Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη του Δημάρχου Ανακτορίου κ. Αποστολάκη στον ΝΕΡΩΝΑ ΚΡΙΤΗΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ


Όπως σας είχα υποσχεθεί στο τεύχος του Ιουλίου της εφημερίδας «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» πραγματοποίησα την συνέντευξη με τον Δήμο Ανακτορίου κύριο Γεώργιο Αποστολάκη. Πολλοί μόλις έμαθαν πως ο Νέρωνας θα μιλήσει face to face με τον Δήμαρχο χωρίς την παρουσία …σωματοφυλάκων και ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, έσπευσαν να εκφράσουν την απορία τους και γιατί όχι και τον …φόβο τους για πιθανούς τραυματισμούς!!! Αρχικός μου στόχος ήταν να τον …χτυπήσω και να επιμείνω με καυτά ερωτήματα. Τελικά αποφάσισα κατά την διάρκεια της συνέντευξης να μην επιμείνω πάνω σε αυτά τα ερωτήματα και να αφήσω εσάς τους αναγνώστες να κρίνετε το κατά πόσο τα λεγόμενα του Δημάρχου ισχύουν ή όχι. Στόχος μoυ ήταν να διαβάσουμε τις απόψεις του Δημάρχου σε κάποια ερωτήματα που μπορεί να ήθελε ο καθένας από εσάς να του θέσει και να κριθεί ένα χρόνο πριν τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές. Ποιες είναι οι αλήθειες και ποια τα ψέματα θα το κρίνετε εσείς.

1.ΕΡ: Γιατί ασχοληθήκατε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τι προσδοκάτε από αυτή την ενασχόληση;
ΑΠ: Πράγματι είναι μια καλή ερώτηση αυτή. Στις μέρες μας δύσκολα συναντάς στην πολιτική ανθρώπους ανιδιοτελείς. Η πλειοψηφία των ασχολούμενων με τα κοινά θεωρείται τουλάχιστον πως αποβλέπουν σε προσωπικό όφελος. Εγώ δεν ανήκω σ΄ αυτήν την κατηγορία. Για μένα η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μεράκι. Είναι διάθεση για προσφορά στον τόπο μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ΄αυτόν τον τόπο. Όλα αυτά τα χρόνια με πλήγωνε η μιζέρια και η απομόνωση της περιοχής μου. Έβαλα λοιπόν σκοπό της ζωής μου να βγάλω αυτόν τον τόπο από την αφάνεια και τον μαρασμό. Πιστεύω ότι πέτυχα μέχρι τώρα να βάλω τον Δήμο Ανακτορίου σε μια άλλη τροχιά. Ευελπιστώ ότι όταν θα έρθει η ώρα να αποχωρήσω από τα κοινά θα έχω δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια άλλη πορεία του τόπου μας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου. Για να μπορέσουν επιτέλους τα παιδιά μας να ριζώσουν και να προκόψουν στον τόπο τους.

2.ΕΡ:Τι πέτυχε η δημοτική αρχή την τετραετία που διανύουμε για το Δήμο μας;
ΑΠ: Από το 2002 όταν αναλάβαμε τα ηνία του δήμου Ανακτορίου, αλλάξαμε ριζικά τους ρυθμούς σε κάθε δραστηριότητα του Οργανισμού του Δήμου. Όλοι, από το Δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο εργάτη με σχέδιο και αποφασιστικότητα αλλά και με πολύ δουλειά βαλθήκαμε να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια και να δώσουμε στο συμπολίτη μας ότι πράγματι δικαιούνταν και το στερήθηκε. Έτσι καταφέραμε ο Δήμος Ανακτορίου να γίνει πρωταθλητής σε έργα και χρηματοδοτήσεις. Πετύχαμε να γίνει ο Δήμος μας πρότυπο για όλους του Δήμους της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι τυχαίο που οι δήμοι και η Νομαρχία Λευκάδας αλλά και της Πρέβεζας αναφέρονται με μια δόση θαυμασμού αλλά και ζήλειας για ότι εμείς πετύχαμε. Ο λαός του Ανακτορίου αναγνωρίζοντας αυτή μας τη προσπάθεια και όχι μόνο, μας εξέλεγξε και τη δεύτερη τετραετία με το τεράστιο ποσοστό του 60%. Σε μερικούς συμπολίτες μας έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι η τετραετία που διανύουμε δεν είναι δημιουργική και πως ο Δήμος δεν παράγει πια έργο. Αυτό είναι λάθος τεράστιο. Η δημοτική αρχή με τον ίδιο ζήλο, με μαχητικότητα και οργάνωση προωθεί τα συμφέροντα της περιοχής μας και την ολοκλήρωση των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος. Βέβαια είναι γνωστό σε όλους πως η χρηματοδότηση των δήμων από το 2006 και μετά είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς. Είναι κάτι που το ζει όλη η Ελλάδα π.χ. το 4ο ΕΣΠΑ (2007-2013) δεν έχει ανοίξει ακόμα και κανένας Δήμος στην Ελλάδα δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Εμείς παρόλα αυτά δεν έχουμε μείνει αδρανείς. Πέρα από τα έργα που ολοκληρώνουμε και από αυτά που θα υλοποιούμε με χρήματα που εξασφαλίζουμε με προσωπικές παρεμβάσεις και αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα, έχουμε σχεδιάσει και μελετήσει μια σειρά από μεγάλα αναπτυξιακά έργα που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα έχουμε ήδη εντάξει σε προγράμματα για χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ανοίξουν τα προγράμματα χρηματοδότησης και πάλι ο Δήμος Ανακτορίου θα είναι μπροστάρης και πρωταθλητής.

3.ΕΡ:Πιστεύεις ότι έχεις κάνει λάθη τα χρόνια που είσαι Δήμαρχος και αν ναι, ποια είναι αυτά;
ΑΠ: Δεν διεκδίκησα ποτέ το αλάθητο του Πάπα. Ούτε ισχυρίστηκα ποτέ ότι έχω καμία σχέση με τον Ζαρατούστρα του Νίτσε. Σίγουρα σαν άνθρωπος και σαν δήμαρχος έχω κάνει και λάθη. Εξάλλου όποιος δουλεύει κάνει και λάθη. Για ένα πράγμα όμως είμαι σίγουρος. Τίποτα από αυτά που κάποιος μπορεί να χαρακτηρίσει σαν λάθος δεν έγινε με σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια. Για παράδειγμα: Σήμερα θεωρώ ότι ήταν λάθος το στρώσιμο του ιστορικού κέντρου με το συγκεκριμένο κυβόλιθο. Και αναφέρομαι μόνο στα έργα επιφάνειας γιατί όλη η υποδομή του έργου που είναι και η μεγάλη δαπάνη είναι απόλυτα σωστή. Τελικά όμως τα λάθη θα τα δει και θα τα κρίνει ο λαός του Ανακτορίου. Ένα όμως είναι βέβαιο. Καθημερινά στο γραφείο μου και όχι μόνο, αφουγκράζομαι τις απόψεις των συμπολιτών μου, καταγράφω τις απόψεις τους και προσπαθώ να ελαχιστοποιήσω τα λάθη μου. Εξακολουθώ όμως να είμαι άνθρωπος με ότι αυτό συνεπάγεται.

4. Ερ: Πόσα χρήματα θα χρειαστεί ακόμα να πεταχτούν για την πλατεία;
ΑΠ: Δεν συμφωνώ με τον όρο που χρησιμοποιείτε. Δεν πετάχτηκε ούτε ένα ευρώ για την πλατεία. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ και αφορούσε την πλακόστρωση και το φωτισμό της πλατείας. Αυτό και υλοποιήθηκε. Ο Δήμος βέβαια δεν αρκείται σε αυτό. Ήδη έχουμε ξεκινήσει μελέτη και με απόφαση που πήρε το Δ.Σ. σε συνεννόηση και με τους καταστηματάρχες της πλατείας θα προχωρήσουμε στον εξωραϊσμό και την ανάδειξη της πλατείας. Υπολογίζουμε ότι το κόστος δε θα ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί η παρέμβαση αυτή στην πλατεία τότε θα αλλάξει σίγουρα και η άποψη που έχετε κι εσείς.

5.Ερ:Τι έχετε να απαντήσετε για το περιβόητο θέμα της «σακούλας»;
Απ: Έχει γίνει πια κουραστικό να επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα. Έχω απαντήσει πολλές φορές και σ΄αυτή την ερώτηση. Και μάλιστα εκτεταμένη απάντησή μου δημοσιεύθηκε ξανά στο παρελθόν και στην Ακαρνανία. Θα ξαναπώ όμως δύο πράγματα. Πρώτον ότι όλοι οι μικροί δήμοι και οι πρώην Κοινότητες λειτουργούν κατεξοχήν μ΄αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στον τρόπο που το ελληνικό δημόσιο και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αντιμετωπίσει τη λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα των μικρών δήμων. Πάντως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι επί των ημερών που εγώ είμαι δήμαρχος κάθε ευρώ που μπαίνει ή βγαίνει από το Δήμο ελέγχεται απόλυτα και υπάρχουν παραστατικά για το που χρησιμοποιήθηκαν. Η κακοήθεια κάποιων που θεωρούν ότι μπορούν να σπιλώσουν την προσωπικότητά μου δεν με αγγίζει. Ίσως να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ και η οικογένεια μου κάθε χρόνο υποβάλλουμε δήλωση πόθεν έσχες και τα εισοδήματά μας είναι ορατά. Ήδη πλήρωσα την πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς λόγω φορολογικής δήλωσης.

6.Ερ:Η περιοχή μας βάλλεται από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Πώς το αντιμετωπίζει ο Δήμος ένα τέτοιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα;
Απ: Οι διαπιστώσεις σας για το πρόβλημα με τα ναρκωτικά με βρίσκουν σύμφωνο. Ωστόσο ο Δήμος δεν διαθέτει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πάταξη του φαινομένου και ούτε από τη φύση του μπορεί να λειτουργήσει ως αστυνομία. Έχουμε κάνει βέβαια τις πρέπουσες ενέργειες και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους για την πάταξη της μάστιγας των ναρκωτικών στην περιοχή μας. Αυτά δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες.

7.Ερ:Έχουν βοηθήσει και σε ποιο βαθμό οι βουλευτές και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων της Κυβέρνησης το έργο της δημοτικής αρχής;
Απ: Σε κάθε ευκαιρία έχω τονίσει και το επαναλαμβάνω. Εγώ είμαι δήμαρχος του Ανακτορίου και λειτουργώ με κριτήριο το συμφέρον των συμπολιτών μου και μόνο. Γι αυτό απευθύνομαι κάθε φορά με κάθε κυβέρνηση στους παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειές μας. Πράγματι και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία από το 2004 και μέχρι σήμερα, έχω πάρει σημαντική βοήθεια για το Δήμο μας. Όλους όσους μας έχουν βοηθήσει τους έχω ευχαριστήσει δημόσια και όπου χρειαστεί θα το επαναλάβω. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι δεν μας χάρισε κανένας τίποτε. Διεκδικήσαμε και αποκτήσαμε με πολύ κόπο και επιμονή πράγματα που δικαιούμασταν.

8. Ερ:Πώς αντιμετωπίζει ο Δήμος το μεγάλο πρόβλημα των σχολικών κτιρίων. Ξεκινά σε ένα μήνα η νέα σχολική χρονικά και τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου θα εξακολουθήσουν να κάνουν μάθημα στα κοντέινερ.
Απ: Είναι και δική μου αγωνία η λειτουργία του Γυμνασίου και του Λυκείου σε αίθουσες κοντέινερ. Εμείς από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα πιέσαμε προς κάθε κατεύθυνση για οριστική και σύγχρονη λύση. Έτσι εντάξαμε τη δημιουργία νέου συγκροτήματος λυκείου και γυμνασίου σε οικόπεδο που ο δήμος προσέφερε στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, με τελικό προϋπολογισμό 7.850.000 Ευρώ και με πιθανή δημοπράτηση του έργου αρχές του 2010.Όσο για το υπάρχον κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου επιτέλους μετά από παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις των αρμοδίων φορέων και μετά από ασφυκτική δική μας πίεση δημοπρατείται η μελέτη για την συντήρησή τους, προϋπολογισμού 1.320.000 ευρώ. Καταφέραμε και εντάξαμε στο πρόγραμμα σχολικής στέγης της Νομαρχίας σημαντικά έργα όπως την αποκατάσταση ζημιών στο Α΄ και Β΄ δημοτικό σχολείο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Επίσης πετύχαμε την ανέγερση δύο νέων νηπιαγωγείων στη Βόνιτσα προϋπολογισμού 400.000 ευρώ για το καθένα. Ήδη αυτό το μήνα δημοπρατείται το ένα από αυτά, ενώ ήδη λειτουργεί το νέο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο. Ολοκληρώθηκε ολοήμερο διθέσιο νηπιαγωγείο στον Άγιο Νικόλαο και δημοπρατήθηκε η επέκταση - συντήρηση του δημοτικού σχολείου από τη Νομαρχία στο ίδιο διαμέρισμα. Τέλος δημοπρατήσαμε την μετατροπή του παλαιού πέτρινου δημοτικού σχολείου σε παιδικό σταθμό. Η σχολική στέγη σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου είναι σε άριστη κατάσταση και η συντήρησή τους χρηματοδοτείται από το Δήμο.

9.Ερ:Σας είχα πάντως προτείνει σαν Νέρωνας και ακραίες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως για παράδειγμα να κλείσουμε τους δρόμους.
Απ: Πράγματι η πρόταση που έκανες σαν Νέρωνας ήταν ακραία. Εγώ δεν θέλω να παίρνω θέσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν ότι εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Εξάλλου οι επαναστατικές θέσεις δεν φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων του τόπου μας είναι ικανή να βοηθήσει στην επιτυχία των στόχων μας. Εγώ πάντα την επιζητώ. Δεν είναι όμως πάντα δεδομένη.

