Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Κυριάκος Μητσοτάκης στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» «Προτεραιότητα η προστασία του Αμβρακικού Κόλπου»


Στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» μίλησε ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που πρόσφατα είχε επισκεφτεί το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, απάντησε στα ερωτήματά μας τα οποία φυσικά αφορούσαν την προστασία του οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου.
Ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός είναι η ρύπανση του Αμβρακικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αντιμετώπιση της ρύπανσης του Αμβρακικού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην περιοχή.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Κύριε Μητσοτάκη αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που κάνετε τόσο σε εμένα όσο και στους αναγνώστες της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» να μας εκφράσετε τις απόψεις σας σε ότι αφορά τον Αμβρακικό Κόλπο. Ποια είναι τα συμπεράσματα που αποκομίσατε για τον Αμβρακικό Κόλπο κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στο νομό μας;
Θέλω και εγώ να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας και για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκθέσω τις απόψεις μου για το ζήτημα του Αμβρακικού Κόλπου. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στην Αιτωλοακαρνανία διαπιστώσαμε ότι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός είναι η ρύπανση του Αμβρακικού. Από την ενημέρωση που είχαμε από τους εκπροσώπους των ΟΤΑ και τοπικών φορέων διαπιστώσαμε ότι η ρύπανση του κόλπου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρωπογενή δραστηριότητα. Βασικές εστίες ρύπανσης είναι, μεταξύ άλλων, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα κτηνοτροφικά απόβλητα, τα οικιακά λύματα και τα στερεά απορρίμματα που καταλήγουν στον κόλπο από αστικές περιοχές και τα βιομηχανικά απόβλητα. Τα προβλήματα είναι πολλά γι’ αυτό πιστεύω ότι η αντιμετώπιση της ρύπανσης του Αμβρακικού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην περιοχή όχι μόνο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας του κόλπου αλλά και για την προστασία παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων που είναι κρίσιμες για την τοπική οικονομία όπως, για παράδειγμα, η αλιεία.
Πιστεύετε πως η ένταξη του Αμβρακικού στη συνθήκη RAMSAR και ο χαρακτηρισμός του ως Εθνικό Πάρκο είναι αρκετά για να σωθεί ο Κόλπος;
Ο Αμβρακικός είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υγροτόπους στην Ευρώπη και ένας από τους 11 που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar στη χώρα μας ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Και οι δύο είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για τη θεσμική θωράκιση του Αμβρακικού. Από κει και πέρα όμως είναι ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει το καθεστώς προστασίας του. Ο Φορέας Διαχείρισης που έχει συσταθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει αυτήν την αρμοδιότητα, καταβάλλει ομολογουμένως υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει το ρόλο του. Είναι όμως ανάγκη να στελεχωθεί επαρκώς και να του δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα και να εξασφαλιστούν οι υποδομές προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του και να ανταποκριθεί πραγματικά στο εξαιρετικά δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Πιστεύω επομένως, ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις είναι ορθές και αναγκαίες, αλλά το κρίσιμο ζητούμενο είναι ο τρόπος και η αποτελεσματικότητα πρακτικής εφαρμογής τους.
Οι όποιες δραστηριότητες (ιχθυοκαλλιέργειες, δεξαμενές καυσίμων, κ.τ.λ.) που λαμβάνουν χώρα στον Αμβρακικό Κόλπο έχουν άσχημες επιπτώσεις σε ότι αφορά την μόλυνση του Κόλπου;
Όπως ανέφερα και παραπάνω η ανθρωπογενής δραστηριότητα είναι αυτή που κατά κύριο λόγο επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των υδάτων και συνολικά του οικοσυστήματος του Αμβρακικού. Θα σας έλεγα όμως ότι η ανθρώπινη παρουσία και η άσκηση παραγωγικών δραστηριοτήτων στα πλαίσια ενός υγροτόπου, όπως ο Αμβρακικός, δεν είναι απαγορευτική για την αποτελεσματική προστασία του, αρκεί να είναι ήπιας μορφής και κυρίως να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που θα εφαρμόζονται χωρίς εκπτώσεις. Η ισόρροπη ανθρώπινη παρουσία σε προστατευόμενες περιοχές είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα που αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της χώρας μας. Πιστεύω ότι απαραίτητη συνθήκη προκειμένου οι προστατευόμενες περιοχές να παραμείνουν ζωντανά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών και να αποτελέσουν τελικά αναπόσπαστο μέρος της τοπικής δραστηριότητας και όχι ανασταλτικό παράγοντα προόδου, είναι η διατήρηση ελεγχόμενης ανθρώπινης παρουσίας. Ζητούμενο όμως είναι να τηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ ανθρώπου και φύσης κάτι το οποίο είναι εφικτό με ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, επαρκείς μηχανισμούς επιτήρησης και εφαρμογή της νομοθεσίας.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ

Φίλες και φίλοι αναγνώστες της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» είμαστε και αυτόν τον μήνα εδώ για να σχολιάσουμε τα όσα καλά και όσα άσχημα γίνονται στον όμορφο τόπο μας.

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας χρόνια πολλά, καλό Πάσχα και με ρέγουλα το αρνί γιατί η χοληστερίνη … καιροφυλακτεί!!!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το θέμα της πλατείας. Είναι αλήθεια πως οι γλάστρες που τοποθετήθηκαν στην πλατείας ενόχλησαν ορισμένους από τους καταστηματάρχες. Πάντως για εμένα είναι καλό καθώς έστω και έτσι δημιουργήθηκε ένας δρόμος για να περνούν τα αυτοκίνητα.

Φυσικά το πρόβλημα έγκειται στο ότι μετά την τοποθέτηση της μπάρας στην μία άκρη της πλατείας αν έρχονται ταυτόχρονα δύο αυτοκίνητα από τις δύο πλευρές δημιουργείται θέμα…

Πάντως, η Δημοτική Αρχή φρόντισε και τοποθέτησε εκεί που βρίσκεται η μπάρα απαγορευτικό έτσι ώστε να μην εισέρχονται τα αυτοκίνητα στην πλατεία.

Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας το σήμα και μπαίνουμε στην πλατεία από όπου μας καπνίσει.

Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να συνετιστούμε και να μην κάνουμε του κεφαλιού μας, τόσο για το καλό το δικό μας, όσο και για το καλό της πόλης μας. Άλλωστε σε αυτή την πόλη ζούμε και θα ήταν καλό να την προσέξουμε λίγο περισσότερο.

Κάτι που δεν έκαναν κάποιοι με αφορμή την ζωντανή εκπομπή που έγινε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ (Γυρίσματα).

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός από την στιγμή που η εκπομπή αποφασίστηκε να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο κάποιοι να μην προνοήσουν να σβήσουν τις βλακείες που είναι γραμμένες πάνω στον φάρο και που της είδαν σε όλη την χώρα. Μπράβο σας!!!

Επίσης καλό θα ήταν κάποιοι από αυτούς που βρίσκονταν εκεί που έγινε η εκπομπή να ενημερώσουν τους παρουσιαστές πως το νησάκι λέγεται Κουκουμίτσα και όχι νησάκι Αγίου Γεωργίου…

Τόσο δύσκολο ήταν να το κάνουν σε ένα διάλειμμα έτσι ώστε να επανορθώσουν και οι παρουσιαστές;

Ενόψει και των άγιων ημερών του Πάσχα που έρχονται, καθημερινά γίνομαι δέκτης πολλών και έντονων παραπόνων συνδημοτών μας για το χάλι που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της Βόνιτσας.

Είναι αλήθεια πως πολλές φορές στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, όπως είναι αλήθεια πως δεν έχει γίνει και το παραμικρό για να βελτιωθεί η εικόνα του έργου.

Αυτά λέω και σε όλους όσους με πλησιάζουνε, αλλά αυτοί επιμένουν να ξαναγράφουμε τα ίδια πράγματα και φυσικά έχουν απόλυτο δίκιο και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να τους κατηγορήσω.

Φίλες και φίλοι είναι σίγουρο πως και το φετινό Πάσχα θα έχουμε ατυχήματα έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδων καθώς οι παγίδες που κρύβει ο δρόμος δεν είναι και λίγες.

Όπως και τις άλλες φορές έτσι και φέτος τη Νύφη θα …πληρώσουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας, αλλά και όλες όσες θελήσουν να φορέσουν ψηλοτάκουνα παπούτσια για να πάνε στην εκκλησία.

Φιλική συμβουλή. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα και προτιμήστε flat υποδήματα. Έτσι ίσως να μην έχουμε και φέτος αρκετά θύματα.

Στο προηγούμενο τεύχος της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» είχα αναφέρει το εξής:

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο χάλι των δρόμων που παρατηρεί κανείς στην Βόνιτσα. Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης μας είναι γεμάτοι λακκούβες. Μάλιστα σε μία έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ένας γνωστός μου κάποτε αντικατοπτρίζεται όλη η εικόνα καθώς είχε πει πως δεν ζει στη Βόνιτσα αλλά στην Λακκοβόνιτσα!!!

Τουλάχιστον πλησιάζει το Πάσχα και θέλω να πιστεύω πως όπως αυτό που κάνει άλλωστε τις περισσότερες φορές η συγκεκριμένη δημοτική αρχή, θα το πράξει και φέτος…»

Για ακόμη μία φορά δικαιώθηκα καθώς ηδη έχουν ξεκινήσει έργα ασφαλτόστρωσης σε όσους δρόμους παρουσιάζουν προβλήματα. Και όταν λέμε ασφαλτόστρωση μην νομίζετε ότι γίνεται εκ νέου στρώσιμο στους δρόμους, απλά όπου υπάρχουν λακκούβες ρίχνουν μέσα άσφαλτο!!!

Φυσικά πέρα από την άσφαλτο, ήδη έχουν ανάψει και οι περισσότερες λάμπες στο ιστορικό κέντρο της Βόνιτσας, λάμπες οι οποίες όλη την επόμενη χρονιά (με εξαίρεση Χριστούγεννα και καλοκαίρι συνήθως) είναι σβηστές…

Παρατήρησα πως έχω αρκετό καιρό να αναφερθώ και στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές και θα ασχοληθώ με τις Δημοτικές γιατί πολύ απλά για τις Ευρωεκλογές δεν μου καίγεται καρφί….

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου κυρίου Αποστολάκη. Άλλωστε διανύει ήδη την δεύτερη τετραετία του στον Δημαρχιακό θώκο και δεν νομίζω να είναι κανείς ικανός να του πει ως εδώ…

Από τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής είναι τρεις αν και μόνο ο κύριος Νιάφας Σπυρίδων έχει εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του, τουλάχιστον προς το πρόσωπό μου.

Οι άλλοι δύο που ενδιαφέρονται είναι οι κ.κ Ζαχαράκης Χρήστος και Δρίβας Κωνσταντίνος. Πάντως όποιος και αν κατέβει υποψήφιος θα πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Και γιατί το λέω αυτό; Όχι επειδή υπάρχει δυσαρέσκεια από το έργο της Κυβέρνησης, αλλά γιατί ο νυν Δήμαρχος δείχνει να έχει πολλούς ψηφοφόρους στον χώρο.

Από την άλλη μεριά βέβαια, δεν είναι και λίγοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν να κατέβει για Δήμαρχος ο κύριος Αποστολάκης.

Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι αρκετά μπερδεμένη και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το τι θα γίνει.

Πριν λίγους μήνες είχα γράψει και για το ενδιαφέρον μερικών νέων ανθρώπων ανεξαρτήτου κομματικής προελεύσεως οι οποίοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να κατεβάσουν ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στις εκλογές.

Μάλιστα ένας συμπολίτης μας ήδη εξέφρασε ενδιαφέρον να ηγηθεί του ψηφοδελτίου. Πάντως, αν η συγκεκριμένη κίνηση πάρει σάρκα και οστά τα δεδομένα θα ανατραπούν. Να είστε σίγουροι για αυτό.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους εργαζόμενους στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών.

Το Κ.Ε.Π. του Δήμου Ανακτορίου σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές είναι το πέμπτο σε αποδοτικότητα Κ.Ε.Π του Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε σύνολο 30.

Πιο συγκεκριμένα οι υπάλληλοι του διεκπεραιώνουν περίπου 1300 υποθέσεις το εξάμηνο. Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια στο έργο σας θα ήθελα να σας ευχηθώ.

Πάμε και στα αθλητικά.

Θα ήθελα να ασχοληθώ αρχικά με το μπάσκετ το οποίο μας στενοχώρησε αρκετά μετά την ήττα της ομάδας μας από την Γυμναστική Εταιρεία στο Αγρίνιο.

Και δεν είναι το γεγονός της ήττας αυτό που μας πείραξε αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή ήρθε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Ο Α.Ο.Β. πήγε στο Αγρίνιο για δύο αποτελέσματα για να πάρει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, κάτι που σήμαινε και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα play offs και …κατάφερε να μην πάρει τίποτα.

Η ομάδα μας με νίκη θα αγκάλιαζε το πρωτάθλημα και με ήττα μέχρι και 3 πόντους διαφορά θα έπαιρνε την πρώτη θέση… Τελικά έχασε με έξι πόντους στην παράταση και πλέον καλείται να σπάσει την έδρα της ΓΕΑ, αν φυσικά φτάσουν οι δυο τους στον τελικό, για να ανέβει στην Γ’ Εθνική.

Όμως θα μπορούσε να είχε αποφύγει αυτή την ήττα όταν 17 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής περιόδου και ενώ το ματς ήταν ισόπαλο οι παίκτες μας έκαναν φάουλ στους αντιπάλους τους και δεν έστελναν το ματς στην παράταση.

Οι φίλαθλοι της ομάδας μας που βρέθηκαν στο Αγρίνιο άρχισαν αμέσως να φωνάζουν να γίνει φάουλ, οι παίκτες και ορισμένοι από τους παράγοντες που κάθονταν στον πάγκο έκαναν το ίδιο, αλλά …τίποτα.

Κάποια στιγμή …ξύπνησε και ο τεχνικός της ομάδας για να φωνάξει να γίνει το αυτονόητο, αλλά πλέον ήταν αργά. Το ματς έληξε ισόπαλο καθώς οι παίκτες της ΓΕΑ δεν ευστόχησαν στην τελευταία τους επίθεση και το ματς πήγε στην παράταση, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Βέβαια θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει και τάιμ άουτ αμέσως μετά το καλάθι της ισοφάρισης που πετύχαμε. Αλλά τι κάθομαι και λέω τώρα εγώ….. Αυτά άλλοι θα έπρεπε να τα είχαν σκεφτεί….

Φυσικά, δεν θα πρέπει να μας πάρει από κάτω, καθώς η ομάδα σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος έχει δείξει πως αξίζει να πάρει το εισιτήριο για την Γ’ Εθνική. Άλλωστε και η ΓΕΑ δεν είναι καμία ομάδα φόβητρο και αυτό φάνηκε και στα δύο παιχνίδια που την αντιμετωπίσαμε.

Όλοι μαζί, παίκτες, φίλαθλοι και τεχνικό επιτελείο θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την συγκεκριμένη αποτυχία και να προσπαθήσουμε για την άνοδο.

Γνώμη μου είναι πως η ομάδα τελικά θα τα καταφέρει και θα ανέβει κατηγορία. Φυσικά θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα και κάποιοι επιτέλους να …ξυπνήσουν!!!

Πάντως στο πρώτο παιχνίδι των Play Off κόντρα στον Παναιτωλικό για την ημιτελική φάση η ομάδα θριάμβευσε καθώς συνέτριψε την ομάδα του Αγρινίου στη Βόνιτσα με 91-73 κάνοντας το πρώτο από τα δύο βήματα που χρειάζεται για την συμμετοχή του στον τελικό.

Έτσι έδειξε πως η ήττα από την Γ.Ε.Α. έχει ήδη ξεχαστεί και όλοι μαζί, παίκτες, παράγοντες και κόσμος θα προσπαθήσουν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Εδώ θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους φιλάθλους της ομάδας οι οποίοι σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι βοήθησαν χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο την ομάδα να φτάσει στη νίκη.

Στο ποδόσφαιρο ο Αμβρακικός συνεχίζει να κρατά την τύχη του στα χέρια του σε ότι αφορά την παραμονή του στην κατηγορία. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα εντός έδρας παιχνίδια κόντρα σε Λούρο και Θεσπρωτό.

Αν η ομάδα μας καταφέρει να πετύχει δύο νίκες σε αυτά τα ματς τότε θα εξασφαλίσει και μαθηματικά την παραμονή της στην κατηγορία.

Και μιας και αναφερόμαστε σε παραμονή, θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα του Αλυζιακού Μύτικα ο οποίος τερμάτισε στην 8η θέση του πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Αιτ/νίας και παρέμεινε στην κατηγορία.

Πρωτεργάτες σε αυτή την προσπάθεια ήταν τρεις συμπατριώτες μας, οι Προδρομίτης Θεοφάνης, Παπανελόπουλος Ευάγγελος και Τζεφριός Γεώργιος. Μάλιστα ο τελευταίος ανακοίνωσε και το ότι σταματά το ποδόσφαιρο.

Την καριέρα του στον Αμβρακικό ανακοίνωσε πως σταματάει και ο Κούτσικος Δημητριος (Τακούλας). Να ευχηθώ στον φίλο μου καλή συνέχεια στην ποδοσφαιρική του καριέρα, όπου και αν συνεχίσει.

Πάντως θα ήθελα να τον προειδοποιήσω πως σε περίπτωση που συνεχίσει να αγωνίζεται στον Αμβρακικό και όλα όσα λέει είναι λόγια του αέρα, θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα!!!


Υ.Γ: Σας ενημερώνουμε πως στο site της εφημερίδας μας στο internet (newsakarnania.blogspot.com) τρέχει δημοσκόπηση με θέμα τους Έλληνες των οποίων τις βιογραφίες θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην εφημερίδα μας. Κάθε μήνα του πρώτου/ πρώτης σε ψήφους θα δημοσιεύεται η βιογραφία και θα βγαίνει από την ψηφοφορία. Όσοι θέλετε μπορείτε να συμμετάσχετε.


ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

«Να αναλάβει η Νομαρχία τις εντολές δημοπράτησης»

Επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κύριο Αρη Σπηλιωτόπουλο, απέστειλε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κύριος Θύμιος Σώκος με αφορμή τα τεράστια προβλήματα που παρατηρούνται στα σχολεία του Νομού μας. Στην επιστολή του αυτή ο Νομάρχης αναφέρεται και στις μελέτες ενίσχυσης που έχουν γίνει για το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Βόνιτσας, οι οποίες αποπερατώθηκαν τον Οκτώβριο του 2007, αλλά ακόμη δεν έχει συναφθεί η προγραμματική σύμβαση.
Μεταξύ άλλων ο κύριος Νομάρχης ζητάει από το Υπουργείο να αναλάβει η Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας τις εντολές δημοπράτησης έτσι ώστε επιτέλους να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Σώκου έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Θέλω να γνωρίζετε ότι από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μου ζήτησα και παντοιοτρόπως επεδίωξα συνάντηση με την τότε Υπουργό, αλλά χωρίς επιτυχία, διότι τα γενικότερα προβλήματα σχολικής στέγης του Νομού ήταν και παραμένουν τεράστια. Το ίδιο επεδίωξα και με τον διάδοχό της Υπουργό Παιδείας, αλλά και πάλι χωρίς απόκριση, πέραν μιας επισκέψεώς του στον Νομό εξαγγελτικού και όχι επιχειρησιακού χαρακτήρα για την προώθηση της λύσης των γενικότερων προβλημάτων.
Με δεδομένα τα γενικότερα προβλήματα και έχοντας υπόψη τα ως άνω σχετικά, θέλουμε να σας γνωρίσουμε τόσο τη βασική φιλοσοφία όσο και τις μέχρι τώρα ενέργειές μας για την επίλυση των προβλημάτων του θέματος.
Η βασική φιλοσοφία της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να ενισχύσει στατικά τα σχολικά κτίρια, τα οποία επλήγησαν από σεισμό είναι η ασφάλεια των μαθητών και των δασκάλων που τα χρησιμοποιούν.
Η στατική ενίσχυση σχολείων που επλήγησαν από σεισμούς είναι ζήτημα ιδιαίτερα λεπτό και δεν ενδείκνυται ούτε για πολιτική αντιπαράθεση ούτε για ανταγωνισμούς ως προς την απορρόφηση οικονομικών πόρων. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να ωθήσουν σε επικίνδυνες λύσεις και να διαταράξουν την ψυχική ισορροπία των μαθητών και εν γένει της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας με τις τεχνικές της υπηρεσίες, οι οποίες σημειωτέων «παράγουν» σχολικά κτίρια τα τελευταία 20 χρόνια, διαχειρίστηκε το πρόβλημα του θέματος με γνώμονα τη βασική της φιλοσοφία, την ασφάλεια.
Οι συγκεκριμένες ενέργειες ήταν:
1. Αναλάβαμε τη λειτουργική αποκατάσταση σχολικών κτιρίων με μικρές βλάβες, οι οποίες προήλθαν από τον σεισμό της 10ης Απριλίου του 2007. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες σας λάβαμε χρηματοδότηση (ποσό 700.000 €) και επενέβημεν άμεσα για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Σε χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών αποκαταστήσαμε πλήρως είκοσι δύο (22) σχολικά κτίρια και τα αποδώσαμε εγκαίρως στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
2. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες σας αναλάβαμε τη στατική ενίσχυση και λειτουργική αναβάθμιση έξι (6) σχολείων που επλήγησαν από τους ίδιους σεισμούς. Λόγω του χαρακτήρα αλλά και του μεγέθους των βλαβών τα έργα στα σχολεία αυτά κρίθηκαν ως «μεγαλοεπισκευές». Προκειμένου να χρηματοδοτηθούμε, μας υπεβλήθη από τις υπηρεσίες σας η διαδικασία: εκπόνησης των στατικών μελετών ενίσχυσης, εκπόνησης των μελετών λειτουργικής-αρχιτεκτονικής αναβάθμισης και μετά την έγκριση αυτών από τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε., σύναψη προγραμματικής συμβάσεως με την ίδια εταιρία, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα από τις υπηρεσίες μας ως εκ της αρμοδιότητάς μας.
Βάσει της επιβληθείσης διαδικασίας επιλέξαμε με τον Ν. 3316/2005 ειδικούς μελετητές (γεωτεχνικούς και στατικούς) για την στατική ενίσχυση των συγκεκριμένων κτιρίων. Οι αμοιβές των μελετητών είναι καθορισμένες και βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας.
Συγκεκριμένα, για το Γυμνάσιο και Λύκειο Βόνιτσας οι μελέτες ενίσχυσης αποπερατώθηκαν τον Οκτώβριο του 2007 και απεστάλησαν αμέσως στις υπηρεσίες σας. Η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης των μελετών της αρχιτεκτονικής αναβάθμισης του συγκεκριμένου κτιρίου δυστυχώς διήρκησε από τον Οκτώβριο του 2007 μέχρι και σήμερα. Με παρατηρήσεις της υπηρεσίας σας όπως στο (3) σχετ. φαίνεται «εξαίρεση των προτεινόμενων εργασιών που δεν συμφωνούν με τον τίτλο του έργου π.χ. κλιματισμός, αλεξικέραυνο, ανελκυστήρες κ.λ.π.)». Επιτέλους, ο πλήρης φάκελος βρίσκεται στις υπηρεσίες σας προς έγκριση, προκειμένου να συναφθεί η προγραμματική σύμβαση, ώστε να προβούμε στην υλοποίηση του έργου.
Για τα υπόλοιπα σχολεία οι στατικές και γεωτεχνικές μελέτες ολοκληρώθηκαν. Αν όμως η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης των μελετών αρχιτεκτονικής αναβάθμισης των κτιρίων αυτών τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και χρονικής καθυστέρησης ως προς την έγκρισή τους από τις υπηρεσίες σας, τότε πράγματι η υλοποίηση των έργων στα σχολεία αυτά θα βραδύνει, αλλά όχι με υπαιτιότητα της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας.
Ειλικρινά, δε γνωρίζουμε αν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία σε άλλους νομούς, οι οποίοι αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα σε σχολικά κτίρια, αλλά ούτε και θα ασχοληθούμε με ανταγωνισμούς απορρόφησης οικονομικών πόρων.
Πιστεύουμε ότι για την επίλυση του προβλήματος η καλυτέρα οδός είναι να δοθεί άμεσα στη Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας η εντολή δημοπράτησης των έργων σε όλα τα σχολεία και να χρηματοδοτηθούν άμεσα, αφού εγκριθούν βέβαια οι στατικές μελέτες (και οι απορρέουσες εξ αυτών δαπάνες), οι οποίες ήδη έχουν ολοκληρωθεί. Σημειώνεται ότι στην τελευταία επίσκεψη στελεχών μας στην εταιρία Ο.Σ.Κ. Α.Ε. αυτή η διαδικασία προκρίθηκε ως η πλέον αποτελεσματική.

