Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ιόνια Οδός: Αρχίζουν τα έργα


Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του μεγάλου αυτοκινητόδρομου που έρχεται να αλλάξει οριστικά τα χαρακτηριστικά της Αιτωλοακαρνανίας και να άρει την απομόνωση. Μετά από 20 χρόνια διεκδικήσεων, συζητήσεων και μελετών… περνάμε επιτέλους στην υλοποίηση των οραμάτων!
Το έργο θα κατασκευαστεί τμηματικά και θα εξελίσσεται σύμφωνα και με την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων. Η καθυστέρηση μάλιστα που παρατηρείται οφείλεται ακριβώς στο θέμα αυτό. Είναι χαρακτηριστικό δε το γεγονός ότι το έργο θα ξεκινήσει απ’ τα 5 πρώτα χιλιόμετρα που δόθηκαν… διασπασμένα όμως σε 28 κομμάτια αυτή τη στιγμή , καθώς η διαδικασία των επιτάξεων είναι υπερβολικά αργή. Η προσπάθεια πάντως εστιάζεται πλέον στην ταχεία ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, ώστε να μην παρεμποδιστεί η συνέχεια του έργου, που στο σύνολό του περιλαμβάνει 42 ανισόπεδους κόμβους και 382 χλμ. κλειστού αυτοκινητόδρομου Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με προϋπολογισμό διπλάσιο εκείνου της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου!
Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει:
α) τον αυτοκινητόδρομο «Ιόνια Οδός» μήκους περίπου 196 χλμ. από Αντίρριο έως Ιωάννινα (Ανισόπεδος Κόμβος με Εγνατία Οδό).
β) τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ μήκους περίπου 175 χλμ. από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μεταμόρφωσης έως τη Σκάρφεια, μετά τα Καμένα Βούρλα.
γ) τον συνδετήριο κλάδο του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα μήκους 11 χλμ.
Να σημειωθεί ότι στην Ιόνια Οδό θα ενσωματωθεί και το σε πλήρη εξέλιξη έργο της Παράκαμψης Αγρινίου (β΄ φάση), το οποίο μάλιστα θα παραδοθεί πολύ νωρίτερα απ’ τον προβλεπόμενο χρόνο.
Το συνολικό έργο της Ιονίας Οδού, βάσει του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 72 μήνες απ’ την κύρωση της σύμβασης (ο χρόνος μετρά απ’ τις αρχές του περασμένου έτους) και σε ότι αφορά το κομμάτι που διέρχεται την Αιτ/νία σε 44 μήνες.
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου περιλαμβάνονται και η λειτουργία και συντήρηση των δρόμων της παραχώρησης, έναντι είσπραξης διοδίων. Σε ότι αφορά τα διόδια πρέπει να σημειωθεί ότι αλλάζει το σύστημα και πλέον δεν θα ισχύει η πρακτική της χρώσης ανεξάρτητα των χιλιομέτρων που διανύουμε. Με το νέο σύστημα η χρέωση των διοδίων θα γίνεται ανά χιλιόμετρο
Μάλιστα την αναγκαιότητα άμεσης έναρξης των εργασιών της Ιόνιας Οδού και στην περιοχή της Ηπείρου τώρα που τελειώνουν τα έργα στην Εγνατία εξέφρασε προς τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλο η Δ.Ε. του ΤΕΕ Ηπείρου με τον οποίο συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της θα υπάρξει μεταφορά δραστηριοτήτων σε όλα τα τεχνικά επαγγέλματα (εργολάβοι, μελετητές, τοπογραφικά συνεργεία, τεχνίτες, κάτοχοι μηχανημάτων οδοποιίας, ιδιοκτήτες φορτηγών, εργατοτεχνικό δυναμικό, κλπ) από την Εγνατία στην Ιόνια Οδό, κάτι που αν συμβεί θα ανακουφίσει σημαντικά οικονομικά όλη την περιοχή. Οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας μαζί με μέλη των Διοικήσεών τους σε σύσκεψη με τον αρμόδιο Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλο στην Αθήνα συζήτησαν την πρόοδο των εργασιών στην Ιόνια Οδό.
Από πλευράς ΤΕΕ εκφράστηκε η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός για την καθυστέρηση έναρξης των εργασιών. Εκ μέρους του Υφυπουργού -αναφέρεται στην ανακοίνωση- εκφράστηκε η πεποίθηση για άμεση εγκατάσταση του παραχωρησιούχου και σύντομη έναρξη των εργασιών τόσο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας όσο και στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, στη σήραγγα Αμπελιάς και στο τμήμα Αβγό – Κόμβος Ιωαννίνων.
Έγινε ενημέρωση και συζήτηση αναφορικά με το πρόβλημα που υπήρξε για την έναρξη εργασιών στη θέση Κλόκοβα (Παλαιοβούνα) και το οποίο έχει ξεπεραστεί.
Επίσης συζητήθηκαν με τον Υφυπουργό θέματα για παράπλευρα και συγκεκριμένα έργα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, στην Ήπειρο και Λευκάδα και που πρέπει να εκτελεστούν στα πλαίσια των τομεακών Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως: οδικός άξονας Αμβρακία-Άκτιο (υπάρχει σχετικό άρθρο), Ιόνια Οδός-Πλατυγυάλι-Αστακός, Άκτιο-Λευκάδα που επίσης βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης), Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα, Φιλιππιάδα-Πρέβεζα, καθώς επίσης και το τμήμα Ιωάννινα-ΒΙΠΕ Ιωαννίνων-Καλπάκι που έμεινε εκτός της σύμβασης παραχώρησης.

Επιμέλεια: Επαμεινώνδας Νικάκης

Πορεία …όπισθεν!!!


Αγαπητοί φίλοι, ,μετά από πολύ καιρό πάλι σε δράση, πάλι στην ενημέρωση και την δυναμική παρέμβασή μας σε ότι αφορά τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο μας. Μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας μου είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσω για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ο Δήμος Ανακτορίου. Προτού όμως ξεκινήσω θα ήθελα να δώσω μόνο δύο εξηγήσεις, σε αυτούς που νομίζουν ότι μέσα από τα άρθρα μου θα σχολιάζω και θα κριτικάρω τον Δήμαρχο Ανακτορίου και δεν θα ασχολούμαι με κανένα άλλο θέμα. Ένα πράγμα να ξέρουν. Ότι δεν με ενδιαφέρει αν είναι ο Δήμαρχος, δεν με ενδιαφέρει αν είναι η Νέα Δημοκρατία, δεν με ενδιαφέρει όποιος και να είναι. Όταν πρόκειται να λέω αλήθειες και να σχολιάζω τα κακώς κείμενα θα τα σχολιάζω. Κύριοι της ΝΔ ο στόχος μου δεν είναι ο Δήμαρχος, αλλά να κριτικάρω, να εντοπίζω και να σχολιάζω τα κακώς κείμενα του τόπου μας. Να τα φέρνω στην επιφάνεια και να τα γνωστοποιώ στους αναγνώστες της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ». Για αυτό οι «μονόφθαλμοι» να σταματήσουν να με σχολιάζουν ή καλύτερα αν θέλουν να πουν κάτι ας το δημοσιεύσουν στην εφημερίδα. Άλλωστε έχουμε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν πως όποιος θέλει μπορεί να λέει την γνώμη του στις σελίδες της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», αρκεί φυσικά να χρησιμοποιεί το όνομά του… δεν με ενδιαφέρει αν τα σχόλια είναι αρνητικά ή θετικά. Όλα καλοδεχούμενα είναι. Τελειώνοντας ένα πράγμα να ξέρουν. Όσους «ΝΕΡΩΝΕΣ» και αν «δώσουν» στους υψηλά ιστάμενους του κόμματός ΜΟΥ δεν θα μπορέσουν να με σταματήσουν, για αυτό ας σταματήσουν και το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να ασχοληθούν με τα προβλήματα του τόπου και το πώς η ΝΔ στον τόπο μας θα ανασυνταχθεί και θα πάει καλύτερα σε οποιαδήποτε επόμενη εκλογική διαδικασία. Είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι μαζί σας. Έχω πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ…
Τον τελευταίο καιρό ο Δήμος Ανακτορίου αποξενώνεται – διαλύεται. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ εχουν κλείσει, γιατί τα ΕΛΤΑ και το Κέντρο Υγείας λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και γιατί σιγά σιγά και την ΔΥΟ όπως πάμε θα την μεταφέρουν σε άλλο Δήμο. Τι κάνει για όλα αυτά ο Δήμαρχος Ανακτορίου; Κάνει κάτι. Στέλνει επιστολές, επιστολές που το πιο πιθανό είναι ότι πάνε στον κάδο των αχρήστων. Με επιστολές δεν λύνονται τα προβλήματα κύριε Αποστολάκη. Χρειάζεται δυναμική παρέμβαση και καθημερινή ενόχληση των υπευθύνων. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό τότε πηγαίνετε σπίτι σας. Γιατί ο Δήμαρχος ενός Δήμου σαν τον Δήμο Ανακτορίου και ανεξαρτήτως Κυβέρνησης θα πρέπει να έχει την ικανότητα όχι μόνο να διεκδικεί αλλά και να παίρνει πράγματα για αυτόν τον τόπο. Όχι ότι δεν έχει πάρει. Η κυβέρνηση της ΝΔ του έδωσε αρκετά στην πρώτη του τετραετία του και μπράβο, αλλά τον ξέχασε στη δεύτερη τετραετία και ουσιαστικά είναι μία τετραετία που όλο και δημιουργούνται προβλήματα και όλο ο τόπος γυρνάει προς τα πίσω, αλλά το θέμα δεν είναι τι κάνει ο Δήμαρχος αυτή την τετραετία αλλά το πώς θα λυθούν τα προβλήματα των υπηρεσιών που ανέφερα και η προτασή μου είναι μία: μπορείς Δήμαρχε να απευθυνθείς στην Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας και να κάνει αυτή παρέμβαση στους Βουλευτές του Νομού και ιδιαίτερα στον νέο Υφυπουργό Υγείας τον κύριο Σαλμά. Μόνο με την διάθεση της συνεργασίας μπορούμε να πετύχουμε πράγματα για τον Δήμο μας. Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια δεν είναι πράγματα που πρέπει να μας χαρακτηρίζουν. Και αν και αυτοί μείνουν στα λόγια ή δεν κάνουν τίποτα για να μπορέσουν να μας ακούσουν ο Νομάρχης και οι κυβερνώντες ένα μόνο μένει, ο αποκλεισμός των δρόμων προς Λευκάδα, προς Πρέβεζα και προς Αμφιλοχία. Αφού μας αποκλείουν από το να έχουμε ποιότητα ζωής καιρός είναι να τους αποκλείσουμε και εμείς. Και μην νομίζεις ότι είναι λόγια του αέρα αυτά που γράφω, γιατί εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα πει ναι σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων. Άλλωστε όλοι με μία επανάσταση πετυχαίνουν τους στόχους τους. Και επειδή προηγουμένως ανέφερα και το Νομάρχη, έχει και αυτός τις ευθύνες τους γιατί ναι μεν έχει έρθει αρκετές φορές στη Βόνιτσα, αλλά για το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Βόνιτσας δεν μας έχει πει κάτι που οι μαθητές μετά από τόσα χρόνια κάνουν ακόμη μαθήματα σε κοντέινερς.
Το άσχημο είναι ότι η Δημοτική Αρχή δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα, νομίζω πως την απασχολούν μόνο το πώς θα κερδίσει τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές και το πώς θα αυξήσει την σακούλα για να μπορέσει να πληρώσει τους εργάτες και τους ωρομίσθιους του Δήμου Ανακτορίου και όχι μόνο… άλλωστε είναι το μόνο που μπορεί να κάνει αφού όλα τα μεγάλα έργα του Δήμου έχουν παγώσει, ούτε στην Ανταρκτική να ζούσαμε με τόσο …πάγο. Και όταν μιλάμε για μεγάλα έργα, που είναι το λιμάνι, που είναι τα έργα ανάπτυξης του Δήμου; Ένα μόνο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο βιολογικός και αυτός κάθε μέρα θέλει συνεργείο από τις βλάβες που παθαίνει. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει όταν και εάν συνδεθούν όλα τα σπίτια με τον Βιολογικό.
Φίλοι αναγνώστες ξέρετε τι σημαίνει να ζεις σε αυτό τον τόπο, να παθαίνει κάτι η υγεία σου, να χρειαστεί να πας στο Κέντρο Υγείας αργά το βράδυ και να μην υπάρχει ένας ειδικευμένος γιατρός για να σου προσφέρει τις πρώτες βοήθειες; Εδώ μιλάμε για ποιότητα ζωής και η κατάσταση του Κέντρου Υγείας της Βόνιτσας μόνο τέτοια δεν μπορεί να μας προσφέρει, όσο και αν προσπαθούν με θυσίες το υπάρχον ιατρικό προσωπικό. Ξέρετε τι σημαίνει ένας Δήμος που πλησιάζει τους 10.000 κατοίκους να μην διαθέτει ΔΕΗ και ΟΤΕ, υπηρεσίες που οπουδήποτε στον κόσμο είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν. Και το χειρότερο, έχετε νοιώσει ποτέ πως αισθάνονται οι μαθητές φίλοι μας που τόσα χρόνια κάνουν μαθήματα στα κοντέινερς; Ίσως να φαντάζεστε πως νοιώθουν, αλλά δεν βλέπω να νοιάζει αυτό την Δημοτική Αρχή και αν πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να στέλνει επιστολές, ας δώσει τη θέση της σε ανθρώπους πιο δυναμικούς, πιο ζωντανούς.
Επειδή στο άρθρο μου αυτό αναφέρομαι μόνο σε προβλήματα, πρέπει να αναφέρουμε και τα θετικά που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας. Πρώτα από όλα θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον πάτερ Αθανάσιο Κοσμά και σε όλους όσους συντέλεσαν στο να έρθει η τίμια κάρα του Αγίου Ραφαήλ στην Βόνιτσα, που ουσιαστικά ήταν ένα γεγονός που έδωσε πνοή στην περιοχή μας. Που ουσιαστικά γέμισε την περιοχή μας με κόσμο που αναζωογόνησαν κάπως τον τόπο μας. Συγχαρητήρια και πάλι πάτερ Αθανάσιε και εύχομαι να συνεχίσεις πιο δυναμικά την παρουσία σου στον Δήμο μας, παρά τα όσα θέλουν να προσάψουν (δεν είναι επί του παρόντος να τα σχολιάσουμε). Επίσης μία πολύ καλή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Δήμο μας. Αναφέρομαι στην ημερίδα του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού η οποία μας έδωσε ένα τόνο χαράς γιατί βλέπουμε ότι ο Αμβρακικός έχει ελπίδα με την προσπάθεια και τις θυσίες όλων μας, να επανακτήσει την παλιά φυσική του ομορφιά. Εδώ θα ήθελα να πω ότι πραγματικά μετά από πολλά χρόνια επιτέλους ο Αμβρακικός έγινε Εθνικό Πάρκο. Και αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι, έστω και την τελευταία στιγμή, έχουν την ευαισθησία να προστατέψουν τον Αμβρακικό. Τέλος, πολύ θετικό είναι ότι μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Πάτρα κύριος Ξενοφώντας Βεργίνης, με παρεμβάσεις του και με την εξουσιοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα λύσει μέσα στον Μάρτιο το πρόβλημα των αποζημιώσεων που σίγουρα μαστίζει και την περιοχή μας, αφού ο Νομός μας αλλά και ο Δήμος Ανακτορίου, είναι αγροτικοί.