10. Ερ:Τι μπορεί να πράξει ο Δήμος για την σημερινή υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Βόνιτσας;
Απ: Το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας δυστυχώς ακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας που το ΕΣΥ έχει τελευταία υιοθετήσει. Η λειτουργία του είναι αποτέλεσμα γενικότερης πολιτικής επιλογής που δυστυχώς δεν εξαρτάται από το Δήμο. Εμείς σαν Δήμος στο μέτρο που μας αναλογεί και με όσες δυνάμεις διαθέτουμε έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια για να γίνει σαφές και να φτάσει στα αυτιά κάθε υπεύθυνου φορέα ότι η υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των συμπολιτών μας. Ίσως εδώ χρειαστεί κάποια στιγμή να παρθούν συλλογικές αποφάσεις από τον λαό του Ανακτορίου για μαχητικές κινητοποιήσεις. Σ΄αυτόν τον τομέα η φωνή της εφημερίδας σας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά. Στην επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας κου Σαλμά πριν λίγες μέρες στο δήμο μας έγινε σαφές και από τον Υφυπουργό ότι ο Δήμαρχος μονίμως διεκδικεί πιεστικά για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

11. Ερ: Είναι αλήθεια ότι το θέμα που αφορά τη διοίκηση του ΠΑΣ Αμβρακικού σήμερα περνάει μια κρίση; Λέγεται ότι χρήματα υπάρχουν στην ομάδα χάρη στις επιχορηγήσεις του Δήμου, αλλά και χάρη σε σένα προσωπικά και σε άλλους παράγοντες της περιοχής αλλά δεν υπάρχουν άτομα πρόθυμα να συμμετέχουν στο ΔΣ. Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος γι΄αυτό;
Απ: Ο αθλητισμός γενικότερα είναι στις προτεραιότητες του Δήμου. Προσωπικά αγαπάω το ποδόσφαιρο και έχω δεσμούς συναισθηματικούς με τον ΠΑΣ Αμβρακικό. Γι΄αυτό σαν Δήμαρχος αλλά και σαν ιδιώτης προσέφερα σημαντική βοήθεια οικονομική και όχι μόνο, για την καλή πορεία της ομάδας. Η επιχορήγηση από το Δήμο είναι περίπου 35.000 ευρώ ενώ δε σας κρύβω ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος της αποζημίωσης του Δημάρχου διατέθηκε φέτος για την ομάδα. Παράλληλα εξασφαλίσαμε χορηγούς που μαζί με την πολύ σημαντική οικονομική βοήθεια της «Ανδρομέδα» έδωσαν και δίνουν σημαντική βοήθεια και οικονομική δυνατότητα στον ΠΑΣ Αμβρακικό. Εξάλλου το ΔΣ της Ομάδας συνεισέφερε οικονομικά και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να βοηθάει οικονομικά ακόμα και όταν θα πάψει να αποτελεί ΔΣ. Ο δήμαρχος όμως δεν είναι δυνατόν να είναι και μέλος του ΔΣ του Δ.Σ. του ΠΑΣ.Αμβρακικού. Με δική μου προτροπή έγιναν τρεις προσπάθειες μέσα από γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Δ.Σ. Δυστυχώς δεν είχαν αποτέλεσμα. Η τύχη του Αμβρακικού δεν εξαρτάται από κανένα άλλον παρά μόνο από την ευαισθητοποίηση αλλά και την εκδήλωση αγάπης του λαού του Ανακτορίου, καθώς και την ενεργοποίηση κάποιων συμπολιτών μας που θα αναλάβουν τα διαδικαστικά της ομάδας. Πιστεύω ότι αυτά θα υπάρξουν. Η οικονομική ενίσχυση είναι δεδομένη.

12. Ερ: Θεωρείς ότι οι δημοτικές εκλογές του 2010 θα είναι μια δύσκολη υπόθεση για σένα;
Απ: Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και γίνεται σε διαφορετικές συνθήκες. Προσωπικά δε θεωρώ καμία εκλογική αναμέτρηση εύκολη. Δεν υποτίμησα ποτέ κανέναν αντίπαλο. Έχω πάντα απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών μου και στη δική τους δύναμη στηρίζομαι.

13. Ερ: Έχεις ακούσει έως σήμερα τα ονόματα κάποιων υποψηφίων που πιθανόν να είναι αντίπαλοί σου στις προσεχείς εκλογές. Πιστεύεις ότι έχουν τα προσόντα να ηγηθούν του Δήμου Ανακτορίου;
Απ: Πράγματι ακούω και εγώ για πολλά ονόματα που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι. Εγώ τους σέβομαι όλους. Θεωρώ ότι όλοι έχουν διάθεση να προσφέρουν. Την ικανότητα του καθενός θα την κρίνει μόνο ο κυρίαρχος λαός.

14. Ερ: Αν χάσεις στις προσεχείς εκλογές ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Θα ασχοληθείς με την πολιτική σε άλλο επίπεδο, έτσι λέγεται, ή θα αποσυρθείς;
Απ: Κατ΄αρχάς δε θα χάσω. Είμαι βέβαιος ότι ο πολίτης του Ανακτορίου θα εκτιμήσει και το έργο και τη συμπεριφορά της υπάρχουσας δημοτικής αρχής και της δικής μου προσωπικά. Τώρα, αναφορικά με την ερώτησή σας. Δεν με ενδιαφέρουν τα αξιώματα και το βουλευτιλίκι. Άλλωστε μου είχε γίνει πρόταση στο παρελθόν και την απέρριψα χωρίς δεύτερη σκέψη. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει να κάνει, όπως πολλές φορές έχω τονίσει, με την αγάπη μου για τον τόπο μας και το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

15. Ερ: Κάποιοι από το κόμμα σου σε έχουν κατηγορήσει για αυταρχισμό και υπεροψία. Τελικά μήπως η εξουσία σε έχει φθείρει;
Απ: Ε, τώρα, κακιούλες υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Εγώ εκτιμώ όλους τους συμπολίτες μου και ιδιαίτερα αυτούς που με κρίνουν αυστηρά από το χώρο που προέρχομαι. Τώρα αυτά περί αυταρχισμού και υπεροψίας τα βλέπει ο κάθε πολίτης και τα κρίνει. Εγώ δεν άλλαξα και δε θα αλλάξω ποτέ. Ξέρω από πού προέρχομαι. Η εξουσία για μένα δεν είναι αυτοσκοπός ούτε μέσο προβολής.

16.Ερ: Πολλά μικρά και μεγάλα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως η μαρίνα, η Σάλτινη, το Ιστορικό κέντρο Βόνιτσας αλλά και έργα στα δημοτικά διαμερίσματα. Γιατί συνέβη αυτό και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απ: Πιστέψτε με, η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων που αναφέρατε δεν είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής. Αναφορικά με τη μαρίνα για την οποία και με ρωτάτε έχω αναφέρει πάμπολλες φορές ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς για την καθυστέρηση. Αλλά για να μην επανέρχομαι στα ίδια, ήδη το έργο αυτό έχει πάρει το δρόμο του, νομιμοποιείται και σύντομα θα γίνει δημοπρασία ώστε να την αναλάβει κάποιος ιδιώτης να την αξιοποιήσει προς όφελος και του Δήμου μας. Ήδη από τον Ιούλιο του 2008 έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στη Βόνιτσα για την εξυπηρέτηση ψαράδων και ερασιτεχνικών σκαφών με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Τέλος εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του Ν. 3554/2007 (ΦΕΚ 80/Α/2007) ζητήσαμε και πετύχαμε την νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων αλιευτικών καταφυγίων και άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να συντηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα αλιευτικά αυτά καταφύγια με προφανή οφέλη για τους ψαράδες όλων των διαμερισμάτων.
Σχετικά τώρα με τη Σάλτινη και την Κουκουμίτσα σας ενημερώνω ότι με δύο αποφάσεις του ΔΣ της ΚΕΔ που πάρθηκαν το Νοέμβριο του 2008 και το Μάρτιο του 2009 παραχωρήθηκε η Κουκουμίτσα στο Δήμο και επιπλέον αποφασίστηκε η αγορά της περιοχής Σάλτινης για τουριστική ανάπτυξη. Μην ξεχνάς ότι όταν ανέλαβα Δήμαρχος η Σάλτινη ήταν έτοιμη για ξεπούλημα σε ιδιώτες. Ας το αφήσουμε όμως αυτό το θέμα προς το παρόν γιατί ανακοινώσεις γι΄αυτό θα γίνουν στις αρχές του έτους. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω πιο πολλά. Προέχει το συμφέρον του Δήμου.
Για το ιστορικό Κέντρο, ήδη έχω δηλώσει και δημόσια και μάλιστα από τις αρχές Γενάρη του 2007 ότι το έργο θα επιμετρηθεί τόσο από μας όσο και από την Περιφέρεια και όπου υπάρχουν κακοτεχνίες θα ανακατασκευασθούν, αλλιώς ο Δήμος δεν το παραλαμβάνει. Έτσι και έγινε. Μετά από αυτή μας τη στάση ο εργολάβος αναγκάζεται να αρχίσει τέλος του μηνός την αντικατάσταση των κυβόλιθων στο δρόμο και τα πεζοδρόμια. Στη συνέχεια θα δούμε το θέμα της ανάπλασης της Πλατείας Σακελλαροπούλου και του δρόμου που είναι η στάθμευση των ταξί. Εάν εμείς φτιάχναμε τις ατέλειες των κυβόλιθων δε θα μπορούσαμε να αποδείξουμε τις κακοτεχνίες και θα πληρώναμε διπλά. Το μόνο που έχω να πω στους δημότες μας για το έργο αυτό είναι να ζητήσω συγνώμη για την ταλαιπωρία τους. Ελπίζω η ολοκλήρωση του έργου να τους ικανοποιήσει και να ξεχάσουν την ταλαιπωρία τους.
Αναφορικά τώρα με τα δημοτικά διαμερίσματα επιτρέψτε μου να σας αναφέρω επιγραμματικά κάποια από τα έργα που έχουμε δρομολογήσει είτε για δημοπράτηση είτε προς ολοκλήρωση. Στον Άγιο Νικόλαο για παράδειγμα το μεγαλύτερο έργο που πραγματοποιήσαμε και αρχίζει να φαίνεται σιγά σιγά είναι η εν μέρει αποδέσμευση από τη ΝATURA. Αποτέλεσμα αυτής της αποδέσμευση είναι ότι σήμερα η περιοχή από Άκτιο μέχρι Άγιο Νικόλαο έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Ξεκίνησαν επίσης αναπλάσεις των πεζοδρομίων και της περιοχής γύρω από το σχολείο, καθώς και ο φωτισμός της κεντρικής πλατείας. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μέσω ΕΤΑΝΑΜ η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Ήδη στα πλαίσια του ΓΠΣ θα γίνει πολεοδόμηση και επέκταση σχεδίου καθώς και ο καθορισμός χρήσεων γης που ήδη ξεκίνησε.
Για το Μοναστηράκι ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δεύτερη είσοδο προϋπολογισμού 550.000 ευρώ. Επίσης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής»η ασφαλτόστρωση της αγροτική οδοποιίας προϋπολογισμού 520.000 ευρώ. Ακόμα γίνεται μελέτη και θα δημοπρατηθεί η ανάπλαση στην περιοχή Κόπτσες και Δασύλλιο. Ήδη ξεκίνησε η μελέτη για την πραγματική ανάπλαση της κοίτης του ποταμού, του καταρράχτη και του κέντρου του Μοναστηρακίου.Η μελέτη αυτή θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο του 2010 και ήδη έχουμε βρει τρόπο για απευθείας χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Μοναστηρακίου και θα αναδείξει την ιδιαίτερη φυσική του ομορφιά. Ήδη προχωράμε το ΓΠΣ το οποίο προβλέπει επέκταση σχεδίου πόλης που ενδιαφέρει και το Μοναστηράκι και αξιοποιεί και την περιοχή της Κορπής.
Στο Θύρρειο ολοκληρώθηκε το έργο του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και αρχές Σεπτέμβρη θα μπει σε λειτουργία. Είναι ένα έργο ενταγμένο στο Γ΄ΚΠΣ και στοίχισε 450.000 ευρώ. Επίσης ολοκληρώθηκε το έργο δεξαμενής και δικτύου ύδρευσης του οικισμού Γουργουβλή.
Ολοκληρώσαμε ένα μέρος από τα έργα ανάπλασης της εικόνας του χωριού και έπεται η συνέχεια. Ήδη εντάξαμε στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» την ασφαλτόστρωση των αγροτικών δρόμων με προϋπολογισμό 480.000 ευρώ και περιμένουμε εντολή δημοπράτησης. Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς και με το συντοπίτη μας βουλευτή Νίκο Μωραίτη και επιδιώκουμε την ανάπλαση του Θυρρείου από την είσοδο μέχρι την πλατεία και κυρίως την υλοποίηση των υποσχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για εκσυγχρονισμό και επέκταση του μουσείου. Σ΄αυτό υπήρχε μια καθυστέρηση λόγω του γνωστού προβλήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που πιστεύουμε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει λυθεί. Επίσης έχουμε προτείνει και διεκδικούμε πιεστικά την έγκριση από την αρχαιολογική υπηρεσία να ξεκινήσει η ανάδειξη του τείχους του Θυρρείου. Αυτό θα γίνει ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσει ο Δήμος όλα τα χρήματα που απαιτούνται.
Στο Δρυμό ολοκληρώθηκε μέρος της ανάπλασης της εισόδου του Δρυμού. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και μετά την εκκλησία και θα δημοπρατηθεί πιθανότατα τον Οκτώβριο του 2009. Ολοκληρώνεται ακόμα η μελέτη των τριών πλατειών του Δρυμού και θα δημοπρατηθεί τέλος Σεπτέμβρη, ενώ μπαίνει σε πλήρη λειτουργία και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Εντάξαμε και στη Σάλτινη αλιευτικό καταφύγιο με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Ξεκινήσαμε πριν από δύο έτη την παρέμβασή μας στην περιοχή της Σάλτινης και θα συνεχίσουμε για την αξιοποίησή της. Ήδη η διαφορά φαίνεται. Τέλος από το ΓΠΣ θα ευνοηθεί και ο Δρυμός με επέκταση του σχεδίου πόλεως και την αξιοποίηση 300 στρεμμάτων στην περιοχή Παληονήσι.
Στα Παληάμπελα τελείωσε η ανάπλαση των εισόδων, της πλατείας και του παλαιού δημοτικού σχολείου. Συνεχίζουμε με την πλατεία της εκκλησίας, τον φωτισμό της και όποιες άλλες παρεμβάσεις χρειάζονται. Ήδη τα Παληάμπελα έχουν αρχίσει να παίρνουν το δικό τους χρώμα. Επισκευάζουμε το γήπεδο των Παληαμπέλων και εντάξαμε το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» ασφαλτόστρωση των δρόμων από το χωριό ως πρατήριο Γιαννέλλη και από το χωριό έως ΒΑΡΚΟ και περιμένουμε εντολή δημοπράτησης. Ακόμα νομιμοποιήσαμε το αλιευτικό καταφύγιο στο ΒΑΡΚΟ και εντάξαμε στο ΕΣΠΑ (4ο ΚΠΣ)τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Επίσης εντάξαμε έργο για την ολοκλήρωση και την ανάδειξη της Ακαδημίας Κοσμάς ο Αιτωλός με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Τέλος τις ευνοϊκές συνέπειες του ΓΠΣ θα της καρπωθούν και τα Παληάμπελα.
Στη Βόνιτσα μια σειρά από έργα έχουν δρομολογηθεί και θα δημοπρατηθούν εντός του φθινοπώρου. Μερικά από αυτά είναι:
-Εθνικό Στάδιο Βόνιτσας με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.
- Ανάπλαση ανατολικής εισόδου της πόλης από τη γέφυρα μέχρι το Κέντρο Υγείας, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, καθώς και της εισόδου από Λευκάδα με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ
-Έχουμε ξεκινήσει τη μελέτη για την ανάπλαση και την ανάδειξη από μαρίνα μέχρι Χώρα με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και πιθανή δημοπράτηση 2010. Επίσης θα γίνει η σύνδεση Χώρας - Αγίας Παρασκευής με πεζογέφυρα, έργου που είναι ήδη ενταγμένου με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, Αυτά σε συνδυασμό με το έργο ανάδειξης του ποταμού και της ευρύτερης περιοχής της Χώρας - Διβάρι, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και θα δημιουργήσουν χώρους αναψυχής για περίπατο και ποδηλασία.
-Ήδη έχουμε εντάξει από την προηγούμενη τετραετία στο Γ΄ΚΠΣ και με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ έργο συντήρησης - ανάδειξης Παναγίας της Θεοτόκου. Αυτό δεν έγινε ακόμα με ευθύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία ισχυριζόταν έλλειψη προσωπικού. Είναι όμως από τα πρώτα που προτάθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ
-Το έργο συντήρησης - ανάδειξης του Κάστρου με προϋπολογισμό 2.593.010 ευρώ, τώρα περιμένουμε την δημοπράτηση του καφέ- εστιατορίου καθώς και την ηλεκτροδότηση του Κάστρου απευθείας από τη ΔΕΗ.
Μέχρι σήμερα ο φωτισμός του Κάστρου γίνεται από τον δημοτικό φωτισμό για αυτό και δεν είναι ολοκληρωμένος.
-Εντάξαμε τη δημιουργία θεματικού πάρκου στα πλαίσια του οποίου θα παρουσιάσουμε σε εικονική πραγματικότητα την ναυμαχία του Ακτίου. Αυτό το έργο έχει προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ και είναι ενταγμένο στο 4ο ΕΣΠΑ
- Η μελέτη για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης – βιολογικός καθαρισμός είναι από τα πέντε πρώτα στην Ελλάδα που έχουν ελεγχθεί και βρίσκεται στο στάδιο εντολής δημοπράτησης. Ήδη έχουν εγκριθεί από το 4ο ΕΣΠΑ 5.712.000 ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχει και νέα πρόταση προς ΠΕΠ Δυτ. Ελλάδος για αναβάθμιση βιολογικού με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ. Αυτό αφορά νέο σύγχρονο σύστημα που ήδη εφαρμόζεται στη Γερμανία.
-Ο περιμετρικός δρόμος που θα απαλλάξει τη Βόνιτσα από τη διερχόμενη κίνηση θα πραγματοποιηθεί. Το έργο κοστίζει 6.000.000 ευρώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί αλλιώς δε θα επιτρέψω να γίνει ο άξονας Ακτίου – Αμβρακίας.
-Επίσης εντάξαμε την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ στο 4ο ΕΣΠΑ, ένα έργο που θα μας δώσει φθηνότερο ρεύμα και θα αποτρέψει την περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
-Ολοκληρώθηκε το έργο εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Βόνιτσας, ενώ ήδη ολοκληρώνουμε μελέτη για αλλαγή και του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Βόνιτσας με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ περίπου. Επίσης εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ για νέες δεξαμενές και εσωτερικό δίκτυο Νέας Καμαρίνας, Παναγιάς και Αγίας Σωτήρας
-Σύντομα θα δημοπρατηθεί η μελέτη σύνδεσης της αποχέτευσης των δημοτικών διαμερισμάτων στο βιολογικό καθαρισμό της Βόνιτσας. Είναι ένα έργο που ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.
-Ξεκινήσαμε ήδη μελέτη για τη δημιουργία νέου σύγχρονου δημαρχιακού μεγάρου προϋπολογισμού περίπου 6.000.000 ευρώ, που θα εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του νέου μεγάλου Καποδιστριακού Δήμου. Θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 400τ. μέτρων για θέατρο, κινηματογράφο και άλλες εκδηλώσεις.
-Και η Βόνιτσα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» με νέες μελέτες αγροτικής οδοποιίας. Θέλω τέλος να γνωρίζετε ότι τελείωσε η πρώτη φάση του ΓΠΣ. Στη συνέχεια στη δεύτερη φάση θα γίνει καθορισμός χρήσης γης καθώς και νέα μεγάλη επέκταση σχεδίου πόλης που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής.

17.Ερ: Ο Δήμος Ανακτορίου προχωράει. Ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά σχέδια για την ανάπτυξη του Δήμου;
Απ: Ανέφερα πιο πάνω διεξοδικά έργα που αφορούν το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Ωστόσο θέλω να σου πω ότι ο λόγος που με κάνει να είμαι και πάλι παρών στις επόμενες εκλογές είναι ακριβώς το όραμα για πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας. Αυτό είναι το επόμενο καθοριστικό βήμα μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής. Είναι βέβαια λίγο πρόωρο να αναφερθώ σ΄αυτά σχέδια που ήδη εκπονούνται. Ελπίζω το επόμενο έτος να δώσω μια απόλυτα ακριβή και ρεαλιστική εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον του Ανακτορίου. Ένα είναι βέβαιο. Ότι την επόμενη τετραετία στο Δήμο θα δημιουργηθούν τόσες θέσεις εργασίας που θα δώσουν την ευκαιρία σα παιδιά μας να παραμείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους με ανθρώπινες συνθήκες και να δημιουργήσουν ένα άλλο μέλλον για το Ανακτόριο.


Εις το επανιδείν
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
neronas14@yahoo.com

Συνέντευξη του Δημάρχου Ανακτορίου κ. Αποστολάκη στον ΝΕΡΩΝΑ ΚΡΙΤΗΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής της Θέλξης Θεοχάρη


Στο Δημαρχείο της Βόνιτσας φιλοξενήθηκε από την Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Κυριακή 16 Αυγούστου η έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής της καταξιωμένης καλλιτέχνιδος Θέλξης Θεοχάρη. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 3 Αυγούστου, παρουσία του Δημάρχου Ανακτορίου κ. Γεωργίου Αποστολάκη, του Αντιδημάρχου κ. Νικόλαου Μασούρα και πλήθους κόσμου.
Μετά την τελετή του αγιασμού ακολούθησε μουσική εκδήλωση η οποία περιλάμβανε και μελοποιημένα ποιήματα της κυρίας Θεοχάρη με συμμετοχή του Ιώαννη Σκεντέρη (Συνθέτης-βιολί), της Θέλξης Θεοχάρη (Ποίηση-Βιολί), της Μορφούλας Παπαγεωργίου (Σοπράνο), και της Λίνας Αγγελάκου (Πιάνο).
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά τα γλυπτά της κυρίας Θεοχάρη τα οποία βάση τους κυρίως έχουν την Αρχαία Ελλάδα και τους Ολύμπιους Θεούς, παντρεύουν το αρχαίο πνεύμα με την έκφραση της σύγχρονης ζωής, αλλά και της νέας τεχνολογίας με πρωτότυπο συνταίριασμα όλων αυτών. Επίσης η κυρία Θέλξη Θεοχάρη εκθέτει και πίνακες ζωγραφικής.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει και την προτομή του Αντώνη Κρέσπη, του αείμνηστου αντιδημάρχου Ζαχάρως που έδωσε την ζωή του στην μάχη με τις φλόγες. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής είχαν γίνει το Σαββάτο 9 Μαϊου του 2008 στην κεντρική πλατεία της Ζαχάρως Ηλείας.
Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη:
Γεννήθηκε στην Αθήνα από οικογένεια με παράδοση έξι γενεών στη γλυπτική. Κατάγεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η οικογένεια Θεοχάρη διακονεί τις Καλές Τέχνες και ιδιαίτερα την Γλυπτική και τη ζωγραφική από το 1800.
Πρώτοι σδάσκαλοί της στην γλυπτική, την ζωγραφική και την μαρμαρογλυπτική, ήταν ο παππούς της, Παναγιώτης Θεοχάρης και ο πατέρας της Θεοχάρης Θεοχάρης.
Φοίτησε στη σχολή Καλών Τεχνών, ενώ απόκόμισε πολύτιμη εμπειρία θητεύοντας στα εργαστήρια μεγάλων γλυπτών όπως οι Σακελλαρίου, Καπάνταης, Παπαδημητρίου, Παρασκευόπουλος και Αρμάος. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής από την Μαρία Νάστου.
Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ στο ενεργητικό της έχει και 9 ατομικές εκθέσεις Γλυπτικής και Ζωγραφικής. Έχει δημιουργήσει τα πρωτότυπα ανάγλυφα για νομίσματα σύγχρονα και αρχαία, καθώς και για δεκάδες μετάλλια, πολλά από τα οποία έγιναν για την επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Επιπλέον ασχολείται με το γλυπτικό μέρος σε αναπαλαιώσεις νεοκλασικών κτιρίων. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και σε δημόσιους χόρους. Παράλληλα έχει διευρύνει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, σπουδάζοντας βιολί, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 16 Αυγούστου και οι ώρες λειτουργίας της είναι από τις 19:30 εως στις 23:30.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δ.Δ. Αγίου Νικολάου Κλέβει την παράσταση το Kiteboard στην παραλία του Αγίου Ιωάννη


Πολύ μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το Kiteboard (αετοσανίδα)στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στον Άγιο Νικόλαο του Δήμου Ανακτορίου. Καθημερινά εκατοντάδες επισκεπτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, επισκέπτονται την συγκεκριμένη παραλία με τα καταγάλανα νερά και επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ.
Για όσους δεν γνωρίζουν στο Κiteboard οι φανατικοί του σπορ στέκονται πάνω σε μία σανίδα (board) και χρησιμοποιούν τη δύναμη ενός μεγάλου kite (αετού) που ελέγχει απόλυτα για να πάρει ώθηση και να διασχίσει αποστάσεις επάνω στο νερό. Η απλότητα της διαδικασίας αυτής κάνει το kiteboard συναρπαστικό.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι αυτοί που κατασκηνώνουν στην παραλία και παραμένουν εκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα για να μπορούν κάθε μέρα να κάνουν το χόμπι τους.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος του Αγίου Νικολάου κύριος Παναγιώτης Φυτόπουλος, μίλησε στην εφημερίδα μας για το συγκεκριμένο θέμα.
«Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στο χωριό μας και την συγκεκριμένη παραλία για να κάνουν το συγκεκριμένο σπορ. Αυτό είναι πολύ καλό για τον τόπο μας, καθώς όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι γεμάτα, αλλά και όλες οι ταβέρνες του χωριού σφίζουν από ζωή. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, το χρήμα κινείται πολύ καλά στην περιοχή μας. Μάλιστα, επειδή αρκετοί από τους επισκέπτες επιλέγουν να παραμένουν και να κατασκηνώνουν στην παραλία, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανακτορίου θα προχωρήσουμε και στην τοποθέτηση χημικών τουαλετών για να μην υπάρχουν προβλήματα. Αξίζει τον κόπο όλοι σας να επισκεφτείτε την παραλία και γιατί όχι να δοκιμάσετε και εσείς το Kiteboard.», τόνισε ο κύριος Φυτοπουλος.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Πλημμύρισε νιάτα η Βόνιτσα


Ως πολίτες του κόσμου που θέλουμε να είμαστε, ξεπερνώντας τα όρια που μας βάζει ο τόπος και ο χρόνος, γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες, στηρίζοντας την γέφυρα της πόλης μας με τους πολίτες των αδελφών πόλεων POLIANIEC (Πολωνία), VIGGIANO (Ιταλία) και ETOILE SUR RHONE (Γαλλία), με τις οποίες ο Δήμος μας είναι αδελφοποιημένος από ετών, καλέσαμε στη πόλη μας νεολαίους από τις πόλεις αυτές.
Έτσι, βρέθηκαν στη Βόνιτσα από 15 ως και 21 Ιουλίου 2009, παιδιά από τις παραπάνω πόλεις. Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες και οι συνοδοί σε σπίτια και ξενοδοχεία.
Το θέμα της συνάντησης ήταν «ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στη πόλη μας (στο κάστρο, στις παραλίες, στην Κουκουμίτσα) και στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, παρουσίαση των εργασιών των παιδιών της κάθε χώρας, για το παραπάνω θέμα. Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 19/07 στον Φάρο της Βόνιτσας. Ειδικά η εργασία των παιδιών της πόλης μας που στηρίχτηκε σε μαθητές της Γ` Γυμνασίου, εμπλουτίστηκε εικαστικά από τα παιδιά και το προσωπικό του Κ.Δ.Α.Π. Βόνιτσας, που πάντα συμβάλλει σε τέτοιες δραστηριότητες.
Η συνάντηση πέτυχε γιατί στηρίχτηκε από αυτούς στους οποίους κυρίως απευθυνόταν, δηλαδή τους νέους. Μαζί με αυτούς, βοήθησαν ουσιαστικά οι οικογένειες που φιλοξένησαν παιδιά και συνοδούς, οι φορείς που πρόσφεραν, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου και η πόλη που αγκάλιασε ολόκληρη την παρέα.
Αυτό που μας έμεινε, λοιπόν, ήταν ένα ποτάμι παρουσίας, μια νότα δροσιάς, ενθουσιασμού και κίνησης νεολαίας διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών στη πόλη μας.
Οι «Γέφυρες στον κόσμο» πιστεύουν πως η περιοχή μας είχε για μια εβδομάδα, αυτό που της λείπει και που την έβαλε σε ένα τρελό χορό διαφορετικότητας και ενθουσιασμού, που κυρίευσε την πόλη και τις παραλίες και μας έκανε πολίτες του κόσμου.
Στη γιορτή αποχαιρετισμού που έγινε στη Παραλία της Παναγιάς, το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιούλη, ομολογούμε πως βρεθήκαμε ανέτοιμοι: τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου, οι νέοι μας και όσοι ακόμα ήρθαν ξεπέρασαν όλες μας τις προβλέψεις με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν όρθιοι!
Και όπως γράφουν στο facebook παιδιά που φιλοξένησαν και όχι μόνο , παιδιά που χωρίστηκαν από τους νέους φίλους, οικογένειες που ξαφνικά μίκρυναν, κάτι λείπει πλέον από το σπίτι, κάτι λείπει από την παρέα, κάτι λείπει από τον αέρα..........



Βόνιτσα, 27- 07- 2009

το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ακαδημία Taekwon-do Βόνιτσας


Για ακόμη μία φορά η ομάδα του Taekwon-do των συλλόγων που απαρτίζουν τον Α.Γ.Σ. ΕΥΚΕΑΣ έκαναν την Ελλάδα, την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή μας υπερήφανες.
Το Taekwon-do με τις αρχές που το διακρίνουν αλλά και με την ολοκληρωμένη τεχνική κατάρτιση των μαθητών, μας έκανε υπερήφανους αρκετές φορές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η αθλήτρια του συλλόγου μας Ντάρδη Βασιλική κατέκτησε ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Taekwon-do στο UMAG της Κροατίας.
Η διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν άψογη και με μεγάλη συμμετοχή αθλητών από 23 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Τις εντυπώσεις έκλεψαν η ελληνική αποστολή, αλλά και οι Άγγλοι, οι Ρώσοι και οι Ιταλοί.
Η ελληνική ομάδα κατέκτησε 13 μετάλλια (2 χρυσά, 6 αργυρά και 5 χάλκινα). Τα δύο χρυσά πήρε ο Λώλης Θεόδωρος ο οποίος κατέκτησε επίσης και ένα αργυρό. Η Τσαμπά Ντίνα κατέκτησε δύο αργυρά, ο Αυγέρης Δημήτριος ένα αργυρό, η Κατσαούνου Γρηγορία ένα αργυρό και δύο χάλκινα, η Ντάρδη Βασιλική ένα αργυρό και ένα χάλκινο και ο Καββαδίας Στάθης δύο χάλκινα.
Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κροατίας έλαβαν μέρος οι διεθνείς διαιτητές των συλλόγων μας, Ζαφείρης Λάκης, εκπαιδευτής Ευκλέα Λούρου καιθώς και ο εκπαιδευτής της Ακαδημίας Taekwon-do Βόνιτσας, Βουλιστιώτης Ιωάννης.
Ο καθ’ όλα άξιος των αθλητών κ. Άγγελος Σολδάτος θα πρέπει να τονιστεί ότι και στο παρελθόν ανέδειξε πρωταθλητές σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
Μετά τους αγώνες της Κροατίας ακολούθησε το διεθνές σεμινάριο στην Βάρνα της Βουλγαρίας με τον γιο του ιδρυτή του Taekwon-do όπου έλαβε μέρος ο εκπαιδευτής του συλλόγου μας Βουλιστιώτης Ιωάννης καθώς και ο δασκαλός του και πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Σολδάτος Άγγελος, μαζί με άλλους διεθνείς εκπαιδευτές.
Η αθλήτρια του συλλόγου μας Τσανάκα Ελευθερία, η οποία επίσης πήρε μέρος στο ανοιχτό ευρωπαϊκό κύπελλο, κατέκτησε την πρώτη θέση.
Ο σύλλογος Taekwon-do Βόνιτσας, νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον Δήμαρχο Ανακτορίου κ. Γεώργιο Αποστολάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου για την τιμή και βράβευση του εκπαιδευτή και των αθλητών καθώς και για την παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων για την προετοιμασία των αθλητών.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο σύλλογος Taekwon-do Βόνιτσας συμπληρώνει φέτος 14 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1995. Οι αθλητές του έχουν κάνει τον εκπαιδευτή τους κύριο Βουλιστιώτη Ιωάννη, αρκετές φορές υπερήφανο καθώς έχουν φέρει αρκετές διακρίσεις, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ορισμένοι από τους αθλητές που έχουν διακριθεί είναι οι: Νιάφας Ευάγγελος, Νιάφας Διονύσιος, Βανούσης Δημήτριος, Ντάρδη Βασιλική, Κριθυμού Σταυρούλα, Ράπτη Βαλεντίνα, Πετρόπουλος Παναγιώτης, Πανταζή Αλεξάνδρα, Πρόνιου Εύη, Μπουκουράνης Γεώργιος, Τσανάκα Ελευθερία, Βαμβακά Χρύσα, Τσώλης Ευάγγελος, Τραυλός Σπυρίδων, Τσαϊκος Νικόλαος.
Βέβαια ο στόχος είναι και θα παραμείνει υψηλότερος με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Taekwon-do του Αυγούστου του 2010 που θα διεξαχθεί στην γενέτειρα χώρα του Taekwon-do την Κορέα.

«Η Βόνιτσα και η ιστορία της»


Σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Βόνιτσας την Τετάρτη 5 Αυγούστου, ο σύλλογος των εν Αθήναις Βονιτσάνων «Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ» παρουσίασε το βιβλίο «Η ΒΟΝΙΤΣΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ» και βράβευσε την ομάδα μπάσκετ του Αθλητικού Ομίλου Βόνιτσας για την άνοδό του στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Στην εκδήλωση πήρε μέρος και το χορευτικό ενηλίκων του Δήμου Ανακτορίου, αλλά και το ροκ συγκρότημα Foxrot.
H αρχή έγινε με την παρουσίαση του βιβλίου από τον πρόεδρο του συλλόγου κύριο Κωνσταντίνο Τσαβαλά. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το βιβλίο είχε ξανά παρουσιαστεί τον Αύγουστο του 2008 και πάλι στην Βόνιτσα, αλλά αυτή την φορά η εκδήλωση έγινε για να γίνει ευρύτερα γνωστό και στους νέους της πόλης μας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τσαβαλάς τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:
«Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συμπατριώτες, κυρίες και κύριοι. Ευχαριστώ όλους σας για την τιμή που μας κάνετε να παρευρεθείτε στη σημερινή μας εκδήλωση στην οποία μεταξύ άλλων θα γίνει και μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου « Η Βόνιτσα και η ιστορία της», που εξέδωσε ο Σύλλογος των εν Αθήναις Βονιτσάνων ο «Αμβρακικός» με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου. Ευχαριστώ επίσης και τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ για την παρουσία τους. Το βιβλίο η «Βόνιτσα και η ιστορία της» εκδόθηκε πριν ένα χρόνο και η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 10 Αυγούστου 2008 εδώ στην πόλη μας στο ξενοδοχείο «Βόνιτσα» των αδελφών Ιωάννου που μας παραχώρησαν την αίθουσα. Η συγγραφή του βιβλίου έγινε από τον εξαίρετο συμπατριώτη μας, φίλο και μέλος του Συλλόγου μας κ. Λεωνίδα Παληογιώργο, Ναύαρχο Π.Ν. ε.α. και Επίτιμο Αρχηγό του ΓΕΝ. Ήταν πριν δυόμιση χρόνια περίπου, που συζητώντας με τον ναύαρχο με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Αθήναις Βονιτσάνων του μετέφερα την επιδίωξή μου να γραφεί ένα βιβλίο για τη Βόνιτσα και την ιστορία της, και μάλιστα του έδειξα και το κείμενο της ομιλίας που πραγματοποίησα τον Αύγουστο του 2006 με θέμα «Το κάστρο της Βόνιτσας και η ιστορία του». Μου είπε ότι και αυτός έχει συγκεντρωμένα αρκετά στοιχεία για τη Βόνιτσα και προσφέρθηκε να γράψει το κείμενο το οποίο και έγινε αποδεκτό. Συμφωνήσαμε για το μέγεθος της εκδόσεως, ο γεν. γραμματέας του συλλόγου ο κ. Σ. Μπίτσης ανέλαβε να προσθέσει τις φωτογραφίες, η κ. Ειρήνη Βασιλάκου βοήθησε στην επιμέλεια του κειμένου και εγώ ως πρόεδρος ανέλαβα όλα τα υπόλοιπα τα σχετικά με την εκτύπωση και την κάλυψη των εξόδων της εκδόσεως. Αποτέλεσμα αυτού είναι το βιβλίο που έχετε σήμερα μπροστά σας, το οποίο τόσο ο συγγραφέας όσο και εγώ θεωρούμε ότι αποτελεί μια πολιτιστική προσφορά για την πόλη μας και τους κατοίκους της. Είναι βέβαια μια πρώτη προσπάθεια και πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες. Ο συγγραφέας στην προηγούμενη παρουσίαση του βιβλίου αλλά και για τη σημερινή στην οποία δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένης υποχρεώσεως μας λέει για τα εξής:
Από τότε που έφυγα από τη Βόνιτσα για να ξεκινήσω μια επαγγελματική σταδιοδρομία έχουν περάσει πολλά χρόνια (μισός αιώνας). Ποτέ όμως δεν άφησα τη Βόνιτσα έξω από τη σκέψη μου και την καρδιά μου. Κράτησα ζωηρά μέσα μου την πόλη και τους ανθρώπους της, τις φυσικές της ομορφιές, το κάστρο και την άγνωστη σε μένα τότε ιστορία του. Έτσι θέλησα να μάθω περισσότερα για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, τη Βόνιτσα, η οποία εκτός του ότι είναι προικισμένη με μια σπάνια φυσική ομορφιά ώστε να αποτελεί «το στολίδι του Αμβρακικού», έχει μια ιστορία δυόμιση (2,5) και πλέον χιλιετηρίδων. Μια ιστορία, που σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες έχουν γραφεί πάρα πολλά, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της χαμένη στις σκοτεινές πλευρές της ιστορίας της πατρίδας μας ή είναι σκόρπια σε διάφορα κείμενα και έντυπα τα οποία πολλές φορές μας είναι άγνωστα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: Εάν κανείς ανοίξει μια από τις εγκυκλοπαίδειες και ανατρέξει στο λήμα Βόνιτσα θα διαβάσει: «Την ιστορία της Βονίτσης κατά τους μέσους αιώνας διαλευκαίνουσι εξόχως τα επί μέρους ανέκδοτα κατάλοιπα του Ιωάννου Αποκαύκου, μητροπολίτου Ναυπάκτου εις της οποίας την δικαιοδοσίαν, υπήγετο και η επισκοπή Βονδίτζης». (13ος) αιώνας. Πριν τρία χρόνια ο καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Αθ. Παλιούρας, με την ευκαιρία της επανεκδόσεως του βιβλίου του «Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία», είχε πει χαρακτηριστικά: «Για την περιοχή αυτή η αρχαιολογική έρευνα βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, ενώ ο αρχαίος, μεσαιωνικός και νεότερος βίος είναι εντελώς ανεξερεύνητος». Έλλειψη παρατηρείται και σε γραπτά κείμενα ( έγγραφα, επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες κ.λ.π) που αφορούν στη Βόνιτσα που να είναι στην κατοχή κάποιων από τους κατοίκους. Εάν υπάρχουν δεν είναι γνωστό ποιος τα έχει ή δεν είναι διαθέσιμα στον ερευνητή, είτε δεν υπάρχουν γιατί έχουν καταστραφεί. Παράδειγμα το αρχείο του Κων/νου Μαλλιαρού αλλά και το φωτογραφικό αρχείο του αείμνηστου Θ. Αποστολόπουλου, φωτογράφου για πολλές δεκαετίες, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος καταστράφηκε από νερά, και το άλλο χάθηκε. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και μια γενικότερη αρνητική διάθεση για την παροχή στοιχείων από αυτούς που τα κατέχουν αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο ερευνητής. Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό αναπτύχθηκε μια αξιόλογη δραστηριότητα με τη συγγραφή βιβλίων αλλά και την έρευνα γύρω από την ιστορία της περιοχής μας, τα οποία και αποτελούν ανεκτίμητη πηγή για την άντληση στοιχείων για την ιστορία της Βόνιτσας. Το υλικό περιγραφής των γεγονότων και των στοιχείων που παρατίθενται στο βιβλίο προέρχεται από διάφορες πηγές: Εγκυκλοπαίδειες, διάφορες εκδόσεις, Αρχεία, Περιοδικός και ημερήσιος τύπος, προσωπικές μαρτυρίες προσώπων και όχι μόνον, τα οποία αναφέρονται στη βιβλιογραφία που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου. Η μελέτη των διαφόρων εκδόσεων και εντύπων που αναφέρονται στη βιβλιογραφία και η συγκέντρωση και ταξινόμηση των θεμάτων που αφορούσαν στη Βόνιτσα ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν. Ήταν μια πολύχρονη και επίπονη προσπάθεια γιατί η έρευνα όσο μικρή και αν είναι, απαιτεί θέληση, χρόνο και μεράκι. Επί πλέον στην προσπάθειά μου αυτή υπήρξαν και πολλά κενά για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω υπηρεσιακών απασχολήσεων. Ουσιαστικά η καταγραφή των στοιχείων που είχε συγκεντρώσει, σε ένα ενιαίο κείμενο, άρχισε πριν από τρία-τέσσερα χρόνια με παράλληλη προσπάθεια να διασταυρωθούν ώστε να είναι κατά το δυνατόν πλήρη. Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας πρόσθεσε και κάποιες από τις προσωπικές του αναμνήσεις από τη Βόνιτσα της δεκαετίας του 50, σαν ένα ελάχιστο φόρο μνήμης στους γονείς και διδασκάλους μας. Η επιδίωξή του ήταν να δοθεί μια σύντομη παρουσίαση της Βόνιτσας και της ιστορίας της, μέσα από ένα μικρό οδοιπορικό στη σύγχρονη Βόνιτσα και μια συνοπτική αναφορά στην ιστορία της.
Το οδοιπορικό ξεκινά με κάποιες αναφορές επισκεπτών για τη Βόνιτσα και μια περιγραφή για το πως μπορεί να έρθει κάποιος στη Βόνιτσα από την ξηρά και από τη θάλασσα, καθώς και για το περιβάλλον κατά τη διαδρομή. Ακολουθεί μια κατατοπιστική πιστεύω περιγραφή της σημερινής Βόνιτσας, του Κάστρου και των εκκλησιών της που αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλεως, και κλείνει με μια σύντομη αναδρομή για τη ζωή στη Βόνιτσα μισό και πλέον αιώνα πριν με αναμνήσεις και εικόνες από το παρελθόν. Θα ήταν ευχής έργο -λέει ο συγγραφέας- να μπορούσε να περιλάβει περισσότερα στοιχεία από την κοινωνική ζωή στη Βόνιτσα τον 190 και 200 αιώνα, αλλά η έρευνα αυτή θα απαιτούσε πολύ χρόνο. Έτσι το μέγεθος του βιβλίου σε συνδυασμό με τον χρονικό περιορισμό για την έκδοσή του δεν μου επέτρεψαν να επεκταθώ, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθούν και κάποιες παραλείψεις ή και πιθανά λάθη. (Λυπάμαι γι αυτό, επειδή εδώ υπάρχουν άτομα που οι γονείς τους έχουν προσφέρει πολλά στη Βόνιτσα, και επί πλέον η Βόνιτσα έχει αναδείξει σημαντικά πρόσωπα που συνέβαλλαν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αξίζει να τονιστεί εδώ σήμερα, ότι ο εκλεκτός συμπολίτης μας Δικηγόρος και ιστορικός Μιχ. Πίκουλας εξακολουθεί και παρουσιάζει τακτικά μέσα από τον τοπικό τύπο πολλά στοιχεία από την ιστορία και την κοινωνική ζωή του τόπου μας. Του ευχόμαστε να είναι καλά για να συνεχίσει αυτή την ανεκτίμητη προσφορά του. Αξιόλογο και πολύ σημαντικό είναι και το αρχείο σε φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ του συμπατριώτη μας σκηνοθέτη Γ. Μπελεσιώτη που προβάλλονται κατά καιρούς. Επίσης σημαντική και αξιέπαινη είναι και η προσπάθεια του κ. Στυλιανού Ντίνου και των μαθητών του σχολείου Πληροφορικής στην διερεύνηση μέσω του διαδικτύου και παρουσίαση σημαντικών γεγονότων ή/και περιόδων της ιστορίας της Βόνιτσας, όπως επίσης και η εργασία για το Κάστρο της Βόνιτσας από μαθητές του Λυκείου με την επίβλεψη της καθηγήτριας Λουκίας – Κακούρη Αρνή που περιέχει αξιόλογα στοιχεία. Ανάλογη εργασία έχει γίνει και από μαθητές του Τεχνικού Λυκείου με την επίβλεψη του κ. Επαμεινώνδα. Νικάκη με θέμα τις εκκλησίες του Δήμου Ανακτορίων», τονίζει ο κ. Τσαβαλάς για να συνεχίσει κλείνοντας: Είναι γεγονός ότι σε αρκετά σημεία οι περιγραφές είναι γενικές ή πολύ συνοπτικές, και σε άλλες αρκετά λεπτομερείς και εκτεταμένες και ίσως κουράζουν τον αναγνώστη. Κρίθηκε όμως σκόπιμο, όπου υπήρχαν πρωτότυπα στοιχεία να καταγραφούν ώστε να αποτελέσουν μια προσφορά προς τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους νέους, αλλά και ερέθισμα για παραπέρα έρευνα. Όπως ελέχθη και στην αρχή είναι πολλά τα κενά που αφορούν στην ιστορία της Βόνιτσας και θα πρέπει εκτός από αυτούς που αναφέρθηκαν στην αρχή, να ενθαρρυνθούν και άλλοι κυρίως οι νεότεροι ώστε να ξεκινήσουν κάποιες προσπάθειες γιατί αξίζει τον κόπο. Ιδιαίτερα σήμερα που ζούμε την εποχή με τις μεγάλες ανατροπές και όλα αλλάζουν: Ήθη, έθιμα, τρόποι και ιδέες. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και θα πρέπει να διαλέξουμε ή τον αφανισμό μας μέσα στην απεραντοσύνη των διεθνικών κοινοτήτων και την παγκοσμιοποίηση, ή την επιβίωσή μας διατηρώντας την ελληνικότητα και την αυτογνωσία μας. Θα είμαστε αρνητές των προγόνων μας αν αφήναμε αβασάνιστα το ιστορικό και λαογραφικό υλικό να πέσει στη λησμονιά. Εξ άλλου η ενασχόληση με την ιστορία και τη λαογραφία, ιδιαίτερα του τόπου μας που είναι η ρίζα που μας τρέφει αποτελεί μια δημιουργική αλλά και ευχάριστη απασχόληση. Ο συγγραφέας μας λέει ότι έκανε αυτή την προσπάθεια, χωρίς να είναι συγγραφέας, ούτε ιστορικός ή ερευνητής. Είναι μια εργασία καθαρά ερασιτεχνική, η οποία με τη βοήθεια του Συλλόγου των εν Αθήναις Βονιτσάνων και του Δήμου αποτελεί μια πολιτιστική προσφορά στον τόπο μας, και ζητά την κατανόησή σας για τυχόν λάθη ή παραλείψεις. Εξ άλλου να μη μας διαφεύγει ότι εχθρός του «καλού» είναι το «καλύτερο» Εδώ τελειώνει το κείμενο που είχε προετοιμάσει ο συμπατριώτης μας ναύαρχος Λ. Παληογιώργος για την παρουσίαση του βιβλίου, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σήμερα εδώ να το παρουσιάσει λόγω άλλων υποχρεώσεων».
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε η βράβευση των αθλητών του Αθλητικού Ομίλου Βόνιτσας για την άνοδό τους στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Η βραδιά συνεχίστηκε με το χορευτικό ενηλίκων του Δήμου Ανακτορίου και έκλεισε με την ροκ συναυλία από το συγκρότημα FOXROT.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

«Ουτοπικές περιπλανήσεις» στη Βόνιτσα


Ένα πρωτότυπο θέαμα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην παραλία της Βόνιτσας το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου. Ο λόγος για το θεατρικό μιούζικαλ Ουτοπικές περιπλανήσεις (Utopian Floes) το οποίο παρουσίασε το Caravan Stage. Μιλάμε για μία πρωτοποριακή παράσταση η οποία εξελίσσονταν επάνω σε ένα καράβι με την παρουσία εκτός των ηθοποιών τόσο ζωντανής ορχήστρας όσο και ακροβατών και που ήθελε να περάσει το μήνυμα για την διάσωση του πλανήτη από τις κλιματικές και όχι μόνο αλλαγές.
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης κυρία Μυρσίνη Δοξοπούλου μίλησε στην εφημερίδα μας για το θέαμα που παρακολουθήσαμε.
«Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που παρουσιάζουμε το show στην Ελλάδα. Πέρυσι περιοδεύσαμε στα νησιά του Αιγαίου και φέτος περνάμε από το Ιόνιο. Ο καπετάνιος του καραβιού και υπεύθυνος για το όλο εγχείρημα κύριος Paul Kirby μαζί με την σύζυγό του Adriana Kelder ξεκίνησαν αυτό το show 40 χρόνια πριν με κάρα και άλογα και τα τελευταία 12 χρόνια σχεδίασαν και έφτιαξαν αυτό το καράβι μόνοι τους, αλλά και με χορηγίες και πλέον κάνουν τις παραστάσεις εν πλω. Όλα αυτά τα χρόνια τόσο αρχικά με τα άλογα και τα κάρα, όσο και τώρα με το καράβι, έχουν γυρίσει σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε η κυρία Δοξοπούλου για να μιλήσει στη συνέχεια για το θέμα της παράστασης που παρακολουθήσαμε και τον θίασο.
«Ο θίασος μας είναι πολυεθνικός. Μαζί με το τεχνικό προσωπικό στην παράσταση συμμετείχαν 40 άτομα τα οποία προέρχονται από 8 διαφορετικές χώρες. Μιλάμε για τους ηθοποιούς, τους ακροβάτες, τους μουσικούς και όλους εκείνους όσους βοηθούν καθημερινά για να διατηρείται η σκηνή, δηλαδή το καράβι, στην κατάσταση που βλέπετε και εσείς σήμερα. Το μήνυμα της παράστασης είναι ένα μήνυμα αγάπης, οικολογίας και θεάτρου ταυτόχρονα. Το έργο ονομάζεται Utopian Floes. Μιλάμε για μία τριλογία και φέτος στην τρίτη του χρονιά κλείνει τον κύκλο της. Πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό έργο, δηλαδή, είναι επιστημονική φαντασία στην ουσία. Αυτά που λέει δεν υπάρχουνε. Στην ουσία πρόκειται για μία πρόβλεψη του σκηνοθέτη, συγγραφέα και καπετάνιου μας Paul Kirby για το τι θα επικρατήσει το έτος 2033. Ήθελε να περάσει ένα οικολογικό μήνυμα καθώς τα πράγματα στον πλανήτη μας πάνε από το κακό στο χειρότερο και επέλεξε να το κάνει με έναν μαγικό τρόπο, έναν ποιο έτσι παραμυθένιο τρόπο για να μπορέσει και ο κόσμος να το παρακολουθήσει καλύτερα.».
Κλείνοντας την μικρή αλλά πολύ κατατοπιστική συνέντευξη, η κυρία Δοξοπούλου μας μίλησε για την δική της καριέρα στο θέατρο αλλά και το πώς βρέθηκε στον θίασο του Caravan Stage.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με το θέατρο και κυρίως με το μιούζικαλ. Στο Caravan Stage ήρθα φέτος μετά από μία πολύ κουραστική χρονιά με τον θίασο του Στάθη Ψάλτη. Ήθελα κάτι το διαφορετικό και να φύγω από την Αθήνα. Είδα αυτή την οντισιόν, έλαβα μέρος και ήμουν τυχερή και με πήρανε στον θίασο. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Βόνιτσα και έχω μείνει γοητευμένη με τις ομορφιές της πόλης σας».
Το Caravan Stage μετά την Βόνιτσα θα επισκεφτεί και άλλες πόλεις και χώρες. Από τις 7 εως τις 15 Αυγούστου θα βρίσκεται στην Αλβανία, από τις 20 εώς στις 29 Αυγούστου στο Μαυροβούνιο ενώ θα κλείσει την περιοδεία του στην Κροατία όπου θα παρουσιάσει δύο ακόμη παραστάσεις από τις 3 εώς τις 12 Σεπτεμβρίου.
Θα πρέπει κλείνοντας να σημειωθεί πως το καράβι καθόλη την διάρκεια του Χειμώνα ήταν μπαρκαρισμένο στο Γαλαξίδι, από όπου και ξεκίνησε την φετινή θερινή του περιοδεία στις 11 Ιουνίου. Πριν την Βόνιτσα επισκέφτηκε και τις πόλεις Ερατίνη, Ναύπακτο και Βαθύ στην Ιθάκη.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μοναστηρακίου : Απολογισμός δράσεων για το σχολικό έτος 2008-09.

Με τις βραβεύσεις των μαθητών που αρίστευσαν κατά το σχολικό έτος 2008 – 09 στα σχολεία του χωριού μας έκλεισε ο φετινός κύκλος δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας. Σε δύο απλές τελετές βραβεύτηκαν οι μαθήτριες της έκτης τάξης του Δημοτικού σχολείου, Φούρλη Μαρία, Κουτρουλού Σελήνη, Τραυλοστάθη Δήμητρα και της Τρίτης τάξης του Γυμνασίου, Σπεδρέγια Κλέμα, Κώτση Γαλάτεια και Λεπενός Νικόλαος. Τους επαίνους των μαθητών συνόδευαν και όμορφα δώρα που δόθηκαν στα παιδιά που αρίστευσαν με κλήρωση καθώς και αναμνηστικά δώρα που μοιράστηκαν σε όλα τα παιδιά.
Βέβαια οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας, τη χρονιά που μας πέρασε, δεν περιορίστηκαν στις βραβεύσεις των αριστούχων μαθητών.
Ξεκίνησαν από την ημέρα του αγιασμού με την έναρξη του σχολικού έτους όπου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου επισκέφτηκαν τα σχολεία του χωριού, ευχήθηκαν στα παιδιά και το εκπαιδευτικό προσωπικό για τη νέα σχολική χρονιά και μοίρασαν στυλό και τετράδια. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους συνεργαστήκαμε με το εκπαιδευτικό προσωπικό σε όσα ήταν δυνατό, προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των κάθε είδους προβλημάτων στις σχολικές κοινότητες, και βοηθήσαμε στη διοργάνωση των σχολικών εορτών και εκδηλώσεων.
Τον Οκτώβριο, με έξοδα του Συλλόγου, δωρίσαμε στο νηπιαγωγείο του χωριού ηλεκτρονικό υπολογιστή για τις ανάγκες του και τους επόμενους μήνες παραδώσαμε στη βιβλιοθήκη του Δημοτικού σχολείου ικανό αριθμό βιβλίων για τον εμπλουτισμό της.
Για τα μικρά παιδιά του χωριού μας αυτά του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού και του νηπιαγωγείου οργανώσαμε δυο εκπαιδευτικές εκδρομές. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού Κορπή, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν από το προσωπικό του εργοστασίου για το φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Στη συνέχεια τα παιδιά επισπεύτηκαν το Δημοτικό Σχολείο στο γειτονικό Θύρρειο όπου είχαν κοινές δραστηριότητες με παιδιά αντίστοιχων τάξεων και μοίρασαν δώρα σε αυτά. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας όπου τα παιδιά επισκέφτηκαν τη φάρμα του κυρίου Τσιαρή Ηλία, στη συνέχεια το Βυζαντινό κάστρο των Ρωγών όπου τους έγινε ξενάγηση και η εκδρομή τελείωσε σε παιδότοπο της Πρέβεζας.
Σταδιακά και σε όλο το διάστημα της σχολικής χρονιάς, ο Σύλλογός μας, έλαβε μέριμνα για τη προμήθεια παραδοσιακών στολών για τις ανάγκες των παιδικών χορευτικών τμημάτων του χωριού μας και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε ικανό αριθμό από αυτές.
Για τη συμπλήρωση της εκπαίδευσης και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ο Σύλλογός μας οργάνωσε στο χωριό αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών με ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο όπου τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα πληροφορικής που είναι πλέον απαραίτητα. Επιπλέον προχωρήσαμε στη δημιουργία ασύρματου δικτύου πρόσβασης στο διαδίκτυο ώστε να έχουν τα παιδιά σε πρόσβαση σε αυτό και από το σπίτι τους με ασφάλεια όμως από τους κινδύνους που κρύβει η χρήση των υπηρεσιών αυτών.
Σε όσα αφορούν τα οργανωτικά του Συλλόγου μας, με τη βοήθεια της δικηγόρου κας Τζεφριού Μαρίας έγινε τροποποίηση του καταστατικού ώστε σε αυτόν να μπορούν να εγγραφούν ως μέλη και οι γονείς των παιδιών του Γυμνασίου και του παιδικού σταθμού. Ο Σύλλογός μας έγινε έτσι ενιαίος για όλα τα σχολεία του χωριού και ελπίζουμε πως θα προσφέρει περισσότερα στη το τοπική μας κοινωνία.
Τέλος ελπίζοντας πως και η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι το ίδιο παραγωγική ευχαριστούμε ιδιαίτερα το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων του χωριού για όσα πρόσφεραν στα παιδιά μας και ευχόμαστε σε όλους να περάσουν όμορφα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Μοναστηρακίου
Με εκτίμηση.

Ο Πρόεδρος
Σπύρος Μπαράκος

Καλώς ήρθατε στην …Άκραμπα


Στην Κουκουμίτσα κατασκήνωσαν τον μήνα που μας πέρασε πρόσκοποι από το Σύστημα Προσκόπων Παπάγου. Ο υπαρχηγός του συστήματος κύριος Αντώνης Μάλης, μας μίλησε για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και για το παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν και 58 παιδιά από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) του Δήμου Ανακτορίου και έλαβε χώρα στην Κουκουμίτσα την Πέμπτη 16 Ιουλίου.
«Κάθε καλοκαίρι προσπαθούμε να δημιουργούμε κατασκηνώσεις για προσκόπους σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων φέτος επιλέξαμε την Βόνιτσα και το νησάκι Κουκουμίτσα για να κατασκηνώσουμε. Αυτή την στιγμή που μιλάμε στο νησί βρίσκονται 20 πρόσκοποι μικρής ηλικίας και τις επόμενες ημέρες θα έρθουν και άλλα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Η Κουκουμίτσα είναι πάρα πολύ ωραία. Συνδυάζει πάρα πολλά καλά στοιχεία. Βρίσκεται κοντά σε πόλη οπότε αν χρειαστεί το οτιδήποτε βρισκόμαστε κοντά στον πολιτισμό όπως λέμε εμείς χαρακτηριστικά. Φυσικά αυτό έχει και τα καλά του αλλά και τα κακά του, γιατί στην Κουκουμίτσα όπως θα γνωρίζετε έρχεται πάρα πολύς κόσμος για περίπατο. Αυτό από την μία είναι καλό γιατί τα παιδιά έρχονται σε επαφή με κόσμο, από την άλλη όμως δεν είναι και τόσο καλό γιατί τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν και τόσο καλά την έννοια της κατασκήνωσης. Σίγουρα πάντως η Κουκουμίτσα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή», μας είπε ο κύριος Μάλης ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην βοήθεια που προσέφερε η Δημοτική Αρχή στους προσκόπους.
«Η Δημοτική αρχή μας βοήθησε ιδιαίτερα. Αρχικά χωρίς την δική της έγκριση δεν θα ερχόμασταν. Επίσης, μας έδωσε ρεύμα και νερό δωρεάν, ενώ αυτό σε άλλα μέρη που έχουμε επισκεφτεί δεν γινόνταν καθώς ήμασταν υποχρεωμένοι να το πληρώνουμε. Όποτε χρειάστηκε να αγοράσουμε κάποια πράγματα οι καταστηματάρχες της Βόνιτσας είχαν ειδοποιηθεί και μας έκαναν καλύτερες τιμές, μετά από υπόδειξη του Αντιδημάρχου κυρίου Μασούρα».
Στην συνέχεια ο κύριος Μάλης αναφέρθηκε στο παιχνίδι το οποίο έγινε και στο οποίο συμμετείχαν και 58 παιδιά από το Κ.Δ.Α.Π. Ανακτορίου.
«Για να μάθουμε κάποια πράγματα που εμείς θέλουμε στα Λυκόπουλα, οργανώνουμε κάποια παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια τα καλύπτουμε με ένα μύθο έτσι ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν πιο εύκολα και να μαθαίνουν διασκεδάζοντας αυτά που θέλουμε. Έτσι εμείς τώρα βρισκόμαστε στην Άκραμπα την πόλη όπου διαδραματίζεται η ιστορία του Αλαντίν. Οι βαθμοφόροι λοιπόν γίνονται οι ήρωες του παραμυθιού, άλλος παριστάνει τον Αλαντίν, άλλος την Γιασμίν, άλλος το Τζίνι και αυτοί θα καθοδηγούν τα παιδιά, τόσο τα Λυκόπουλα όσο και τα παιδιά από τα ΚΔΑΠ στο να συμμετέχουνε σε κάποια παιχνίδια».
Η συμμετοχή των παιδιών του ΚΔΑΠ ήταν πολύ μεγάλη και οι μικροί μας φίλοι διασκέδασαν πάρα πολύ με το παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν.
Κλείνοντας ο κύριος Μάλης μας είπε τα ακόλουθα για τον προσκοπισμό.
«Εμείς οι βαθμοφόροι των προσκόπων συμμετέχουμε εθελοντικά στις κατασκηνώσεις χωρίς καμία αμοιβή. Η μόνη αμοιβή είναι η ηθική που παίρνουμε. Ότι πληρώνουν οι γονείς είναι για να καλυφτούν τα έξοδα των παιδιών και μόνο. Η μεγάλη διαφορά μιας προσκοπικής κατασκήνωσης από μία άλλη κατασκήνωση είναι ο μύθος και ότι προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά κάποια απλά και χρήσιμα πράγματα. Ας πούμε για παράδειγμα εδώ τα παιδιά μετά το φαγητό θα πλύνουν το πιάτο τους, θα πρέπει να προσέξουν τα πράγματά τους, θα πρέπει να σεβαστούν κάποιους κανόνες και όλα αυτά βοηθάνε στο να χτίσουν μία καλή προσωπικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε επαγγελματίες παιδαγωγοί. Είμαστε ερασιτέχνες, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεπερνούν, πάντα σε συνεργασία με τους γονείς τους, όσα προβλήματα έχουν».

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Νεκρά ψάρια στον Άγιο Νικόλαο

Δεκάδες τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν στον δίαυλο της Κλεοπάτρας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Νικολάου του Δήμου Ανακτορίου την Τρίτη 28 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα στον δίαυλο που ενώνει την λίμνη Βουλκαρία με το Ιόνιο Πέλαγος βρέθηκαν περίπου 30 τόνοι νεκρών κυπρίνων.
Η αιτία του θανάτου των συγκεκριμένων ψαριών τα οποία ζουν σε γλυκό νερό, έγκειται στο γεγονός της απότομης πτώσης των νερών του διαύλου. Ο δίαυλος χωρίζεται από την λίμνη και το Ιόνιο Πέλαγος με δύο τεχνητά φράγματα τα οποία οι αγρότες τα ανοίγουν όταν η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Έτσι, έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά οι κυπρίνοι οι οποίοι δεν μπορούν να ζήσουν σε αλμυρό νερό έσκασαν από ασφυξία, καθώς έπεσε η στάθμη του νερού στον δίαυλο, ενώ τα υπόλοιπα ψάρια πέρασαν στο Ιόνιο.
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες τόσο του Δήμου Ανακτορίου, όσο και του Δήμου Παλαίρου και αφού η Νομαρχία καθυστέρησε αρκετά να επιληφθεί του θέματος, τα ψάρια απομακρύνθηκαν από την περιοχή και θάφτηκαν σε χώρο του Δήμου Παλαίρου, μετά και από υπόδειξη της Διεύθυνσης Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ «Οι επιστολές του Κων/νου Μαλλιαρού» Βόνιτσα 4 Αυγούστου Κεντρική Πλατεία 8.45 μμ


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του συλλόγου Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, μέσα σε ένα κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και με μεγάλο ακροατήριο από ηλικιωμένους , αλλά και νεώτερους σε ηλικία Βονιτσιάνους, που είδαν μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, την ζωή στην Βόνιτσα του 19ου αιώνα.
Η πληροφοριακή πηγή όλων των κοινωνικών γεγονότων και της ζωής των κατοίκων της Βόνιτσας του 19ου αιώνα προήλθαν από τις επιστολές του Κων/νου Μαλλιαρού, επιστολές που γράφηκαν περίπου το 1900-1902. Μέσα από την τεχνολογία των πολυμέσων 11 μικροί σπουδαστές των εκπαιδευτηρίων πληροφορικής Βόνιτσας, παρουσίασαν την κατάσταση, το κλίμα, την ανθρώπινη διαβίωση στα χρόνια της Ενετικής κυριαρχίας και τις μεγάλες αλλαγές ή που πραγματοποιήθηκαν στην Βόνιτσα μέσα στα λίγα χρόνια της Τούρκικης κατοχής. Οι σκηνές που εναλλάσσονταν, με τον συνδυασμό της μουσικής επένδυσης, δημιούργησαν ένα μεγάλο συγκινησιακό κλίμα. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα παρατεταμένο ζεστό χειροκρότημα προς τους συντελεστές της εκδήλωσης και κυρίως στους μικρούς σπουδαστές.
Πρίν την έναρξη της εκδήλωσης οι οθόνες προβολής παρουσίαζαν το έργο του συλλόγου στα δύο χρόνια της δραστηριότητάς του:
- Παρουσίαση εργασίας η ιστορία του κάστρου (Αύγουστος του 2007)
- Τα Βενέτικα έγγραφα (Ιούλιος του 2008)
- Η ναυμαχία του Ακτίου (Σεπτέμβριος του 2008)
- Θεατρική παράσταση (Νοέμβριος του 2008)
- Η Συμπολιτεία του Ακρωτηρίου- Η Αυτόνομη Βόνιτσα (Μάρτιος 2009)
- Ο δημοτικός χορός της Βόνιτσας (Απρίλιος 2009)
- Το Ενετικό σύμβολο της Βόνιτσας (Μάιος 2009)
- Συνεργασία με το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και την πρώτη οργανωμένη περιήγηση στο Ενετικό κάστρο (Ιούνιος 2009)
- Τοποθέτηση στην είσοδο του κάστρου μεγάλου αριθμού φυλλαδίων με την ιστορία του Κάστρου καθώς και περιηγητικό χάρτη (Ιούλιος 2009)

Ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, Κος Φίλιππας Ντόβας, χαιρέτησε την εκδήλωση και τόνισε ότι η Βόνιτσα και οι Βονιτσιάνοι ζουν και δραστηριοποιούνται για 365 μέρες τον χρόνο. Η έννοια της πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων μόνο στο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ναι μεν είναι καλό όμως δεν μπορεί να σταματάει εκεί. Γιαυτό ο σύλλογος Αμφικτιονία Ακαρνάνων πραγματοποιεί μόνο μία εκδήλωση μέσα στο κρίσιμο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και συνεχίζει τις εκδηλώσεις του στην διάρκεια όλου του έτους. Ανέφερε ότι ο σύλλογος μέσα στα δύο χρόνια της λειτουργίας του δεν έχει λάβει καμιά επιχορήγηση και τα όλα τα έξοδα έχουν καλυφθεί από τα μέλη του συλλόγου. Μάλιστα είναι ο μοναδικός σύλλογος που δεν έχει τύχει της επιχορήγησης που κατ’ έθιμο και συνήθεια αποδίδεται από τον Δήμο σε όλους τους συλλόγους.
Για πρώτη φορά σε εκδηλώσεις του Συλλόγου έλαβε τον λόγο το μέλος του Συλλόγου και υπεύθυνος ανάπτυξης εκδηλώσεων και συντονισμού με τους μικρούς σπουδαστές, ο Κος Στυλιανός Ντίνος. Ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η προγραμματισμένη, για τις 13 Αυγούστου εκδήλωση, «O Αγγλος περιηγητής Leake στην Βόνιτσα 1805-1807» πρέπει να αναβληθεί.
Εξήγησε ότι «η έτοιμη μελέτη περιλάμβανε τις δύο επισκέψεις του Leake στην Βόνιτσα. Από πρόσφατη παραλαβή ψηφιακού αρχείου, έχουμε και την τρίτη (και τελευταία) επίσκεψη του Leake στην Βόνιτσα. Είναι το 1807, την ημέρα του Πάσχα. Τα συγκλονιστικά γεγονότα των προηγουμένων ημερών στο χωριό Αγιος Βασίλης (σημερινό Θύρρειο) και όσα περιγράφει για την ημέρα του Πάσχα στην Βόνιτσα, μας αναγκάζει να συμπληρώσουμε την μελέτη και την παρουσιάσουμε ενιαία και όχι σε δύο μέρη. Ένα όμως πρόσθετο γεγονός (που καταγράφεται στην δεύτερη επίσκεψη του Leake) μας έθεσε σε μεγάλους προβληματισμούς και σε εκτενή έρευνα. Ηταν το σημείο που ο Leake ερχόμενος από Πρέβεζα, σταματά στο αρχαίο Ανακτόριο και το χαρτογραφεί. Συνεχίζει και φτάνει μπροστά στην λιμνοθάλασσα του Μυρταρίου. Για να φτάσει στην Borgo Serato (το μεγαλύτερο Ενετικό χωριό της Βόνιτσας, στην σημερινή θέση Χώρα) περνάει μέσα από το Μυρτάρι. Εκεί περιγράφει την βλάστηση και αναφέρει ότι περνάει μέσα από «μαστίχα». Η έρευνα ενός μέρους της ομάδας των 21 μικρών σπουδαστών, που αναπτύσσουν την μελέτη, κατευθύνθηκε σε αυτό το ερώτημα. Την «μαστίχα».
Από την βιβλιοθήκη του Σπύρου Μπογόρδου, πρόσφατα λάβαμε την ενημέρωση ότι οι Ενετοί τον 18ο αιώνα χάνουν με συνθήκη την Χίο αλλά με όρους της συνθήκης έχουν την δυνατότητα κα πάρουν μαζί τους όσες Χιώτικες οικογένειες ήταν στην δική τους προστασία. Αυτό έγινε και οι Ενετοί εγκατέστησαν τις Χιώτικες οικογένειες στο Ενετικό Κοντινέντε (Ιόνια νησιά – Βόνιτσα- Πρέβεζα – Πάργα).
Με αυτά τα δεδομένα η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και με την ολοκλήρωση θα παρουσιαστεί σε νέα προγραμματισμένη εκδήλωση.»
Ο Ντίνος Στυλιανός έκλεισε την για πρώτη φορά επί του ακροατηρίου εισήγησή του, με την τοποθέτηση: «Οι επιστολές του Κων/νου Μαλλιαρού έσωσαν την περιγραφή της ζωής των κατοίκων της Βόνιτσας τον 19ο αιώνα. Ο φωτογραφικός φακός του θεόδωρου Αποστολόπουλου κατέγραψε τις εικόνες της Βόνιτσα πρίν και μετά τον β’ πόλεμο. Όμως ο Γιώργος Μπελεσιώτης με τα χιλιόμετρα κινηματογραφικής ταινίας έσωσε την ζωή της Βόνιτσας τον 20ο αιώνα. Αξίζει να παρακολουθήσουμε τις ταινίες του, να δούμε τα έθιμα που χάθηκαν, να ζήσουμε μέσα από τον κινηματογραφικό φακό την Βόνιτσα του 20ου αιώνα»
Για ανάμνηση της εκδήλωσης παραδόθηκαν σε δύο απόγονους του γένους Μαλλιαρού (την Κυρία Ευαγγελία Μαλλιαρού-Βρακατσέλη και τον Κύριο Δημήτριο Μαλλιαρό), δύο πίνακες – γκραβούρες του Ενετικού Κάστρου της Βόνιτσας. Η στιγμή της απονομής ήταν συγκινητική, με τον μικρό Φώτη να παραδίδει τις γκραβούρες, που είχαν το ίδιο μέγεθος με το μποϊ του.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι σύλλογοι ΑΚΤΙΟΣ και ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ο Δήμαρχος Ανακτορίου χαιρετίζοντας την εκδήλωση διαβεβαίωσε ότι με βάση τις 4 προηγούμενες παρουσιάσεις των ομάδων μικρών σπουδαστών των εκπαιδευτηρίων πληροφορικής Βόνιτσας, είναι σίγουρος για την σπουδαιότητα του προς παρουσίαση θέματος. Απηύθυνε τα συγχαρητήρια του στους γονείς των μικρών σπουδαστών, των μελλοντικών επιστημόνων, στο μέλλον του τόπου μας. Ευχαρίστησε τον σύλλογο της Αμφικτιονίας των Ακαρνάνων για τον Πολιτισμό που παράγει και για την δραστηριότητά του σε όλη την διάρκεια του έτους. Με το τέλος της παρουσίασης και σε ανάμνηση του γεγονότος της εκδήλωσης παρέδωσε στους απόγονους του γένους Μαλλιαρού δύο πλακέτες με το έμβλημα του Δήμου.
Εκ μέρους της εφημερίδας συγχαίρουμε τον σύλλογο ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ για την συνεχόμενη και σε όλη την διάρκεια του έτους πολιτιστική δραστηριότητά του. Επίσης εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας στην ομάδα των μικρών σπουδαστών των εκπαιδευτηρίων Βόνιτσας, για την έρευνα και την μελέτη που πραγματοποίησαν. Η αναγγελία της αναβολής πραγματοποίησης της εκδήλωσης 13 Αυγούστου, με την ταυτόχρονη παράθεση των λόγων της αναβολής, μας επαναβεβαίωσε ότι το παραγόμενο πολιτιστικό έργο είναι σοβαρό και αξιόλογο.

ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ

Φίλες και φίλοι της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» καλή σας ημέρα. Οι ημέρες του καλοκαιριού και η θερμοκρασία που ανέβηκε αισθητά, μαζί με την απειλή της πανδημίας της γρίπης των χοίρων, που ακούστηκε καλοκαιριάτικα γρίπη, με έχουν κάνει έξω φρενών…

Για αυτό και αυτόν τον μήνα θα είμαι ιδιαίτερα καυστικός απέναντι σε όλους και σε όλα. Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι αφορμές που με οδήγησαν στο να τα πω ή καλύτερα να τα γράψω, έξω από τα δόντια, όπως έλεγε και το γνωστό παρατράγουδο.

Ας ξεκινήσουμε με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαμε τον μήνα που μας πέρασε στον Δήμο Ανακτορίου και τα όσα… ευτράπελα αυτές μας προσέφεραν απλόχερα.

Η αρχή έγινε με την θεατρική παράσταση «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη». Φυσικά το έργο ήταν υπέροχο και ο πρωταγωνιστής κύριος Γιάννης Μόρτζος πολύ καλός στον ρόλο του.

Το έργο αρχικά είχε οριστεί να γίνει στο Κάστρο, αλλά λόγο κάποιων τεχνικών δυσκολιών έγινε στην Κεντρική Πλατεία της Βόνιτσας. Πολλοί πληροφορήθηκαν την αλλαγή του μέρους την τελευταία στιγμή, κάτι που έγινε και με εμένα και κατέβηκα να δω την παράσταση.

Εκεί ήρθα αντιμέτωπος με μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Όχι, τα σκηνικά είχαν στηθεί, ο κόσμος και οι ηθοποιοί ήταν εκεί, αλλά οι καρέκλες για να καθίσουν οι θεατές είχαν …ξεχαστεί στην παραλία!!!

Κάποιοι έσπευσαν να πάρουν καρέκλες από μόνοι τους. Τελικά και λίγο πριν την έναρξη της παράστασης έκαναν την εμφάνισή τους και οι υπάλληλοι του Δήμου οι οποίοι έφεραν τις καρέκλες…

Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Πάντως μέσα μου πίστευα πως δεν θα ξανα είχαμε τα ίδια σε άλλες εκδηλώσεις. Άλλωστε βρισκόμασταν ακόμα στην αρχή.

Έτσι λοιπόν την επόμενη ημέρα ανηφόρισα στο Θύρρειο για να παρακολουθήσω την παράσταση «Τάσος και Γκόλφω For Ever». Το πρόγραμμα έλεγε πως η παράσταση θα ξεκινούσε στις 20:30, αλλά στις 20:45 που εγώ και η παρέα μου φτάσαμε δεν είχε ξεκινήσει ακόμη.

Όχι, μην νομίζετε πως δεν υπήρχαν καρέκλες… Αυτή την φορά αυτές είχαν τοποθετηθεί στην ώρα τους, όπως και το πατάρι, αν και τα σκηνικά τελικά τα έβαλαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου γιατί το συγκεκριμένο πατάρι ήταν μικρό για να χωρέσουν.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν το εξής: Ο κόσμος του χωριού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για την θεατρική παράσταση, καθώς ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Θυρρείου αν και είχε προμηθευτεί αφίσες και προγράμματα της παράστασης από το Πολιτιστικό, δεν ενημέρωσε κανέναν!!!

Επίσης, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου ή του Δήμου Ανακτορίου δεν υπήρχε στην παράσταση με αποτέλεσμα οι ηθοποιοί να μην γνωρίζουν το πού και πότε θα πήγαιναν για φαγητό μετά το τέλος της παράστασης.

Χαρακτηριστικό του μπάχαλου που επικρατούσε ήταν τα λόγια του αντινομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κυρίου Κατσούλη: «Έχουμε δώσει 25 παραστάσεις με τον συγκεκριμένο θίασο και το μπάχαλο που επικρατεί εδώ δεν το έχουμε δει πουθενά αλλού».

Μάλιστα στην ομιλία του πριν την έναρξη του έργου εξέφρασε και την απορία του για την απουσία εκπροσώπου του Δήμου Ανακτορίου από την εκδήλωση.

Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες υπάλληλου του Δήμου (από πρόγραμμα Stage) που ανέβηκε στο Θύρρειο για να απολαύσει την παράσταση, στο διάλειμμα της παράστασης έκανε την εμφάνισή του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού κ. Μυλωνίδης ο οποίος και τακτοποίησε το πρόβλημα του φαγητού που είχε προκύψει.

Πάντως, η παράσταση ήταν από τις καλύτερες που έχω παρακολουθήσει και θα ήθελα να δώσω πάρα πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ» που ανέβασε το έργο, αλλά και σε όλους τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην παράσταση και μας χάρισαν μία πολύ όμορφη και κεφάτη βραδιά.

Επίσης, θα ήθελα να πω στον πρόεδρο του Θυρρείου ότι καλό είναι να απαιτούμε να γίνονται εκδηλώσεις και στα χωριά μας, αλλά αυτό συνεπάγεται και κάποιες υποχρεώσεις από την πλευρά σας, υποχρεώσεις στις οποίες εσείς ...

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τον Δήμο Ανακτορίου διοργάνωσε μία ημέρα αργότερα και μία ροκ συναυλία στην πλατεία Βαρνακιώτη.

Εκεί το παρών το έδωσαν όλοι, ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος κύριος Μασούρας και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου κύριος Μυλωνίδης. Ίσως οι επιπλήξεις του αντινομάρχη να έπιασαν τόπο.

Πάντως, η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη, αν και θα μπορούσε να είχε διαφημιστεί περισσότερο και να είχε και πιο πολύ κόσμο.

Τα δύο ερασιτεχνικά συγκροτήματα που πήραν μέρος, οι Dark Shadows και οι Foxrot μας άφησαν όλους ικανοποιημένους από την παρουσία τους πάνω στην σκηνή.

Όπως ικανοποιημένους μας άφησε και το Κρητικό συγκρότημα που έδωσε συναυλία στο κάστρο παρουσία πάρα πολύ κόσμου, πολλοί εκ των οποίων αναγκάστηκαν να καθίσουν όρθιοι καθώς οι καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί δεν επαρκούσαν…

Πάντως, από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων λείπει και η Χορωδία του Δήμου Ανακτορίου, η οποία σε προηγούμενες χρονιές πάντα έκανε την εμφάνισή της…

Στο προηγούμενο τεύχος της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» είχαμε αναφέρει στο πρώτο θέμα για την έλλειψη θερμικής κάμερας από το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα το δικό μας, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κύριος Σώκος, έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Μεταφορών, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

ΘΕΜΑ: Εγκατάσταση θερμικής κάμερας στο Αεροδρόμιο του Ακτίου
Κύριοι Υπουργοί, Όπως γνωρίζετε, ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης αυξάνεται με ρυθμό ανησυχητικό. Δεδομένου ότι τα κρούσματα αυτά προέρχονται κατά κανόνα από το εξωτερικό και το Αεροδρόμιο του Ακτίου αποτελεί πύλη εισόδου για την Ελλάδα με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση τη θερινή περίοδο, θεωρούμε απαραίτητη την εγκατάσταση θερμικής κάμερας στο Αεροδρόμιο του Ακτίου, η οποία μέχρι στιγμής δεν υφίσταται. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των πολιτών.

Κάλιο αργά παρά ποτέ, όπως λέει και ο σοφός Ελληνικός λαός…

Και συνεχίζουμε…

Μία από τις καλύτερες πλαζ της περιοχής μας βρίσκεται στην Πογωνιά του Δήμου Παλαίρου. Εκεί καθημερινά πολύς κόσμος κάνει το μπάνιο του, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα δυσάρεστο θέαμα.

Αναφέρομαι στο γεγονός ότι πολλές φορές μέσα στην θάλασσα και στις ακτές κάνουν την εμφανισή τους αλεσμένα περιττώματα (προσπαθώ να το γράψω όσο πιο …ευγενικά γίνεται) από τα κότερα που είναι αγκυροβολημένα στα ανοιχτά.

Ήθελα να ήξερα το Λιμεναρχείο που είναι υπεύθυνο για αυτά τα πράγματα τι κάνει;;; Είναι αλήθεια πως σκάφος του Λιμενικού έχουμε πολύ καιρό να δούμε τόσο στον Δήμο Παλαίρου όσο και στον Δήμο Ανακτορίου.

Πριν λίγες ημέρες ένα συνδημότης μας μου υπέδειξε ένα μέρος στην Σάλτινη όπου κάποιος ή κάποια έχει τοποθετήσει έναν φράκτη. Η απάντηση από τον Δήμο ήταν πως είναι ιδιωτικό οικόπεδο στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά ακόμη το ψάχνουν…

Θα περιμένω και εγώ να δω τι θα γίνει με το συγκεκριμένο θέμα και θα επανέλθω στο επόμενο τεύχος. Πάντως θα ήθελα να εκφράσω μία απορία: Πως γίνεται να υπάρχει ιδιωτικό οικόπεδο ακριβώς δίπλα από το κτίριο του Βιολογικού καθαρισμού;

Την εμφάνισή τους στην παραλία, έστω και καθυστερημένα, έκαναν και φέτος το καλοκαίρι οι γλάστρες. Το θέμα είναι πως μία ημέρα τις έβλεπες στο μέσο της παραλίας και την επόμενη στις άκρες…

Όταν οι γλάστρες βρισκόνταν στην μέση όλα ήταν πολύ ωραία καθώς τα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να παρκάρουν στην παραλία και απολάμβανες την θέα της θάλασσας όλη την ημέρα.

Όταν όμως οι γλάστρες μεταφέρθηκαν στην άκρη ο δρόμος στην ουσία έγινε μονόδρομος καθώς τα αυτοκίνητα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους. Μάλιστα κάποιοι έφτασαν στο σημείο να παρκάρουν ακόμη και πάνω στα πεζοδρόμια!!!

Πολύ ωραία διακόσμηση έγινε και στο Ηρώο που βρίσκεται στην παραλία. Και δεν μιλάω για διακόσμηση από την πλευρά του Δήμου, αλλά από την πλευρά ιδιοκτήτη καφετέριας της παραλίας.

Το ηρώο με τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις έχει γίνει σαν ινδιάνικο τοτέμ. Ρε λέτε να καταγόμαστε όλοι από τους ινδιάνους τελικά;;; ΟΥΓΚ!!!

Ευθύνες δεν ρίχνω στον ιδιοκτήτη της καφετέριας ο οποίος την δουλειά του έκανε ο άνθρωπος, αλλά σε αυτούς που του επέτρεψαν να το κάνει αυτό που έκανε.

Τις τελευταίες ημέρες γίνομαι δέκτης παραπόνων από κατοίκους της περιοχής για δηλητηρίαση σκύλων. Οι φόλες έκαναν και πάλι της εμφάνισή τους και εκτός από αδέσποτα σκυλιά μερικοί έχουν φτάσει στο σημείο να δηλητηριάζουν και σκυλιά που μένουν σε σπίτια και που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν σαν παιδιά τους.

Κάτι θα πρέπει να κάνουμε και θα πρέπει να προειδοποιήσω αυτόν ή αυτή που κάνει αυτά τα εγκλήματα πως αν γίνει γνωστό το όνομά του θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα…

Πάμε και στα αθλητικά….

Σε ότι αφορά τον Αμβρακικό και το εάν θα κατέβει ή όχι στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής φέτος το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό.

Πάντως, πρέπει να γίνονται κάποιες διεργασίες αλλά αυτοί που της κάνουν τις κάνουνε κρυφά με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακόμη τίποτα και επίσημα γνωστό.

Και μιας και αναφέρομαι στον Αμβρακικό και με αφορμή αυτά που είχα αναφέρει στο προηγούμενο τεύχος για την λαχειοφόρο αγορά με έπαθλο την βάρκα, η απάντηση που πήρα ήταν πως μετά από 15 κληρώσεις δεν βρέθηκε νικητής…

Θα μπορούσε πάντως να γίνει μία κλήρωση με τους λαχνούς που είχαν αγοραστεί και να μην περιμένουμε να βρεθεί λαχνός με βάση την κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου.

Πάμε και στο μπάσκετ όπου οι βραβεύσεις για την άνοδο της ομάδας στην Γ’ Εθνική κατηγορία συνεχίστηκαν.

Αυτή την φορά ο Σύλλογος των εν Αθήναις Βονιτσάνων τίμησε την ομάδα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία.

Πάντως, προκάλεσε απορίες το γεγονός ότι η διοίκηση αποφάσισε να τιμηθούν και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για το οποίο έγινε αυτό…

Υ.Γ: Μετά από παρεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού το Κάστρο της Βόνιτσας παρουσιάζει μία πολύ όμορφη εικόνα. Για όποιον θέλει να το επισκεφτεί οι ώρες λειτουργίας του είναι οι εξής: Καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 09:30 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Προχωρά η δημιουργία Αιολικού Πάρκου στο Περγαντή


Την Mελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευή Αιολικού Πάρκου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Περγαντή» των Δήμων Παλαίρου, Ανακτορίου και Μεδεώνος ενέκρινε η συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά την συνεδρίαση του οργάνου την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009.
Ο προϋπολογισμός του έργου που θα κατασκευάσει η εταιρεία «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.» είναι 40 εκατομμύρια ευρώ και οι δεκαεννέα (19) ανεμογεννήτριες θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 38 MW.
Στο μεταξύ, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2009 κατά την περιοδεία του σε δημοτικά διαμερίσματα του Αστακού, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος επισκέφθηκε μονάδα φωτοβολταϊκών στο Βασιλόπουλο που παράγει ρεύμα ισχύος 99,45 MW.
«Το μέλλον στη χώρα είναι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είναι η πράσινη ανάπτυξη που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον και συνδέεται με την αξιοποίηση των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας στον τομέα αυτό.
Θέλω να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό.
Η Αιτωλοακαρνανία πλέον είναι ένας νομός αυτάρκης σε ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στην περιοχή μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όσο ρεύμα καταναλώνεται στην Αιτωλοακαρνανία τόσο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Προεκλογικά αλλά και παλαιότερα είχα τονίσει ότι η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να γίνει πρότυπο πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και καταφέραμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο παρά τις δυσκολίες.
Επενδύοντας στην πράσινη ανάπτυξη έχουμε κέρδος και στην οικονομία και προστατεύουμε το περιβάλλον» είπε σε δήλωσή του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Να σημειωθεί ότι στην Αιτωλοακαρνανία ήδη λειτουργεί το πρώτο Αιολικό Πάρκο της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» στα όρια του Δήμου Ναυπάκτου επένδυση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 24 MW. Έχει εγκριθεί και δεύτερο αιολικό πάρκο της ίδιας εταιρείας επίσης στα όρια του Δήμου Ναυπάκτου προϋπολογισμού 28 εκατομμυρίων ευρώ και δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 20 MW.
Αναμένεται η ολοκλήρωση και η λειτουργία ενός ακόμη, μικρού, υδροηλεκτρικού φράγματος στο Αυλάκι του Δήμου Ινάχου, το τέταρτο κατά σειρά φράγμα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος περίπου 10 MW.

Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Ανακτορίου Συμπλήρωσαν 12 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Τον Αύγουστο του 2008 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» αναδεικνύονταν το θέμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές οι οποίες μόνο προς το καλύτερο δεν θα οδηγούσαν τον θεσμό. Τελικά αυτές οι αλλαγές δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ…
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.-Κ.Δ.Α.Π.μΕΑ), θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας το 2000 λειτουργώντας απογευματινές ώρες, φέρνοντας στο προσκήνιο για πρώτη φορά το θέμα της εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους στις τοπικές κοινωνίες. Είναι η μόνη κοινωνική δομή που ικανοποιεί τη ζωτική ανάγκη των παιδιών για παροχή ελεύθερου χώρου δράσης και το πετυχαίνει υλοποιώντας εργαστήρια μουσικής, εικαστικών, χορού, θεάτρου κλπ.
Τα Κ.Δ.Α.Π. αποτελούν σήμερα το σύγχρονο κοινωνικό χώρο της γειτονιάς όπου δημιουργούνται φιλίες και ομάδες, μακριά από θεσμούς αξιολόγησης και ιεράρχησης που στιγματίζουν. Στην περιφέρεια ειδικά τα Κ.Δ.Α.Π. αποτελούν πηγή ζωής για την τοπική κοινωνία, εξοικειώνοντας τα παιδιά με στοιχεία του σύγχρονου κοινωνικού γίγνεσθαι. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν αναγκαιότητα για τη σύγχρονη κοινωνική πολιτική της χώρας, καθώς τα Κ.Δ.Α.Π. απασχολούν καθημερινά πάνω από 20.000 παιδιά και έχουν κριθεί επιτυχημένος θεσμός. Είναι πλέον δικαίωμα και όχι πολυτέλεια η συμμετοχή των παιδιών στα Κ.Δ.Α.Π. ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας.
Πέρασε λοιπόν ένας χρόνος από τότε και το πρόβλημα της αλλαγής του καθεστώτος βάση του οποίου θα δουλεύανε τα Κ.Δ.Α.Π. πλέον δεν υφίσταται. Υπάρχει όμως ένα άλλο πρόβλημα το οποίο φυσικά και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Και μιλάμε για το γεγονός πως επί έναν ολόκληρο χρόνο οι εργαζόμενοι στο Κ.Δ.Α.Π. παραμένουν απλήρωτοι!!!
Επειδή η υπομονή έχει στερέψει και φως δεν φαίνεται να υπάρχει στο ορίζοντα, το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας Λευκάδας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση γνωστοποιώντας προς όλους τους φορείς για ακόμη μία φορά το πρόβλημα που υπάρχει:
«Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας-Βόνιτσας και το Σωματείο των Συμβασιούχων Λευκάδας-Βόνιτσας καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση, τόσο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που επί ένα χρόνο τώρα δεν έχει καταβάλει τα ποσά που απαιτούνται, όσο και το Δήμο Ανακτορίου που δεν έχει καταβάλει ούτε το 1/3 του ποσού υλοποίησης του προγράμματος που υποχρεούται, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συνάδελφοι στο ΚΔΑΠ Δήμου Ανακτορίου, επί έναν ολόκληρο χρόνο να εργάζονται χωρίς καμία απολύτως καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Κρίνουμε τη στάση αυτή παράνομη και απαράδεκτη και καλούμε το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να καταβάλει άμεσα στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους, και το Δήμο Ανακτορίου να καταβάλει το ποσό που υποχρεούται και την «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» που υλοποιεί το πρόγραμμα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την πληρωμή των συναδέλφων.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που ωφελούνται από το πρόγραμμα, αλλά και όλους τους πολίτες του Δ. ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ, να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους του ΚΔΑΠ, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Απαιτούμε να συγκληθεί έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο για να παρθούν αποφάσεις και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Όλοι μαζί να απαιτήσουμε την μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου και τη μεταφορά τους στο Δήμο που εργάζονται, αφού οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΠ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.»
Αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν είναι απαράδεκτα και δεν νομίζω να γίνονται ούτε σε χώρες του τρίτου κόσμου. Είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να συμπαρασταθούμε στους εργαζομένους των Κ.Δ.Α.Π. και φυσικά να τους συγχαρούμε για το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί ένα ολόκληρο χρόνο ΔΩΡΕΑΝ. Αυτό πολύ απλά δείχνει ότι αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν. Αλλά θα πρέπει και κάποια στιγμή να δοθεί επιτέλους μία λύση στο πρόβλημα που τους μαστίζει έναν ολόκληρο χρόνο. Ας ελπίσουμε κάτι να γίνει σύντομα…

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com