Η Αιτωλοακαρνανία στο δρόμο της ανάπτυξης

Φίλες και φίλοι αναγνώστες της ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ. Πριν ξεκινήσω το άρθρο μου θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ. Ας ευχηθούμε το πνεύμα της Ανάστασης του Κυρίου να γεμίσει τις καρδιές όλων μας.
Και ξεκινάμε. Όπως είχα αναφερθεί και στο προηγούμενο άρθρο μου, έτσι και σε αυτό θα συνεχίσω να αναφέρομαι στην δυναμική της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή και πιο ειδικά να θυμίσω σε πολλούς που πιθανόν το έχουν ξεχάσει τι έκανε ο Καραμανλής ως πρωθυπουργός πέντε χρόνια για την Αιτωλοακαρνανία και τι δεν έκαναν οι κυβερνήσεις 20 χρόνων των κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτη και κυρίως οι τεχνοκράτες του δεύτερου. Τα τελευταία δύο χρόνια στο νομό πραγματικά συντελείται και πραγματοποιείται μία μεγάλη αλλαγή. Η παγκόσμια οικονομία στηρίζεται για την ανάπτυξη της κυρίως στους αναπτυγμένους οδικούς άξονες που ευνοούν την γρήγορη μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων, όπως επίσης στην θαλάσσια ανάπτυξη (σύγχρονα λιμάνια). Ο νομός μας εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε ένα μεγάλο λιμάνι και το χειρότερο είχε δρόμους φτιαγμένους από την εποχή του Γεωργίου Παπαδόπουλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτούς τους δρόμους σήμερα μπορούμε κάλλιστα να τους χαρακτηρίσουμε ως κατσικόδρομους. Το ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία και την δυνατότητα να αναπτύξει έναν από τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδας και να φτιάξει ένα τέλειο οδικό δίκτυο. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι Υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών επί χρόνια ήταν ο αιτωλοακαρνάνας βουλευτής κύριος Χρίστος Βερελής, η Ιόνια Οδός έμεινε μόνο σε μακέτες και σε δημοπρατήσεις. Ξεκίνησε ένα κομμάτι κοντά στην Παλαιομάνινα αλλά χάθηκε και ο δρόμος χορτάριασε. Η Ν.Δ. με αρχηγό τον κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή τον νεώτερο με δυναμικές παρεμβάσεις και γρήγορες λύσεις ξεπέρασε κάθε πρόβλημα και η Ιόνια Οδός όχι μόνο έχει ξεκινήσει αλλά και πολύ σύντομα θα παραδοθεί το κομμάτι Φυτειών – Αιτωλικού και βέβαια θα τελειώσει στα χρονικά όρια αυτό το μεγάλο έργο το οποίο θα δώσει πνοή ζωής στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το σπουδαίο για την περιοχή μας είναι ότι δημοπρατήθηκε και η Παραϊόνια Οδός και πιο συγκεκριμένα το κομμάτι Άκτιο – Αμβρακία. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για τον Δήμο Ανακτορίου αυτή η εξέλιξη. Με σωστές παρεμβάσεις και λύσεις η περιοχή μας μπορεί να γίνει τουριστικό θέρετρο και γενικά να αναπτυχθούν πολλές φυσικές και μη ομορφιές της περιοχής μας. Βέβαια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν κυβερνούσαν είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε το Ξηρόμερο και η Παραϊόνια οδός παρέμενε στα χαρτιά ξεχασμένη. Η Ν.Δ. παρά τις καταστραφολογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ξεκινήσει επιτέλους και το Νοσοκομείο Αγρινίου, ένα έργο που αν το διαχειριστεί σωστά και το επανδρώσει όπως πρέπει τότε θα δώσει μια δυνατότητα νοσηλείας και ιατρικής πρόληψης σε όλους τους δημότες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και να μην ξεχάσω και την μονάδα εντατικής θεραπείας που προβλέπεται να γίνει με την προσθήκη δύο ορόφων νέας πτέρυγας στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου Χατζηκώστα. Μεγάλο το πρόβλημα των ΜΕΘ στην Ελλάδα, στο Νομό μας ποτέ δεν υπήρχε μία ΜΕΘ. Ο κ. Καραμανλής και οι βουλευτές της Ν.Δ. το έχουν θέσει ως προτεραιότητα. Τι έκαναν για αυτό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση; Επίσης όσον αφορά την υγεία το κέντρο αποθεραπείας φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης στην Αμφιλοχία, θα είναι σε θέση να δεχθεί ασθενείς που έχουν ανάγκη αποκατάστασης και όταν μιλάμε για αποκατάσταση μιλάμε για ορθοπεδικά προβλήματα, τραυματισμούς από ατυχήματα και γενικά οποιοδήποτε πρόβλημα αναπηρία. Τέλος το περιφερειακό ιατρείο Κατούνας μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας δίνιντας την δυνατότητα σε έναν από τους Δήμους του Ξηρομέρου για πραγματική και πρωτοβάθμια περίθαλψη. Για την προστασία του περιβάλλοντος διατέθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία 95 εκ. ευρώ, κυρίως για χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και αποκατάστασης χωματερών και βέβαια τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Πάλαιρο και τον Αστακο θα ξεκινήσουν και θα δώσουν λύσεις. Το ΠΑΣΟΚ ήξερε τόσα χρόνια ότι αν γίνουν αυτά τα έργα θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, ότι θα βρεθούν νέες θέσεις εργασίας και ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας θα γίνονταν κόμβος. Επίσης να μην ξεχάσω ότι τόσα χρόνια λόγω συμφερόντων το λιμάνι του Πλατυγιαλίου καθυστερούσε να γίνει ή δεν λειτουργούσε. Η Ν.Δ. μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος προχωράει στην ανάπτυξη και την τελειοποίηση του λιμανιού αλλά και από πηγές που έχω σύντομα θα δημοπρατηθεί σε μεγάλη εταιρία έτσι ώστε να έρχονται μεγάλα καράβια. Θέλω να αναφερθώ και στην Παιδεία. Μπορεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων να μην είναι και στην καλύτερη κατάσταση και κυρίως στον Δήμο Ανακτορίου η νεολαία μας είναι αναγκασμένη να κάνει μαθήματα σε κοντέινερς – παράγκες, αλλά σε αυτό ευθύνη δεν έχει μόνο η κυβέρνηση αλλά και η Νομαρχία που μόνο σε λόγια μένει και σε επιστολές.
Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση και την καταστροφολογία των ΠΑΣΟΚ-ΕΜΩΝ, ο κ. Καραμανλής μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και ξέροντας ότι δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για αυτόν, προχωράει βάση του σχεδίου και των υποσχέσεων που είχε δώσει το 2004 στον ελληνικό λαό, προχωράει και ολοκληρώνει μεγάλα έργα (Εγνατία Οδός, Ιόνια Οδός, Ολυμπιακή Αεροπορία, επέκταση ΜΕΤΡΟ Αθήνας, ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, τομές στην Παιδεία, την Υγεία και τον Στρατό, και άλλα πολλά). Γνωρίζουμε όλοι ότι η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους, παρόλα αυτά στην Ελλάδα η κρίση προς το παρών μας έχει απλά ακουμπήσει και αυτό χάρη στις ενέργειες αυτών που μας κυβερνούν. Μπορεί Υπουργοί και διάφοροι καλοθελητές της εξουσίας να έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και να έχουν κάνει μεγάλα λάθη, αλλά ο κ. Καραμανλής ούτε φοβήθηκε ούτε συγκάλυψε τα σκάνδαλα και θα λέγαμε ότι εκτέλεσε και παρέπεμψε όλους αυτούς στην κρίση του λαού, τους απομάκρυνε και παραδέχθηκε τα λάθη του (κάποιοι άλλοι στο παρελθόν βουτούσαν, έτρωγαν και μας λέγανε ότι όλα είναι καλά). Όλοι μας μπορεί να έχουμε κουραστεί από όλα αυτά που ακούμε τον τελευταίο χρόνο, αλλά ο Καραμανλής είναι εγγύηση για τον τόσπο και όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις μπορεί να απαξιώνει προς το παρών το κόμμα του, αλλά τον ίδιο τον θέλει Πρωθυπουργό. Δεν θέλει να κάνει πειράματα με ανθρώπους που ως Υπουργοί Εξωτερικών δεν έκαναν απολύτως τίποτα για το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά και το διεθνές κύρος της Ελλάδας. Με ανθρώπους που για να πάρουν την εξουσία λένε πάλι «Υes Man».
Δεν θα ήθελα να ξεχάσω δύο σημαντικά γεγονότα που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό. Το ένα είναι οι αποζημιώσεις για τους αγρότες που οι υποσχέσεις έγιναν πράξη. Οι αγρότες ξεκίνησαν να αποζημιώνονται και όχι μόνο αυτό. Πρόσφατα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κύριος Κωνσταντίνος Κιλτίδης ήρθε στο Νομό μας και διαβεβαίωσε πως είναι δεδομένη η βούληση του Υπουργείου για παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα, είτε μέσα από δημιουργία υποδομών σύγχρονων, είτε από την λήψη θεσμικών αποφάσεων. Το σημαντικό μήνυμα που έφερε είναι ότι ανακοίνωσε την απόδοση από το ποιοτικό παρακράτημα της ελιάς ύψους 2.000.000 ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς. Μία διαδικασία που θα δρομολογηθεί μέσα από τις συνεταιριστικές ενώσεις Μεσολογγίου και Αγρινίου και τέλος έδωσε ελπιδοφόρα μηνύματα για νέες καλλιέργειες και στροφή των καπνοπαραγωγών προς καλλιέργειες που θα τους αποδώσουν ακόμη περισσότερα χρήματα από ότι ο καπνός. Ένα από αυτά είναι η καλλιέργεια σπαραγγιών και μάλιστα η Ν.Δ. άμεσα και γρήγορα εγκαινίασε την μονάδα τυποποίησης σπαραγγιών στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας.
Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία και αυτές τις μεγάλες αλλαγές φέρνει και θα φέρει στο Νομό μας. Μπορεί η παγκόσμια κρίση να μας χτυπάει την πόρτα, αλλά ο κ. Καραμανλής δίνει λύσεις ουσίας στο νομό μας που όπως φαίνεται οδηγείται προς την ανάπτυξη και την αναγέννησή του κάτι που είχε ξεχάσει και προσδοκούσε από τα 20 χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Εις το επανιδείν
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Α.Δ.Τ: ΡΣ 1214/2002

neronas14@yahoo.com

Περιφερειακά ιατρεία σε Θύρρειο και Παλιάμπελα

Στην ίδρυση δύο περιφερειακών Ιατρείων προχώρησε ο Δήμος Ανακτορίου, μετά από απόφαση του νοσοκομείου Αγρινίου. Πιο συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Αγρινίου ζήτησε από τον Δήμο Ανακτορίου δύο αίθουσες, σε Παλιάμπελα και Θύρρειο αντίστοιχα, έτυσι ώστε να στεγαστούν τα περιφερειακά ιατρεία.
Η Δημοτική Αρχή σε έκτακτο συμβούλιό της στις 23 Μαρτίου του 2009 αποφάσισε να παραχωρήσει μία αίθουσα στο Κοινοτικό Κατάστημα του Θυρρείου και άλλη μία που βρίσκεται στο ισόγειο του Κοινοτικού Καταστήματος στα Παλιάμπελα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Νοσοκομείο Αγρινίου πήρε απόφαση για την σύσταση τεσσάρων περιφερειακών ιατρείων και αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Δημοτική Αρχή το ότι τα δύο από αυτά θα γίνουν στον Δήμο Ανακτορίου.
Το διαβιβαστικό έγγραφο του Δήμου Ανακτορίου προς το Νοσοκομείο Αγρινίου, αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑ: «ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΣΤΟ ΘΥΡΡΕΙΟ – ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ – (ΔΡΥΜΟΣ).
Ενόψει της σύστασης των Περιφερειακών ιατρείων στο Θύρρειο και τα Παλιάμπελα σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος παραχωρεί κτίρια για την δημιουργία περιφερειακών ιατρείων στο Τ.Δ. Θυρρείου και στο Τ.Δ. Παλιαμπέλων του Δήμου Ανακτορίου.
Επίσης, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δρυμού, επιθυμούμε και εκεί την δημιουργία περιφερειακού ιατρείου και για αυτό το λόγο παραχωρούμε κτίριο και στο Τ.Δ. Δρυμού.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

ΟΙ ΝΕΕΣ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!

Τύψεις φαίνεται ότι διακατείχαν μέχρι πρότινος πολλούς βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου επειδή τα ακριβά δίλιτρα αυτοκίνητά τους ρύπαιναν την ατμόσφαιρα.
Μαζεύτηκαν λοιπόν μια νύχτα στην βουλή και ψήφισαν ένα νόμο που τους επιτρέπει να αντικαθιστούν τα αυτοκίνητά τους και με υβριδικά οχήματα ανεξαρτήτως κυβικών και μάρκας. Και φυσικά άδραξαν την ευκαιρία.
Όχι, δεν τα αντικατέστησαν με τα σεμνά και ταπεινά Toyota Prius και Honda Civic Hybrid. Κάτι παραπάνω από τους μισούς βουλευτές μας, όσοι δηλαδή χρειάζονται για να περάσουν ένα νομοσχέδιο, επέλεξαν τις νέες υβριδικές Lexus GS450h, λιανικής αξίας 72.000$ η μία, για να αντικαταστήσουν τα πολυτελή αυτοκίνητα που η προηγούμενη φουρνιά βουλευτών τους είχε κληροδοτήσει. Προχώρησαν σε αυτή την επιλογή με την δικαιολογία ότι η συγκεκριμένη Lexus είναι πιο οικολογικό και φιλικό όχημα προς το περιβάλλον σε σχέση με τα προηγούμενα που είχαν στην κατοχή τους για τις μετακινήσεις τους. Όμως αυτή η δικαιολογία δεν υφίσταται καθώς το εν λόγω υβριδικό μοντέλο εξοπλίζεται με βενζινοκινητήρα V6 3,5 λίτρων που ελάχιστα προστατεύει το περιβάλλον σε σχέση με τα παλιότερα αυτοκίνητα των βουλευτών που απαγορευόταν να είναι πάνω από 2 λίτρα .
Αν οι βουλευτές είχαν αληθινή οικολογική συνείδηση θα μπορούσαν να διαλέξουν άλλα υβριδικά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Από τότε που ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας πριμοδότησε την αγορά μοντέλων υβριδικής τεχνολογίας, αίροντας το πλαφόν στον κυβισμό από 1.600 έως 2.000 κυβικά που ισχύει για τα συμβατικά βουλευτικά αυτοκίνητα, το γκαράζ της βουλής γέμισε από τα Lexus GS450h, παρά το γεγονός ότι οι 300 είχαν άλλες, πραγματικά οικολογικές, επιλογές: Το Toyota Prius, αυτοκίνητο που έχει επιλέξει και ο έλληνας επίτροπος περιβάλλοντος στην Ευρωπαική Ένωση κ. Σταύρος Δήμας και το Honda Civic Hybrid αποτελούν ουσιαστικές οικολογικές λύσεις για πολλούς λόγους. Είναι άνετα, παρέχουν υψηλό επίπεδο εξοπλισμού και ασφάλειας, καταναλώνουν ελάχιστη βενζίνη, εκπέμπουν πολύ λιγότερους ρύπους από το υβριδικό της Lexus και κοστίζουν στο 1/3 της λιανικής τιμής της υπερπολυτελούς υβριδικής λιμουζίνας που κοστίζει όσο μια γκαρσονιέρα.
Στον πειρασμό της υβριδικής πολυτέλειας της Lexus ενέδωσαν βουλευτές και πολιτικοί αρχηγοί από όλες τις παρατάξεις εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ τους οι: ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Γιάννης Τραγάκης, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής ΝΔ κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο πρώην υφυπουργός Tουριστικής Aνάπτυξης και βουλευτής κ. Aναστάσιος Λιάσκος, η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φωτεινή Πιπιλή, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Βρεττός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Σε αυτούς να προσθέσουμε και την γενική γραμματέα του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα.
Εκτός από τους 160 περίπου βουλευτές που επέλεξαν την υβριδική λιμουζίνα Lexus GS450h, 135 επέλεξαν ένα εκ των επίσης πλήρως εξοπλισμένων λιμουζινών συμβατικού τύπου Μercedes 280Ε, Audi Α6 και Saab Αero 93-95. Πραγματική οικολογική συνείδηση είχαν μόνο 5 βουλευτές οι οποίοι επέλεξαν τα «φθηνά» υβριδικά των 25.000$ για την μετακίνησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν περισσότεροι από εβδομήντα βουλευτές που πριν εκλεγούν διέθεταν αυτοκίνητα των οποίων η αξία δεν ξεπερνούσε τα 10.000-15.000 ευρώ.
Τέλος, όσον αφορά στα αυτοκίνητα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας αντικατέστησε τρία αυτοκίνητα με ισάριθμα υβριδικά. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, προτίμησε ένα από κάθε εταιρία που εμπορεύεται υβριδικής τεχνολογίας αυτοκίνητα στην χώρα μας. Η αντικατάσταση όλων των βουλευτικών αυτοκινήτων αποφασίστηκε να γίνει με τη μέθοδο leasing και η μηνιαία δόση δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ για κάθε όχημα που θα πληρωθεί με τα λεφτά των φορολογουμένων. «Ευαισθησία» για το περιβάλλον με τα λεφτά άλλων σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 21 ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Δ’ ΕΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ «Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ» Η ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (23/3/180

Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2009, ώρα 7.30 βραδινή, στο ξενοδοχείο «ΒΟΝΙΤΣΑ» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – παρουσίαση της μελέτης για την «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ» , την Αυτόνομη Πολιτεία.. Το θέμα της παρουσίασης αφορούσε την ιστορική περίοδο 23/3/1800-21/12/1806.

Οι αρχές του 19ου αιώνα βρίσκουν το ισχυρό Κάστρο της Βόνιτσας και τις 6 συνοικίες-χωριά της Βόνιτσας (Borgo Serato- Borgo- Cochini – Bocale – Mirtasi- Neoxori) στην κατοχή του Αλή Πασά, ο οποίος πριν δύο χρόνια τα είχε αποσπάσει από την κυριαρχία των Γάλλων.
Σε αυτό το χρονικό σημείο, και σε μεγάλη έκπληξη όλων, οι τότε μεγάλες δυνάμεις ανακηρύσσουν ως Αυτόνομη περιοχή την Πόλη της Βόνιτσας (μαζί με άλλες 3 πόλεις, Την Πρέβεζα – την Πάργα και το Βουθρωτό). Μια πολιτεία με όλες τις εξουσίες κράτους, Διοικητική, Νομοθετική, δικαστική και εκτελεστική εξουσία.


Η μελέτη αναπτύχθηκε από 21 σπουδαστές των εκπαιδευτηρίων πληροφορικής Βόνιτσας (πιστοποίηση γνώσεων Microsoft specialist & Ic3). Ηταν η πρώτη επαφή με το άγνωστο υλικό της τότε αυτονομίας της Βόνιτσας. Ο συντονισμός των εργασιών της μελέτης ανήκει στον συμπολίτη μας Αναλυτή-Προγραμματιστή Ντίνο Στυλιανό.
Η εκδήλωση άνοιξε με την προσφώνηση του Δημάρχου Ανακτορίου Κυρίου Γεώργιου Αποστολάκη:
«Καλωσορίζουμε όλους εσάς που βρίσκεστε μαζί μας αυτή τη βραδιά στην εκδήλωσή μας. Μια εκδήλωση που για μια ακόμα φορά έρχεται να τοποθετήσει τους ανθρωπίνους κανόνες στην θέση που τους πρέπει.
Με συνεργασία και από κοινού προγραμματισμό με τα εκπαιδευτήρια Πληροφορικής, το Πολιτιστικό μας κέντρο και τον Σύλλογο ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, πραγματοποιούμε την εκδήλωση σε ημέρα που δεν είναι «εμπορική», δεν είναι καλοκαίρι, δεν είναι ημέρα αργίας. Είναι όμως παραμονή της 25ης Μαρτίου, ημέρα μνήμης της εξέγερσης για την παλιγγενεσία.
Τοποθετούμε τις ανθρώπινες αξίες εκεί που πρέπει να είναι. Δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές της καθημερινής υποβάθμισης των ανθρώπινων, και των της Πατρίδας μας, αξιών.
Οι Εθνικές εορτές είναι ημέρες μνήμης, και η δοξολογία στο χώρο των πεσόντων ηρώων είναι το μέγα μνημόσυνο, μνημόσυνο για αυτούς που θυσίασαν την ζωή τους για να έχουμε εμείς σήμερα τα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Είναι ημέρες ανάμνησης και παραδειγματισμού.
Όταν πρίν ένα έτος περίπου, για πρώτη φορά, σε συζήτηση που είχαμε με τον ΝΤΙΝΟ Στυλιανό, μου περιγράφθηκε η ιστορική περίοδος για την αυτονομία της Βόνιτσας – Πρέβεζας και Πάργας, έθεσα την προτροπή για την έρευνα αυτής της σημαντικής αλλά άγνωστης για εμάς περιόδου.
Είμαστε πλέον εδώ σήμερα για να δούμε την πρώτη επαφή με την ιστορική περίοδο που έζησε αλλά και διαδραμάτισε η Βόνιτσα.
Είμαι αισιόδοξος για το Πολιτιστικό έργο που παράγεται, αλλά και κυρίως για την δυνατότητα των μικρών σπουδαστών να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της Πληροφορικής και να κάνουν πράξη τις γνώσεις τους.
Αρκετοί από τους παρόντες είναι γονείς των μικρών σπουδαστών, που χαίρονται για την πρωτοβουλία και την πρόοδο των παιδιών τους.
Με την παρούσα εκδήλωση αρχίζει επίσημα η περίοδος των εαρινών-καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου μας. Ευχαριστώ τους φίλους Φίλιππα και Στέλιο για την συνεργασία τους.

Την εκδήλωση υποστήριξε οργανωτικά ο σύλλογος «ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ».
Επίσης χαιρέτησαν με μηνύματά τους οι σύλλογοι :
Αθλητικός σύλλογος «ΑΚΤΙΟΣ»
Ο εν Αθήναις σύλλογος Βονιτσιάνων «Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ»
Ο νεοϊδρυθείς σύλλογος «ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ, Ντόβας Φίλιππας, μίλησε για το έργο των 21 σπουδαστών και καλοσώρησε τους εκπροσώπους της INFOTEST (εταιρεία – ανάδοχο των αμερικάνικων πτυχίων Microsoft Specialiast & Ic3), που παραβρέθηκαν στην Βόνιτσα για να παρακολουθήσουν από κοντά την πρόοδο των σπουδαστών. Επίσης ο Κος Ντόβας κάλεσε όλους τους συλλόγους της περιοχής σε συνεργασία για τις επόμενες εκδηλώσεις.
Πρίν την έναρξη της παρουσίασης, μαθητές των δύο τμημάτων του γ΄έτους εκπαίδευσης, διένειμαν πληροφοριακό υλικό για τις μελέτες που ετοιμάζουν και θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι.
1. ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ, «Οι επιστολές του Κων/νου Μαλλιαρού»
2. ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΣΑ, «Η περιήγηση του Leake στη περιοχή της Βόνιτσας»

Επίλογος
• Σήμερα σε αντίθεση με πολλές άλλες ελληνικές πόλεις, που με όπλο την μακρόχρονη ιστορία τους καταφέρνουν να αποσπούν από το κράτος πολλαπλά οφέλη, η Βόνιτσα δυστυχώς βρίσκεται στον αντίποδα.
• Τα τελευταία χρόνια, η πρωτεύουσα της επαρχίας της Βόνιτσας και του Ξηρομέρου απογυμνώνεται όλο και περισσότερο από διοικητικές υπηρεσίες, με άμεσο επακόλουθο την ανησυχητικά ταχεία υποβάθμισή της. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά….
• Βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αυτήν την προκλητική στάση εκ μέρους ορισμένων ανιστόρητων παραγόντων. Αισθανόμαστε την υποχρέωση ευγενικά να αναδείξουμε και να υπενθυμίσουμε την ιστορία του τόπου μας. Μιας ιστορίας πλούσιας σε μνήμες και γεγονότα που τα ίχνη τους είναι ακόμη ορατά: η Βόνιτσα-σταυροδρόμι, με τις ποικίλες επιδράσεις από Βυζαντινούς, Γενουάτες, Τόκκους, Τούρκους, Γάλλους, Ισπανούς, Ρώσους, Γερμανούς, Αυστριακούς, Ενετούς, που τη διάβηκαν ανά τους αιώνες, η πόλη μας διεκδικεί σήμερα τα στοιχειώδη:
• σεβασμό στη μακρόχρονη ιστορία της και ίση μεταχείριση σε σχέση με άλλες πόλεις, που μπορεί να έχουν εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία με τη δική της, έχουν όμως και σαφώς καλύτερη τύχη…


Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία του Εθνικού ύμνου από τον μικρό Φώτη.
Η παρουσίαση μαγνητοσκοπήθηκε από 2 κανάλια τηλεόρασης, που πρόβαλαν το γεγονός με 5λεπτη διάρκεια στα δελτία ειδήσεων της 25ης και 26ης Μαρτίου. Επίσης παρουσιάστηκε, 2 φορές, στο σύνολό της η εκδήλωση, από το κανάλι Arta TV, ενώ το Lefkata TV το παρουσιάζει συνεχώς.
Αισθανόμαστε ότι το έργο που παράγεται, και μάλιστα από τους σπουδαστές , που προέρχονται από τους 3 Δήμους της περιοχής μας, δημιουργεί το υπόβαθρο του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Έκοψαν την πίτα τους οι απόστρατοι

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, σε παραλιακό κέντρο στην Λευκάδα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία τους και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ Θεόφιλος.
Το παρών στην εκδήλωση επίσης έδωσαν ο βουλευτής Λευκάδος κύριος Θεόδωρος Σολδάτος, ο πρώην Βουλευτής και πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος – ιατρός κ. Στέλιος Ρόκος ως εκπρόσωπος του κ. Νομάρχη Λευκάδας καθώς και πολλά μέλη του Συνδέσμου.
Κατά την εκδήλωση ο Σύνδεσμος απένειμε τιμητικό δίπλωμα και πλακέτα στον Αρχιφύλακα Γεώργιο Εμμ. Αρματά του Α.Τ. Βλυχού για την ευπρέπεια, συνέπεια, ήθος και ζήλο που επέδειξε κατά την πολυετή και ευδόκιμο θητεία του στην περιοχή δικαιοδοσίας του.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Παναγιώτης Στεργίου στην ομιλία του στάθηκε μεταξύ άλλων και στην έξαρση της εγκληματικότητας που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας. «Σήμερα το έγκλημα βρίσκεται στην πόρτα μας άγριο και απειλητικό και θα πρέπει όλοι να αντιδράσουμε. Πολιτεία πολίτες φορείς και όλοι όσοι αγαπούν την ησυχία, την τάξη, την γαλήνη, την Δημοκρατία και τα αγαθά της που δυστυχώς τελευταία φαλκιδεύονται από την αναρχία την οποία καταδικάζουμε έντονα και κατηγορηματικά. Χωρίς να αποποιούμεθα ευθύνες, φρονούμεν ότι η κρατική μέριμνα οφείλει να στραφεί πιο πολύ στην πρόληψη και αποθεραπεία των γενεσιουργών αιτιών της εγκληματικοτητας».
Επίσης ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία σήμερα. «Φιλοδοξούμε να θερμαίνουμε την προσπάθεια των εν ενεργεία συναδέλφων μας για την όσο το δυνατόν καλύτερη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο βαρύ και δύσκολο έργο τους. Μοναδική μας έχουμε την επιτυχία τους στην πολύπλοκη αποστολή τους και προσωπική τους πρόοδο. Ανέκαθεν η αποστολή της αστυνομίας ήταν δύσκολη και επίπονη, αλλά όταν στερούμεθα περιπολικών αυτοκινήτων και οι κακοποιοί ήταν πεζοπόροι…»
Κλείνοντας ο κ. Στεργίου είπε: «Η κοινωνία διψάει για ποιοτικότερη παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό και όλα όσα συνιστούν το πρότυπο του πολίτη, το καλό παράδειγμα, τα οποία δυστυχώς δεν τα παρέχουμε».

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com