Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ντροπή! 54 χρόνια ιστορίας στα …σκουπίδια


Το θέμα της μη συμμετοχής του Αμβρακικού Βόνιτσας στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν, είναι αυτό που κυριαρχεί στην επικαιρότητα της πόλης της Βόνιτσας τον τελευταίο καιρό. Όπως είναι γνωστό, η ομάδα ποδοσφαίρου της Βόνιτσας μετά από 56 χρόνια ιστορίας, φέτος δεν θα αγωνιστεί σε κανένα πρωτάθλημα καθώς ο σύλλογος διαλύθηκε. Οι ευθύνες είναι πολλές και βαραίνουν πολλούς. Εμείς ως εφημερίδα ζητήσαμε την άποψη ορισμένων για αυτό που έγινε και σας την παρουσιάζουμε.
Στην εφημερίδα μίλησαν ο Δήμαρχος Ανακτορίου και αντιπρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. κύριος Γεώργιος Αποστολάκης, ο Αντιδήμαρχος Ανακτορίου και πρώην πρόεδρος της ομάδας κύριος Κωνσταντίνος Πέρλης, ο οποίος μάλιστα ενδιαφέρθηκε να αναλάβει φέτος την ομάδα, αλλά και το μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου κύριος Θύμιος Φερεντίνος και ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. κύριος Απόστολος Τουραλιάς.
Σας παραθέτουμε λοιπόν τις απόψεις τους, τα δικά μας σχόλια, και μπορείτε και εσείς να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για ποιον λόγο η ομάδα έφτασε σε αυτό το σημείο.

Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Γεώργιος Αποστολάκης
«Ο Δήμος Ανακτορίου ήταν κοντά στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Σκοπός μας και μέλημά μας ήταν και φέτος και με οποιαδήποτε διοίκηση προέκυπτε εμείς να βοηθούσαμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε τον σύλλογο, βρίσκοντας και χορηγίες μέσα από προσωπικές μου γνωριμίες. Εγώ δεν ήθελα σε καμία περίπτωση η ομάδα να διαλυθεί άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά πως μετά από δική μου πρωτοβουλία έγινε και η τελευταία γενική συνέλευση για να προλάβω το κακό, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Σε αυτούς που μας κατηγορούν ότι θα έπρεπε ως Δήμος να αναλάβουμε την ομάδα θέλω να τους απαντήσω πως δεν μπορούσε ο Δήμαρχος να πάρει τα ηνία ενός ερασιτεχνικού σωματείου από την στιγμή που δεν είναι Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει ούτε τον Γενικός Αρχηγό, ούτε τον έφορα, ούτε τον φροντιστή», αυτά μας τόνισε ο Δήμαρχος κύριος Αποστολάκης.

Αντιδήμαρχος Ανακτορίου κύριος Κωνσταντίνος Πέρλης
«Σε δύο Γενικές συνελεύσεις οι οποίες γίνανε, μέσα σε όλους αυτούς που λέγανε ότι η ομάδα πρέπει να συνεχίσει και ότι πρέπει μέσα σε 10.000 κόσμο να βρεθούν άνθρωποι για να πάρουν την ομάδα και να συνεχίσουνε, εγώ συμφωνούσα σε αυτό το κομμάτι, ήμουν ένας από αυτούς που θα βοηθούσα, έπρεπε όμως να βρεθούνε και συνεργάτες. Συμφωνούσα επίσης με την άποψη του ότι αν δεν βρίσκονταν κάποιοι να ασχοληθούν με τον σύλλογο το καλύτερο θα ήταν η ομάδα να διαλυθεί. Μέχρις εδώ καλά όμορφα και ωραία. Και ξεκινάμε για να μην λέμε πολλά στο ρεζουμέ της υπόθεσης. Στις 8 Αυγούστου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Θύμιο Φερεντίνο, του ζήτησα να δηλώσει την ομάδα στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής και να μου φέρει τα δελτία των ποδοσφαιριστών. Ο Θύμιος μου απάντησε ότι θα συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους και θα μου απαντήσει μέχρι το μεσημέρι. Μέχρι το μεσημέρι δεν πήρα καμία απάντηση. Του ξανατηλεφώνησα το μεσημέρι και μου είπε ότι θα συνεννοηθεί με τον κύριο Τουραλιά και θα μου απαντήσει. Πάλι δεν μου απάντησε. Του ξανατηλεφωνώ στις 11 Αυγούστου. Μου είπε πως δεν είναι αυτός πρόεδρος και πως είναι ο Τουραλιάς. Εγώ του απάντησα ότι εγώ γνωρίζω τον κύριο Τουραλιά ως χορηγό της ομάδας και όχι ως παράγοντα. Και καλά έπραττε ο άνθρωπος ως τότε και σε όλη την διάρκεια που ήταν στην ομάδα βοηθούσε την ομάδα οικονομικά. Αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Φυσικά εγώ δεν μπορούσα να απευθυνθώ στον κύριο Τουραλιά και να φανταστώ ότι κρατούσε ο κύριος Τουραλιάς την τύχη του Αμβρακικού στα χέρια του. Εγώ γνώριζα τον Θύμιο, ότι ο Θύμιος είχε το γενικό πρόσταγμα σε αυτή την ομάδα. Και ενώ μου είπε ότι θα μου απαντούσε στις 11 Αυγούστου εγώ του είπα ότι είναι κρίμα να διαλυθεί η ομάδα. Θέλετε καλώς, θέλετε κακώς και επειδή με έπιασε η ψώρα και η τρέλα μου για το ποδόσφαιρο απευθύνθηκα και σε ορισμένα άτομα τα οποία ήταν έτοιμα να βοηθήσουν. Προσφέρθηκε ο κ. Σπύρος Μπάτσος ότι θα ήταν όλη την εβδομάδα στο γήπεδο εκτός από τα Σαββατοκύριακα, προσφέρθηκε ο κ. Παληογιάννης Σπύρος και 3-4 άλλα παιδιά για να απαρτίσουμε το Δ.Σ. του συλλόγου. Ο Θύμιος πάλι μου είπε ότι στις 11 του μηνός θα μου απαντήσει, δεν μου απάντησε πάλι, και η τελευταία επικοινωνία που είχα ήταν στις 24 Αυγούστου που εξέπνεε πλέον η προθεσμία για την δήλωση της ομάδας στο πρωτάθλημα. Πάλι ξανά επικοινώνησα μαζί του, πάλι με τα ίδια λόγια, πάλι με τις ίδιες κουβέντες, πάλι στην αναμονή του τηλεφωνήματος. Αυτοί οι κύριοι που εμπλακήκανε σε αυτή την ιστορία είναι αυτοί που διαλύσανε τον σύλλογο», τόνισε ο κύριος Πέρλης για να συμπληρώσει.
«Πολλά μπορεί να είναι για να ειπωθούνε, πολλά μπορεί να είναι για να λέγονται, αλλά δεν μπορεί ανθρώποι οι οποίοι κάνανε γενικές συνελεύσεις και κάνανε οτιδήποτε για το καλό του συλλόγου, από τον Ιούνιο μήνα να δίνουνε τα δελτία, να ξεπουλάνε τα δελτία των ποδοσφαιριστών. Και δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό αφού ήταν για να φτάσει η ομάδα εκεί γιατί τον Γενάρη παρθήκανε ποδοσφαιριστές;»
Να σας διακόψω κύριε Πέρλη αλλά να σας πω πως η απερχόμενη διοίκηση υποστηρίζει πως ο κύριος Δήμαρχος έκανε αυτές τις μεταγραφές.
«Αυτό εγώ δεν το γνωρίζω και πιστεύω ότι δεν το γνωρίζει και ο περισσότερος κόσμος. Απλά για αυτό σας είπα από την αρχή πως ότι πω είναι χωρίς σκοπιμότητα και χωρίς οτιδήποτε γιατί δεν με ενδιαφέρουνε αυτά. Εμένα με ενδιαφέρει ο Αμβρακικός και μόνο. Αυτά είναι και τα ξέρουνε μόνοι τους και ο κάθε ένας μπορεί να κατηγορεί τον άλλον».
Δηλαδή εσείς κύριε Πέρλη είχατε σκοπό να αναλάβετε την ομάδα.
«Βεβαίως και τους το ζήτησα να αναλάβω την ομάδα και αυτοί αρνούνταν. Και το βασικότερο που τώρα θυμάμαι, αφού σε μία ομάδα η οποία διαλύθηκε πως εισέπραξαν επιχορήγηση 9.000 ευρώ; Ποιος είναι αυτός ο οποίος υπέγραψε σε ένα διαλυμένο σωματείο και πήρε τα 9.000;
Η απερχόμενη διοίκηση είχε πει πως με αυτά τα χρήματα θα ξεχρέωναν τους επαγγελματίες της πόλης και ορισμένους ποδοσφαιριστές. Εσείς κύριε Πέρλη γνωρίζετε πόσο ήταν το χρέος της ομάδας και αν ναι μπορούσατε να ανταπεξέλθετε αν αναλαμβάνατε τον σύλλογο;
«Από φήμες άκουσα και εγώ πως το χρέος είναι 65.000 ευρώ. Εκτός και αν στις Γενικές Συνελεύσεις που κάνανε ακούσατε εσείς τίποτα άλλα νούμερα. Σε ότι αφορά το αν θα μπορούσα εγώ να ξεχρεώσω την ομάδα, αυτό που είχα στο μυαλό μου ήταν να ξεχρεωθούν αρχικά οι επαγγελματίες και θα έπαιρναν χρήματα και όσοι από τους ποδοσφαιριστές θα συνέχιζαν να αγωνίζονται στην ομάδα. Και τώρα δηλαδή τι έγινε; Διαλύθηκε η ομάδα για να ξεχρεώσουμε τα 65.000 ευρω; Δηλαδή αυτή η ομάδα, αυτή η ιστορία, δηλαδή κάθε χρόνος και 1000 ευρώ στοίχιζε»;
Γνωρίζετε πως υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλους για να πάρουν την ομάδα;
«Εγώ είχα πει πως αν ενδιαφέρονταν και άλλοι για την ομάδα εγώ ήμουν διαθέσιμος και αν με θέλανε θα συμμετείχα στην ομάδα. Είχα μάλιστα και μία επικοινωνία με τον κ. Ανδρέα Ντελή ο οποίος μου είπε ότι ενδιαφέρονταν για την ομάδα και του είπα πως εγώ θα έμπαινα στον σύλλογο μόνο εάν έφερνα προπονητή με τον οποίο είχα ήδη μιλήσει. Αναφέρομαι στον κ. Γεώργιο Λιότσο ο οποίος με είχε διαβεβαιώσει ότι θα έφερνε ποδοσφαιριστές από την γύρω περιοχή χωρίς μεγάλο κόστος. Ο κ. Ντελής αυτό το αρνήθηκε και του είπα να προχωρήσει μόνος του. Μία ημέρα αργότερα ο κ. Ντελής μου είπε ότι είχε επικοινωνήσει με τον κ. Φερεντίνο και τον κ. Νικάκη οι οποίοι του είπαν πως για να δηλωθεί η ομάδα χρειάζονταν 4.500 ευρω. Εγώ του είπα να τους βάλει να δηλώσουν την ομάδα και τα 4.500 ευρώ θα τα κρατούσε η Ε.Π.Ο. από την επιχορήγηση που θα έδινε στον σύλλογο, όπως ήρθε και η επιχορήγηση και πήραν 9.000 ευρώ. Αυτό εμένα με οδηγεί σε σκέψεις άλλες. Θα έπρεπε να δηλώσει συμμετοχή η ομάδα στο πρωτάθλημα, με λιγότερο κόστος και να την ξεχρεώσουνε. Αφού ήταν τόσο κακοί διαχειριστές την μία χρονιά ας γίνονταν καλοί διαχειριστές την επόμενη χρονιά, να ξεχρεωθεί η ομάδα και ας έπεφτε κατηγορία. Θα συνέχιζε τον δρόμο της η ομάδα».


Θύμιος Φερεντίνος:
Μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος του συλλόγου


Κύριε Φερεντίνο. Πως και γιατί ο Αμβρακικός έφτασε σε αυτό το σημείο;
«Σε ότι το πώς και το γιατί ο Αμβρακικός έφτασε σε αυτό το σημείο θα υπάρξει απάντηση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Εγώ σαν απλό μέλος του Δ.Σ. δεν μπορώ να τοποθετηθώ για την ομάδα. Στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας θα υπάρξει ανακοίνωση».
Κατηγορείστε προσωπικά από τον κύριο Πέρλη πως ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την διάλυση του σωματείου είστε εσείς. Μάλιστα μας ανέφερε πως σας πήρε τηλέφωνο και σας ζήτησε να δηλώσετε την ομάδα στο πρωτάθλημα και να του παραδώσετε τα δελτία των ποδοσφαιριστών.
«Αυτά που λέει ο κύριος Πέρλης είναι ψευδή και κατάπτυστα. Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο στοχοποιεί μόνο ένα πρόσωπο του Δ.Σ., από την στιγμή που πρόεδρος είναι ο κύριος Τουραλιάς και αντιπρόεδρος ο κύριος Δήμαρχος, οπότε θα μπορούσε να απευθυνθεί σε αυτούς αν ήθελε να πάρει την ομάδα. Προφανή στόχο έχει το πρόσωπό μου και μάλλον αυτό συνδέεται με το ενδιαφέρον που έχω εκφράσει για την εμπλοκή μου στα πολιτικά δρώμενα του Δήμου μας. Ο καθένας κρίνεται από το παρελθόν του στην παραγοντική πορεία του Αμβρακικού. Ως γνωστόν ο κύριος Πέρλης δεν είχε το καλύτερο δυνατό παρελθόν ως παράγοντας στο σωματείο. Παρατηρώ ότι για ακόμη μία φορά η ομάδα γίνεται έρμαιο πολιτικών παιχνιδιών».
Εσύ προσπάθησες να φέρεις σε επικοινωνία τον κύριο Πέρλη με τον κύριο Τουραλιά;
«Εγώ σαν τι να έφερνα σε επικοινωνία τον κύριο Πέρλη με τον κύριο Τουραλιά. Οι δυο τους έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στην ομάδα και οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικά καλές. Θα μπορούσε άνετα αν ήθελε ο κύριος Πέρλης να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον κύριο Τουραλιά και αν δεν είχε το νούμερο θα μπορούσε να μου το ζητήσει και να του το δώσω. Άρα το επιχείρημα είναι αστείο. Είναι συκοφαντικό και επιφυλάσσομαι για οτιδήποτε».

Απόστολος Τουραλιάς: Πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ.

Λίγο πριν την κυκλοφορία της εφημερίδας και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. κύριος Αποστόλης Τουραλιάς μας δήλωσε τα εξής:
«Στις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν είχα εκφράσει δημόσια την άποψή μου για τι θα έπρεπε να είχε γίνει στον Αμβρακικό. Όλα όσα είχα πει έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα σας και είναι στην διάθεση του καθένα να τα διαβάσει και να τα θυμηθεί. Έχω μία πορεία 8-9 χρόνων στον χώρο του ποδοσφαίρου και ο καθένας κρίνεται από την πορεία του».

Αυτές φίλες και φίλοι αναγνώστες είναι οι απόψεις των κ.κ Αποστολάκη Γεώργιου, Πέρλη Κωνσταντίνου και Φερεντίνου Θύμιου και Τουραλιά Απόστολου. Είστε ελεύθεροι να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα και να τα συζητήσετε όπου εσείς κρίνετε σκόπιμο. Εμείς ως εφημερίδα έχουμε βγάλει το δικό μας συμπέρασμα και αυτό θα σας παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται και είμαστε σίγουροι πως και πάλι θα ακούσουμε πολλά.
Για την διάλυση του Αμβρακικού φταίνε όλοι. Φταίει το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο …ξέχασε να καλέσει με το που τελείωσε το πρωτάθλημα Γενική Συνέλευση για να πει ότι τελείωσε η θητεία του και φεύγει έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να βρεθεί νέο Δ.Σ.
Φταίει το απερχόμενο Δ.Σ. για το οικονομικό άνοιγμα που έγινε την τελευταία χρονιά. Δεν με νοιάζει εμένα αν ο Δήμαρχος προχώρησε στην απόκτηση ή όχι των ποδοσφαιριστών. Αν δεν κάνω λάθος στα Δ.Σ. ισχύουν δημοκρατικές διαδικασίες και αν ήθελαν θα έλεγαν «όχι» στην απόκτηση των παικτών.
Φταίει και η Δημοτική Αρχή η οποία δεν έκανε το παραμικρό για να σωθεί η ομάδα. Και μην μου πείτε κύριε Δήμαρχε πως εσείς κάνατε ότι ήταν δυνατόν για να την σώσετε. Αν δεν κάνω λάθος από την τελευταία γενική συνέλευση που εσείς επιμείνατε να γίνει απουσιάζατε.
Και κάτι άλλο. Η Αναγέννηση Άρτας την οποία ανέλαβε ο Δήμαρχος της πόλης για να μην διαλυθεί είναι Π.Α.Ε.;
Φταίει το …χαλασμένο τηλέφωνο!!! Δηλαδή η επικοινωνία που είχαν οι κ.κ Πέρλης και Φερεντίνος. Αν κύριε Πέρλη όπως λέτε θέλατε να αναλάβετε την ομάδα γιατί δεν επικοινωνούσατε απευθείας με τον πρόεδρο κ. Τουραλιά; Μήπως σας εξυπηρετεί καλύτερα να ρίξετε τα βάρη στον κύριο Φερεντίνο για ευνόητους πολιτικούς λόγους;
Για την διάλυση του Αμβρακικού φταίμε όλοι. Φταίει η αδιαφορία του κόσμου να αναλάβει και να βοηθήσει οικονομικά την ομάδα.
Που ήταν όλοι αυτοί που κάθε Κυριακή στο γήπεδο ήξεραν να κρίνουν τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή;
Που ήταν όλοι αυτοί όταν τους χρειάστηκε ο σύλλογος;
Θεωρούμε ντροπή στον βωμό των πολιτικών συμφερόντων να θυσιάζεται η ιστορία 54 χρόνων μιας ομάδας. Και μην μου πείτε για ποια πολιτικά συμφέροντα μιλάω. Όλοι σας γνωρίζετε ποια είναι αυτά στα οποία αναφέρομαι. Άλλωστε οι δημοτικές εκλογές του 2010 πλησιάζουν…
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω για ακόμη μία φορά τα ονόματα αυτών που απαρτίζουν το απερχόμενο Δ.Σ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΟΥΡΑΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΝΙΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΕΛΗ: ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ – ΧΑΛΙΜΟΥΡΔΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΤΡΑΝΟΥΛΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΚΟΥΤΟΥΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ.


ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com