Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Πέντε χρόνια κοροϊδία


Αύγουστος του 2003. Μεγάλος σεισμός πλήττει την Λευκάδα. Οι επιπτώσεις από το χτύπημα του Εγκέλαδου γίνονται ιδιαίτερα αισθητές και στον Δήμο Ανακτορίου και πιο συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο της Βόνιτσας, αλλά και στο Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης μας. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από εκείνη το πρωινό της 14ης Αυγούστου του 2003 και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλο κτίριο.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου έχει κάνει πολλές ενέργειες έτσι ώστε κάποια στιγμή το πρόβλημα να επιλυθεί, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα άλλο πέραν των τεχνικών εκθέσεων οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν το πρόβλημα που υπάρχει καθώς έχουν κρίνει το κτίριο ακατάλληλο!
Έχουν σταλεί πάρα πολλές επιστολές (Υπουργό Παιδείας, Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ΟΑΣΠ, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κ.τ.λ) από τον Σύλλογο και τώρα οι εκπρόσωποι του αποφάσισαν να μιλήσουν και στην εφημερίδα μας για να ενημερώσουν όλους μας για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει.

«Ποιο είναι το ιστορικό των ενεργειών για το κτίριο;»

«Τα παιδιά μας από το 2003 κάνουν μάθημα σε ένα σχολείο το οποίο χαρακτηρίστηκε σε τεχνικές εκθέσεις της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας ακατάλληλο προς χρήση. Σύμφωνα με την 1η τεχνική έκθεση, μετά το σεισμό της Λευκάδας το 2003, το κτίριο θεωρήθηκε ακατάλληλο προς χρήση εώς ότου ελεγχθεί. Αφού διορθωτικές κινήσεις δεν έγιναν, η κατάσταση επιδεινώθηκε και φτάνουμε στη 2η τεχνική έκθεση μετά τον σεισμό της Τριχωνίδας, τον Απρίλιο του 2007 που αναφέρει ότι, υπάρχει στροφή του κτιρίου και δεν μπορεί να προβλεφθεί η συμπεριφορά του σε νέα σεισμική διέγερση. Προτείνεται να ληφθούν ταχύτατα αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τέλος σημειώνουν ότι η πάροδος του χρόνου επιβαρύνει τη φέρουσα ικανότητα του κτιρίου.
Η ίδια η πολιτεία, με τα αρμόδια όργανά της, έχει αποφανθεί (σύμφωνα με τις εκθέσεις της) για την ακαταλληλότητα του κτιρίου, αλλά παρόλα αυτά η ίδια πάλι η πολιτεία με τα ίδια αρμόδια όργανα, βάζει τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα στο ισόγειο του κτιρίου, μιας και όπως πιστεύει ο πρώτος όροφος έχει το πρόβλημα και όχι το ισόγειο (ο νόμος της βαρύτητας εδώ δεν ισχύει!!!). Έτσι αναφέρει σε σχετικό της έγγραφο η Νομαρχία περί καταλληλότητας χρήσης 2ου Δημοτικού Βόνιτσας (3/9/2007 – Αρ. Πρωτ. 4490).
Οι απόψεις περί καταλληλότητας του ισογείου πιστεύουμε ότι είναι όχι μόνο αβάσιμες αλλά και επικίνδυνες. Το μαρτυρούν και τα αποτελέσματα του ελέγχου θλιπτικής αντοχής που έγινε σε δοκίμια Σκυροδέματος που πάρθηκαν έπειτα από πρωτοβουλία των Δ/ντων του Σχολείου. Υπάρχει και σχετικό έγγραφο της Νομαρχίας για την καταλληλότητα χρήσης για διδασκαλία των χώρων του ισογείου και μάλιστα υπογράφεται από την ίδια τεχνική υπηρεσία που υπέγραψε και τεχνικές μελέτες περί ακαταλληλότητας για χρήση!!!
Στο παραπάνω έγγραφο της επίσης μας ενημερώνει η Νομαρχία για έγκριση ποσού 500.000 ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί το κτίριο».

«Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει τίποτα;»

«Μόλις πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες την έγκριση πρακτικού δημοπρασίας ανάθεσης της μελέτης: ‘Αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του διδακτηρίου 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας’, προϋπολογισμού 28.560,00 ΕΥΡΩ. Όμως μετά από ερώτησή μας στη Νομαρχία πληροφορηθήκαμε ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας. Εμείς ανησυχούμε για τα παιδιά μας που στεγάζονται σε αυτό το κτίριο και παρακαλούμε όλους όσους εμπλέκονται να επισπεύσουν τις διαδικασίες».
Αυτά μας τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Βόνιτσας.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Γεώργιος Αποστολάκης δήλωσε στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» πως ο Δήμος δεν έχει μείνει αμέτοχος καθώς πολλές φορές κατά το παρελθόν και με δικά του έξοδα έχει φέρει μηχανικούς ο οποίοι έχουν ελέγξει την στατική επάρκεια του κτιρίου.
Εμείς ως εφημερίδα αλλά προπάντων σαν άνθρωποι που νοιάζονται για τα παιδιά θέλουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:
Που βρίσκεται τελικά η αλήθεια και γιατί τέτοια καθυστέρηση;
Παίζουν με όλους μας και τις τύχες των παιδιών; Με ποιο δικαίωμα;
Ποιος είναι τελικά ο υπεύθυνος, εκτός από τον Εγκέλαδο, για αυτή την τραγική κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά τα τελευταία πέντε χρόνια;
Μέχρι πότε θα συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν με αυτό τον τρόπο;
Τα 500.000 ευρώ που ενέκρινε η Νομαρχία για την ενίσχυση του κτιρίου μέσα από επίσημο έγγραφο το οποίο βρίσκεται στα χέρια μας, όπως άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα, που ακριβώς βρίσκονται; Γιατί δεν τα έχει δει ακόμη κανείς;
Βαρεθήκαμε τα ‘ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ’. Απαιτούμε έργα και όχι υποσχέσεις.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: