Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

« Η ναυμαχία του Ακτίου, 2 Σεπτεμβρίου του 31 πχ» Μια μελέτη 18 τελειόφοιτων και του εκπαιδευτή τους, των εκπαιδευτηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας.


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008, Κεντρική Πλατεία Βόνιτσας, ώρα 10.30 βραδινή.
Μια καλοκαιρινή ακόμα βραδιά αλλά και μια ανοιξιάτικη βραδιά στις καρδιές των 600 περίπου παρευρισκομένων στην εκδήλωση των σπουδαστηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας MOSES EDUCATIONAL ESTABLISHMENTS (πιστοποίηση γνώσεων Η/Υ από την INFOTEST, πτυχία MICROSOFT SPECIALIST & IC3 αναγνωρισμένα από το Ελληνικό Δημόσιο).
Η Κεντρική πλατεία της Βόνιτσας δέχθηκε την πιο μαζική συγκέντρωση σε εκδήλωση, με ένα πλήθος ανθρώπων διαφορετικής ηλικίας και διαφορετικού επιπέδου εκπαίδευσης. Όλοι όμως παρακολούθησαν με προσοχή μια μεγάλη σε διάρκεια παρουσίαση, που κάλυψε χρόνο 1ώρα και 45 λεπτά.
Με το τέλος της παρουσίασης , όλοι παρέμεναν στις θέσεις τους, καθηλωμένοι από το πλήθος και την αξία των ιστορικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν, από την τέχνη με την οποία οι 18 σπουδαστές χειριστήκαν τα εργαλεία της Πληροφορικής, από το μουσικό χαλί που με αρμονικό τρόπο συνόδευε την παρουσίαση. Τότε ήταν η στιγμή που όλοι οι παρευρισκόμενοι ένοιωσαν την χαρά και την καταξίωση που δέχονταν οι 18 μικροί τελειόφοιτοι. Ο εκπαιδευτής τους σηκώθηκε από την θέση του και κατευθύνθηκε στο χώρο που ήταν συγκεντρωμένοι. Τους απένειμε το χειροκρότημα της αναγνώρισης. Παρά το λιγοστό φως, ποιος δεν κατάλαβε την χαρά αυτών των παιδιών, ποιος δεν ένοιωσε το πέταγμά τους, ποιος δεν μοιράστηκε την όψη του χαμόγελου τους. Εξακόσιοι σχεδόν παρευρισκόμενοι τους χειροκροτούσαν επί ώρα. Είχε δίκιο ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων Κος Φίλιππος Ντόβας, όταν προσφώνησε την εκδήλωση. Αναφερόμενος στο έντυπο της ανοικτής σε όλους πρόσκλησης , μίλησε για την φράση «μια μελέτη που ανατρέπει ιστορικά δεδομένα», τονίζοντας παράλληλα: «Πράγματι αναμένουμε να δούμε το σημείο της ανατροπής.
Ιστορικά μας έχουν θέσει από χρόνια ότι η νέα γενιά δεν είναι καλή όπως παλιά. Με εκφράσεις καθημερινές μας έχουν θέσει ότι η νέα γενιά είναι μόνο για τηλεόραση – κινητά τηλέφωνα – καφέ – αδιαφορία για το αύριο. Απόψε αυτό το ιστορικό δεδομένο ανατρέπεται. Οι 18 μικροί σπουδαστές, τελειόφοιτοι, εργάστηκαν σε θέματα αντικείμενα που ακόμα και οι μεγάλοι δεν τολμούν να αγγίξουν, εργάστηκαν με βάση τις γνώσεις τους στην Πληροφορική και θέτουν απόψε εδώ μπροστά σας όχι μόνο την τέχνη να αναζητούν την πληροφορία αλλά να την αξιολογούν , να την διασταυρώνουν και να έχουν την ικανότητα να την παρουσιάζουν». Με βεβαιότητα έθεσε ότι πριν αρχίσει η παρουσίαση της μελέτης, έχει ανατραπεί το πρώτο ιστορικό δεδομένο. Δηλ. ότι καταρρίφθηκε η άποψη ότι η νέα γενιά δεν ενδιαφέρεται για το αύριο, ότι δεν δημιουργεί.
Στην συνέχεια των προσφωνήσεων ο Δήμαρχος Ανακτορίου Κος Γεώργιος Θεόδωρος Αποστολάκης τοποθετήθηκε πάνω στην εργασία των τελειόφοιτων , τους ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους για την ιστορία του τόπου μας, για το επίπεδο των γνώσεών τους στην Πληροφορική και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση του για την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών. «Για μας η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί δεν πραγματεύεται απλά ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός, αλλά προσπαθεί και τελικά πετυχαίνει την ταυτοποίηση της περιοχή μας με τον χώρο που αποτέλεσε την τέλεση της ιστορικής Ναυμαχίας του Ακτίου. Μιας Ναυμαχίας που το αποτέλεσμά της καθόρισε εν πολλοίς την μετέπειτα τύχη της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου. Γι’αυτήν την προσπάθεια θέλω να ευχαριστήσω τα Εκπαιδευτήρια Πληροφορικής Βόνιτσας καθώς και τους συνδιοργανωτές αυτής της βραδιάς», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ανακτορίου.
Μεγάλη συγκίνηση ένοιωσαν αρκετοί από τους θεατές της εκδήλωσης όταν στην τελευταία διαφάνεια άρχισε σιγά σιγά να «ντύνεται» το λεκτικό αφιέρωμα της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση αφιερώθηκε στον Νίκι , τον Γερμανό. Τον άνθρωπο που έδωσε την ζωή του και την περιουσία του στην μεθοδευμένη έρευνα της περιοχής.
Όλοι όσοι τον γνώριζαν , επανέλαβαν συγκινημένοι την τελευταία φράση της παρουσίασης: «τον θυμόμαστε όπου τώρα και αν βρίσκεται».
Στην εκδήλωση συνδιοργανωτές ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα, το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ανακτορίου, ο Εν Αθήναις Σύλλογος των Βονιτσιάνων, ο Αθλητικός Σύλλογος ΑΚΤΙΟΣ και ο Σύλλογος Αμφικτιονία Ακαρνάνων.
Την εκδήλωση κάλυψαν τα τηλεοπτικά κανάλια ΑΧΕΛΩΟΣ ΤV και LEFKATA TV. Από τα εκπαιδευτήρια της Πληροφορικής Βόνιτσας και από συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, μαθαίνουμε ότι υπάρχει προετοιμασία για να παρουσιαστεί η εκδήλωση στην Αθήνα.
Εμείς από πλευράς μας ευχαριστούμε τους τελειόφοιτους που ανεξάρτητα το μικρό της ηλικίας τους, χρησιμοποίησαν τις γνώσεις τους στους Η/Υ, αναζήτησαν τις κρίσιμες πληροφορίες, τις αξιολόγησαν και τις διασταύρωσαν πάνω στα επικαλούμενα γεωγραφικά σημεία.
Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση των τριτοετών μαθητών του εκπαιδευτηρίου στις 27/7/08 , η εκδήλωση της 13/9/08 γίνεται ορόσημο για την περιοχή μας, όχι μόνο για όσα πιο πάνω καταγράψαμε αλλά και γιατί η απόφαση να πραγματοποιηθεί σε χρόνο εκτός τουριστικής σεζόν μπορεί να είναι το έναυσμα για πραγματοποίηση και άλλων εκδηλώσεων μέσα στον χειμώνα, απαραίτητο γεγονός για τους γηγενείς κατοίκους του Δήμου.


Στοιχεία της παρουσίασης

Η μελέτη « Η ναυμαχία του Ακτίου, 2 Σεπτεμβρίου του 31 πχ» παρουσίασε τα γεγονότα των εχθροπραξιών (ήταν μια συνεχής και για ένα έτος σύγκρουση, με αποκορύφωμα την 2α Σεπτεμβρίου), μέσα από τα αρχαία κείμενα. Πρίν όμως προχωρήσει η εξιστόρηση, η μελέτη τοποθετήθηκε πάνω στα παρακάτω ερωτήματα.
Ερωτήματα σχετικά με τα γεγονότα του 31 πχ
• Γιατί επιλέχθηκε το Ακτιο ως χώρος σύγκρουσης
• Που ήταν το Ακτιο
• Που έγινε η Ναυμαχία
• Γιατί η υπερδύναμη Ρώμη είχε συνάψει συνθήκη ειρήνης με την Πόλη του Θυρρείου
• Γιατί όταν όλα τα Ελληνιστικά Βασίλεια καταργηθήκαν, και μόνο η γεωγραφικά περιορισμένη Αμφικτιονία Ακαρνάνων με Βασίλειο το Θύρρειο , παρέμενε ενεργή;
• Γιατί ο Αντώνιος πριν την σύγκρουση της 2ας Σεπτεμβρίου έκαψε μεγάλο μέρος του στόλου του;
• Γιατί ο αρχαίος ναός και το υπόλοιπο κτηριακό συγκρότημα στην Μαγούλα, παρά την τεραστία έκτασή του, δεν έχει καταγραφεί σε κανένα αρχείο σύγγραμμα;
• Γιατί οι ηττημένοι Ακαρνάνες (κύριοι υποστηρικτές του Αντωνίου-Κλεοπάτρας) δεν πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα, δεν πέρασαν ως ηττημένοι κάτω από την αψίδα θριάμβου, αλλά τοποθετούνται ως πολίτες στην νέα πόλη , την Νικόπολη;
• Γιατί 3 συνεχόμενοι Ρωμαίοι αυτοκράτορες εγκατέλειψαν την Ρώμη και εγκαταστάθηκαν στην Αλεξάνδρεια.
• Γιατί όλοι οι μεταγενέστεροι Ρωμαίοι ιστορικοί και οι καλλιτέχνες εμφανίζουν την Κλεοπάτρα ως την πανέμορφη και «ξελογιάστρα» γυναίκα;. Ηταν πράγματι όμορφη;
• Το Ακτιο είχε τόσες πηγές νερού για να εξυπηρετήσει ανάγκες 200.000 ανθρώπων –αλόγων και άλλων ζώων;
• Ποιοι ήταν οι ηγέτες των δύο στόλων.
• Γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν οι μοναδικοί Ελληνες που συνέδραμαν με τον Οκτάβιο;
• Πως έφτασαν οι δύο αντίπαλοι μέχρι εκεί;
• Ποια ήταν η κατάσταση στις μεσογειακές περιοχές των 3 Ηπείρων.
• Ποια τα γεγονότα εχθροπραξιών πριν από την τελική σύγκρουση της 2ας Σεπτεμβρίου.
• Τι σήμαινε για την περιοχή των Ακαρνάνων η σύγκρουση και το κάθε αποτέλεσμά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: