηράκι, η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ στην Βόνιτσα αλλά και οι κεραίες αναμετάδοσης που βρίσκονται στα Ακαρνανικά Ορη (Περγαντί).
Όμως, η διοίκηση της Δ.Ε.Η φαίνεται πως δεν υπολόγισε ιδιαίτερα τις προτάσεις των καθ ύλην αρμοδίων και προχώρησε στο κλείσιμο του γραφείου αναφέροντας πως το τεχνικό προσωπικό που βρίσκεται στην Λευκάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Όμως, ξέχασαν μία σημαντική λεπτομέρεια. Το συνεργείο βάρδιας εδρεύει είτε στην Βασιλική είτε στο Νυδρί Λευκάδας κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση βλάβης θα χρειαστεί πάνω από μία ώρα, στην καλύτερη περίπτωση, για να φτάσει στο προορισμό του και να επιδιορθώσει τα όποια προβλήματα.
Επίσης, πως μπορεί η διοίκηση της Δ.Ε.Η να αδιαφορεί για τους κατοίκους οι οποίοι δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωμένοι να κάνουν επιπρόσθετα χιλιόμετρα και να πηγαίνουν στην Λευκάδα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Είναι άλλωστε γεγονός, όπως αναφέρουν πηγές από την Δ.Ε.Η, πως οι περισσότεροι πολίτες πληρώνουν μετά το τέλος της προθεσμίας τους λογαριασμούς τους, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορούν να τους εξοφλούν στα Ε.Λ.ΤΑ.
Σε ότι αφορά τον Ο.Τ.Ε. ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Αποστολάκης είχε στείλει την ακόλουθη επιστολή, για να εμποδίσει το κλείσιμο του γραφείου: «Το Αεροδρόμιο Ακτίου, η 131η Σμηναρχία Μάχης – Βάσης ΝΑΤΟ, όπως και η συνοικία Άκτιο. Πούντα, τα Διόδια, οικήματα και καταστήματα της εν λόγω περιοχής, εξυπηρετούνται τηλεπικοινωνιακά από τον ΟΤΕ Πρέβεζας. Πρόσφατα με ενέργειες του Δήμου Ανακτορίου στον οποίο ανήκει η εν λόγω περιοχή πέτυχε τον απεγκλωβισμό της από την συνθήκη Natura. Έτσι προβλέπεται στο άμεσο μέλλον και έχει ήδη αρχίσει, τεράστιο ενδιαφέρον για μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην περιοχή του Ακτίου. Επειδή η περιοχή αυτή ανήκει στον Νομό Αιτ/νίας και ειδικότερα στον Δήμο Ανακτορίου θεωρούμε σκόπιμο η τηλεπικοινωνιακή εξυπηρέτηση να γίνεται από τον ΟΤΕ της Βόνιτσας. Σύμφωνα δε με ερευνά που πραγματοποιήσαμε, ο ΟΤΕ της Βόνιτσας έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει την περιοχή. Πιστεύουμε δε ότι και η τεχνική υποστήριξη από τον ΟΤΕ της Βόνιτσας, θα είναι πιο άμεση και αποτελεσματική». Στην απάντησή του ο πρόεδρος του ΟΤΕ κύριος Παναγιώτης Βουρλούμης αναφέρει τις αιτίες του κλεισίματος του γραφείου της πόλης μας. «Με γνώμονα τόσο την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στο καταναλωτικό κοινό όσο και την εμπορική βιωσιμότητα κάθε σημείου πώλησης, ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει , εδώ και περίπου δύο χρόνια, μια διαδικασία εξορθολογισμού του Δικτύου Καταστημάτων του στα πλαίσια της στρατηγικής για την βελτιστοποίηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικτύου του. Σε εφαρμογή της πιο πάνω διαδικασίας, κρίνεται σκόπιμη η διακοπή της λειτουργίας κάποιων καταστημάτων τα οποία παρουσιάζουν ελάχιστη ή μηδενική εμπορική δραστηριότητα. Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα τόσο για την αναδρομολόγηση των πωλήσεων σε εναλλακτικά σημεία του Ομίλου για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, όσο και για την αξιοποίηση του προσωπικού αυτών των καταστημάτων σε άλλες οργανικές θέσεις εργασίας. Το κατάστημα της Βόνιτσας εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία λόγω της ελάχιστης εμπορικής του δραστηριότητας και θα διακόψει την λειτουργία του», αναφέρει ο κύριος Βουρλούμης.
Σε ότι αφορά τα ΕΛ.ΤΑ. που πλέον έχουν επιβαρυνθεί και με τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και του Ο.Τ.Ε. το γραφείο της πόλης μας υπολειτουργεί. Αυτή την στιγμή εργάζονται 3 μόνιμοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι δύο είναι επιφορτισμένοι με την διανομή των γραμμάτων σε όλο τον Δήμο Ανακτορίου και δύο συμβασιούχοι, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της Βόνιτσας και όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ενώ ο ένας μόνιμος εκτελεί χρέη προϊσταμένου μετά την συνταξιοδότηση του μέχρι πρώτινος προϊσταμένου.
Κανονικά στο γραφείο θα έπρεπε να εργάζονται 6 μόνιμοι υπάλληλοι… Τα παράπονα είναι πολλά, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους εργαζομένους και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ίσως σύντομα να κλείσει και το γραφείο των ΕΛ.ΤΑ.
Ο Δήμαρχος Ανακτορίου σε επιστολή του προς τον περιφερειακό διευθυντή των ΕΛ.ΤΑ Δυτικής Ελλάδας κ Φαλαίτη, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει τα εξής:
«Η Βόνιτσα είναι έδρα του Δήμου Ανακτορίου και οι υπηρεσίες που εδρεύουν σε αυτή (και μία από αυτές είναι και τα ΕΛ.ΤΑ), εξυπηρετούν ένα μεγάλο αριθμό πολιτών (περίπου 12.000). Κατόπιν παραπόνων των συμπολιτών μου αλλά και εγώ ο ίδιος διαπίστωσα ότι η υποβάθμιση του Ταχυδρομικού Γραφείου Βόνιτσας είναι συνεχής. Το προσωπικό συνεχώς μειώνεται και ως εκ τούτου η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαρχόντων υπαλλήλων, γίνεται δυσχερής. Όπως επίσης διαπίστωσα σε άλλες πόλεις της περιοχής μας με ανάλογο πληθυσμό, το προσωπικό είναι πολλαπλάσιο του ταχυδρομικού γραφείου που εξυπηρετεί την περιοχή μας. Κατόπιν τούτου θα παρακαλούσα για τις δικές σας ενέργειες για την επάνδρωση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνετε σκόπιμη για την εύρυθμη λειτουργία του ταχυδρομικού γραφείου που λειτουργεί στην πόλη μας για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μου».
Και εδώ είναι να αναρωτιόμαστε το εξής: Πως είναι δυνατόν ένας Δήμος ο οποίος εκπροσωπείται στην Βουλή των Ελλήνων από 8 Βουλευτές!!! να μην μπορεί να διατηρήσει ανοιχτά γραφεία Δημόσιων Υπηρεσιών, από την στιγμή μάλιστα που η ανεργία στην περιοχή μας έχει φτάσει σε πολύ μεγάλα ποσοστά.
Δηλαδή ήταν τόσο δύσκολο να τοποθετηθούν στα γραφεία μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι θα διορίζονταν με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και να μην φτάναμε ποτέ σε αυτό το σημείο;
Μήπως οι 8 βουλευτές που εκπροσωπούν τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας στην Βουλή των Ελλήνων άρα και τον Δήμο Ανακτορίου μας έχουν …γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και ενδιαφέρονται να εξυπηρετούν μόνο τους ψηφοφόρους των μεγάλων Δήμων του Νομού, αφού από τους δικούς τους σταυρούς εκλέγονται;
Το μόνο πλέον που απομένει είναι να κλείσουν και το Κέντρο Υγείας της Βόνιτσας. Άλλωστε και αυτό, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα τεύχη της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», υπολειτουργεί…

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: