Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

10 χρόνια ActionAid

Τα δέκα χρόνια λειτουργίας της και προσφοράς έκλεισε φέτος η ActionAid Ελλάς. Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει η ActionAid. Εμείς σαν εφημερίδα μέσα από αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το τεράστιο έργο που προσφέρει ο οργανισμός.
Η ActionAid είναι ένας διεθνής αναπτυξιακός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες και συνεργάζεται με τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών του κόσμου για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Το όραμά και η αποστολή του οργανισμού είναι ένας κόσμος χωρίς απόλυτη φτώχεια, ανισότητα και αδικία όπου όλοι οι άνθρωποι ζουν αξιοπρεπώς και απολαμβάνουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους. Δουλεύουνε μαζί με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους του αναπτυσσόμενου κόσμου, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης από το 1991, η ActionAid, ασκεί πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να αναθεωρηθούν αποφάσεις και πρακτικές που πλήττουν την ανάπτυξη των φτωχών περιοχών του πλανήτη μας.
Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στην Ελλάδα το 1998. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, τους στόχους και το όραμά της δυνάμωσαν με την αμέριστη υποστήριξή τους περισσότεροι από 35.000 Έλληνες που με την προσφορά τους υποστηρίζουν μακροπρόθεσμα τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε 41 πολύ φτωχές κοινότητες σε 12 χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Η ActionAid Ελλάς, μέσα από τα προγράμματα υποστήριξης που προτείνει, γίνεται η γέφυρα αλληλεγγύης που συνδέει τους Έλληνες πολίτες με τα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, η ActionAid Ελλάς, ως ενεργό μέλος της ActionAid συμμετέχει στις διεθνείς εκστρατείες και τα παγκόσμια δίκτυα άσκησης πίεσης για να επηρεάσει την πολιτική των διεθνών οργανισμών, των οποίων οι αποφάσεις έχουν άμεση επίδραση στη ζωή των φτωχών του κόσμου.
Στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη, η ActionAid Ελλάς αναπτύσσει έντονη δράση και στην Ελλάδα ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους μαθητές των ελληνικών σχολείων για τα παγκόσμια προβλήματα μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η συμπολίτης μας κυρία Ιωάννα Καούρα η οποία είναι ανάδοχος ενός παιδιού από την Αφρική, μίλησε στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ».
«Ως πολίτης του κόσμου ένοιωσα την ανάγκη να συμβάλλω στην υποστήριξη του έργου και της δράσης της ACTIONAID και έγινα και εγώ ανάδοχος. Η ACTIONAID συμβάλλει στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών που προκαλούν την φτώχεια, όπως η έλλειψη τροφής και εκπαίδευσης, η άνιση μεταχείριση των γυναικών, η εξάπλωση του ΑΙDS, η διεκδίκηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιτρέπει στην προώθηση αλλαγών σε νοοτροπίες και πολιτικές που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων φτωχών ανθρώπων.
ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: