Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

“ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ”


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008
ΤΗΣ Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ- ΡΑΣΣΙΑ

Μέσα από τα ερείπια ενός ναού που αποκαλύπτεται στο Άκτιο ξαναζωντανεύουν οι μέρες της μεγάλης δόξας του Οκταβιανού Αυγούστου, όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώ¬νιο και την Κλεοπάτρα στη Ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) κι έγινε ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος του ρωμαϊκού κράτους σε Ανατολή και Δύση.
Ο ναός είναι του Απόλλωνα και οικοδομήθηκε στα ερείπια παλαιότερου ναού. Είναι πιθανότατα σύγχρονος με την ίδρυση της Νι¬κόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου (29 - 27 π.Χ.), που χτίστηκε σε ανάμνηση της μεγάλης εκείνης νίκης. «Σύμφωνα με δύο αρχαίες πηγές, ο Οκταβιανός Αύγου¬στος μεγέθυνε μετά τη νίκη του στο Άκτιο τον υπάρχοντα ναό του Απόλλωνα (Σουητώνιος) ή οικοδόμησε ένα μεγαλύτερο ναό (Δίων Κάσσιος)», μας είπε η καθηγήτρια Ισμήνη Τριάντη.
Σκάβει τα τελευταία χρόνια στο Άκτιο, απέναντι από την Πρέβεζα, αποκαλύπτοντας, όπως φαίνεται, ένα σημαντικότατο μνημείο.
Τον ναό αυτό είχε εντοπίσει ήδη από το 1867 και εν μέρει ανασκάψει ο Γάλλος πρόξενος στα Ιωάννινα Francois Noel Champoiseau.
Είχε μάλιστα βρει δύο αρχαϊκούς Κούρους, που φρόντισε να σταλούν στο Λούβρο. Συνεπώς, «η θέση ήταν γνωστή, αλλά δεν φαινόταν τίποτα από το κτίριο», λέει η κ. Τριά¬ντη.
«Ωστόσο το επάνω μέρος ενός τοίχου, σκεπασμένου με πυκνή βλάστηση, οδήγησε στον εντοπισμό κι άρχισε η έρευνα».
Η πανεπιστημιακή αυτή ανασκαφή, που φέτος έγινε με χορηγία του Ιδρύματος Λάτση και τη συνδρομή του Δήμου Βόνιτσας, αποκάλυψε ένα ναόσχημο κτίριο (μήκους 24,15 μ. και πλάτους 9,20 μ.) με εγκάρσιο τοίχο (3,43 μ.).
Οι τοίχοι, που σώζονται σε ύψος 1,75 μ. είναι χτισμένοι με το ρωμαϊκό σύστημα τοιχοποιίας (opus reticulatum). Το δάπεδο του πρόναου και του σηκού (σώζεται αποσπασματικά) είναι στρωμένο με μικρά χαλίκια της θάλασσας.
Στο κέντρο του σηκού υπάρχει βυθισμένη στο έδαφος μια τετράπλευρη βάση (0,55 Χ 0,55 μ.) και γύρω της το δάπεδο είναι διακοσμημένο με ρόμβους από χαλίκια.
Η αναφορά του Γάλλου προξένου, ότι, δηλαδή, στο εσωτερικό του σηκού υπάρχει τετράπλευρο βάθρο, πέριξ του οποίου βρέθηκαν θραύσμα κολοσσικού αγάλματος και επιγραφές ελληνικές με αρχαϊκούς χαρακτήρες, σε συνδυασμό με την παρατήρηση της κ. Τριάντη ότι η θεμελίωση της βάσης κατασκευαστικά φαίνεται πως προϋπήρχε του χαλικωτού δαπέδου, δείχνει ότι η βάση ανήκει στον προγενέστερο αρχαϊκό ναό. Στον χώρο αυτό υπήρχε, σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές, ιερό του Ακτίου Απόλ¬λωνα από τον 7ο αιώνα π.Χ.
Το μαρτυρούν και τα δύο μεγάλα αγάλματα Κούρων που αφιερώθηκαν σε αυτό και πλήθος οστράκων αυτής της εποχής που έχουν βρεθεί.
Το ιερό ιδρύθηκε από την πόλη Ανακτόριον, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου, κοντά στο σημερινό χωριό Άγιος Πέτρος, που απέχει περί τα 7 χλμ. (40 στάδια, κατά τον Στράβωνα).
Ανεγέρθηκε εκεί, στην είσοδο Αμβρακικού κόλπου, ίσως για να ελέγχει τη ναυσιπλοΐα. Και πρέπει να ήταν σημαντικό για να αφιερωθούν σε αυτό δύο φυσικού μεγέθους αγάλματα Κούρων ναξιακού εργαστηρίου, που σημαίνει ότι παραγγέλθηκαν από ποιον πλούσιο αναθέτη.
Από τον αρχαϊκό ναό έχουν βρεθεί θραύσματα γείσων που σώζουν χρώματα, καθώς κι ένας κίονας ύψους 3 μέτρων με 24 ραβδώσεις, που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις φάσεις του ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: