Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ηλεκτρονική κάρτα υγείας



Η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης χρόνιων ασθενών και στον νομό Αιτωλοακαρνανίας , ήταν το θέμα της συνάντησης που είχε στις 6 Μαρτίου ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς με τους Δημάρχους Ανακτορίου Γ. Αποστολάκη, Παλαίρου Ν. Σολδάτο, Αλυζίας Δ. Τριποτσέρη και Οινιαδών Α. Αλετρά, παρουσία του προέδρου της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Δούκα.
Η ηλεκτρονική κάρτα υγείας θα περιέχει όλο τον φάκελο του ασθενούς και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στους τέσσερις δήμους του νομού μας .
Ειδικότερα , στο πλαίσιο του προγράμματος Τηλεπρόνοιας θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (αρρυθμίες, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα, υπέρταση) που έχουν ανάγκη για εντατική παρακολούθηση και ρύθμιση της θεραπευτικής αγωγής. Στους ασθενείς που θα πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα παρέχονται δωρεάν από το κέντρο Τηλεπρόνοιας συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλε-καρδιογράφος, τηλε-πιεσόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης, μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, στο κέντρο τηλεπρόνοιας του δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.
Στην περίπτωση μάλιστα παθολογικών μετρήσεων θα ειδοποιείται ο ασθενής να τροποποιήσει την αγωγή, ή να προσέλθει στην κλινική, αφού το κέντρο Τηλεπρόνοιας θα διαθέτει σύστημα διαχείρισης πληροφοριών των ασθενών και θα διατηρεί ηλεκτρονικό φάκελο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Τηλεπρόνοιας εφαρμόστηκε πιλοτικά στο δήμο Τρικάλων για την παρακολούθηση ασθενών με χρόνιο βρογχικό άσθμα μέσω τηλε-σπιρομέτρησης. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος, τα οποία τεκμηριώθηκαν με συγκεκριμένο επιστημονικό πρωτόκολλο, η χρήση της
τηλε-σπιρόμετρησης κατ’ οίκον, έδωσε τη δυνατότητα αποστολής περισσότερων δεικτών αναπνευστικής λειτουργίας από άλλες κλασικές μεθόδους παρακολούθησης της νόσου, με μεγαλύτερη αξιοπιστία και με δυνατότητα άμεσης διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης.
Αναμφίβολα η πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και στους τέσσερις Δήμους, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή μας αλλά και για την χώρα μας ολόκληρη, καθώς αν υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση η ηλεκτρονική κάρτα υγείας θα εφαρμοστεί πανελλαδικά.
Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όσο να ναι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

Ραντεβού στον αέρα


Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πέντε συμπατριώτες μας ασχολούνται με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, ευρύτερα γνωστό ως πάρα πέντε. Οι …παράτολμοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας πραγματοποιούν πολύ συχνά πτήσεις από την κορυφή του Προφήτη Ηλία και προσγειώνονται στην περιοχή της Σάλτινης. Η «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» μίλησε με έναν από αυτούς και πιο συγκεκριμένα τον κύριο Κύρκο Παναγιώτη ο οποίος μας μίλησε για την …τρέλα τους, και για το πώς κάποιος μπορεί να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σπορ.
«Στην Βόνιτσα ασχολούμαστε πέντε άτομα με το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Από αυτούς οι 2 έχουνε πτυχίο πιλότου, δεύτερης κατηγορίας δίπλωμα, οι άλλοι δύο έχουνε της πρώτης κατηγορίας δίπλωμα και υπάρχει και ένας μαθητευόμενος. Ξεκινήσαμε στα μέσα του 2005. Πρωτοπόρος της όλης ιστορίας ήταν ο Γιώργος Μυρισιώτης ο οποίος κόλλησε το …μικρόβιο και σε εμένα. Τα άλλα τρία άτομα που ασχολούμαστε είναι οι Ράγκος Δημήτριος, Γαρδίκης Βασίλειος και ο βενιαμίν της παρέας είναι ο Λιάπης Χρήστος. Στη Βόνιτσα πραγματοποιούμε τις απογειώσεις μας από τον Προφήτη Ηλία. Μάλιστα έχουμε και μία υπόσχεση από τον Δήμο Ανακτορίου ότι θα μας κάνει δρόμο και μία ράμπα στον Αμμαδερό και αυτό είναι καλό όχι μόνο για εμάς, γιατί θα έχουμε πρόσβαση στην παραλία άμεσα, γιατί τώρα από τον Προφήτη Ηλία είναι λίγο δύσκολο να πας κατευθείαν στην παραλία όταν πραγματοποιείς πτήση καθώς προσγειώνεσαι τις περισσότερες φορές σε χωράφια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα με τους ιδιοκτήτες των χωραφιών. Επίσης θα μπορούν να πετάξουν νέοι από την ράμπα και να κάνουν εδώ τα πρώτα τους μαθήματα, κάτι που σημαίνει πως θα έρθει αρκετός κόσμος από την γύρω περιοχή στη Βόνιτσα, δάσκαλοι και εκπαιδευτές», τόνισε ο κύριος Κύρκος.
Όμως, πως μπορεί κάποιος αν θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σπορ; Υπάρχει η δυνατότητα να πάρει μαθήματα από κάποιον εκπαιδευτή και αν ναι πόσο στοιχίζουν αυτά;
«Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι το πιο φθηνό αεράθλημα. Για να μάθει κάποιος να πετάει μπορεί να απευθυνθεί στο δικό μας το σωματείο το οποίο έχει δάσκαλο και εκπαιδευτή ο οποίος θα του δώσει τα πρώτα μαθήματα. Ο μαθητευόμενος θα κάνει 5 με 6 πτήσεις μαζί με τον δάσκαλο και με τον εξοπλισμό της σχολής και στη συνέχεια θα μπορεί να πετάει μαζί με την λέσχη. Η λέσχη μας έχει έδρα τους Παπαδάτες Πρέβεζας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται λίγο έξω από την Πρέβεζα, δίπλα στο Nicopolis Club. Εκεί είναι ένα φοβερό μέρος, το οποίο όμως δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να χρησιμοποιούμε για πολύ καιρό ακόμα καθώς πουλήθηκε σε ιδιώτη.
Τα μαθήματα κοστίζουν κάτι λιγότερο από 500 ευρώ και περιλαμβάνει περίπου 5 με 6 πτήσεις. Η πρώτη πτήση γίνεται μαζί με τον δάσκαλο (διπλό) για να μπορέσει ο δάσκαλος να δει πως αντιδράει ο μαθητευόμενος και άλλα πολλά. Μετά ξεκινάει τα επίγεια και κάνει ακόμη ένα διπλό, πριν πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση μόνος του».
Πόσο στοιχίζει ένας εξοπλισμός;
«Η τιμή ενός μεταχειρισμένου εξοπλισμού κυμαίνεται από 1000 εως 1500 ευρώ, ενώ ένας καινούργιος πολύ καλός εξοπλισμός δεν ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει το κάθισμα, το πανί, πυξίδες, GPS, ασύρματο και άλλα πολλά και μπορείς να τον κρατήσεις πολλά χρόνια, είναι κάτι σαν το αυτοκίνητο. Αυτό που χρειάζεται πιο συχνά αλλαγή είναι το φτερό, το πανί δηλαδή, το οποίο μπορεί να το αλλάζεις κάθε τρία εώς πέντε χρόνια».
Πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο σπορ;
«Ο κύριος Βλασσόπουλος ο οποίος είναι πρόεδρος στην ΕΑΠ είπε ότι από τη στιγμή που αναγκάστηκα να αγοράσω αυτοκίνητο για να πηγαίνω να πετάω είναι επικίνδυνο.
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν μετεωρολογία, αεροδυναμική, τεχνική πτήσεων, κανόνες ασφαλείας, πρώτες βοήθειες. Σεμινάρια πραγματοποιούνται 4 με 5 κάθε χρόνο και αυτά είναι απαραίτητο να τα ξέρεις γιατί όταν δίνεις για το πρώτο δίπλωμα εξετάζεσαι πάνω σε αυτά, είπε κλείνοντας ο κύριος Κύρκος.
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς, ευρύτερα γνωστό ως παρά πέντε, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70 στην Γαλλία όταν κάποιοι ορειβάτες χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης κατέβαιναν από τα βουνά που είχαν ανέβει. Οι πρώτες εταιρίες έκαναν την εμφάνιση τους στο εξωτερικό περίπου το 1985 και ξεκίνησε σαν σπορ και το 1988 με 1989 άρχισε να κάνει την εμφάνισή του δειλά δειλά από κάποια μεμονωμένα άτομα και στην Ελλάδα.
Εμείς να ευχηθούμε στους συμπατριώτες μας καλές και ασφαλείς πτήσεις και να προτρέψουμε όποιον θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σπορ. Άλλωστε είναι πού ωραίο το συναίσθημα να πετάς…

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ (ο σκοτεινός) Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπρίκος


Έλληνας φιλόσοφος γεννήθηκε στην Έφεσο κατά το 544π.χ.Ο θάνατός του δεν έχει οριστεί επακριβώςΠατέρας του αναφέρεται ο (Βλύσων ή Βλόσων)..Κατά τον ΔΙΟΓΕΝΗ ΛΑΕΡΤΙΟ ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ υπήρξε άξιος θαυμασμού από μικρής ηλικίας.Αν και δεν υπήρξε κανενός άλλου μαθητή επαναλάμβανε ότι είχε ρωτήσει τον εαυτόν του και είχε μάθει τα πάντα από τον εαυτόν του.Η εποχή του είναι μεταβατική και σηματοδοτείται από μεγάλες κοινωνικές πολιτικές και οικονομικές αλλαγές.
Από τα λιγοστά αποσπάσματα που έχουν διασωθεί φαινέται πως ο χαρακτήρας του γραπτού έργου του είναι αποφθεγματικός.Η δομή και η σύνθεση των αφορισμών του είναι λεπτομερειακά επεξεργασμένη και το ύφος του αινιγματικό.Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αποκλήθηκε σκοτεινός.<ο βασιλιάς στον οποίο ανήκει το δελφικό μαντείο ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά δίνει σημάδια>.
Το μοναδικό σύγγραμα που γνωρίζουμε ότι άφησε ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ είναι με τίτλο (ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ)και διαιρείται σε τρία μερη:για το σύμπαν για την πολιτική και την θεολογία.Το έργο αυτό γράφηκε με ασάφεια για να γίνει κατανοητό μόνο από ικανούς ανθρώπους και αφιερώθηκε στο ιερό της ΕΦΕΣΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ σύμβολο ελληνικού και ανατολικού πολιτισμού.Όταν ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ διάβασε το έργο του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ είπε<αυτά που κατάλαβα είναι σπουδαία,όμως είναι εξίσου σπουδαία και αυτά που δεν μπόρεσα να καταλάβω>Ωστόσο χρειάζεται να είσαι δεινός κολυμβητής σαν αυτούς από τη ΔΗΛΟ για να μην πνιγείς μέσα στο βιβλίο του.(ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ βίοι φιλοσόφων,ΣΩΚΡΑΤΗΣ,22.
Ο Ηράκλειτος είναι ένας στοχαστής. Αυτός για πρώτη φορά στοχάζεται μέσα από τα πλαίσια του Λόγου τι είναι Κόσμος. Η σκέψη του παραμένει ανοιχτή και πολυδιάστατη, ερωτηματική και αινιγματική, αποσπασματική και ποιητική. Δεν κατασκευάζει κάποιο σύστημα. Ο Ηράκλειτος στοχάζεται πριν ακόμα συσταθεί η μεταφυσική και διαμορφωθούν οι φιλοσοφικές σχολές. Ήταν το σπέρμα της δικής του σκέψης που έθρεψε όλη τη φιλοσοφία και μάλιστα πριν τη διαμόρφωσή της σε Μεταφυσική, Θεολογία, Λογική, Φυσική και Ηθική.
Με χρονολογική σειρά ασχολήθηκαν μαζί του, επικρίνοντας τον ή ενστερνιζόμενοι τις απόψεις του, οι Ελεάτες, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, ο Ιουστίνος ο Μάρτυς, ο Χέγκελ, ο Λένιν, ο Κίρκεγκωρ, και ο Νίτσε. Επηρέασε όχι μόνο τους φιλόσοφους της Αναγέννησης αλλά και τους: Πασκάλ, Σπινόζα, Γκαίτε, Χαίλντερλιν, Νοβάλις, Σοπενεχάουερ, Προυντόν, Μπερξόν, και Φρόιντ. Οι απόψεις του επηρέασαν ακόμη και τον σουρεαλισμό. Η σκέψη του διατρέχει το χρόνο και φθάνει έως τις μέρες μας ζωογονώντας σύγχρονα φιλοσοφικά ρεύματα.
Η φιλοσοφία του διαμορφώθηκε από στοιχεία αντιθετικά δίχως όμως να διασπάται η ενότητά της, εκφράζοντας έτσι την ενότητα των αντιθέτων του κόσμου μας - «….. και εκ των πάντων έν και εξ ενός τα πάντα». (απ 10).
Από παιδί εκδήλωσε τη χαρισματική του φύση. Ενώ ήταν ακόμη νέος ισχυριζόταν πως δεν γνώριζε τίποτα, ενώ όταν έφθασε στην ώριμη ηλικία ισχυριζόταν ότι γνώριζε τα πάντα. Δεν ακολούθησε τη διδασκαλία κανενός, δε μαθήτευσε σε κανένα φιλόσοφο, κι αναζήτησε μόνος του να ανακαλύψει τον εαυτό του μαθαίνοντας με τη δική του θέληση. Μελέτησε και στοχάστηκε πάνω στους μεγάλους ποιητές, τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Αρχίλοχο, τις θεωρίες των Μιλησίων, των Πυθαγορείων και του Ξενοφάνη, καθώς και την ιστοριογραφική «Επιστήμη» του Εκαταίου, και στα αποσπάσματά του αναφέρεται συχνά σε αυτούς. Έτσι εντρυφά στην ποιητική, τη θεολογία και τη θεωρητική, αφομοιώνοντας όλες αυτές τις διδασκαλίες καθώς και την επιστημονική παιδεία του καιρού και του τόπου του.
Αφομοίωσε και ξεπέρασε όλες αυτές τις διδασκαλίες συλλαμβάνοντας τον κόσμο με ένα νέο τρόπο και στη συνέχεια συνέλαβε την θέση του ίδιου του εαυτού του μέσα στον κόσμο.
Ο χαρακτήρας του φαίνεται ότι ήταν αρκετά ιδιόρρυθμος. Περήφανος και ακατάδεκτος λένε ορισμένοι συγγραφείς, ενώ η μοναχικότητά του ίσως να ερμηνεύτηκε λάθος ως ένδειξη μελαγχολίας.
Καταφέρει βίαια κτυπήματα ενάντια στην ανθρώπινη αφέλεια και τη λήθη του μέσου ανθρώπου. Περιφρονεί τις μάταιες κουβέντες που κυλάνε σαν ποτάμι και απορρίπτει τη ρητορική και τα τεχνάσματα της. Βασίζεται στον λόγο (που σημαίνει ταυτόχρονη σκέψη και γλώσσα) για να πει αυτά που θέλει, κι ενώ κρίνει αυστηρά τους ανθρώπους, ταυτόχρονα τους προσφέρει τη βοήθεια του. Η απέχθεια για την ανθρώπινη αφέλεια μετατρέπεται έτσι σε μια επιτακτική ανάγκη να τη διορθώσει και γι’ αυτό χρησιμοποιεί την καυστική ειρωνεία, παραμένοντας λακωνικός.
Ο Ηράκλειτος δεν κόβει τους δεσμούς του με το Θείο αν και ο δικός του δρόμος επικοινωνίας ακολουθεί δρόμους διαφορετικούς από εκείνους των κοινών ανθρώπων.
O Λόγος «Πρώτος ο Ηράκλειτος ανάβει απ τη φωτιά του σύμπαντος –τη δάδα του Λόγου. Ο λόγος του φωτίζει. Ο Λόγος είναι εκείνο το ξύπνημα της απορίας της αφηρημένης σκέψης που κάνει τον άνθρωπο να βγει από τον κόσμο των ονείρων και να τον οδηγήσει στον κόσμο του φωτός».
Έχουμε πολλές εκδοχές του θανάτου του. Μια από αυτές είναι ότι χολωμένος από τους ανθρώπους, αποτραβήχτηκε στα βουνά όπου ζούσε τρώγοντας φύλλα και χόρτα, ώσπου έπαθε υδρωπικία, οπότε και επέστρεψε στην πόλη και ρωτούσε με αινιγματικά λόγια του γιατρούς να μάθει αν μπορεί να μετατρέψει μια μπόρα σε ξηρασία. Επειδή εκείνοι δεν τον καταλάβαιναν, κλείστηκε σε έναν στάβλο ελπίζοντας πως με την ζέστη της κοπριάς όπου χώθηκε, θα εξατμιζόταν το νερό από το σώμα του. Μα ούτε και με αυτόν τον τρόπο θεραπεύτηκε και πέθανε σε ηλικία εξήντα ετών.
O άνθρωπος και η σοφία
Συνηθίζεται παραδοσιακά να παρουσιάζεται ο Ηράκλειτος αν όχι ως αρι¬στοκράτης με την κοινωνική έννοια του όρου, πάντως ως άνθρωπος που περιφρονούσε το πλήθος και δεν δίσταζε να το πει: «Για μένα, ένας αξίζει όσο μύριοι όταν είναι άριστος» (απ. 49). Γι' αυτόν, πράγματι, «παιχνίδια παιδιών είναι οι ανθρώπινες δοξασίες» (απ. 70) κι αν οι ευγενείς άνθρωποι προτιμούν περισσότερο απ' οτιδήποτε φθαρτό την αιώνια δόξα, «οι πολ¬λοί χορταίνουν σαν κτήνη» (απ. 29). Βάλλει με ειρωνεία τόσο κατ' αυτών που έχαναν το μυαλό τους μέσα στις προλήψεις όσο και κατ' αυτών που χειρίζονταν παράλογα τα ζητήματα της πόλης. Έλεγε για τους πρώτους:
Καθαρίζονται μιαινόμενοι με άλλο αίμα, όπως αν κάποιος που έχει χωθεί στη λάσπη, ξεπλενόταν με λάσπη: αν κάποιος άνθρωπος τον έβλεπε να κάνει κάτι τέτοιο, θα τον έπαιρνε για ασυνάρτητο. Και προσεύχονται μπροστά σ' αυτά τ’ αγάλματα, όπως θα φλυαρούσε κανείς μέσα στο σπίτι του, μη γνωρίζοντας ποιοι είναι θεοί και ποιοι ήρωες (απ. 5). Για τους δεύτερους, πάλι, βεβαίωνε:

Καλά θα έκαναν όλοι οι ενήλικες Εφέσιοι να κρεμαστούν και να αφήσουν την πόλη στα παιδιά, γιατί εκείνοι εξόρισαν τον Ερμόδωρο, τον πιο άξιο άντρα, λέγοντας: Μεταξύ μας κανείς ας μην είναι ο πιο άξιος, ειδεμή ας πάει αλλού και μ' άλλους» (απ. 121). «Γιατί ποιος είναι ο νους τους ή η φρόνηση τους; Πείθονται από τους λαϊ¬κούς τραγουδιστές και δάσκαλος τους είναι ο όχλος: δεν ξέρουν ότι πολλοί είναι οι κακοί και οι καλοί λίγοι» (απ. 104). Γι’ αυτό κι έριχνε στα κεφάλια των συμπολιτών του την εξής ευχή: «Πο¬τέ να μην σας λείψει, Εφέσιοι, ο πλούτος, για να βγαίνει στο φως η πονη¬ριά σας» (απ. 125α). Άλλωστε ο Ηράκλειτος δεν θέλησε να διαδεχτεί τον πατέρα του στο δημόσιο αξίωμα που κατείχε κι αρνήθηκε να νομοθετήσει στην πόλη της Εφέσου, με τη δικαιολογία πως οι κάτοικοι της είχαν πια τόσο διαφθαρεί που το πράγμα δεν έπαιρνε καμιά γιατριά. Ωστόσο, όμως, ο Ηράκλειτος δεν εγκατέλειψε ποτέ την πόλη του: όταν τον προσκάλε¬σαν στην Αθήνα αρνήθηκε να πάει, όπως άλλωστε αποποιήθηκε τις τιμές που του επεφύλασσε ο Δαρείος στην Αυλή της Περσίας.
Ο Ηράκλειτος όμως περιφρονούσε και αρκετούς από τους παλαιότε¬ρους του στοχαστές: «Ο Όμηρος αξίζει να τον διώχνουν από τους αγώνες και να τον ραπίζουν, το ίδιο κι ο Αρχίλοχος» (απ. 42). «Ο Πυθαγόρας», έλεγε, «είναι αρχηγός στους αγύρτες» (απ. 81). «Η πολυμάθεια δεν διδά¬σκει να σκέφτεσαι: αν ήταν έτσι, θα είχε διδάξει τον Ησίοδο και τον Πυ¬θαγόρα, ακόμα και τον Ξενοφάνη και τον Εκαταίο» (απ. 40). Αν όμως ο Ηράκλειτος δεν έχανε ευκαιρία να εκδηλώνει την απαίσιο δοξία του για όλους αυτούς που καθημερινά συναναστρεφόταν, σε βαθμό μάλιστα που να επονομαστεί οχλολοίδορος, για τον άνθρωπο ωστόσο εί¬χε μια αντίληψη στενότατα συνδεόμενη με τις ιδέες του που συναντήσαμε ως τώρα. Γι’ αυτόν λοιπόν η ψυχή του ανθρώπου είναι φλόγα και πρέπει να παραμένει πάντα ξηρή: με τη μέθη υγραίνεται, πέφτει στην τρέλα και τελικά πεθαίνει. Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, στα τέλη της ζωής του ο Ηράκλειτος προσβλήθηκε από υδρωπικία και ρωτούσε τους γιατρούς τι θα 'πρεπε να κάνει για να μετατρέψει τη βροχή σε ξηρασία. Καθώς αυ¬τοί δεν καταλάβαιναν αυτά τα αινιγματικά λόγια, απογοητευμένος ο Ηρά¬κλειτος κλείστηκε σ’ έναν στάβλο με την ελπίδα ότι η θέρμη της κοπριάς θα έδιωχνε το νερό που τον ταλάνιζε.
Στο πεδίο της αστρονομίας τώρα, φαίνεται πως ο Ηράκλειτος γνώριζε την πορεία της Σελήνης και του Ηλίου καθώς και των πλανητών, έχοντας μελετήσει τις τροχιές τους, των οποίων μάλιστα ίσως είχε υπολογίσει την κλίση. Αν κατά παράδοξο τρόπο μας βεβαιώνει πως μέρα και νύχτα είναι ένα και το αυτό, συμβαίνει γιατί καθεμιά τους δίνει ζωή στην άλλη με τον ημερολογιακό ρυθμό, ρυθμό που δίνει υπόσταση στη θεματική της αρμο¬νίας των αντιθέτων και της ανακύκλησης.
Σε τελική ανάλυση, όμως, η ουσία της σκέψης του Ηράκλειτου δεν βρί¬σκεται στις εξηγήσεις που δίνει για τα φυσικά φαινόμενα, κι οι οποίες προ¬φανώς ανήκουν στις παραγεγραμμένες ιδέες της προϊστορίας της επιστή¬μης: η ουσία έγκειται στις ιδέες που κατευθύνουν αυτές τις εξηγήσεις και οι οποίες γεννώνται από το τραγικό όραμα του κόσμου, που επιβάλλει η αντίληψη του για τον Λόγο, το γίγνεσθαι και την αρμονία των αντιθέτων.
Ο Ηράκλειτος βαδίζει προς την εποχή μας μεταφέροντας ένα μήνυμα που μας επανασυνδέει με τη δική του πηγή, ένα μήνυμα που οι ερμηνείες ποτέ δεν θα κατορθώσουν να εξαντλήσουν.
Ο Καρλ Γιάσπερς, μιλώντας για τον Ηράκλειτο, γράφει: «Όντας ο Λό¬γος το Εν-κλείον, είναι ταυτόχρονα και απροσδιόριστος και απείρως προσδιορίσιμος»• το ίδιο ισχύει και για το στοχασμό του Ηράκλειτου• απο¬καλύπτεται κρυπτόμενος.

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ (ο σκοτεινός)

Έλληνας φιλόσοφος γεννήθηκε στην Έφεσο κατά το 544π.χ.Ο θάνατός του δεν έχει οριστεί επακριβώςΠατέρας του αναφέρεται ο (Βλύσων ή Βλόσων)..Κατά τον ΔΙΟΓΕΝΗ ΛΑΕΡΤΙΟ ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ υπήρξε άξιος θαυμασμού από μικρής ηλικίας.Αν και δεν υπήρξε κανενός άλλου μαθητή επαναλάμβανε ότι είχε ρωτήσει τον εαυτόν του και είχε μάθει τα πάντα από τον εαυτόν του.Η εποχή του είναι μεταβατική και σηματοδοτείται από μεγάλες κοινωνικές πολιτικές και οικονομικές αλλαγές.
Από τα λιγοστά αποσπάσματα που έχουν διασωθεί φαινέται πως ο χαρακτήρας του γραπτού έργου του είναι αποφθεγματικός.Η δομή και η σύνθεση των αφορισμών του είναι λεπτομερειακά επεξεργασμένη και το ύφος του αινιγματικό.Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αποκλήθηκε σκοτεινός.<ο βασιλιάς στον οποίο ανήκει το δελφικό μαντείο ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά δίνει σημάδια>.
Το μοναδικό σύγγραμα που γνωρίζουμε ότι άφησε ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ είναι με τίτλο (ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ)και διαιρείται σε τρία μερη:για το σύμπαν για την πολιτική και την θεολογία.Το έργο αυτό γράφηκε με ασάφεια για να γίνει κατανοητό μόνο από ικανούς ανθρώπους και αφιερώθηκε στο ιερό της ΕΦΕΣΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ σύμβολο ελληνικού και ανατολικού πολιτισμού.Όταν ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ διάβασε το έργο του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ είπε<αυτά που κατάλαβα είναι σπουδαία,όμως είναι εξίσου σπουδαία και αυτά που δεν μπόρεσα να καταλάβω>Ωστόσο χρειάζεται να είσαι δεινός κολυμβητής σαν αυτούς από τη ΔΗΛΟ για να μην πνιγείς μέσα στο βιβλίο του.(ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ βίοι φιλοσόφων,ΣΩΚΡΑΤΗΣ,22.
Ο Ηράκλειτος είναι ένας στοχαστής. Αυτός για πρώτη φορά στοχάζεται μέσα από τα πλαίσια του Λόγου τι είναι Κόσμος. Η σκέψη του παραμένει ανοιχτή και πολυδιάστατη, ερωτηματική και αινιγματική, αποσπασματική και ποιητική. Δεν κατασκευάζει κάποιο σύστημα. Ο Ηράκλειτος στοχάζεται πριν ακόμα συσταθεί η μεταφυσική και διαμορφωθούν οι φιλοσοφικές σχολές. Ήταν το σπέρμα της δικής του σκέψης που έθρεψε όλη τη φιλοσοφία και μάλιστα πριν τη διαμόρφωσή της σε Μεταφυσική, Θεολογία, Λογική, Φυσική και Ηθική.
Με χρονολογική σειρά ασχολήθηκαν μαζί του, επικρίνοντας τον ή ενστερνιζόμενοι τις απόψεις του, οι Ελεάτες, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, ο Ιουστίνος ο Μάρτυς, ο Χέγκελ, ο Λένιν, ο Κίρκεγκωρ, και ο Νίτσε. Επηρέασε όχι μόνο τους φιλόσοφους της Αναγέννησης αλλά και τους: Πασκάλ, Σπινόζα, Γκαίτε, Χαίλντερλιν, Νοβάλις, Σοπενεχάουερ, Προυντόν, Μπερξόν, και Φρόιντ. Οι απόψεις του επηρέασαν ακόμη και τον σουρεαλισμό. Η σκέψη του διατρέχει το χρόνο και φθάνει έως τις μέρες μας ζωογονώντας σύγχρονα φιλοσοφικά ρεύματα.
Η φιλοσοφία του διαμορφώθηκε από στοιχεία αντιθετικά δίχως όμως να διασπάται η ενότητά της, εκφράζοντας έτσι την ενότητα των αντιθέτων του κόσμου μας - «….. και εκ των πάντων έν και εξ ενός τα πάντα». (απ 10).
Από παιδί εκδήλωσε τη χαρισματική του φύση. Ενώ ήταν ακόμη νέος ισχυριζόταν πως δεν γνώριζε τίποτα, ενώ όταν έφθασε στην ώριμη ηλικία ισχυριζόταν ότι γνώριζε τα πάντα. Δεν ακολούθησε τη διδασκαλία κανενός, δε μαθήτευσε σε κανένα φιλόσοφο, κι αναζήτησε μόνος του να ανακαλύψει τον εαυτό του μαθαίνοντας με τη δική του θέληση. Μελέτησε και στοχάστηκε πάνω στους μεγάλους ποιητές, τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Αρχίλοχο, τις θεωρίες των Μιλησίων, των Πυθαγορείων και του Ξενοφάνη, καθώς και την ιστοριογραφική «Επιστήμη» του Εκαταίου, και στα αποσπάσματά του αναφέρεται συχνά σε αυτούς. Έτσι εντρυφά στην ποιητική, τη θεολογία και τη θεωρητική, αφομοιώνοντας όλες αυτές τις διδασκαλίες καθώς και την επιστημονική παιδεία του καιρού και του τόπου του.
Αφομοίωσε και ξεπέρασε όλες αυτές τις διδασκαλίες συλλαμβάνοντας τον κόσμο με ένα νέο τρόπο και στη συνέχεια συνέλαβε την θέση του ίδιου του εαυτού του μέσα στον κόσμο.
Ο χαρακτήρας του φαίνεται ότι ήταν αρκετά ιδιόρρυθμος. Περήφανος και ακατάδεκτος λένε ορισμένοι συγγραφείς, ενώ η μοναχικότητά του ίσως να ερμηνεύτηκε λάθος ως ένδειξη μελαγχολίας.
Καταφέρει βίαια κτυπήματα ενάντια στην ανθρώπινη αφέλεια και τη λήθη του μέσου ανθρώπου. Περιφρονεί τις μάταιες κουβέντες που κυλάνε σαν ποτάμι και απορρίπτει τη ρητορική και τα τεχνάσματα της. Βασίζεται στον λόγο (που σημαίνει ταυτόχρονη σκέψη και γλώσσα) για να πει αυτά που θέλει, κι ενώ κρίνει αυστηρά τους ανθρώπους, ταυτόχρονα τους προσφέρει τη βοήθεια του. Η απέχθεια για την ανθρώπινη αφέλεια μετατρέπεται έτσι σε μια επιτακτική ανάγκη να τη διορθώσει και γι’ αυτό χρησιμοποιεί την καυστική ειρωνεία, παραμένοντας λακωνικός.
Ο Ηράκλειτος δεν κόβει τους δεσμούς του με το Θείο αν και ο δικός του δρόμος επικοινωνίας ακολουθεί δρόμους διαφορετικούς από εκείνους των κοινών ανθρώπων.
O Λόγος «Πρώτος ο Ηράκλειτος ανάβει απ τη φωτιά του σύμπαντος –τη δάδα του Λόγου. Ο λόγος του φωτίζει. Ο Λόγος είναι εκείνο το ξύπνημα της απορίας της αφηρημένης σκέψης που κάνει τον άνθρωπο να βγει από τον κόσμο των ονείρων και να τον οδηγήσει στον κόσμο του φωτός».
Έχουμε πολλές εκδοχές του θανάτου του. Μια από αυτές είναι ότι χολωμένος από τους ανθρώπους, αποτραβήχτηκε στα βουνά όπου ζούσε τρώγοντας φύλλα και χόρτα, ώσπου έπαθε υδρωπικία, οπότε και επέστρεψε στην πόλη και ρωτούσε με αινιγματικά λόγια του γιατρούς να μάθει αν μπορεί να μετατρέψει μια μπόρα σε ξηρασία. Επειδή εκείνοι δεν τον καταλάβαιναν, κλείστηκε σε έναν στάβλο ελπίζοντας πως με την ζέστη της κοπριάς όπου χώθηκε, θα εξατμιζόταν το νερό από το σώμα του. Μα ούτε και με αυτόν τον τρόπο θεραπεύτηκε και πέθανε σε ηλικία εξήντα ετών.
O άνθρωπος και η σοφία
Συνηθίζεται παραδοσιακά να παρουσιάζεται ο Ηράκλειτος αν όχι ως αρι¬στοκράτης με την κοινωνική έννοια του όρου, πάντως ως άνθρωπος που περιφρονούσε το πλήθος και δεν δίσταζε να το πει: «Για μένα, ένας αξίζει όσο μύριοι όταν είναι άριστος» (απ. 49). Γι' αυτόν, πράγματι, «παιχνίδια παιδιών είναι οι ανθρώπινες δοξασίες» (απ. 70) κι αν οι ευγενείς άνθρωποι προτιμούν περισσότερο απ' οτιδήποτε φθαρτό την αιώνια δόξα, «οι πολ¬λοί χορταίνουν σαν κτήνη» (απ. 29). Βάλλει με ειρωνεία τόσο κατ' αυτών που έχαναν το μυαλό τους μέσα στις προλήψεις όσο και κατ' αυτών που χειρίζονταν παράλογα τα ζητήματα της πόλης. Έλεγε για τους πρώτους:
Καθαρίζονται μιαινόμενοι με άλλο αίμα, όπως αν κάποιος που έχει χωθεί στη λάσπη, ξεπλενόταν με λάσπη: αν κάποιος άνθρωπος τον έβλεπε να κάνει κάτι τέτοιο, θα τον έπαιρνε για ασυνάρτητο. Και προσεύχονται μπροστά σ' αυτά τ’ αγάλματα, όπως θα φλυαρούσε κανείς μέσα στο σπίτι του, μη γνωρίζοντας ποιοι είναι θεοί και ποιοι ήρωες (απ. 5). Για τους δεύτερους, πάλι, βεβαίωνε:

Καλά θα έκαναν όλοι οι ενήλικες Εφέσιοι να κρεμαστούν και να αφήσουν την πόλη στα παιδιά, γιατί εκείνοι εξόρισαν τον Ερμόδωρο, τον πιο άξιο άντρα, λέγοντας: Μεταξύ μας κανείς ας μην είναι ο πιο άξιος, ειδεμή ας πάει αλλού και μ' άλλους» (απ. 121). «Γιατί ποιος είναι ο νους τους ή η φρόνηση τους; Πείθονται από τους λαϊ¬κούς τραγουδιστές και δάσκαλος τους είναι ο όχλος: δεν ξέρουν ότι πολλοί είναι οι κακοί και οι καλοί λίγοι» (απ. 104). Γι’ αυτό κι έριχνε στα κεφάλια των συμπολιτών του την εξής ευχή: «Πο¬τέ να μην σας λείψει, Εφέσιοι, ο πλούτος, για να βγαίνει στο φως η πονη¬ριά σας» (απ. 125α). Άλλωστε ο Ηράκλειτος δεν θέλησε να διαδεχτεί τον πατέρα του στο δημόσιο αξίωμα που κατείχε κι αρνήθηκε να νομοθετήσει στην πόλη της Εφέσου, με τη δικαιολογία πως οι κάτοικοι της είχαν πια τόσο διαφθαρεί που το πράγμα δεν έπαιρνε καμιά γιατριά. Ωστόσο, όμως, ο Ηράκλειτος δεν εγκατέλειψε ποτέ την πόλη του: όταν τον προσκάλε¬σαν στην Αθήνα αρνήθηκε να πάει, όπως άλλωστε αποποιήθηκε τις τιμές που του επεφύλασσε ο Δαρείος στην Αυλή της Περσίας.
Ο Ηράκλειτος όμως περιφρονούσε και αρκετούς από τους παλαιότε¬ρους του στοχαστές: «Ο Όμηρος αξίζει να τον διώχνουν από τους αγώνες και να τον ραπίζουν, το ίδιο κι ο Αρχίλοχος» (απ. 42). «Ο Πυθαγόρας», έλεγε, «είναι αρχηγός στους αγύρτες» (απ. 81). «Η πολυμάθεια δεν διδά¬σκει να σκέφτεσαι: αν ήταν έτσι, θα είχε διδάξει τον Ησίοδο και τον Πυ¬θαγόρα, ακόμα και τον Ξενοφάνη και τον Εκαταίο» (απ. 40). Αν όμως ο Ηράκλειτος δεν έχανε ευκαιρία να εκδηλώνει την απαίσιο δοξία του για όλους αυτούς που καθημερινά συναναστρεφόταν, σε βαθμό μάλιστα που να επονομαστεί οχλολοίδορος, για τον άνθρωπο ωστόσο εί¬χε μια αντίληψη στενότατα συνδεόμενη με τις ιδέες του που συναντήσαμε ως τώρα. Γι’ αυτόν λοιπόν η ψυχή του ανθρώπου είναι φλόγα και πρέπει να παραμένει πάντα ξηρή: με τη μέθη υγραίνεται, πέφτει στην τρέλα και τελικά πεθαίνει. Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο, στα τέλη της ζωής του ο Ηράκλειτος προσβλήθηκε από υδρωπικία και ρωτούσε τους γιατρούς τι θα 'πρεπε να κάνει για να μετατρέψει τη βροχή σε ξηρασία. Καθώς αυ¬τοί δεν καταλάβαιναν αυτά τα αινιγματικά λόγια, απογοητευμένος ο Ηρά¬κλειτος κλείστηκε σ’ έναν στάβλο με την ελπίδα ότι η θέρμη της κοπριάς θα έδιωχνε το νερό που τον ταλάνιζε.
Στο πεδίο της αστρονομίας τώρα, φαίνεται πως ο Ηράκλειτος γνώριζε την πορεία της Σελήνης και του Ηλίου καθώς και των πλανητών, έχοντας μελετήσει τις τροχιές τους, των οποίων μάλιστα ίσως είχε υπολογίσει την κλίση. Αν κατά παράδοξο τρόπο μας βεβαιώνει πως μέρα και νύχτα είναι ένα και το αυτό, συμβαίνει γιατί καθεμιά τους δίνει ζωή στην άλλη με τον ημερολογιακό ρυθμό, ρυθμό που δίνει υπόσταση στη θεματική της αρμο¬νίας των αντιθέτων και της ανακύκλησης.
Σε τελική ανάλυση, όμως, η ουσία της σκέψης του Ηράκλειτου δεν βρί¬σκεται στις εξηγήσεις που δίνει για τα φυσικά φαινόμενα, κι οι οποίες προ¬φανώς ανήκουν στις παραγεγραμμένες ιδέες της προϊστορίας της επιστή¬μης: η ουσία έγκειται στις ιδέες που κατευθύνουν αυτές τις εξηγήσεις και οι οποίες γεννώνται από το τραγικό όραμα του κόσμου, που επιβάλλει η αντίληψη του για τον Λόγο, το γίγνεσθαι και την αρμονία των αντιθέτων.
Ο Ηράκλειτος βαδίζει προς την εποχή μας μεταφέροντας ένα μήνυμα που μας επανασυνδέει με τη δική του πηγή, ένα μήνυμα που οι ερμηνείες ποτέ δεν θα κατορθώσουν να εξαντλήσουν.
Ο Καρλ Γιάσπερς, μιλώντας για τον Ηράκλειτο, γράφει: «Όντας ο Λό¬γος το Εν-κλείον, είναι ταυτόχρονα και απροσδιόριστος και απείρως προσδιορίσιμος»• το ίδιο ισχύει και για το στοχασμό του Ηράκλειτου• απο¬καλύπτεται κρυπτόμενος.

ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ

Φίλες και φίλοι αναγνώστες της ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ γεια σας. Ακόμη μία φορά μέσα από την τελευταία σελίδα της εφημερίδας μας μας δίνεται η ευκαιρία να σχολιάσουμε τα όσα καλά και όσα άσχημα συνέβησαν αυτό τον μήνα στην όμορφη πόλη μας , και όχι μόνο. Και ας ξεκινήσουμε…

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος τα Γληγοράκεια και τα παράπονα που εξέφρασαν πολλοί συνδημότες μας ήταν πάρα πολλά και εγώ οφείλω να τα γράψω αν και πάλι θα ακούσω αρκετά από τους υπευθύνους.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Από το πρωί αρκετός κόσμος είχε μαζευτεί στη Σάλτινη όπου κάθε χρόνο ο Δήμος είτε με ζωντανή ορχήστρα είτε με ηχητικές εγκαταστάσεις φρόντιζε για την ψυχαγωγία των επισκεπτών.

Φέτος όμως όσοι βρέθηκαν στη Σάλτινη, και δεν ήταν λίγοι αυτοί, την έβγαλαν στην …μούγκα καθώς κανείς δεν είχε φροντίσει να υπάρχει μουσική στην περιοχή.

Όπως κανείς δεν είχε φροντίσει να υπάρχει φαγητό για τους επισκέπτες, όπως γινόνταν τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως, έστω και την τελευταία στιγμή μεταφέρθηκε ένα φορτηγό με χαλβάδες στην περιοχή οι οποίοι μοιράστηκαν στους επισκέπτες.

Πάντως σε ότι αφορά το φαγητό αν η μισή ντροπή είναι του Δήμου η άλλη μισή είναι σε όλους αυτούς που κάθε χρόνο κοιτάζουν να την βγάλουν …τσάμπα. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση εγώ είμαι υπέρ του να μην μοιράζουμε τσάμπα φαγητό στον κάθε …επιτήδειο.

Και συνεχίζουμε…

Λόγω της οικονομικής κρίσης η Δημοτική Αρχή δεν διέθεσε φέτος αρκετά χρήματα για να γίνουν άρματα. Όσοι συμπολίτες μας έφτιαξαν άρμα το έκαναν μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να συμμετάσχουν στο καρναβάλι…

Επίσης, η συμμετοχή αρμάτων από γειτονικό Δήμο μπορεί στα μάτια ορισμένων να φαίνεται σωστή, αλλά δεν είναι λίγοι και αυτοί που την κατακρίνουν τονίζοντας πως αν δεν μπορεί ο Δήμος Ανακτορίου να έχει δικά του άρματα ας μην κάνει καθόλου καρναβάλι.

Να τονίσω πως εγώ προσωπικά δεν συμμερίζομαι την παραπάνω άποψη, αλλά οφείλω να την αναφέρω…

Και κλείνω την αναφορά μου στο φετινό καρναβάλι με το εξής. Καλό θα είναι η παρέλαση. Σε ότι αφορά τα πεζοπόρα τμήματα, να μην σταματάει μπροστά από το Δημαρχείο, αλλά να συνεχίζεται και στην παραλία.

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί πάρα πολύς κόσμος που βρίσκονταν στην παραλία δεν είδε ολοκληρωμένη την παρέλαση. Επίσης, όλος αυτός ο κόσμος δεν μπήκε ποτέ σε ρυθμούς καρναβαλιού, καθώς δεν υπήρχαν ηχεία στην παραλία, όπως γίνονταν τις προηγούμενες χρονιές.

Φυσικά καρναβάλια είχαμε και σε άλλους Δήμους της περιοχής μας. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα καρναβάλια της Πρέβεζας, τόσο του Κομιτάτου όσο και σε αυτό των Γυναικών, που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία.

Στην Λευκάδα πραγματοποιήθηκε και φέτος καρναβάλι με μεγάλη συμμετοχή, αλλά και στον Δήμο Αλυζίας η παρέλαση των αρμάτων ήταν απόλυτα επιτυχημένη.

Άντε και του χρόνου…

Και συνεχίζουμε

Στη Βόνιτσα βρέθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου η εκπομπή «ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ» του ΣΚΑΙ για να πραγματοποιήσει ταξιδιωτικό ρεπορτάζ για την πόλη μας.

Τόσο εμείς ως εφημερίδα, αλλά και μέλη του ΤΟ.ΣΥ.Ν του Δήμου Ανακτορίου βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην εφημερίδα υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για τα όσα έγιναν.

Θα ήθελα να τονίσω πως τέτοιες προσπάθειες είναι πολύ καλό να γίνονται έτσι ώστε ο Δήμος Ανακτορίου να διαφημιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα ενόψει και του καλοκαιριού, έτσι ώστε σε μία άσχημη οικονομική συγκυρία να καταφέρει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες.

Δημοτικό συμβούλιο είχαμε πριν από λίγες ημέρες στον Δήμο Ανακτορίου, με βασικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού. Φυσικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ένας σύμβουλος από την μείζονα αντιπολίτευση ψήφισε λευκό…

Θα ήθελα να αναφερθώ στο χάλι των δρόμων που παρατηρεί κανείς στην Βόνιτσα. Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης μας είναι γεμάτοι λακκούβες. Μάλιστα σε μία έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ένας γνωστός μου κάποτε αντικατοπτρίζεται όλη η εικόνα καθώς είχε πει πως δεν ζει στη Βόνιτσα αλλά στην Λακκοβόνιτσα!!!

Τουλάχιστον πλησιάζει το Πάσχα και θέλω να πιστεύω πως όπως αυτό που κάνει άλλωστε τις περισσότερες φορές η συγκεκριμένη δημοτική αρχή, θα το πράξει και φέτος…

Φυσικά αναφέρομαι στο γεγονός ότι πάντα πριν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, καθώς τότε έρχονται στην πόλη μας πολλοί ετεροδημότες για να περάσουν τις γιορτές, ρίχνουν άσφαλτο στους περισσότερους δρόμους.

Πάντως, υπάρχει ένα μέρος της Βόνιτσας που άσφαλτος δεν έχει πέσει ποτέ. Για όποιον δεν το γνωρίζει αυτός ο δρόμος είναι παράλληλος με τον δρόμο που περνάει μπροστά από το Τεχνικό Λύκειο της Βόνιτσας. Εκεί η κατάσταση είναι τραγική…

Πάμε και στο θέμα της κεντρικής πλατείας της πόλης για την οποία από ότι έμαθα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μελέτη για την ανάπλασή της.

Ήδη μάλιστα έχουν παρουσιαστεί κάποια προσχέδια σύμφωνα με τα οποία και αν τελικά αυτά υλοποιηθούν η πλατεία θα αλλάξει τελείως μορφή.

Στο συγκεκριμένο προσχέδιο γίνεται λόγος για την δημιουργία στην πλατεία, μεταξύ άλλων και σιντριβανιού, την τοποθέτηση παγκακίων αλλά και αλλά πολλά.

Πριν λίγες ημέρες είδα αστυνομικούς να γράφουνε αυτοκίνητα στην Ελευθερίου Βενιζέλου και είπα επιτέλους ακούστηκα… Το κακό όμως είναι πως αντί να γράφουν τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα αυτοί έγραφαν ένα που είχε παρκάρει κανονικά... Δεν πάμε καθόλου καλά μου φαίνεται.

Πάμε τώρα και στην πλατεία. Είναι γεγονός πως οι καταστηματάρχες χάρηκαν από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να τοποθετήσει μπάρα στην μία άκρη της πλατείας.

Όμως δεν πρόλαβαν καλά καλά να χαρούν και ο Δήμος έκανε και πάλι το θαύμα του… καθώς τοποθέτησε τις γλάστρες που υπήρχαν στην παραλία στην πλατεία, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα (και αναφέρομαι σε αυτά που κάνουν ανεφοδιασμούς στα μαγαζιά) να μην χωράνε να περάσουν…

Μα καλά τι σας έχουν κάνει οι άνθρωποι και τους κοροϊδεύετε με αυτό τον τρόπο; Από την μία τους κάνετε την χάρη και τους βάζετε την μπάρα και από την άλλη τους βάζετε τις γλάστρες. Πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό που γίνεται.

Ένας συμπολίτης μας πριν λίγες ημέρες δεν είχε τι να κάνει και αποφάσισε να ανέβει στον Αμμαδερό. Φυσικά δεν ανέβηκε για να απολαύσει την θέα αλλά για να φράξει ένα οικόπεδο.

Πήρε μαζί του που λέτε τις μπουλντόζες και άρχισε να ανοίγει δρόμο για να φτάσει στο οικόπεδό του. Μετά από λίγες ώρες κάποιοι στον σταμάτησαν ισχυριζόμενοι πως το οικόπεδο δεν είναι δικό του και όλα σταμάτησαν εκεί…

Τραγικό δυστύχημα με 4 νεκρούς είχαμε τον μήνα που μας πέρασε στη Βόνιτσα όταν έγινε μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων στην περιοχή της Σκράπιας.

Μία ολόκληρη οικογένεια από την Κέρκυρα ξεκληρίστηκε. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το αυτοκίνητο που έρχονταν από την Κέρκυρα έστριβε στην διασταύρωση που υπάρχει στο Άκτιο και δεν έρχονταν από τον Άγιο Νικόλαο.

Είναι αλήθεια πως πολλοί ξένοι δεν γνωρίζουν πως η διασταύρωση που υπάρχει μετά το αεροδρόμιο του Ακτίου οδηγεί στη Βόνιτσα και αυτό γιατί δεν υπάρχει φωτισμός έτσι ώστε να φαίνεται ο δρόμος αλλά και η σήμανση είναι ανεπαρκέστατη.
Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι να ευαισθητοποιηθούν και να κάνουν αυτά που πρέπει…

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν τον μήνα που μας πέρασε σε μία πολύ όμορφη τελετή που έγινε στην Λευκάδα, οι απόστρατοι αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, μεταξύ άλλων και ο Μητροπολίτης Λευκάδας κ. Θεόφιλος. Αντιθέτως, την εκδήλωση δεν τίμησε κανένας από τους εν ενεργεία αξιωματικούς, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από όλους τους παρευρισκόμενους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε για την προσφορά του στο αστυνομικό σώμα ο κύριος Αρματάς Γεώργιος.

Την πίτα της έκοψε και η χορωδία του Δήμου Πρέβεζας σε γνωστό κέντρο της πόλης. Εκεί το παρών έδωσε ο Δήμαρχος κύριος Μιλτιάδης Κλάπας.

Πάμε και στα αθλητικά.

Στο μπάσκετ ο Α.Ο.Β. συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τα πάντα θα κριθούν πλέον στο ματς του Σαββάτου 28 Μαρτίου κόντρα στην ΓΕΑ στο Αγρίνιο. Οφείλουμε όλοι μας να είμαστε εκεί και να μετατρέψουμε το γήπεδο σε δική μας έδρα.

Φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει εκτός από τη δική μας διάθεση να βρεθούμε στο πλευρό της ομάδας και οι διοικούντες να φροντίσουν για την μεταφορά των φιλάθλων στο Αγρίνιο.

Πάντως, ο πρόεδρος της ομάδας κύριος Ιωάννης Κουνέλης μου είπε πως θα κάνει ότι μπορεί έτσι ώστε η ομάδα μας να έχει τους φιλάθλους της στο πλευρό της στο ματς του Αγρινίου.

Στο ποδόσφαιρο ο μήνας που μας πέρασε ξεκίνησε ιδανικά για τον Αμβρακικό με εκτός έδρας νίκη. Η συνέχεια ήταν αρκετά καλή με δύο ισοπαλίες, αλλά το τέλος μας πίκρανε καθώς η ήττα από την Βολίδα με 3-0 μέσα στη Βόνιτσα έδειξε κάποια πράγματα…

Πάντως, ο Αμβρακικός παραμένει πάνω από την γραμμή του υποβιβασμού και αν πάρει κάποια παιχνίδια που είναι στο χέρι του ή καλύτερα στα πόδια των ποδοσφαιριστών του, για να τα κερδίσει, δεν νομίζω να αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Φυσικά θα πρέπει και η διοίκηση να είναι κοντά στους παίκτες. Και όταν το λέω αυτό καταλαβαίνουν όλοι σε πιο θέμα αναφέρομαι…

ΥΓ: «Την διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος Ανακτορίου πούλησα δύο οικόπεδα στη Βόνιτσα και αγόρασα ένα οικόπεδο στη Λευκάδα με 20.000 ευρώ. Μάλιστα αυτό το πουλάω γιατί δεν είναι οικοδομήσιμο. Επίσης, η φορολογική δήλωση που καταθέτω μαζί με την σύζυγο μου ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και είναι στη διάθεση του καθενός για έλεγχο», τάδε έφη ο κύριος Αποστολάκης προς απάντηση στα όσα είχα αναφέρει σε παλαιότερο τεύχος για αγορά σπιτιού στην Σητεία από έναν συμπολίτη μας…

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Προτείνετε λύσεις και μην καταστροφολογείτε…


Φίλοι αναγνώστες. Δεν είναι δυνατόν να μείνει το άρθρο μου μακριά από την καταστροφολογία του ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης και γενικά κατά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την καταστροφολογία που έχει βάση την παγκόσμια οικονομία. Βέβαια σε αυτήν την ακατάσχετη καταστροφολογία συντελούν και τα Μ.Μ.Ε. που μη έχοντας με τι άλλο να ασχοληθούν μας βομβαρδίζουν καθημερινά με παγκόσμια κρίση που υπάρχει πολύ έντονα και στην Ελλάδα. Μπορεί τα Μ.Μ.Ε. να μας πληροφορούν καθημερινά για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, αλλά δεν βλέπω ούτε τις παραγωγές τους ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων τους να μειώνονται, ούτε θέσεις εργασίας χάνονται από κανάλια και εφημερίδες. Είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να μιλούν για κρίση στην Ελλάδα. Ναι παγκοσμίως υπάρχει πρόβλημα, αλλά στην Ελλάδα ούτε βαριά βιομηχανία έχουμε ούτε πολλές πολυεθνικές έχουμε που να κάνουν μαζικές απολύσεις. Αντίθετα, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και η τιμή του πετρελαίου είναι πεσμένη (ένας από τους κύριους λόγους αύξησης των τιμών στη χώρα μας) αλλά κα τα περισσότερα αγαθά κυμαίνονται στις περσινές και τις προπέρσινες τιμές. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άμεσα και γρήγορα πήρε μέτρα για να ασφαλίσει τους περισσότερους μικρομεσαίους. Θεωρείται από τις χώρες στην Ε.Ε. όπου η παγκόσμια κρίση την έχει ακουμπήσει μέχρι στιγμής στο ελάχιστο. Μπορεί μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα των λεγομένων από τα Μ.Μ.Ε. να έχουν φοβηθεί οι περισσότεροι και να έχουν κόψει τα πολλά έξοδα και τις σπατάλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη κρίση. Κρίση ίσως να υπάρχει, αλλά είναι προβλήματα που υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Κρίση έχουμε εδώ και 20 χρόνια γιατί καμία από τις κυβερνήσεις, κυρίως του ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα της χώρας με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Βέβαια και η ΝΔ δημιούργησε …κουμπάρους και διάφορους επιτήδειους που μόνο στόχο είχαν το τσέπωμα του δημοσίου χρήματος. Τουλάχιστον η Κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή τους αποκαλύπτει και τους κυνηγάει.
Εδώ θέλω λοιπόν να αναφερθώ στην έντονη καταστροφολογία που ανέφερα προηγουμένως, του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν σαρώσει όλη την Ελλάδα και μιλούν για ένα κύμα αλλαγής που θα φέρει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μιλούν πολύ έντονα ότι τίποτα δεν λειτουργεί στην Ελλάδα και σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης αντιδρούν και την θεωρούν προτού καν εφαρμοστεί, αποτυχημένη. Στόχος τους δεν είναι να πάει η Ελλάδα μπροστά και να βρεθούν λύσεις σε μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα, αλλά στόχος τους είναι να μπουν και πάλι στην εξουσία με οποιοδήποτε τίμημα. Ίσως και να προσεύχονται η παγκόσμια κρίση να χτυπήσει και την Ελλάδα έτσι ώστε να πάρουν πιο γρήγορα στα χέρια τους την εξουσία. Ξεχνούν όμως ότι οι εκλογές του 2007 έδωσαν το δικαίωμα στη ΝΔ να κυβερνήσει άλλα τέσσερα χρόνια. Και εντάξει ας πούμε ότι έχουν δίκιο, πρέπει να γίνει η αλλαγή και να έρθει να κυβερνήσει ο κ. Παπανδρέου. Αλλά για να δούμε, τι προοπτικές έχει; Τι έκανε ως Υπουργός Εξωτερικών; Τι έκανε ως Υπουργός Παιδείας; Τι έκανε ως Υπουργός της Κυβέρνησης στην κρίση των Ιμίων; Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δει είχε κάνει τίποτα και θέλω να σταθώ στα λόγια ενός φίλου τις προάλες που μου είπε ότι ο κ. Παπανδρέου ως Υπουργός Εξωτερικών ήταν σεβαστός και είχε κύρος. Σκεπτόμενος κατάλαβα ότι για να έχεις κύρος στη διεθνή πολιτική σκηνή πρέπει να λες πάντα ΝΑΙ στους μεγάλους και να μην τάσσεσαι ενάντια στις απόψεις που έχουν και αυτό έκανε τοσα χρόνια ως Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Παπανδρέου. Όσα χρόνια ήταν σε αυτό το Υπουργείο ούτε το Κυπριακό είχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε το Σκοπιανό λύθηκε. Βέβαια δεν συζητάμε για το θέμα της υφαλοκρηπίδας που παρέμεινε άλυτο αλλά και γενικά ως Υπουργείο Εξωτερικών δεν κατάφερε να φέρει μεγάλους επενδυτές στην Ελλάδα. Βέβαια ο κ. Παπανδρέου ήτα ένας επιτυχημένος Υπουργός Εξωτερικών γιατί ναι μεν η Ελλάδα δεν έχασε καμία μάχη, αλλά δεν κέρδισε και καμία, δεν ευνοήθηκε σε κανένα θέμα που την απασχολούσε. Ακόμη και μεγάλες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία) δεν ήταν στο πλευρό της Ελλάδας, σε σημείο που να τις θεωρούμε πραγματικούς συμμάχους. Και διερωτώμαι αφού ως Υπουργός Εξωτερικών δεν πέτυχε κάτι σημαντικό πως είναι δυνατόν να κυβερνήσει μία ολόκληρη χώρα, πως είναι δυνατόν να κερδίσει τις μάχες που χρειάζεται η χώρα τώρα που υπάρχει παγκόσμια ύφεση και που τα προβλήματα τα οικονομικά χτυπούν και την πόρτα της Ελλάδας. Βέβαια ξέρει πολύ καλά να αντιτίθεται σε κάθε λεγόμενο της κυβέρνησης. Δείχνει έναν άνθρωπο που το μόνο που θέλει είναι να πάρει την εξουσία. Και μετά τι; Το χάος που δημιούργησαν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει. Και βλέπετε την δεκαετία του ’80 και του ’90 υπήρχαν τα περιθώρια για λάθη, τώρα όμως το κάθε λάθος πληρώνεται και δεν θα πληρωθεί από αυτούς τους κυρίους, αλλά από εμάς τον λαό. Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι σίγουρος ότι θα κυβερνήσει ακόμη και τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά το κόμμα του, γνωρίζει ότι ο κ. Καραμανλής είναι πιο καλός, πιο ποιοτικός, πιο σταθερός. Γνωριζοντάς το αυτό επιστρατεύει για ακόμη μία φορά τον κ. Σημίτη, συζητώντας μαζί του το ενδεχόμενο να τον βάλει επικεφαλή του ευρωψηφοδελτίου. Ποιον αγαπητοί μου αναγνώστες; Τον άνθρωπο που έφερε την Ελλάδα δέκα βήματα πίσω, τον άνθρωπο που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου απέρριψε και όχι μόνο απέρριψε, αλλά τα τελευταία χρόνια κατηγορεί την πολιτική του και τον θεωρεί υπεύθυνο που το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές του 2004. Τώρα όμως που δεν είναι σίγουρος για τη νίκη και τον εαυτό του τον συστρατεύει και θέλει να του δώσει μία θέση που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει το ΠΑΣΟΚ στην Ευρώπη. Εδώ να αναφερθώ στο ότι επί κυβερνήσεων Σημίτη έγιναν κάποια έργα, αλλά έγιναν κυρίως επειδή η χώρα μας είχε αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν υποχρεωμένος να τα κάνει. Πριν την ανάληψη της Ολυμπιάδας τα εργα του κ. Σημίτη ήταν ανύπαρκτα.
Προηγουμένως αναφέρθηκα και στα στελέχη που έχουν βγει στην επαρχία. Το ίδιο συμβαίνει και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έρχονται και μας μιλούν για την ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης και την δυναμική που θα δημιουργήσουν αυτοί παίρνοντας την εξουσία. Ένα από τα παραδείγματα ήταν και ο κύριος Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος επισκέφθηκε την Βόνιτσα, υποσχέθηκε αλλαγές προς το καλύτερο αλλά δεν μας είπε όταν ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης Σημίτη τι προκάλεσε και τι έκανε για να πάει μπροστά ο τόπος μας και για να ευκολύνει την ζωή των ανθρώπων. Τι έκανε λοιπόν από τις 23 Ιανουαρίου 2002 έως τις 7 Μαρτίου 2004 που διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών; Αν δεν με απατά η μνήμη μου την ίδια χρονική περίοδο Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, άρα ο κύριος Λοβέρδος γνώριζε από πρώτο χέρι τις …ικανότητες του υποψήφιου Πρωθυπουργού. Το ερώτημα είναι το εξής: Γιατί ο κ. Λοβέρδος στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ στήριξε ανοιχτά τον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο; Κάτι παραπάνω θα ήξερε από εμάς…
Επειδή πολλά ακούγονται για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, ότι είναι ανίκανη, ότι έχει φέρει την Ελλάδα στο τέλμα, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και πολλά άλλα που της προσάπτουν οι εραστές της εξουσίας. Θα ήθελα να πω δύο πράγματα. Ο κ. Καραμανλής ήταν αυτός που σε δύσκολες στιγμές της Ελλάδας στο Εξωτερικό έθεσε βέτο στις βλέψεις των Σκοπίων, αντέδρασε στο σχέδιο Ανάν που ουσιαστικά διέλυε την Κύπρο (ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών ήταν σύμφωνος με το σχέδιο Ανάν). Έβαλε γερές βάσεις στην ελληνοτουρκική φιλία και κυρίως απέκτησε μεγάλους και ισχυρούς συμμάχους. Ο Πούτιν ήταν ένας από τους ανθρώπους που δήλωσε σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας και αυτό χάρη στις καλές σχέσεις με τον κύριο Καραμανλή. Η Γαλλία και ο κ. Σαρκοζί ήταν από τις χώρες που και στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. υποστήριξε την Ελλάδα σε θέματα που αφορούσαν την χώρα μας και την Τουρκία, το ίδιο συμβαίνει και με το Σκοπιανό. Αυτό φίλοι μου σημαίνει κύρος και δυναμική. Η Κυβέρνηση του κ Καραμανλή στις δύσκολες στιγμές του αγροτικού κόσμου φάνηκε γενναιόδωρη και σε συνεργασία με την Ε.Ε. έλυσε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών. Στήριξε τα ελληνικά νοικοκυριά. Έδωσε πολλές ευκαιρίες για επενδυτικά προγράμματα στους Έλληνες καταφέρνοντας με το Γ’ και το Δ’ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης να έρθουν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και να μπουν πολλές ξένες πολυεθνικές να επενδύσουν στη χώρα μας. Έδωσε καίριες λύσεις στο ασφαλιστικό παρά το ότι είναι ένα θέμα που αφήνει και ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους τους Έλληνες. Προχώρησε και ουσιαστικά τελειώνει μεγάλα έργα πνοής για τη χώρα μας. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού αλλά και το ξεκίνημα της Ιόνιας Οδού είναι μεγάλα έργα που θα δώσουν στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, ικανοποιητική ανάπτυξη. Ο κύριος Καραμανλής παρά το πολιτικό κόστος δεν δίστασε να χτυπήσει την διαφθορά ακόμη και αν αυτή προέρχονταν από το ίδιο του το κόμμα. Τέλος σε ένα από τα μεγάλα ζητήματα των Ελλήνων που είναι η παιδεία είχε σαφής θέσεις, δυναμικές λύσεις και κυρίως την διάθεση να ακούσει όλες τις πλευρές και όλες τις απόψεις για το καλό της παιδείας. Είναι από τις λίγες φορές που στην παιδεία υπάρχει νηνεμία.
Η ΝΔ ως Κυβέρνηση πέτυχε πολλά και παρά τις δυσμενείς για αυτήν κριτικές από την αντιπολίτευση και τα Μ.Μ.Ε. έχει βάλει τις βάσεις για μια πιο δυναμική, ισχυρή και μεγάλη Ελλάδα και λέω μεγάλη γιατί τώρα με την παγκόσμια κρίση μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε τη δυναμική, την ικανότητα και το μεγαλείο αυτής της χώρας. Και ξαναλέω ότι δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα που επηρεάστηκε λιγότερο στην Ε.Ε. είναι η Ελλάδα.

Εις το επανιδείν
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Α.Δ.Τ: ΡΣ 1214/2002

neronas14@yahoo.com

Ψήφισμα του Δ.Σ. Δήμου Ανακτορίου

Έχοντας υπ’ όψιν:
1ο) Τις από το 2002 υποσχέσεις του Υπουργείου ΥΠΕΧΩΔΕ περί επανεξέτασης του κόστους των διοδίων με δωρεάν διέλευση για τους κατοίκους των όμορων νομών, που είναι και από τους φτωχότερους στην Ευρώπη, ώστε η ζεύξη να διευκολύνει την επικοινωνία, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, να βγάλει πραγματικά τους κατοίκους από την απομόνωση.
2ο) Τον τρόπο κατασκευής της σήραγγας.
3ο) Την γενικότερη σημερινή οικονομική κατάσταση που τις συνέπειες της, βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι
4ο) Την συμπεριφορά της ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ ΤΕΟ ΑΚΤΩΡ, ως αναφορά την ανανέωση ειδικών εκπτωτικών καρτών, για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο, επανερχόμαστε στη σωστή και δίκαιη λύση του προβλήματος, για όλους που καθημερινά για λόγους εργασίας χρησιμοποιούν την σήραγγα. Όχι μόνο να μην αλλάξει το καθεστώς των εκπτώσεων που ισχύει, αλλά είναι ευκαιρία να υλοποιηθούν και οι υποσχέσεις του υπουργού ώστες οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν την σήραγγα να προμηθευτούν Ειδικές Κάρτες Δωρεάν Διελεύσεων.

«Κανένα συγχωροχάρτι στη Νέα Δημοκρατία»


Σε μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του SOZOS INN HOTEL και που διοργάνωσε η Τ.Ο ΠΑΣΟΚ του Δήμου Ανακτορίου και η Νεολαία του κόμματος στην πόλη μας, μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κύριος Ανδρέας Λοβέρδος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων και οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κ.κ Θάνος Μωραϊτης, Χρήστος Βερελής και Σοφία Γιαννακά, ο πολιτευτής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κύριος Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Γεώργιος Αποστολάκης, ο Νομάρχης Λευκάδας κύριος Κώστας Αραβανής, ο Νομάρχης Πρέβεζας κύριος Βασίλης Ιωάννου, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κύριος Σπυρίδων Τουρουνίδης και η Γραμματέας της Τ.Ο ΠΑΣΟΚ του Δήμου Ανακτορίου κυρία Γεωργία Μυρωνίδου.
Ο Κύριος Λοβέρδος στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και πάλι στο θέμα των πρόωρων εκλογών τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ πολύ σύντομα θα είναι και πάλι κυβέρνηση, ανέλυσε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και κατέκρινε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Φίλες και φίλοι. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είσαστε σήμερα εδώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εσένα προσωπικά Γεωργία, για την πρόσκληση που μου κάνατε να είμαι εγώ ομιλητής στην σημερινή εκδήλωση. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου από την Βουλή των Ελλήνων που είναι εδώ. Τους ευχαριστώ γιατί αυτές τις ημέρες οι δυνάμεις μας δεν πρέπει να είναι συγκεντρωμένες στην Αθήνα, πρέπει να είναι αποκεντρωμένες. Ευχαριστώ όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ, σε μία συγκέντρωση που δεν γίνεται στο κέντρο του Νομού, αλλά στη Βόνιτσα και στην οποία έχουμε πολλά να πούμε. Πριν ένα χρόνο είχα ξανά επισκεφτεί την Αιτωλοακαρνανία. Ήταν τότε που είχαν γίνει οι σεισμοί. Θα ήθελα να πω πως αυτή είναι η τελευταία φορά που έρχομαι στην περιοχή σας ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης καθώς οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε λίγο καιρό θα είναι βουλευτές της Κυβέρνησης. Από τις συνομιλίες που είχα μαζί σας κράτησα πολλά πράγματα. Πολλοί με ρωτήσατε πως βλέπω τα πράγματα και σας απάντησα πως αυτά που βλέπετε εσείς τα βλέπω και εγώ. Τίποτα δεν είναι διαφορετικό από ότι φαίνεται. Οι αριθμοί του ΠΑΣΟΚ είναι αριθμοί πλειοψηφίας, η παράσταση νίκης που του δίνουν οι πολίτες που πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, είναι αριθμοί που δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή την στιγμή συντριπτική πλειοψηφία στον ελληνικό λαό και σε λίγους μήνες θα είναι η κυβέρνηση του τόπου, ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα έχουν την πλήρη πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων για να στηρίξουν την Κυβέρνηση να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και να υλοποιήσει αυτά που ζητάνε οι Έλληνες πολίτες».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως έχει πάει την χώρα πίσω και τονίζοντας την ανάγκη να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
«Η Νέα Δημοκρατία και ο Καραμανλής, εδώ και λίγες εβδομάδες εκλιπαρούν για συνεννόηση, εκλιπαρούν για συναίνεση. Ενώ πέντε χρόνια πήγαν την χώρα πολύ πίσω από εκεί που την βρήκαν, ενώ βρήκαν μία χώρα σε ζηλευτό επίπεδο, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν την χώρα άρχισαν την κατεδάφιση. Περίμεναν να τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να αρχίσουν την κατεδάφιση της οικονομίας, την φωτογράφηση της χώρας ως μία χώρα που χρωστάει, που κορόιδευε την Ευρώπη, που έλεγε ψέματα στους πολίτες, ενώ όλος ο κόσμος έλεγε πως είμαστε μία χώρα που κατάφερε να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες και που είχε πετύχει πρωτοφανείς αριθμούς ανάπτυξης, είχε επιτύχει να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε επιτύχει να συλληφθεί η τρομοκρατία και όλα όσα είχε επιτύχει και αποσκοπώντας σε αυτά που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ, αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας και δεν την άφησαν να λειτουργήσει καλύτερα ως προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών. Είχανε πει το σωστό, πως πρέπει να επανιδρυθεί το κράτος και το ξέχασαν μόλις ανέλαβαν. Ομολόγησαν πως η οικονομία δεν πάει καλά και μετά εν μέσω της κρίσης που είχαν δημιουργήσει στον τόπο τους βρήκε και η κατραπακιά της διεθνούς νομισματικής κρίσης. Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν των πέντε ετών αυτής της συμπεριφοράς της επιζήμιας για τον τόπο, της καταστροφικής πολιτικής για τον τόπο, τώρα που έχασε τα αυγά και τα καλάθια ζητάει στήριξη. Η Νέα Δημοκρατία όταν ζητά συναίνεση εννοεί συγχωροχάρτι. Δεν εννοεί να σηκώσουμε τα μανίκια να δουλέψουμε. Μίλησαν για την ανάγκη να δώσουν χρήματα στους πολίτες το 2009, χωρίς να σχεδιάζουν το πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες για αλλαγές που πρέπει να κάνει και κυνηγάει τον κόσμο, αλλά αυτούς που χρωστάνε και τους ισχυρούς δεν τους κυνηγούν. Τρώνε χαστούκια και από τους Ευρωπαίους που λένε πως όλες οι χώρες που βρίσκονται στην ευρωζώνη μπορούν να κάνουν ανοίγματα στα οικονομικά τους για να βοηθήσουν τους πολίτες. Όλοι μπορούν εκτός από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί διότι πρέπει να κάνει περικοπές, πρέπει να κάνει αυστηρή δημοσιοοικονομική πολιτική, διότι η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα η οποία έχει σχεδιάσει τα επόμενα χρόνια. Το χαστούκι είναι για μία Ελλάδα ανερμάτιστη με την κυβέρνηση την Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός έρχεται στην Βουλή και αντί να λέει τι θα κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση, λέει πόσο δύσκολη είναι η περίσταση, λες και εμείς δεν ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η περίσταση. Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να λέει για αυτά που θα κάνει, για αυτά που είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει. Εμείς σεβαστήκαμε τον κύριο Καραμανλή. Εμείς ποτέ δεν κατηγορήσαμε όπως έκαναν αυτοί όταν έλεγαν τον κύριο Σημίτη αρχιερέα της διαπλοκής και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κλέφτες. Εμείς κάναμε μία αντιπολίτευση με σύνεση. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που μας στήνουν και να δώσουμε συγχωροχάρτι. Εμείς όπου και αν βρισκόμαστε, στα καφενεία, στους δρόμους θα πρέπει να λέμε ένα πράγμα. Πως πρέπει να φύγει η Νέα Δημοκρατία και πρέπει να φύγει όσο γίνεται γρηγορότερα».
Σε ότι αφορά τις πρόωρες εκλογές απάντησε και σε αυτούς που υποστηρίζουν πως εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν είναι σωστό να γίνουν εκλογές.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα επιδειξιομανών. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας και σκοπός του είναι να κυβερνήσει κάνοντας ότι μπορεί περισσότερο για το καλό της πατρίδας. Είναι σωστό όμως να ζητάμε εκλογές; Το πρώτο επιχείρημα είναι ότι ο κόσμος στην αρχή στις δημοσκοπήσεις μας έλεγε ότι με την κρίση αυτή όχι εκλογές. Έδινε μία πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ, έδινε μία τεράστια διαφορά στο ποιος πιστεύει ο πολίτης ότι θα κερδίσει υπέρ μας, αλλά ταυτοχρόνως έλεγε όχι εκλογές. Αυτά τα ποσοστά που έλεγαν όχι εκλογές κάθε ημέρα που περνάει μειώνονται. Αυτοί που έλεγαν όχι εκλογές ήθελαν να δουν σε αυτή την αναστάτωση αυτοί που κυβερνάνε πέντε χρόνια τι έχουν στο μυαλό τους να κάνουνε. Όσο όμως περνάνε οι εβδομάδες βλέπουνε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ένας πολιτικός που απαγγέλει τα προβλήματα του τόπου. Δεν έχει βρει τις λύσεις τους. Εμείς τις ζητάμε γιατί είναι καλό για τον τόπο. Αυτοί λένε επίσημα όχι και κάθε ημέρα τροφοδοτούν με δηλώσεις και παραπολιτικά το εκλογικό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας μας. Σπεύδουν να πιάσουν στασίδι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με στόχο να είναι οι επόμενοι αρχηγοί και αυτή η κίνηση που δημιουργούν είναι κίνηση αστάθειας και ο πολίτης το καταλαβαίνει και λέει πως αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει τις κατάλληλες εσωτερικές προϋποθέσεις, την ομόνοια, και δεν έχει το σχέδιο για να βοηθήσει την χώρα. Άρα ωριμάζει ολοένα και περισσότερο στον κόσμο η ιδέα για τις εκλογές. Οι εκλογές είναι απαραίτητες για τον τόπο για να βγει μία Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δυνατή, μία κυβέρνηση η οποία θα ξεκινήσει το συμμάζεμα του κράτους.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε και είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Παπούλια και αμέσως μετά ζήτησε και πάλι εκλογές αποσαφηνίζοντας από τώρα ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με συμφωνία των κομμάτων, έτσι ώστε αν γίνουν εκλογές να μην μας απειλούν πάλι με εκλογές σε τρεις ή τέσσερις μήνες και διευκρίνισε στον κύριο Παπούλια ότι το ΠΑΣΟΚ τον στηρίζει για την επανεκλογή του στο αξίωμα αυτό. Έτσι εκπέμψαμε ένα μήνυμα σοβαρότητας ότι οι εκλογές οι οποίες ζητάμε να γίνουν πρόωρα, μέσα στο 2009, δεν θα είναι εκλογές που θα αναδείξουν μία κυβέρνηση η οποία θα τελεί υπό την αίρεση της στάσης της ΝΔ του χρόνου τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη».
Τι θα κάνει όμως το ΠΑΣΟΚ από την στιγμή που θα αναλάβει Κυβέρνηση; Ο κύριος Λοβέρδος τόνισε τα εξής: « Το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί είναι το τι θα κάνουμε αφού ο λαός μας εμπιστευτεί και μας δώσει την αυτοδύναμη πλειοψηφία. Αυτά τα οποία έχουμε προγραμματίσει από το 2007 είναι και σήμερα επίκαιρα. Το πρόγραμμα μας του 2007 δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το διακόψαμε και αφού χάσαμε τις εκλογές το πετάξαμε. Είναι στο τραπέζι αφού είναι η βάση κάποιων πολιτικών που πρέπει να αναπτύξουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχει η χώρα. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα που συσωρεύτηκαν στην χώρα από τον Μάρτη του 2007 και πολλαπλασιάστηκαν λόγω και τις διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι προβλήματα που απαιτούν και νέες προτάσεις. Τις συνολικές μας προτάσεις θα εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 22/02 στην Αθήνα. Εμείς με το που θα αναλάβουμε το πρώτο πράγμα θα είναι το συμμάζεμα και στο συμμάζεμα τα προγράμματα δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Οι δικές μας πολιτικές συνοψίζονται σε τρία πράγματα. Ξέρω ότι κανείς σας και καμία δεν περιμένει από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βγουν και να κάνουν αναλυτική καταγραφή του προγράμματος μας. Εσείς θέλετε να ξέρετε ποια είναι η κατεύθυνσή μας. Ο κόσμος ξέρει να βλέπει από τα μάτια μας, από την συμπεριφορά μας, από αυτά που λέμε αν νοιαζόμαστε για τους περισσότερους. Πρέπει να καταλάβετε πως αμέσως και με έντονο τρόπο θα βοηθήσουμε τον κόσμο που αναξιοπαθεί να μπορέσει να αυξήσει το εισόδημά του γιατί αυτό και θα βοηθήσει και θα δώσει κίνηση στην οικονομία. Το πρόγραμμα των αλλαγών που διαμορφώνουμε θα είναι το πρόγραμμα που θα πείσει του πολίτες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μιλήσει για μέτρα που άμεσα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, στις ανάγκες του τουρισμού, στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κύριος Λοβέρδος αναφέρθηκε και στην ενότητα του κόμματος: «Σκέφτεστε αν εμείς μπορούμε στους αγώνες που έχουμε μπροστά να έχουμε την εσωτερική μας ενότητα και γαλήνη. Λέτε πως εσείς θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε όλες αυτές τις δυσκολίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική πολιτική και οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με την οικονομία; Θα είστε ενωμένοι ή θα αρχίσουν από τη πρώτη εβδομάδα οι μουρμούρες και ο προσφάτως κακός σας εαυτός θα ξαναβγεί στο προσκήνιο; Εμείς την εσωτερική συνοχή την είχαμε αποκτήσει πριν τον Σεπτέμβριο που ο Καραμανλής ανέβηκε με πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη για την Δ.Ε.Θ. και κατέβηκε μειοψηφία. Την είχαμε όλο το καλοκαίρι του 2008 και αρκεί να θυμηθείτε την Βουλή και τα κανάλια εκείνης της εποχής όλα τα στελέχη που ήταν μπροστά. Όλες οι δυσκολίες που περάσαμε χαλύβδωσαν την ενότητα της παράταξης. Η απαίτηση για ενότητα πρέπει να φτάνει μέχρι τους Δήμους και τις Νομαρχίες και όχι μόνο στην Αθήνα και αυτί να είναι βασική διεκδίκηση για κάθε στέλεχος του κόμματος».

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Στο Αγρίνιο ο Κώστας Καραμανλής


Στο Αγρίνιο περιόδευσε το Σάββατο 14 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός. Ο κύριος Καραμανλής πραγματοποίησε δύο ομιλίες, μία στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και μία στην Προσυνδιάσκεψη της Ο.Ν.ΝΕ.Δ για το περιβάλλον η οποία ξεκίνησε από την πόλη του Αγρινίου και θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας μας.
Ο κύριος Καραμανλής στις δηλώσεις στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε εθνική πρόκληση», αναφερόμενος στην οικονομική κρίση. Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στη συναίνεση, ενώ την ίδια ώρα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μυστικά γκάλοπ που έχει στην διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου και τα οποία δείχνουν, ότι παγιώνεται μία διαφορά της τάξης του 4% υπέρ του ΠΑΣΟΚ, παγώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές.
Ο κ. Καραμανλής ο οποίος έγινε δεκτός με βεγγαλικά και συνθήματα από οπαδούς της ΝΔ στο Αγρίνιο, μιλώντας σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων στο Επιμελητήριο της πόλης τόνισε, ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη καμπή λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση της στο ζήτημα της συναίνεσης. «Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί μια πιεστική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Δημιουργεί μια πιεστική πραγματικότητα, τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο και για τα οικονομικά των πολιτών» είπε και πρόσθεσε ότι «απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, κανένας δεν μπορεί να προσποιείται άγνοια. Κανένας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ξένος παρατηρητής. Κανένας δεν μπορεί εκούσια να βλάπτει το συλλογικό συμφέρον. Οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν επιτρέπουν πολωτικές και διχαστικές πρακτικές».
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους δημόσιους λειτουργούς να βρεθούν πιο κοντά στον πολίτη και τα προβλήματα του, ενώ έστειλε μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο και τις τράπεζες. «Θέλω ωστόσο με την ευκαιρία αυτή να απευθυνθώ άλλη μια φορά σε όλες τις επιχειρήσεις: Να επιδείξουν στις δύσκολες αυτές ώρες τη μέγιστη κοινωνική ευθύνη. Να επιδείξουν τον οφειλόμενο σεβασμό στους εργαζόμενούς τους. Θέλω να απευθυνθώ άλλη μια φορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι υποχρέωσή του να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για τη μείωση των επιτοκίων και την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ο κύριος Καραμανλής επισκέφτηκε την προσυνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ με θέμα το περιβάλλον. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες νεανικό ακροατήριο τόνισε μεταξύ άλλων. «ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες. Πήραμε τα μηνύματά σας και σας συγχαίρουμε. Η νέα γενιά είστε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πατρίδας μας. Δείχνετε, όπως πάντα, το δρόμο του μέλλοντος: Το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης. Το δρόμο της εθνικής ομοψυχίας. Το δρόμο που παρακάμπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες, για να συναντήσει τα κοινά οράματα όλων των νέων ανθρώπων. Οι δύσκολοι καιροί που διανύει ολόκληρος ο κόσμος, οι δύσκολοι καιροί που διατρέχει η Πατρίδα μας έχουν ανάγκη την ενεργότερη συμμετοχή σας στα κοινά, την ορμητική δύναμή σας, τις φωνές που συνθέτουν και ενώνουν. Χαιρετίζω, με ικανοποίηση, για όλους αυτούς τους λόγους, την έναρξη των Περιφερειακών Διασκέψεών σας. Πρώτ’ απ’ όλα, γιατί απευθύνεστε σε όλες τις νέες και όλους τους νέους. Υπογραμμίζετε ότι τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα. Αναδεικνύετε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις αναζητήσεις που αφορούν κάθε νέα και νέο. Προκαλείτε ζύμωση απόψεων και ιδεών. Αμφισβητείτε όσα προσκρούουν σ’ αυτά που ονειρεύεστε. Επενδύετε σ’ αυτά που σέβονται, σ’ αυτά που υπηρετούν το μέλλον όλων των νέων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αποβλέπετε στην ενεργότερη συμμετοχή των νέων στα κοινά. Παίρνετε θέση για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. Δεν παραδίδεστε στις δυσκολίες. Δεν εφησυχάζετε. Δεν συμβιβάζεστε. Αποδεικνύετε, άλλη μια φορά, ότι είστε δύναμη πρωτοπορίας. Θέλω, ακόμη, να υπογραμμίσω ότι αποτελεί πράξη συμβολισμού και ουσίας η απόφασή σας να ξεκινήσετε τις διασκέψεις σας από την ελληνική περιφέρεια και να καλύψετε ολόκληρη τη χώρα. Είναι η δική σας απάντηση σ’ εκείνους που εξακολουθούν να μιλούν για τη «μια» και την «άλλη» Ελλάδα, τόνισε ο κ. Καραμανλής για να αναφερθεί στη συνέχεια στα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.
«Στην Ελλάδα, από το 2004, βάλαμε σε εφαρμογή ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Εφαρμόζουμε στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό των επιλογών μας το γεγονός ότι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο διαθέτει περισσότερα από 4 δις ευρώ σε έργα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπογραμμίζω, πρώτ’ απ’ όλα, ότι κάνουμε πράξη τη μεγάλη χωροταξική μεταρρύθμιση. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Είναι μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, μετά από μακρά διαβούλευση, το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και το Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακολουθούν τα Ειδικά Πλαίσια για τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό. Έχουν, επίσης, ολοκληρωθεί και θα τεθούν σύντομα σε δημόσια διαβούλευση τα Ειδικά Πλαίσια για τις Παράκτιες Περιοχές και τον Ορεινό Χώρο. Υπογραμμίζω ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία υλοποίησης της νέας ενεργειακής πολιτικής και αφορά ειδικότερα την ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας». Σεβόμαστε απόλυτα τις μετρήσιμες δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μια από τις τέσσερις μόνο χώρες της Ε.Ε., που είναι μέσα στους στόχους του Κιότο. Αποδεικνύεται έτσι ότι ακολουθούμε πολιτική που αποδίδει καρπούς.
Κλείνοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Αιτωλοακαρνανία. «Επιτρέψτε μου δύο λόγια για την Αιτωλοακαρνανία που μας φιλοξενεί. Όλοι ξέρουμε ότι είναι μια από τις πιο ευαίσθητες οικολογικές περιοχές της Χώρας. Αντιμετωπίζει σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Κυρίως μάλιστα σε ό,τι αφορά τα νερά και τα οικοσυστήματά της. Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ο Αμβρακικός Κόλπος, ο Αχελώος και ο Εύηνος, οι φυσικές λίμνες της περιοχής, συνιστούν ένα πολύπλοκο οικοσύστημα, που αποσπά την προσοχή όλων μας. Εξετάζουμε κάθε πρόταση και ιδέα για τις καλύτερες εφικτές λύσεις στα ζητήματα που εγείρονται. Οφείλω, στο σημείο αυτό, να σημειώσω ότι, τόσο ο φορέας διαχείρισης του Αμβρακικού, όσο και ο φορέας διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, επιτελούν, με τη συνδρομή της κυβέρνησης, σημαντικό έργο. Θυμίζω ότι η ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πάρκο το 2006. Στόχος μας είναι να κάνουμε διαρκώς ουσιαστικά βήματα. Η περιβαλλοντική υπευθυνότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Διατρέχει όλες τις πολιτικές μας. Σίγουρα, όμως, αφορά και τον καθένα μας. Σημαίνει υποχρέωση προς τους συμπολίτες και τη χώρα μας. Σημαίνει υποχρέωση για τις καθημερινές νοοτροπίες, τις συνήθειες, τις πρακτικές μας. Σ’ όλα αυτά, πρωτοπόροι, είστε, και πάλι εσείς. Οι δράσεις των νέων για την προστασία του περιβάλλοντος είναι άλλη μια πηγή αισιοδοξίας».
Επίσης, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το έργο της παράκαμψης του Αγρινίου στον κόμβο Ρίγανης, που αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού, καθώς και το υπό κατασκευή Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.
ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

«Γυρίσματα» στη Βόνιτσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ


Στη Βόνιτσα βρέθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου το συνεργείο της εκπομπής «ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ» της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ. Η δημοσιογράφος Αντιγόνη Παφίλη, ο καμεραμάν Χριστόφορος Δέμος και ο ηχολήπτης Μάριος Μουτζούρης, με την βοήθεια του Αντιδημάρχου Ανακτορίου Μασούρα Νικόλαου, της εφημερίδας «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ», του προέδρου του ΤΟ.ΣΥ.Ν. Δήμου Ανακτορίου Μαζαράκη Γιάννη, της γραμματέας του ΤΟ.ΣΥ.Ν. Πανταζή Παναγιώτας και του ταμία του ΤΟ.ΣΥ.Ν Μαζαράκη Θεόδωρου, προσπάθησαν μέσα από ένα τετράλεπτο Video το οποίο θα προβληθεί τα τέλη Μαρτίου από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ να δείξουν τις ομορφιές της πόλης μας.
Η εκπομή «ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ» προβάλετε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ καθημερινά στις 18:30 το απόγευμα και είναι μία από τις καλύτερες εκπομπές που προβάλλονται από κανάλια Εθνικής εμβέλειας και που έχουν αντικείμενό τους το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ.
Η δημοσιογράφος του καναλιού Αντιγόνη Παφίλη, μίλησε στην «ΑΚΡΝΑΝΙΑ» και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τις ομορφιές που είδε στη Βόνιτσα. Μάλιστα η άποψή της αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς πως έχει γυρίσει ολόκληρη την Ελλάδα με την εκπομπή «ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ».
«Στη Βόνιτσα είχα κάνει μόνο ένα πέρασμα παλαιότερα αλλά μου αρέσει πάρα πολύ. Ο καλύτερος τρόπος πιστεύω για να δεις την Βόνιτσα είναι με βάρκα γιατί την βλέπεις σχεδόν όλη. Είναι φανταστικά τι παραπάνω να πω. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στην υποδοχή που μας κάνατε. Ήταν η καλύτερη υποδοχή και η οργάνωση ήταν τέλεια», τόνισε χαρακτηριστικά η Αντιγόνη Παφίλη.
Στις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος Ανακτορίου έτσι ώστε η πόλη μας να γίνει ευρύτερα γνωστή σε όλη την Ελλάδα και να προσελκύσει τουρισμό, κάτι που πραγματικά αξίζει, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» ο Αντιδήμαρχος κύριος Μασούρας Νικόλαος.
«Αυτό που έγινε σήμερα ήταν μία αρχή. Είμαστε λίγο πίσω από θέμα διαφήμισης. Μας δίνεται μία ευκαιρία να ξεκινήσουμε την διαφήμιση. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι εκπομπές που γίνονται από διάφορα κανάλια, ένας άλλος τρόπος είναι και η δημιουργία DVD. Ήδη ο Δήμος έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να δημιουργήσει ένα DVD που θα παρουσιάζει τις ομορφιές του Δήμου μας και το οποίο θα δοθεί σε διάφορα κανάλια. Φυσικά προσπαθούμε και μέσω internet, που αποτελεί τον πλέον διαδεδομένο και μοντέρνο τρόπο διαφήμισης να αναδείξουμε την πόλη την οποία ζούμε, αλλά και με την εκτύπωση φυλλαδίων τα οποία θα μοιράζονται στα διόδια της σήραγγας του Ακτίου, στο Αεροδρόμιο και θα σταλούν και σε διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία. Από εκεί και πέρα όλες οι ιδέες από τους νέους ανθρώπους είναι καλοδεχούμενες».
Κλείνοντας ο κύριος Μασούρας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΣΚΑΙ για την τιμή που μας έκανε και θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε και άλλα κανάλια στην περιοχή μας».

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Γληγοράκεια 2009


Όπως κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στη Βόνιτσα το καρναβάλι της πόλης μας, ευρύτερα γνωστό ως Γληγοράκεια. Πάρα πολύς κόσμος, τόσο από τον Δήμο Ανακτορίου, όσο και από τις γύρω περιοχές βρέθηκε στην πόλη μας για να παρακολουθήσει από κοντά το καρναβάλι.
Εκτός από τα άρματα του Δήμου Ανακτορίου που συμμετείχαν στην παρέλαση, το παρών έδωσαν και τρία άρματα του Δήμου Αλυζίας και πιο συγκεκριμένα του Δημοτικού Διαμερίσματος της Κανδήλας, καθώς επίσης και ένα άρμα από τον Άγιο Νικόλαο. Φυσικά υπήρχαν και τρία πεζοπόρα τμήματα με το ΚΔΑΠ Ανακτορίου για ακόμη μία φορά να κλέβει την παράσταση με το γκρουπ «ΤΑΠΙ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ».
Η θεματολογία των αρμάτων δεν μπορούσε να είναι άλλη από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, την απόδραση Παλαιοκώστα, αλλά και από προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή μας και που πολύ εύγλωττα αναπαραστάθηκαν στο άρμα που έφερνε τον τίτλο «Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ».
Φυσικά υπήρξαν και πολλά προβλήματα καθώς τα πεζοπόρα τμήματα της παρέλασης δεν πέρασαν μπροστά από την παραλία όπου βρέθηκε πολύς κόσμος. Πάντως είναι αλήθεια πως ο κύριος όγκος των επισκεπτών ήταν στην Ελευθερίου Βενιζέλου, εκεί όπου η παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Φέτος και μετά από αρκετά χρόνια, η τελετή της καύσης του Γληγοράκη πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Βόνιτσας. Εκεί είχε δημιουργηθεί μία εξέδρα όπου ο Γληγοράκης υποβλήθηκε από τους γιατρούς στις απαιτούμενες εξετάσεις για να μείνει ζωντανός, ενέργειες όμως οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς ο Γληγοράκης τελικά μας άφησε χρόνους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καύση του και ο ουρανός της πόλης μας φωτίστηκε από εκατοντάδες βεγγαλικά που έκαναν την νύχτα ημέρα.
Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα μαγαζιά της πόλης μας όπου πάρα πολύς κόσμος ξενύχτησε διασκεδάζοντας.
Φυσικά κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως υπήρξαν και πάρα πολλά παράπονα για το φετινό καρναβάλι από κόσμο που με βρήκε και μου τα είπε. Αυτά τα δημοσιεύουμε στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας και στην στήλη «ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ».

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δωρεάν αστική συγκοινωνία στο Δήμο Ανακτορίου

Σας ανακοινώνουμε ότι από 8-1-2009 εφαρμόζεται στο Δήμο μας πρόγραμμα αστικής συγκοινωνίας των τοπικών διαμερισμάτων με την Βόνιτσα.
Η μεταφορά είναι δωρεάν και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
15:30 Θύρρειο - Δρυμός - Παλιάμπελα - Βόνιτσα.
16:10 Βόνιτσα - Παλιάμπελα - Δρυμός (Με επιστροφή)
16:00 Μοναστηράκι - Βόνιτσα (Με επιστροφή)
16:15 Βόνιτσα - Αγ. Νικόλαος (Με επιστροφή)
19:00 Βόνιτσα - Παλιάμπελα - Δρυμός- Θύρρειο
20:00 Βόνιτσα - Μοναστηράκι (Με επιστροφή)
20:30 Βόνιτσα - Αγ. Νικόλαος (Με επιστροφή)