Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Πέντε χρόνια κοροϊδία


Αύγουστος του 2003. Μεγάλος σεισμός πλήττει την Λευκάδα. Οι επιπτώσεις από το χτύπημα του Εγκέλαδου γίνονται ιδιαίτερα αισθητές και στον Δήμο Ανακτορίου και πιο συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο της Βόνιτσας, αλλά και στο Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης μας. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από εκείνη το πρωινό της 14ης Αυγούστου του 2003 και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλο κτίριο.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου έχει κάνει πολλές ενέργειες έτσι ώστε κάποια στιγμή το πρόβλημα να επιλυθεί, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα άλλο πέραν των τεχνικών εκθέσεων οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν το πρόβλημα που υπάρχει καθώς έχουν κρίνει το κτίριο ακατάλληλο!
Έχουν σταλεί πάρα πολλές επιστολές (Υπουργό Παιδείας, Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ΟΑΣΠ, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κ.τ.λ) από τον Σύλλογο και τώρα οι εκπρόσωποι του αποφάσισαν να μιλήσουν και στην εφημερίδα μας για να ενημερώσουν όλους μας για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει.

«Ποιο είναι το ιστορικό των ενεργειών για το κτίριο;»

«Τα παιδιά μας από το 2003 κάνουν μάθημα σε ένα σχολείο το οποίο χαρακτηρίστηκε σε τεχνικές εκθέσεις της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας ακατάλληλο προς χρήση. Σύμφωνα με την 1η τεχνική έκθεση, μετά το σεισμό της Λευκάδας το 2003, το κτίριο θεωρήθηκε ακατάλληλο προς χρήση εώς ότου ελεγχθεί. Αφού διορθωτικές κινήσεις δεν έγιναν, η κατάσταση επιδεινώθηκε και φτάνουμε στη 2η τεχνική έκθεση μετά τον σεισμό της Τριχωνίδας, τον Απρίλιο του 2007 που αναφέρει ότι, υπάρχει στροφή του κτιρίου και δεν μπορεί να προβλεφθεί η συμπεριφορά του σε νέα σεισμική διέγερση. Προτείνεται να ληφθούν ταχύτατα αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τέλος σημειώνουν ότι η πάροδος του χρόνου επιβαρύνει τη φέρουσα ικανότητα του κτιρίου.
Η ίδια η πολιτεία, με τα αρμόδια όργανά της, έχει αποφανθεί (σύμφωνα με τις εκθέσεις της) για την ακαταλληλότητα του κτιρίου, αλλά παρόλα αυτά η ίδια πάλι η πολιτεία με τα ίδια αρμόδια όργανα, βάζει τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα στο ισόγειο του κτιρίου, μιας και όπως πιστεύει ο πρώτος όροφος έχει το πρόβλημα και όχι το ισόγειο (ο νόμος της βαρύτητας εδώ δεν ισχύει!!!). Έτσι αναφέρει σε σχετικό της έγγραφο η Νομαρχία περί καταλληλότητας χρήσης 2ου Δημοτικού Βόνιτσας (3/9/2007 – Αρ. Πρωτ. 4490).
Οι απόψεις περί καταλληλότητας του ισογείου πιστεύουμε ότι είναι όχι μόνο αβάσιμες αλλά και επικίνδυνες. Το μαρτυρούν και τα αποτελέσματα του ελέγχου θλιπτικής αντοχής που έγινε σε δοκίμια Σκυροδέματος που πάρθηκαν έπειτα από πρωτοβουλία των Δ/ντων του Σχολείου. Υπάρχει και σχετικό έγγραφο της Νομαρχίας για την καταλληλότητα χρήσης για διδασκαλία των χώρων του ισογείου και μάλιστα υπογράφεται από την ίδια τεχνική υπηρεσία που υπέγραψε και τεχνικές μελέτες περί ακαταλληλότητας για χρήση!!!
Στο παραπάνω έγγραφο της επίσης μας ενημερώνει η Νομαρχία για έγκριση ποσού 500.000 ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το κτίριο».

«Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει τίποτα;»

«Μόλις πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες την έγκριση πρακτικού δημοπρασίας ανάθεσης της μελέτης: ‘Αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του διδακτηρίου 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας’, προϋπολογισμού 28.560,00 ΕΥΡΩ. Όμως μετά από ερώτησή μας στη Νομαρχία πληροφορηθήκαμε ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας. Εμείς ανησυχούμε για τα παιδιά μας που στεγάζονται σε αυτό το κτίριο και παρακαλούμε όλους όσους εμπλέκονται να επισπεύσουν τις διαδικασίες».
Αυτά μας τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Βόνιτσας.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Γεώργιος Αποστολάκης δήλωσε στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» πως ο Δήμος δεν έχει μείνει αμέτοχος καθώς πολλές φορές κατά το παρελθόν και με δικά του έξοδα έχει φέρει μηχανικούς ο οποίοι έχουν ελέγξει την στατική επάρκεια του κτιρίου.
Εμείς ως εφημερίδα αλλά προπάντων σαν άνθρωποι που νοιάζονται για τα παιδιά θέλουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:
Που βρίσκεται τελικά η αλήθεια και γιατί τέτοια καθυστέρηση;
Παίζουν με όλους μας και τις τύχες των παιδιών; Με ποιο δικαίωμα;
Ποιος είναι τελικά ο υπεύθυνος, εκτός από τον Εγκέλαδο, για αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά τα τελευταία πέντε χρόνια;
Μέχρι πότε θα συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν με αυτό τον τρόπο;
Τα 500.000 ευρώ που ενέκρινε η Νομαρχία για την ενίσχυση του κτιρίου μέσα από επίσημο έγγραφο το οποίο βρίσκεται στα χέρια μας, όπως άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα, που ακριβώς βρίσκονται; Γιατί δεν τα έχει δει ακόμη κανείς;
Βαρεθήκαμε τα ‘ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ’. Απαιτούμε έργα και όχι υποσχέσεις.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 7ου Παγκοσμίου Γλωσσικού Συνεδρίου που έγινε Μεσολόγγι από την 18 έως 20 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Η διδασκαλία των Νέων Ελληνικών στον κόσμο. Σχολεία, μέθοδοι, βιβλία, εξετάσεις», στο οποίο συμμετείχαν 50 ομιλητές από 19 χώρες του κόσμου.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας οι Καθηγητές: κα Στόινα Πορομάνσκα, τακτική Καθηγήτρια στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο, κ. Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνωφ, Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαριούπολης, Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Μαριούπολη, και ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου καθ’ όλη την διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε και έκθεση βιβλίων διδασκαλίας Νέων Ελληνικών σε ξένους. Τα βιβλία τους εξέθεσαν το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, το ΕΔΙΑΜΜΕ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνοβρετανικό Κολέγιο (Σχολείο Ελληνικών για ξένους «Μέγας Αλέξανδρος»).
Στην διάρκεια του Συνεδρίου έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για την κατάσταση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.
Μεταξύ αυτών «αποκαλυπτικές» ήταν οι ανακοινώσεις των Jaewon Aggelos και Korntaptim Usa, Καθηγητών ελληνικής στα Πανεπιστημία HUFS της Σεούλ στην Κορέα και Ramkhamhaeng στην Ταϋλάνδη. Σημειώνουμε ότι παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις για την ελληνική γλώσσα στην Γερμανία, Κροατία, Ουκρανία, Τσεχία, Ρωσία, Βραζιλία, Αυστραλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Λιβύη.
Εξ άλλου έγιναν πολλές ανακοινώσεις οι οποίες αφορούν τις διδακτικές μεθόδους και τους στόχους, τα βιβλία που χρησιμοποιούνται για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την χρήση πολυμέσων καθώς και τα προβλήματα της διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας .
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, οι Σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην πόλη του Μεσολογγίου και επισκέφτηκαν τον Κήπο των Ηρώων, την Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο της οικογένειας Τρικούπη, την οικία του Κωστή Παλαμά, το Βυρώνειο Πολιτιστικό Κέντρο καθώς και το πολιτιστικό κέντρο ΔΙΕΞΟΔΟΣ. Την Κυριακή 21.09 οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων και το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την διοργάνωση του Συνεδρίου βοήθησαν με πολλούς τρόπους η Νομαρχία Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Δήμος της Ι.Π. Μεσολογγίου και η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Εξ άλλου πολλές εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσίασαν το Συνέδριο και πριν και κατά την διάρκειά του ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΔΥΤΙΚΑ ΣΤΑ FM και ο ραδιοφωνικός σταθμός Μεσολογγίου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΧΕΛΩΟΣ και LEPANTO και οι εφημερίδες ΑΙΧΜΗ και ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να παρακολουθήσουν το συνέδριο πάρα πολλοί καθηγητές, δάσκαλοι και άλλοι πολλοί ενδιαφερόμενοι από την Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο από το Μεσολόγγι.
Τέλος τις εργασίες του Συνεδρίου κάλυψε επί πολλές ώρες η δορυφορική τηλεόραση της ΕΡΤ η οποία καλύπτει όλο τον κόσμο.
Έτσι μπορούμε να πούμε ότι το Συνέριο πέραν της σημασίας του για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας ήταν πάρα πολύ σημαντικό για το Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία.

10 χρόνια ActionAid

Τα δέκα χρόνια λειτουργίας της και προσφοράς έκλεισε φέτος η ActionAid Ελλάς. Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει η ActionAid. Εμείς σαν εφημερίδα μέσα από αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το τεράστιο έργο που προσφέρει ο οργανισμός.
Η ActionAid είναι ένας διεθνής αναπτυξιακός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες και συνεργάζεται με τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών του κόσμου για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Το όραμά και η αποστολή του οργανισμού είναι ένας κόσμος χωρίς απόλυτη φτώχεια, ανισότητα και αδικία όπου όλοι οι άνθρωποι ζουν αξιοπρεπώς και απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους. Δουλεύουνε μαζί με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους του αναπτυσσόμενου κόσμου, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης από το 1991, η ActionAid, ασκεί πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να αναθεωρηθούν αποφάσεις και πρακτικές που πλήττουν την ανάπτυξη των φτωχών περιοχών του πλανήτη μας.
Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στην Ελλάδα το 1998. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, τους στόχους και το όραμά της δυνάμωσαν με την αμέριστη υποστήριξή τους περισσότεροι από 35.000 Έλληνες που με την προσφορά τους υποστηρίζουν μακροπρόθεσμα τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε 41 πολύ φτωχές κοινότητες σε 12 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Η ActionAid Ελλάς, μέσα από τα προγράμματα υποστήριξης που προτείνει, γίνεται η γέφυρα αλληλεγγύης που συνδέει τους Έλληνες πολίτες με τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, η ActionAid Ελλάς, ως ενεργό μέλος της ActionAid συμμετέχει στις διεθνείς εκστρατείες και τα παγκόσμια δίκτυα άσκησης πίεσης για να επηρεάσει την πολιτική των διεθνών οργανισμών, των οποίων οι αποφάσεις έχουν άμεση επίδραση στη ζωή των φτωχών του κόσμου.
Στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη, η ActionAid Ελλάς αναπτύσσει έντονη δράση και στην Ελλάδα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους μαθητές των ελληνικών σχολείων για τα παγκόσμια προβλήματα μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η συμπολίτης μας κυρία Ιωάννα Καούρα η οποία είναι ανάδοχος ενός παιδιού από την Αφρική, μίλησε στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ».
«Ως πολίτης του κόσμου ένοιωσα την ανάγκη να συμβάλλω στην υποστήριξη του έργου και της δράσης της ACTIONAID και έγινα και εγώ ανάδοχος. Η ACTIONAID συμβάλλει στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών που προκαλούν την φτώχεια, όπως η έλλειψη τροφής και εκπαίδευσης, η άνιση μεταχείριση των γυναικών, η εξάπλωση του ΑΙDS, η διεκδίκηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιτρέπει στην προώθηση αλλαγών σε νοοτροπίες και πολιτικές που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων φτωχών ανθρώπων.
ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Διήμερη επίσκεψη του Υπουργείου Απασχόλησης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Ανακτορίου

Αρχές Οκτωβρίου επισκέφθηκαν για δύο ημέρες το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) του Δήμου Ανακτορίου στη Βόνιτσα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Απασχόλησης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την ανάδειξη των κοινωνικών προγραμμάτων που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2000-2006.
Κατά την επίσκεψή τους κινηματογράφησαν τα παιδιά, τα οποία παρουσίασαν όλες τις δραστηριότητες του Κ.Δ.Α.Π. Επίσης, εργαζόμενες μητέρες έδωσαν συνεντεύξεις για την αναγκαιότητα λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π.
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου και της Περιφέρειας έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την όλη λειτουργία του Κέντρου και κυρίως από τα ζεστά χαμόγελα των μικρών μας φίλων.

Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Ανακτορίου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α ΠΑΛΑΙΡΟΥ


Αξιότιμοι κύριοι,
Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή, μέσω της οποίας εκφράζεται η βούληση του συνόλου της Τοπικής Κοινωνίας, με την βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπιστεί με την ανάλογη προσοχή και την καλή διάθεση να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Αφορά στο θέμα του ΧΥΤΑ Παλαίρου του οποίου τη δημοπράτηση η Ν.Α. Αιτωλ/νίας έχει προκηρύξει για τις 14/10/2008.
Οι ουσιαστικοί λόγοι της άρνησής μας δεν οφείλονται στο γεγονός ότι δεν επιθυμούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα του τόπου μας και να κλείσουν άμεσα οι επικίνδυνες χωματερές. Οφείλονται στο γεγονός ότι τόσο η Πάλαιρος όσο και η συγκεκριμένη θέση «ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ» είναι απαγορευτικές για την κατασκευή ΧΥΤΑ.
Λόγοι Περιβαλλοντικοί (γεωτρήσεις ύδρευσης, Βιότοπος Βουλκαριάς, Αμβρακικός κόλπος) αλλά και λόγοι ζωής και ανάπτυξης του τόπου μας (κτηνοτροφική-γεωργική ζωή, τουρισμός, κ.λ.π.) δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.( Επισυνάπτουμε την αριθ. 86/2007 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Παλαίρου).
ΖΗΤΑΜΕ :
Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία που αφορά στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Παλαίρου. Να μην πραγματοποιηθεί η δημοπρασία στις 14/10/2008
Άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση από μηδενική βάση που θα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την διαχείριση των απορριμμάτων της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας.
Για τους λόγους αυτούς προχωράμε από σήμερα σε μια σειρά ενέργειες , δράσεις και πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την κατασκευή του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ.
Πρώτος μεγάλος σταθμός η μαζική κινητοποίηση και παράσταση την ημέρα της δημοπράτησης στην Νομαρχιακή Αυτ/ση Αιτωλ/νίας.
Τα χρονικά περιθώρια υπάρχουν. Οι ομόφωνες και ομόψυχες αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και των πολιτικών-πολιτιστικών-αθλητικών- επαγγελματικών-συνδικαλιστών συλλόγων, οργανώσεων, φορέων, επιβάλλεται να γίνονται σεβαστές. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα αναπτύξετε πρωτοβουλίες που το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα το λύσουν με το πιο δίκαιο αλλά και ανώδυνο τρόπο.

Με Εκτίμηση
Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά
της κατασκευής ΧΥΤΑ Παλαίρου

Δήμος Ανακτορίου σε …αποσύνθεση!!!

Αγαπητοί αναγνώστες της ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ. Σε αυτό το άρθρο σας είχα υποσχεθεί ότι θα μιλήσω αποκλειστικά για τους Καποδιστριακούς Δήμους και για το τι γίγνεσθαι για τους υποψηφίους Δημάρχους στον Δήμο Ανακτορίου ή στον πιθανό διευρυμένο Δήμο. Όμως τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει αρκετά πράγματα που δεν με αφήνουν αδιάφορο ούτε εμένα ούτε την στήλη μου και έτσι θα αναγκαστώ να αφιερώσω το μισό μου άρθρο σε πολλά νέα ευχάριστα ή δυσάρεστα πράγματα για τον Δήμο μας. Προτού ξεκινήσω θα ήθελα να απαντήσω στους φίλους του ΠΑΣΟΚ που έστειλαν μία, καλοδεχούμενη για εμένα, επιστολή στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας. Θα ήθελα να τους πω ότι ως ΝΕΡΩΝΑΣ γράφω γιατί δεν θέλω να στρέψω την προσοχή των αναγνωστών στο πρόσωπο μου, αλλά σε αυτά που πραγματικά γίνονται και από την πλευρά μου σχολιάζω, στον Δήμο Ανακτορίου. Να πω στους αγαπητούς φίλους του ΠΑΣΟΚ ότι όταν ανοίγουν μία εφημερίδα (οποιαδήποτε και αν είναι αυτή) και διαβάζουν ένα άρθρο να μην κοιτούν μόνο το άρθρο αλλά και ποιος το γράφει. Θα διαπιστώσετε φίλοι μου ότι αρκετές φορές γράφουν με ψευδώνυμα. Άρα δεν το κάνω μόνο εγώ επειδή δεν έχω την μαγκιά να αποκαλυφθώ. Επίσης να τους πω ότι τον Δήμαρχο Ανακτορίου, ναι μεν είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως τον έβγαλαν και τον ψήφισαν Νεοδημοκράτες. Για αυτό μην «κοκορεύεστε» ότι είσαστε εσείς που βγάλατε τον Δήμαρχο με τόσο μεγάλο ποσοστό. Αλλά να ξέρετε ότι έχετε περάσει ως τοπική σε θέση ισχύος γιατί αν και υπήρχαν πολλές θετικές γνώμες για το νέο πρόεδρο της Τοπικής της Ν.Δ, παρόλα αυτά αποδεικνύεται μέχρι τώρα λίγος και μικρός για αυτή την θέση. Έτσι λοιπόν να ξέρετε ότι δεν έχετε πλέον αντίπαλο δέος σε τοπικής οργάνωσης επίπεδο. Το μόνο που μπορείτε να κυνηγήσετε αυτή την στιγμή είναι την ψυχή και το πάθος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ η οποία, όχι επειδή τυγχάνει να είναι γραμματέας της ο υπεύθυνος ύλης της ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, αλλά επειδή ξέρω με κινήσεις είναι αυτοί που έχουν προκαλέσει (βουλευτές) για πολλά θέματα τοπικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος αλλά έχουν βοηθήσει και άτομα σε εργασιακό και μη επίπεδο. Αυτό περιμένει η κοινωνία από εσάς. Να είστε χρήσιμοι ως τοπική οργάνωση και εσείς και η ανύπαρκτη αυτή τη στιγμή τοπική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό ήταν φίλοι του ΠΑΣΟΚ το νόημα της αναφοράς μου προς εσάς στο άρθρο του Αυγούστου και όχι να σας θίξω τον Δήμαρχο. Και σας το ξαναλέω. Φανείτε χρήσιμοι στην κοινωνία. Προσφέρεται και πάρτε θέση στα προβλήματα του τόπου μας.
Δεν ήταν δυνατόν και σε αυτό το άρθρο μου να μην προβληματιστώ με τον κύριο Δήμαρχο. Στο συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη 15/10 υπήρχαν σχεδόν 60 θέματα από τα οποία αρκετά αφορούσαν εντάλματα πληρωμών για διάφορες εργασίες και υπηρεσίες που έγιναν στον Δήμο Ανακτορίου. Μπορείτε να μας πείτε κύριε Δήμαρχε γιατί τα ποσά σε κάποιες περιπτώσεις ήταν υπέρογκα; Και μπορείτε να μας πείτε αν όλα τα ποσά αφορούν εργασίες που έχουν γίνει; Αμφιβάλλω για το εάν έχετε απάντηση και όχι απάντηση του στυλ … «εγώ έκανα έργα», αλλά απάντηση ουσιαστική επί των θεμάτων. Επιβεβαιώνεται από τις πράξεις σου και από τα έργα σου ότι αυτά που λένε τόσο καιρό (όλο και πιο έντονα τελευταία) οι συμπολίτες μας είναι σωστά και δίκαια. Και τι λένε; Ότι είσαι ο Δήμαρχος της σακούλας και των έργων «φαντασμάτων» που έχεις κάνει. Εγώ ξέρεις τι λέω; Δεν ξέρω αν είσαι Δήμαρχος της σακούλας, αλλά έργα έχεις κάνει, αυτό που δεν έχεις κάνει είναι να κάνεις τα έργα σωστά και πρακτικά για τους συμπολίτες μας. Και εν τέλει για Δήμαρχος του Δήμου Ανακτορίου είσαι πολύ λίγος. Ξέρετε γιατί είναι άξιος ο Δημαρχός μας αγαπητοί αναγνώστες της ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ; Είναι άξιος για σύμβουλος μάρκετινγκ και διαπροσωπικών σχέσεων κόμματος. Σε αυτό ναι είσαι καλός! Και για το καλό σου είναι να αφήσεις ήσυχο τον Δήμο μας και την επόμενη τετραετία να ασχοληθείς με το ανύπαρκτο ΠΑΣΟΚ, εκεί ίσως φανείς χρήσιμος. Αλλά δεν φταις μόνο εσύ. Σου το έχω ξαναπεί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου. Αγαπητοί συμπολίτες κανένας μα κανένας Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης δεν υπήρχε. Το μόνο που έκαναν δύο από τους συμβούλους ήταν το ότι πήγαν και έφυγαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν είχαν το θάρρος και την δύναμη να αντιδράσουν στα θέματα που θα περνούσε ο Δήμαρχος. Εγώ ξέρω ότι η φυγή από σοβαρά ζητήματα ενός Δήμου σημαίνει ότι δεν έχω την πίστη και την θέληση να τα πολεμήσω και να τα αντιμετωπίσω. Έρχομαι στην αντιπολίτευση του Δήμου Ανακτορίου και λέω ότι αγαπητοί φίλοι τόσα χρόνια φωνάζατε ότι κανείς δεν κάνει αντιπολίτευση στον κύριο Γεώργιο Αποστολάκη. Εσείς τι κάνετε; Φεύγετε από τα Δημοτικά Συμβούλια ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αφήνετε τον …κάμπο ελεύθερο να βοσκήσουν οι έχοντες την εξουσία; Το άσχημο είναι ότι και η αρχηγός της Αντιπολίτευσης κυρία Λέλα Καραγκούνη παραιτήθηκε και ότι δεν ξέρω αν τη θέση της θα την πάρει δημότης μας ή δημότισσα μας που θα είναι άξιος/α να κάνει αντιπολίτευση και να τα βάλει στα ίσια με την Δημοτική Αρχή. Ξέρετε ποια είναι η γνώμη μου; Ότι πλέον ο κύριος Δήμαρχος έχει αποκτήσει έναν ακόμη ψήφο για τις δύσκολες εποχές που θα έρθουν για τον Δήμο. Το λέω αυτό γιατί πιστεύω ότι κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους νέους και παλαιούς της αντιπολίτευσης δεν έχουνε το σθένος να τα βάλουνε πραγματικά με τον Δήμαρχο. Δεν έχουν την τόλμη να τον στείλουν και στον εισαγγελέα αν χρειάζεται. Εδώ θέλω να σταθώ στην κυρία Λέλα Καραγκούνη και να της πω προσωπικά ότι… αγαπητή Λέλα ο ρόλος σου στην πόλη μας δεν ήταν για αρχηγός συνδυασμού. Ο ρόλος σου για εμένα από εδώ και πέρα πρέπει να είναι καυστικός, ηθικός όπως πάντα και τολμηρός. Για εσένα πιστεύω ότι μπορείς να προσφέρεις στον Δήμο μας την επόμενη τετραετία από τη πλευρά της Δημοτικής Συμβούλου. Το λάθος σου για την παράταξη σου αλλά και γενικά για τον κόσμο, ήταν ότι ήθελες να προσφέρεις πραγματικά στον Δήμο μας, χωρίς ανιδιοτέλειες και προπάντων ηθικά. Σε θεωρώ την πιο ηθική και την πιο αγνή Δημοτική Σύμβουλο του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε είναι και αυτός ένας από τους λόγους που δεν ψηφίστηκες στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Άλλο είναι το προφίλ που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος Δήμαρχος τελικά. Και κλείνοντας για να μην παρεξηγηθώ, λέγοντας την λέξη ηθικά δεν εννοώ ότι ήσουν η μόνη ηθική και αληθινή στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά η ΠΙΟ ΗΘΙΚΗ. Άλλωστε υπάρχουν αξιόλογα άτομα στο δημοτικό συμβούλιο, όπως για παράδειγμα η κυρία Κακούρη – Αρνή Λιλίκα που πιστεύω ότι πρέπει να σε διαδεχθεί στη θέση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου. Όμως πρέπει να αλλάξει προφίλ και στυλ και να γίνει επιθετική και πιο δυναμική. Πρέπει να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση διαφορετικά κυρία Κακούρη το μόνο που πρέπει να κάνετε αν δεν το κάνετε αυτό είναι να ακολουθήσετε τον δρόμο της κυρίας Καραγκούνη.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τον Καποδιστριακό Δήμο. Ποιόν Καποδιστριακό Δήμο όμως; Η Κυβέρνηση παραπαίει και αλλάζει απόψεις σε πολλά θέματα με ταχύτητα φωτός. Ένα από αυτά είναι και ο «Καποδίστριας 2». Τελικά έχουμε μπερδευτεί. Θα έχουμε εθελούσιο Καποδιστριακό Δήμο; Θα έχουμε διευρυμένο Καποδιστριακό Δήμο; Ή θα ισχύσει το προηγούμενο σύστημα και στις επόμενες Δημοτικές εκλογές (που είναι και το πιο πιθανό πλέον για τον Δήμο Ανακτορίου). Το σχέδιο του «Καποδίστρια 2» είχε τον Δήμο Ανακτορίου μαζί με τον Δήμο Παλαίρου, τον μικρότερο ουσιαστικά Δήμο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Και λέω εγώ τώρα ως πολίτης. Γιατί να έχουμε τόσο μικρό Δήμο από τη στιγμή που θέλουμε να κάνουμε διεύρυνση; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί; Μας θεωρούν πολίτες Γ’ κατηγορίας; Αυτό το λέω γιατί όσο μεγαλύτερος είναι ένας Δήμος, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κονδύλια και οι επιδοτήσεις που θα παίρνει από το κράτος και από κοινοτικά προγράμματα. Άλλωστε αυτό εξυπηρετεί ο «Καποδίστριας 2». Ποιος ο λόγος που ο Δήμος Αλυζίας ή ο Δήμος Μεδεώνος δεν συγχωνεύονται με τον προηγούμενο αναφερθέντα νέο Δήμο; Δεν μπορεί να μας πει κανείς ότι διοικητικά δεν γίνεται. Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος Αλυζίας σε ότι αφορά διάφορες υπηρεσίες εξυπηρετείται από τον Δήμο Ανακτορίου. Και λέω εγώ τώρα ως πονηρός. Μήπως εξυπηρετεί αυτός ο μικρός Δήμος που θέλουν να κάνουν και συμφέροντα τοπικών παραγόντων. Μήπως ο Δήμαρχος Ανακτορίου ή ο Δήμαρχος Παλαίρου δεν θέλουν να γίνει ένας διευρυμένος Δήμος; Μήπως δεν εξυπηρετεί την επανεκλογή τους στους Δημαρχικούς θώκους; Είναι ερωτήματα που τα θέτω για να σας βάλω σε υποψίες, σε σκέψεις και σε προβληματισμό. Η άποψη μου είναι ότι ένας ισχυρός Δήμος με λειτουργικότητα και ισχύ θα ήταν η ενοποίηση των δήμων Ανακτορίου – Παλαίρου και Αλυζίας. Θα ήταν ένας Δήμος που θα μπορούσε να είναι ο νούμερο 1 τουριστικός Δήμος στην Δυτική Ελλάδα με πλούσια εδάφη και σημαντικά αρχαιολογικά ενδιαφέροντα. Ποιος όμως θα μπορούσε να διοικήσει ένα τέτοιο Δήμο. Η γνώμη μου είναι ότι κανείς από αυτούς που είναι τώρα Δήμαρχοι. Κανείς δεν έχει τη δύναμη και την ικανότητα, κατά την άποψη μου, να διοικήσει έναν τέτοιο Δήμο. Υποψήφιος για ένα τέτοιο Δήμο θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος με διασυνδέσεις και κύρος σε όλες αυτές τις περιοχές, είτε αυτός προέρχεται από την τοπική κοινωνία, είτε από την κεντρική πολιτική σκηνή. Εγώ έχω στο μυαλό μου τρεις τέτοιους υποψηφίους, έναν από κάθε μεγάλο κόμμα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και να κουμαντάρουν ένα τόσο μεγάλο Δήμο, αλλά δεν είναι επί του παρόντος, γιατί η άποψη μου είναι ότι και στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα πάμε ως Δήμος Ανακτορίου. Αυτό συμφέρει και τον Δήμαρχό μας γιατί όσο ανύπαρκτη είναι η αντιπολίτευση στα Δημοτικά Συμβούλια, τόσο ανύπαρκτη είναι και η συνεννόηση αλλά και η επιθυμία να ακολουθήσουν οι Νεοδημοκράτες έναν υποψήφιο. Εγώ θα κάνω μία ουσιαστική πρώτη κουβέντα για τους υποψηφίους. Από το ΠΑΣΟΚ ατράνταχτο και απόλυτο φαβορί είναι ο κύριος Γεώργιος Αποστολάκης, αν και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλές αντίθετες απόψεις. Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι … «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξει άλλον υποψήφιο, ο Γιώργος δεν μπορεί να προσφέρει άλλο». Είναι η άποψη τους και την σέβομαι! Το Κ.Κ.Ε. νομίζω ότι μετά την «Μωραϊτη εποχή» πρέπει να αναδείξει έναν νέο πολιτικό ηθικό, δυναμικό και με καλές σχέσεις με την εκκλησιαστική εξουσια. Από την στιγμή που ο κύριος Μωραϊτης δεν θα αφήσει την κεντρική πολιτική σκηνή, σε πολλά πηγαδάκια αλλά και η άποψη μου είναι ότι ιδανικός υποψήφιος είναι ο κύριος Νικόλαος Μπακογιώργος. Πολλοί θα γελάνε με αυτό που λέω, αλλά για πείτε μου υπάρχει καλύτερος; Δεν νομίζω. Κάθε κόμμα πρέπει να αναδεικνύει νέους ανθρώπους. Ας κάνει την αρχή το Κ.Κ.Ε. Φίλε Νίκο διεκδίκησε.
Άφησα τελευταία τη Ν.Δ γιατί εκεί γίνεται μπάχαλο. Ο μόνος που έχει δείξει ενδιαφέρον είναι ο κύριος Κωνσταντίνος Δρίβας, ένας άνθρωπος που ακουγοντάς τον τελευταία τον θεωρώ μία πολύ καλή λύση για το κόμμα της Ν.Δ. Τον θεωρώ άξιο και ικανό να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Άλλωστε κάθε αξιωματικός σε επίπεδο Στρατηγού, έχει την ικανότητα να διοικεί. Το αρνητικό του είναι ότι δεν είναι ακόμη τόσο γνωστός, μη ζώντας για αρκετά χρόνια στη Βόνιτσα, όπως επίσης αρνητικό είναι το ότι δεν βγαίνει μπροστά και να πει ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ανεξάρτητα από κόμματα και διεκδικητές (κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο ξάδερφός του Γιώργος Αποστολάκης πριν λίγα χρόνια). Επίσης υπάρχουν δύο ακόμη άτομα που το σκέφτονται, θα το σκεφτούν, μπορεί, ίσως, ναι μεν αλλά. Ο ένας που ακούγεται και πιο έντονα είναι ο κ. Σπύρος Αρνής. Φίλε Σπύρο όταν θα το αποφασίσεις το πουλάκι θα έχει πετάξει. Θα υπάρχει άλλος υποψήφιος και πιθανών και ο Γιώργος Αποστολάκης να έχει εκλεγεί και πάλι Δήμαρχος. Ο τελευταίος είναι ένας άνθρωπος που πάντα διεκδικεί και στο τέλος σταματάει, κάνει πίσω. Για εμένα ο κύριος Χρήστος Ζαχαράκης αν με το έτσι θέλω έβαζε για Δήμαρχος την προηγούμενη φορά και με την στήριξη του τότε αντίπαλου δέος του κ. Άγγελου Αποστολάκη, θα είχε κερδίσει τις εκλογές. Κάτι τέτοιο πιθανών να συμβεί και τώρα, να αποσυρθεί δηλαδή από την διεκδίκηση. Αγαπητέ Χρήστο αν θέλεις πραγματικά τον Δήμο Ανακτορίου, κάνε ότι συμβουλεύω να κάνει και ο κύριος Δρίβας. Επειδή έχω επεκταθεί πολύ σε αυτό το άρθρο σας φιλώ σταυρωτά, σας αφήνω σε αυτό το σημείο και θα επανέλθω τον Νοέμβριο με τους διεκδικητές.

Εις το επανιδείν
«ΝΕΡΩΝΑΣ»
neronas14@yahoo.com

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ν.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με χαρά ακούσαμε όλοι μας την εξαγγελία σας για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας. Η ίδρυση αυτοτελούς Πανεπιστημίου στην περιοχή αποτελούσε και αποτελεί ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Υπήρξε όμως και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Και εμείς, ως ενεργή νεολαία, έχουμε κάθε λόγο να εμπιστευόμαστε τον κ. Πρωθυπουργό, αφού όλες οι ενέργειες δείχνουν την υλοποίηση της δέσμευσής του:

(α) Η παραχώρηση των 178 στρεμμάτων στο χώρο του παλαιού Αεροδρομίου για τη δημιουργία κτιριακών υποδομών

(β) Η πρόσφατη έγκριση από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Π.Ε.) για τη λειτουργία του τέταρτου τμήματος, όπου συνέπεια θα έχει την ύπαρξη δύο σχολών, των δύο τμημάτων η καθεμία.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει όλα εκείνα τα εφόδια (πληθυσμιακά, ιστορικά, αναπτυξιακά) για να έχει μια εύρρυθμη και λειτουργικά σύγχρονη Ανώτερη και Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
Πάγια θέση της Ν.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αιτωλοακαρνανίας είναι η ύπαρξη αυτοτελούς Πανεπιστημίου οκτώ τμημάτων ( τόσα απαιτούνται για Σύγκλητο), με έδρα το Αγρίνιο και με άμεση προοπτική την δημιουργία τμημάτων στην πόλη του Μεσολογγίου. Επιδίωξή μας είναι επίσης ένα ισχυρό Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, κάτι το οποίο εσείς κάνετε πράξη ως Υπουργός με την ίδρυση της νέας σχολής και την κατασκευή του νέου κτιρίου της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, καθώς και η μελλοντική δημιουργία ενός δεύτερου τμήματος Τ.Ε.Ι στην πόλη της Ναυπάκτου.
Κατά την επίσκεψή σας στο δημαρχείο Αγρινίου, στις 5/10/2008, δηλώσατε πως για την έδρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας θα αποφανθεί το νομαρχιακό συμβούλιο. Και εμείς γνωρίζουμε πως αναφερόσασταν στην υπεύθυνη στήριξη όλων των κατοίκων της περιοχής για αυτή τη νέα προσπάθεια που ξεκινά. Ορισμένοι όμως φορείς, ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσπαθούν να δημιουργήσουν «τεχνηέντως» σύγχυση αλλά και πόλωση μεταξύ των κατοίκων του νομού. Η σύγχυση δυστυχώς μεγαλώνει, μετά και από δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου (8/10/2008), τα οποία αναφέρουν ότι η διακομματική Ομάδα Στρατηγικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης είχε απορρίψει παλαιότερα κάθε ενδεχόμενο ίδρυσης δεύτερου Πανεπιστημίου στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αναφέρονται επίσης, για την ύπαρξη ενός πανεπιστημίου το οποίο εξαγγέλθηκε χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, άρα και χωρίς προοπτικές βιωσιμότητας. Ακόμη, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το εθνικό σχέδιο προέβλεπε την ένταξη των τμημάτων του Αγρινίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κάτι το οποίο μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.
Επειδή εμείς , ως φιλελεύθερη και δημοκρατική νεολαία, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να σπιλώνει το όνομα του Υπουργού Παιδείας, ενός ιστορικού στελέχους του κόμματος και πρώην Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, την ιστορία της παράταξής μας, αλλά και το κύρος του ίδιου του Πρωθυπουργού,
ζητούμε την παρέμβαση και ενημέρωσή σας για τα τελευταία τεκταινόμενα, ώστε οι όποιες ¨κασσάνδρες¨ υπάρχουν να διαψευστούν για ακόμη μια φορά.
Αναμένουμε την τοποθέτησή σας, που σίγουρα θα είναι έγκαιρη και έγκυρη.


Μετά τιμής,
Δημητρογιάννης Λάμπρος
Πρόεδρος Ν.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αιτωλοακαρνανίας

Οι εργασίες της Νομαρχίας στον Δήμο Ανακτορίου

Ο απολογισμός των εργασιών του τμήματος τεχνικού εξοπλισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας από την 1/1/2008 εως 30/9/2008 ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες.

Σε ότι αφορά τον Δήμο Ανακτορίου οι εργασίες που έγιναν είναι οι ακόλουθες

Κοπή θάμνων του επαρχιακού Δικτύου Πάλαιρος – Βόνιτσα, Βόνιτσα – Άκτιο – Αγ. Νικόλαος.
Εκβάθυνση και κατασκευή αναχώματος στο Χείμαρρο «Κεφαλόβρυσο» στην είσοδο τις Βόνιτσας σε μήκος 650 μ.
Εκβάθυνση λιμανιού στο Δ.Δ. Παλιάμπελα.
Μεταφορά αλατιού στο ΔΔ. Μοναστηράκι.
Διάθεση Βυτίων για την αντιμετώπιση Πυρκαγιών στην περιοχή του Δήμου.
Επούλωση λάκκων με ψυχρή άσφαλτο σε όλο το Επαρχιακό Δίκτυο του Δήμου
Αποκατάσταση υποχώρησης οδοστρώματος στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο του Δ.Δ. Θύρρειου.
Εκβάθυνση και καθαρισμός δύο χειμάρρων στο Δ.Δ. Αγίου Νικολάου σε μήκος 1500 μ.

ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ

Φίλες και φίλοι αναγνώστες της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» καλή σας ημέρα και καλό χειμώνα. Είμαι και πάλι εδώ για να σχολιάσω τα άσχημα αλλά και τα καλά που συμβαίνουν στον όμορφο Δήμο Ανακτορίου και όχι μόνο.

Στο προηγούμενο τεύχος αναφέρθηκα στο θέμα του «Μαϊστρου», ένα θέμα το οποίο από ότι έμαθα προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις οι οποίες, μετά και τα όσα έγραψα εγώ επεκτάθηκαν και σε προσωπικό επίπεδο.

Θα ήθελα, γιατί εγώ έχω το θάρρος να παραδέχομαι αν κάνω κάποιο λάθος τις ευθύνες μου, να τονίσω τα ακόλουθα σε αποκατάσταση της αλήθειας, μετά από έρευνα που έγινε από τον κύριο Σπυρίδων Φράγκο.

Είχα γράψει λοιπόν πως η όλη διαδικασία για την παραχώρηση του «Μαίστρου» στον κύριο Σώζο δεν ήταν καθόλα νόμιμη. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία γιατί μετά από έρευνα που έγινε αποδείχθηκε πως όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο.

Επίσης, θα ήθελα να διευκρινίσω πως ουδέποτε ο πατέρας του κυρίου Βασίλη Σώζου δεν είχε καταθέσει έφεση για να κερδίσει την έδρα την οποία είχε χάσει για λίγους ψήφους, στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές.

Ένσταση είχε κάνει ο Δήμαρχος και μάλιστα από ότι πληροφορήθηκα ο κύριος Θωμάς Σώζος είχε δηλώσει πως παραιτείται από το δικαίωμα να πάρει αυτός την έδρα σε περίπτωση που κερδίζονταν η έφεση. Φυσικά η έφεση δεν κερδήθηκε ποτέ και η έδρα παρέμεινε στην αντιπολίτευση του Δήμου.

Φίλες και φίλοι αναγνώστες όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό εγώ ο ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται και με τις απόψεις της εφημερίδας και των υπευθύνων της. Έτσι, μετά από απαίτηση του κυρίου Φράγκου ήμουν υποχρεωμένος να αναφέρω όλα τα παραπάνω προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Πάντως, θα ήθελα να πω πως οι απειλές που δέχθηκε η εφημερίδα από ορισμένους δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα γράφω σήμερα. Αν δεν ήταν αλήθεια όλα όσα λέω δεν θα τα ανέφερα καθόλου.

Και πάμε παρακάτω.

Ακούγονταν έντονα τον τελευταίο καιρό πως σύμβουλος της αντιπολίτευσης του Δήμου είχε ως σκοπό να παραιτηθεί από τη θέση του. Οι φήμες έγιναν γεγονότα καθώς στις 16 Οκτωβρίου η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου κυρία Λέλα Καραγκούνη υπέβαλλε την παραίτησή της … «για προσωπικούς λόγους».

Είναι άδικο κατά την γνώμη μου, για την κυρία Καραγκούνη να παραιτηθεί από τη θέση της καθώς ήταν από τους λίγους της αντιπολίτευσης που έδινε «μάχες» καθημερινά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Δήμου.

Ενημερώθηκα πως περίπου 30.000 ευρώ είναι το ποσό που χρειάζεται για να παραμείνει ανοιχτό το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων καθώς η επιχορήγηση που δίνει η εργατική εστία δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι στα Κ.Δ.ΑΠ. κατάφεραν μετά από πολύ μελετημένες κινήσεις και με την βοήθεια της Δημοτικής Αρχής να πετύχουν τον στόχο τους και να κρατήσουν ανοιχτά τα Κ.Δ.Α.Π και λέω να κρατήσουν ανοιχτά καθώς δεν πιστεύω να μην βρεθούν τα 30.000 ευρώ…

Πάντως ρε παιδιά χαράς στο κουράγιο σας να τρέχετε για να πετύχετε κάτι από την στιγμή που είστε απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2008 και αισίως βρισκόμαστε στον Οκτώβριο!

Θα ήθελα να αναφερθώ και σε όλους τους συμπολίτες μας που εργάζονται στα stage του Δήμου Ανακτορίου. Όλα τα παιδιά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μας εξυπηρετήσουν όλους μας.

Πάντως η δική μου άποψη είναι πως τα stage είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία που υπάρχει καθώς ο μόνος λόγος που δημιουργήθηκαν είναι για να μειωθεί η ανεργία, χωρίς να δίνουν το δικαίωμα σε όσους εργάζονται σε αυτά να αποκτήσουν μία μόνιμη εργασία.

Και αφού ασχολούμαστε με τα Δημοτικά θα πρέπει να τονίσουμε πως 100% επιτυχία είχε η απεργία που πραγματοποίησαν όλοι οι Δήμοι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στις 13 Οκτωβρίου καθώς και οι 29 Δήμοι του Νομού μας παρέμειναν κλειστοί!!!

Η απεργία έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη απόδοση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των χρημάτων που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση.

Ας πάμε και στο θέμα των σχολείων το οποίο μας ταλαιπωρεί από τον Αύγουστο του 2003. Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων τόσο του Δημοτικού, όσου και του Γυμνασίου – Λυκείου, έχουν βαρεθεί να κάνουν ενέργειες για να αποκατασταθούν τελικά οι ζημιές από τον σεισμό της Λευκάδας.

Πάντως, αν και έχουν περάσει πέντε χρόνια δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα ουσιαστικό, πέρα από τις εγκρίσεις για να ξεκινήσουν τα έργα. Πάντως, η όλη διαδικασία κάπου κολλάει και κάποιο πουλάκι μου είπε πως υπεύθυνη δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Και αυτή την φορά μιλάω με βάση έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας…

Και μιας και πιάσαμε της δημόσιες υπηρεσίες θα ήθελα να αναφερθώ και στις υπηρεσίες που βρίσκονται στη Βόνιτσα και κυριολεκτικά μας …πίνουν το αίμα καθημερινά.

Η εφορία υπολειτουργεί και είχαμε ασχοληθεί και παλαιότερα με το θέμα. Τα ΕΛΤΑ υπολειτουργούν, ο Ο.Τ.Ε. υπολειτουργεί, η Δ.Ε.Η. έκλεισε οριστικά, το Κέντρο Υγείας είναι σαν να μην υπάρχει…

Μα καλά εμείς που ζούμε στη Βόνιτσα τι είμαστε; Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Έμαθα πως στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τον καθαρισμό των φρεατίων στην Γουργουβλή. Μπράβο σας κύριοι. Καιρός ήταν να καθαριστούν επιτέλους τα φρεάτια που υπάρχουν στην Γουργουβλή!!!

Βέβαια τώρα υπάρχει πρόβλημα καθώς η Αρχαιολογική υπηρεσία μπορεί να επέμβει καθώς δεν μπορεί να καθαρίζονται τα φρεάτια χωρίς την παρουσία αρχαιολόγου… Και αυτό το λέω γιατί φρεάτια την σήμερον ημέρα στην Γουργουβλή δεν υπάρχουν.

Ίσως να τα είχαν φτιάξει οι αρχαίοι κάτοικοι του Θυρρείου, οι οποίοι πάντως έβλεπαν πολύ πιο μπροστά από ότι βλέπουμε εμείς σήμερα!!!

Και συνεχίζουμε…

Τις προάλες περπατούσα στην πλατεία της Βόνιτσας και μου ήρθε ζαλάδα από μία πολύ άσχημη μυρωδιά. Ακολουθώντας την μπόχα ήρθα αντιμέτωπος με ένα θέαμα που κυριολεκτικά μου προκάλεσε αναγούλα καθώς είχε ξεχειλίσει ένας βόθρος και τα περιττώματα είχαν βγει επάνω στην πλατεία.

Και όχι μόνο καθώς από τα νερά πλημμύρισε και μαγαζί που βρίσκεται στην πλατεία αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη του να βγάλει τα πράγματα έξω για να λιαστούν…

Και ενώ αλλού πλημμυρίζουν αλλού δεν έχουν νερό να ποτίσουν. Και αναφέρομαι στο γήπεδο που παρουσιάζει μία τραγική εικόνα καθώς μεγάλο μέρος του χλοοτάπητα έχει ξεραθεί.

Και σαν να μην φτάνει αυτό τις προάλλες άρπαξε και φωτιά γύρω από το γήπεδο και αν δεν ήταν εκεί ένας συμπολίτης μας ίσως αυτή να είχε εξαπλωθεί και να είχαμε ντράβαλα…

Το παρών έδωσε και η «Δημοτική Αστυνομία» η οποία κάλεσε αμέσως την Πυροσβεστική η οποία δεν χρειάστηκε τελικά να επέμβει καθώς ο συμπολίτης μας είχε προλάβει να σβήσει την φωτιά. Μπράβο Θόδωρα!!!

Πάντως, αν δεν καθαριστούν το συντομότερο δυνατό τα χόρτα τα οποία έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου να είστε σίγουροι πως θα έχουμε και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις…

Μπορεί να καταντάω κουραστικός αλλά εγώ αυτά που θέλω να πω θα τα λέω μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Πριν λίγες ημέρες αφαιρέθηκαν από την παραλία οι γλάστρες και ο κλασσικός …νεοέλληνας βρήκε την ευκαιρία να παρκάρει το αυτοκίνητό του όπου του καπνίσει!

Και πολύ καλά κάνει αφού η Αστυνομία αντί να τους γράφει, φέρνει βόλτες με το περιπολικό στην παραλία και όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτό το μόνο που κάνουν είναι να χασκογελούν και να μιλάνε με τους θαμώνες των καφετεριών.

Κύριοι μην γίνεστε προκλητικοί. Αφού …βάριεστε να γράφετε τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα τουλάχιστον μα μην έρχεστε με το περιπολικό στην παραλία. Πηγαίνετε κάπου αλλού που επιτρέπεται και το παρκάρισμα.

Πάμε και στα αθλητικά…

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΣ Αμβρακικού να ορίσει γενική είσοδο 10 ευρώ για τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας.

Πολλοί είναι αυτοί που είπαν πως αν δεν μειωθεί η τιμή του εισιτηρίου δεν πρόκειται να ξαναπατήσουν το πόδι τους στο γήπεδο και δεν έχουν άδικο!

Γνωρίζω πολύ καλά πως τα έξοδα για την ομάδα είναι πάρα πολλά αλλά πιστεύω πως μπορείτε να βρείτε και άλλους τρόπους για να βρείτε χρήματα και δεν σας προκαλώ να κάνετε ληστεία…

Πάντως η ομάδα τα πάει περίφημα μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα σημειώνοντας τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια.

Πολύ καλά τα πάει και η ομάδα μπάσκετ. Ο Α.Ο.Β. ξεκίνησε φέτος με πολλές προσδοκίες το πρωτάθλημα και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του επιτρέπουν να κάνει όνειρα για άνοδο στην Γ’ Εθνική.

Μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια γίνεται στην ομάδα ποδοσφαίρου του Θυρρείου. Ο σύλλογος που αγωνίζεται στην Β κατηγορία ξεκίνησε πολύ καλά το πρωτάθλημα και δείχνει ικανός να διεκδικήσει την άνοδο στην Α’ κατηγορία.

Φυσικά, αυτό γίνεται καθώς η διοίκηση προχώρησε σε πολύ καλές μεταγραφές όπως στην απόκτηση του Κούτσικου Αποστόλη από τον Αλυζιακό Μύτικα αλλά και του Βενέτη Αθανάσιου από τον Αμβρακικό.

Ο γνωστός σε όλους μας ως Τζέικ Κούτσικος αλλά και ο Βενέτης είναι από τους κορυφαίους της ομάδας του Θυρρείου σε όλα τα μέχρι τώρα παιχνίδια. Μάλιστα όσοι βρέθηκαν στο ματς του Θυρρείου με την Κατούνα θα θυμούνται για χρόνια το γκολ που σημείωσε ο Τζέικ με απευθείας εκτέλεση φάουλ…

Ένα γκολ πάντως που δεν το πανηγύρισε έντονα καθώς από την Κατούνα κατάγεται η μητέρα του και προφανώς δεν ήθελε να …προκαλέσει τους φίλους των γηπεδούχων. Για την ιστορία το ματς έληξε με νίκη 3-1 της Κατούνας.

Υ.Γ: Αυτές τις ημέρες στο site της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» (newsakarnania.blogspot.com) θα υπάρξουν δύο δημοσκοπήσεις που θα αφορούν τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές. Μπορείτε όλοι να πάρετε μέρος και με την ψήφο σας να στείλετε και εσείς το μήνυμά σας…

ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ
iznogoud67@yahoo.com

“ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ”


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008
ΤΗΣ Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ- ΡΑΣΣΙΑ

Μέσα από τα ερείπια ενός ναού που αποκαλύπτεται στο Άκτιο ξαναζωντανεύουν οι μέρες της μεγάλης δόξας του Οκταβιανού Αυγούστου, όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώ¬νιο και την Κλεοπάτρα στη Ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) κι έγινε ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος του ρωμαϊκού κράτους σε Ανατολή και Δύση.
Ο ναός είναι του Απόλλωνα και οικοδομήθηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού. Είναι πιθανότατα σύγχρονος με την ίδρυση της Νι¬κόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου (29 - 27 π.Χ.), που χτίστηκε σε ανάμνηση της μεγάλης εκείνης νίκης. «Σύμφωνα με δύο αρχαίες πηγές, ο Οκταβιανός Αύγου¬στος μεγέθυνε μετά τη νίκη του στο Άκτιο τον υπάρχοντα ναό του Απόλλωνα (Σουητώνιος) ή οικοδόμησε ένα μεγαλύτερο ναό (Δίων Κάσσιος)», μας είπε η καθηγήτρια Ισμήνη Τριάντη.
Σκάβει τα τελευταία χρόνια στο Άκτιο, απέναντι από την Πρέβεζα, αποκαλύπτοντας, όπως φαίνεται, ένα σημαντικότατο μνημείο.
Τον ναό αυτό είχε εντοπίσει ήδη από το 1867 και εν μέρει ανασκάψει ο Γάλλος πρόξενος στα Ιωάννινα Francois Noel Champoiseau.
Είχε μάλιστα βρει δύο αρχαϊκούς Κούρους, που φρόντισε να σταλούν στο Λούβρο. Συνεπώς, «η θέση ήταν γνωστή, αλλά δεν φαινόταν τίποτα από το κτίριο», λέει η κ. Τριά¬ντη.
«Ωστόσο το επάνω μέρος ενός τοίχου, σκεπασμένου με πυκνή βλάστηση, οδήγησε στον εντοπισμό κι άρχισε η έρευνα».
Η πανεπιστημιακή αυτή ανασκαφή, που φέτος έγινε με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση και τη συνδρομή του Δήμου Βόνιτσας, αποκάλυψε ένα ναόσχημο κτίριο (μήκους 24,15 μ. και πλάτους 9,20 μ.) με εγκάρσιο τοίχο (3,43 μ.).
Οι τοίχοι, που σώζονται σε ύψος 1,75 μ. είναι χτισμένοι με το ρωμαϊκό σύστημα τοιχοποιίας (opus reticulatum). Το δάπεδο του πρόναου και του σηκού (σώζεται αποσπασματικά) είναι στρωμένο με μικρά χαλίκια της θάλασσας.
Στο κέντρο του σηκού υπάρχει βυθισμένη στο έδαφος μια τετράπλευρη βάση (0,55 Χ 0,55 μ.) και γύρω της το δάπεδο είναι διακοσμημένο με ρόμβους από χαλίκια.
Η αναφορά του Γάλλου προξένου, ότι, δηλαδή, στο εσωτερικό του σηκού υπάρχει τετράπλευρο βάθρο, πέριξ του οποίου βρέθηκαν θραύσμα κολοσσικού αγάλματος και επιγραφές ελληνικές με αρχαϊκούς χαρακτήρες, σε συνδυασμό με την παρατήρηση της κ. Τριάντη ότι η θεμελίωση της βάσης κατασκευαστικά φαίνεται πως προϋπήρχε του χαλικωτού δαπέδου, δείχνει ότι η βάση ανήκει στον προγενέστερο αρχαϊκό ναό. Στον χώρο αυτό υπήρχε, σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές, ιερό του Ακτίου Απόλ¬λωνα από τον 7ο αιώνα π.Χ.
Το μαρτυρούν και τα δύο μεγάλα αγάλματα Κούρων που αφιερώθηκαν σε αυτό και πλήθος οστράκων αυτής της εποχής που έχουν βρεθεί.
Το ιερό ιδρύθηκε από την πόλη Ανακτόριον, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου, κοντά στο σημερινό χωριό Άγιος Πέτρος, που απέχει περί τα 7 χλμ. (40 στάδια, κατά τον Στράβωνα).
Ανεγέρθηκε εκεί, στην είσοδο Αμβρακικού κόλπου, ίσως για να ελέγχει τη ναυσιπλοΐα. Και πρέπει να ήταν σημαντικό για να αφιερωθούν σε αυτό δύο φυσικού μεγέθους αγάλματα Κούρων ναξιακού εργαστηρίου, που σημαίνει ότι παραγγέλθηκαν από ποιον πλούσιο αναθέτη.
Από τον αρχαϊκό ναό έχουν βρεθεί θραύσματα γείσων που σώζουν χρώματα, καθώς κι ένας κίονας ύψους 3 μέτρων με 24 ραβδώσεις, που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις φάσεις του ναού.

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 (Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες)


ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Μ. Τραϊφόρος)
Μες τους δρόμους τριγυρνάνε,
οι μανάδες και ζητάνε ν' αντικρίσουνε
τα παιδιά τους π' ορκιστήκαν,
στο σταθμό σαν χωριστήκαν να γυρίσουνε.

Μα για κείνους πού 'χουν φύγει
και η δόξα τους τυλίγει, ας χαιρόμαστε
και καμιά ποτέ ας μην κλάψει
κάθε πόνο της ας κλάψει κι ας ευχόμαστε.

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά,
που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά.
Παιδιά, στη γλυκιά Παναγιά,
προσευχόμαστε όλες, νά 'ρθετε ξανά.

Διάγγελμα Ιωάννη Μεταξά

Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 1940
.

«Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία, μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζούμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3 ην πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν, και μου ανεκοίνωσεν ότι, προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6 ην πρωινήν.

Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν του πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.

Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς μας παραδόσεις.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών» .
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 1940, ώρα 3 το πρωί. Ο Ιταλός πρεσβευτής Emmanuouelo Grazzi επισκέπτεται, στην οικία του, τον πρωθυπουργό της Χώρας, Ιωάννη Μεταξά και του επιδίδει τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε, εντός τριών ωρών, την ελεύθερη διέλευση και στάθμευση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.. Δεν είναι ασφαλώς μια αναμενόμενη επίσκεψη.

Με τη γαλλική φράση «Alors, c ' est la guerre», που σημαίνει « Πόλεμος λοιπόν », ο Μεταξάς απορρίπτει το ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο και απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Αρχίζει έτσι η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, στο αλβανικό μέτωπο, την ώρα που ο λαός διαδηλώνοντας στους δρόμους της Αθήνας κατά της Ιταλίας, τρέχει με ενθουσιασμό να καταταγεί και να πολεμήσει στο μέτωπο.
Η πορεία των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων προς το Μέτωπο ήταν γεμάτη κακουχίες. Όμως ο βαρύς χειμώνας, ο ενθουσιασμός του ελληνικού στρατού και τα βουνά της Αλβανίας επιτρέπουν στους Έλληνες όχι μόνον να αντιμετωπίσουν την ιταλική επίθεση με επιτυχία, αλλά και να περάσουν αμέσως στην αντεπίθεση.
Οι πρώτες Ελληνικές νίκες, μοναδικές μέχρι τώρα κατά του Άξονα, αναπτερώνουν το ηθικό της ανθρωπότητας. Οι νίκες των μαχητών του Γράμμου, ζέσταναν τις παγωμένες ψυχές των ανθρώπων και ζωντάνεψαν τις ελπίδες τους.
Όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του κόσμου στέλνουν μηνύματα και ύμνους στους άξιους απογόνους της Μεγάλης Ελλάδας. Ντροπή και απογοήτευση κυριεύει τους Ιταλούς. Οι υπερήφανες και σιδηρόφρακτες στρατιές τους συντρίβονται. Το ηθικό τους πέφτει.Πίστευαν ότι η συντριβή των Ελλήνων ήταν ζήτημα ωρών και τώρα πέρασαν μήνες, έχασαν χιλιάδες στρατιώτες. Έριξαν τόνους πυρομαχικά, όμως δεν κατάφεραν τίποτα ολόκληρη αυτοκρατορία δεν μπόρεσε να νικήσει μια χούφτα Έλληνες.
Στα βουνά της Αλβανίας, οι Έλληνες έδειξαν στην ανθρωπότητα ότι η υπεροχή δεν ανήκει στο πλήθος, ανήκει σ' εκείνους που λατρεύουν τη λευτεριά, ανήκει σ' αυτούς που φλογίζονται απ' αγάπη για την πατρίδα, σ' αυτούς που πιστεύουν τα αγνά της ανθρωπότητας ιδανικά, σ' αυτούς που αψηφούν το θάνατο και τους κινδύνους.
Αυτή είναι η εποποιία του '40. Μια καινούρια δόξα, ένα καινούριο μεγαλείο για την πατρίδα μας, μετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13. Αυτό το μεγάλο γεγονός, αυτή την υπέροχη θυσία γιορτάζουμε. Η vίκη τoύ Ελληvικoύ Στρατoύ εvαvτίov τώv φασιστώv καί τό ρεζίλεμα τoύ Μoυσσoλίvι εξέπληξαv τήv αvθρωπότητα. Η αvτίσταση τώv Ελλήvωv, παρά τίς γεvικά εvάvτιες πρoγvώσεις, ήταv ή πρώτη αχτίδα ελπίδας γιά τoύς συμμάχoυς. Οί Ελληvες απέδειξαv ότι ό άξovας δέv ήταv αήτητoς, ειδικά στό μαλακό τoυ υπoγάστριo. Η σημαvτικώτατη συμβoλή τώv Ελλήvωv στή vίκη τώv συμμάχωv ήταv ή εξής: γιά vά καταβάλλει τoύς Ελληvες o Χίτλερ σπατάλησε πoλύτιμες εβδoμάδες από τήv έvαρξη τής επιχείρησης Βαρβαρόσσα. Καί όπως ήταv γραφτό, ό χειμώvας στή Ρωσσία ήλθε εvωρίς τό 1941. Τίς τελευταίες τρείς εβδoμάδες τoύ Οκτωβρίoυ, βαρειές βρoχές, χιόvια,υγρές καί διαπεραστικές oμίχλες, πρoεκάλεσαv ακιvησία τoύ vαζιστικoύ στρατoύ. Στίς 15 Νoεμβρίoυ 1941, πέvτε εβδoμάδες αργά, άρχισε τελικά ή επίθεση εvαvτίov τής Μόσχας μέ μεγάλoαριθμό μεραρχιώv πεζικoύ καί μηχαvoκιvήτωv (Πάvζερ). Το ΟΧΙ της Ελλάδας δεν ήταν μόνο μια θαρραλέα.
απάντηση στην ένοπλη βία. Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί σταθμό της Ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας Ιστορίας γιατί:
- Δόθηκε η μάχη, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου και ανάτειλε η ελπίδα, για τη τελική νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων.
- Διάλυσε το μύθο, για το αήττητο και τη παντοδυναμία του Άξονα, αποκάλυψε τη τρωτότητά του και δημιούργησε προϋποθέσεις και συνθήκες, για τη κατάρρευσή του.
- Κατάφερε θανάσιμο πλήγμα στον ένα από τους συνεταίρους του Άξονα, την Ιταλία, που ποτέ δεν συνήλθε από την ήττα της στη Βόρεια Ήπειρο, αχρηστεύθηκε σαν εμπόλεμη δύναμη και κατέστησε τον Άξονα ανάπηρο.
- Άσκησε αποφασιστική επίδραση στην αμφιταλαντευόμενη στάση διαφόρων χωρών, όπως της Γιουγκοσλαβίας, που, αν και είχε προσχωρήσει στον Άξονα, υπαναχώρησε, της Ισπανίας και της Τουρκίας, που έμειναν ουδέτερες και τέλος της Γαλλίας του Πεταίν, που αρνήθηκε να συνεργασθεί με τις δυνάμεις του Άξονα, εναντίον της Αγγλίας.
- Καθυστέρησε, για δυο περίπου μήνες, την επίθεση εναντίον της τότε Σοβιετικής Ένωσης, με μοιραία αποτελέσματα λόγω του φοβερού χειμώνα για τους Γερμανούς.
Ας γονατίσουμε σήμερα ευλαβικά μπροστά στον τάφο των αμέτρητων νεκρών μας.
Αθάνατοι νεκροί. Η θυσία σας, το μεγαλείο και η δόξα σας θα μείνουν αιώνια στη μνήμη μας. Οι πράξεις σας θα είναι ο φάρος που θα φωτίζει και θα παραδειγματίζει τις επόμενες γενιές. Την Ελλάδα θα την κρατήσουμε πάντα μεγάλη και ελεύθερη.
Πολλούς τέτοιους σταθμούς, πολλά υπέροχα και μεγάλα γεγονότα έχει να επιδείξει η ιστορία μας, τόσο ζωντανά, που νικούν το χρόνο και περνούν στην αιωνιότητα. Τα χώματα του Μαραθώνα και τα νερά της Σαλαμίνας, θα θυμίζουν αιώνια την αδάμαστη και περήφανη Ελληνική ψυχή. Οι Θερμοπύλες θα είναι το σύμβολο της αγάπης και του χρέους προς την πατρίδα. Οι τριακόσιοι του Λεωνίδα δεν πέθαναν. Έμειναν αιώνιοι και αθάνατοι, σύμβολα φωτεινά όπως αιώνιοι και αθάνατοι έμειναν ο Διάκος και τα παλικάρια του.
'Αρθρο 16 Συντάγματος . H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων,
την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
Πατριωτισμός - Φιλοπατρία = Η αγάπη για την πατρίδα και το έθνος ως ιδεολογία και συναίσθημα που διαμορφώνει / επηρεάζει τις αποφάσεις του ατόμου σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο .