Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Πιέζει ο χρόνος πολλαπλασιάζονται οι φωνές στo ΞΗΡΟΜΕΡΟ


Επτά με οκτώ θα είναι τελικά οι δήμοι που θα δημιουργηθούν με τον «Καλλικράτη» στην Αιτωλ/νία, με βάση τις πληροφορίες που έρχονται τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα ως προς τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών Πρόκειται ασφαλώς για πρόταση που θα τεθεί σε διάλογο στη συνέχεια, αλλά δεν θα απέχει και πολύ όμως από τον τελικό σχεδιασμό.
Έτσι, οι διαδικασίες εντός του Υπουργείου για την κατάρτιση του χάρτη σχεδόν ολοκληρώνονται και όλα τελικά δείχνουν ότι ο αριθμός των δήμων συγκλίνει με την περυσινή πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ. Συγκεκριμένα, προκρίνεται το σενάριο για ένα δήμο στα όρια της παλαιάς επαρχίας Ναυπακτίας χωρίς να «αυτονομείται» το ορεινό κομμάτι, όπως θέλουν στην Αποδοτία, , επίσης το Θέρμο θα είναι η έδρα διευρυμένου δήμου που θα έχει και τους δυο δήμους της Μακρυνείας. Ο νέος δήμος Αγρινίου θα συμπεριλαμβάνει, όπως επιβάλλεται άλλωστε τους δήμους Θεστιέων και Παραβόλας. Στον Βάλτο ο δήμος Αμφιλοχίας , Ινάχου και Μενιδίου (παρά την πλήρη αντίθεση της κοινωνίας στο Μενίδι), θα αποτελέσουν έναν νέο δήμο, χωρίς όμως τις Φυτείες που θα συνενωθούν με άλλο δήμο στο Ξηρόμερο, όπου και πιθανολογείται πως θα δημιουργηθούν δυο δήμοι τελικά.
Είναι δεδομένο πως η πρόταση του Υπουργείου θα προσκρούσει σε αντιδράσεις, όμως η πιθανολογούμενη συμφωνία πως η αλλαγή αυτή είναι απαραίτητη, αναμένεται να τις περιορίσει. Εκτός κι αν προκύψουν εξόφθαλμες αδικίες ή στρεβλώσεις, οπότε εκεί θα απαιτηθούν διορθώσεις.
Από εκεί και πέρα, το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που έχει απομείνει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, που θα γίνουν με τους νέους δήμους και τις αιρετές Περιφέρειες, κρίνεται πως δεν θα βοηθήσει και τόσο τον διάλογο και ενδεχόμενη βιασύνη ίσως οδηγήσει σε αστοχίες. Προς το παρόν, οι αιρετοί και οι τοπικές κοινωνίες αναμένουν την ανακοίνωση του χωροταξικού σχεδιασμού από τον Υπουργό Εσωτερικών για να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Όσον αφορά το ΞΗΡΟΜΕΡΟ φαίνεται πως η Βόνιτσα έχασε την ευκαιρία να παίξει τον κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή να βγει από την απομόνωση και να τολμήσει την είσοδό της σε νέα τροχιά ανάπτυξης και να μην αποτελεί απλά το πέρασμα για την Λευκάδα..
Και έχασε την ευκαιρία αυτή διότι κάποιοι δυστυχώς έβαλαν τα μικροπολιτικά τους αλλά και προσωπικά τους συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα των Ξηρομεριτών. Δεν θα έπρεπε κανείς να μιλάει για διάσπαση του Ξηρομέρου σε δύο Δήμους. Όλο το Ξηρόμερο θα πρέπει να είναι ένας Δήμος, να έχει μια ισχυρή φωνή, να έχει ένα μεγάλο πληθυσμό ώστε να μπορεί να διεκδικεί.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Για τις 20 Απριλίου προσδιορίζεται η ανακοίνωση του χωροταξικού

Την μεθεπόμενη Τρίτη, 20 του μηνός, κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστεί ο χωροταξικός σχεδιασμός του υπουργείου εσωτερικών και ο αυτιδιοικητικός χάρτης του Καλλικράτη, αλλά και οι αρμοδιότητες που θα αποκτήσουν οι νέοι δήμοι και οι αιρετές περιφέρειες.
Το «πράσινο φως» για την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα δοθεί πάντως με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Λόγω της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο εγχείρημα, πιθανολογείται πως οι επίσημες ανακοινώσεις μετά το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να γίνουν και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Οι πληροφορίες θέλουν πανελλαδικά να προκύπτουν, σε πρώτη φάση, 366 Δήμοι. Αυτή θα είναι η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα δοθεί στους δημάρχους προς συζήτηση. Θα συγκληθούν οι τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, θα επεξεργαστούν τις προτάσεις και στη συνέχεια θα κληθούν να αποφασίσουν. Οι αντιπροτάσεις θα δοθούν εκ νέου στην κυβέρνηση, θα ληφθούν υπόψη και ανανεωμένο το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα έρθει στη Βουλή ως προσχέδιο νόμου. Θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και, μετά τις νέες διορθώσεις, θα έρθει στην ολομέλεια του Σώματος.
Στην Αιτωλ/νία φαίνεται ότι ο αριθμός 5, είναι αυτός που θα αποτελεί το νέο χάρτη, ανοίγοντας παράλληλα τους ασκούς των υποψηφιοτήτων.

Πηγη: Αιχμη Αιτωλοακαρνανιας