Κλείνοντας θέλω να αναφέρω ότι για να είναι βιώσιμος και ευχάριστος αυτός ο τόπος για τους νέους αλλά γενικά για όλο τον κόσμο, θα πρέπει να του προσφέρει λύσεις για την ευχάριστη καθημερινότητά του. Θα πρέπει να του προσφέρει ουσιώδης υπηρεσίες και ανεκτό και ευχάριστο περιβάλλον για να μπορέσει να δημιουργήσει και να ζήσει. Υπεύθυνοι για αυτό είμαστε όλοι μας αλλά κύριοι υπεύθυνοι είναι αυτοί που έχουν στα χέρια τους την διοίκηση του τόπου μας. Για αυτό ψηφίστηκαν και για αυτό διορίστηκαν σε υψηλές θέσεις. Για να μπορούν να βρουν και να δώσουν λύσεις. Για να μην καταντήσουμε Βόνιτσα της δεκαετίας του 60 πρέπει να δίνουμε λύσεις και να έχουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Εις το επανιδείν
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Α.Δ.Τ: ΡΣ 1214/2002

neronas14@yahoo.com

Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος εκπέμπει SOS


Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου ο εθελοντικός αιμοδοτικός σύλλογος του Δήμου Ανακτορίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημαρχείου της Βόνιτσας και το παρών έδωσαν, εκτός από τους εθελοντές αιμοδότες και αρκετοί πολίτες.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Γεώργιος Αποστολάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κύριος Πάντας Νικόλαος και ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης του Δήμου, κύριος Σπυρίδων Κυρίκος (Καραούλης).
Η αντιπρόεδρος του συλλόγου κυρία Ζαχαράκη Ευδοκία στην ομιλία της επεσήμανε τον κίνδυνο ο Σύλλογος να πάψει να λειτουργεί καθώς δεν είναι αρκετοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι δίνουν αίμα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Κέντρο Υγείας της Βόνιτσας και που κράτησε δύο ημέρες, μόνο 28 άτομα έδωσαν το παρών.
«Στην αιμοδοσία που διοργανώσαμε πριν λίγες ημέρες μόνο 28 άτομα ήρθαν να δώσουν αίμα. Θα ήθελα να σας ζητήσω να παρακαλέσετε όλους να δίνουν αίμα γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ο σύλλογος δεν θα μπορέσει στο μέλλον να εξυπηρετήσει κανέναν, καθώς δεν υπάρχουν φιάλες. Να φανταστείτε πως ακόμη και εμείς οι εθελοντές αιμοδότες που δίνουμε αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, κινδυνεύουμε στο τέλος αν χρειαστούμε αίμα να μην βρίσκουμε. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω όλους να βοηθήσετε να διατηρηθεί ο σύλλογός μας, γιατί αν συνεχίσουμε έτσι δεν νομίζω να διατηρηθεί».
Κλείνοντας η κυρία Ζαχαράκη ευχαρίστησε το συμβούλιο του συλλόγου για την προσπάθεια την οποία καταβάλλει. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το συμβούλιο γιατί όλοι μαζί τρέχουμε, τόσο για να ενημερώνουμε τον κόσμο όσο και για να τυπώνουμε αφίσες κάθε φορά που πραγματοποιούμε εθελοντική αιμοδοσία. Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή χρονιά».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Γεώργιος Αποστολάκης τόνισε τα εξής: «Εγώ εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους. Υγεία, οικογενειακή και προσωπική επιτυχία σε όλους. Θα ήθελα και εγώ όσο μπορώ να βοηθήσω σε αυτά που ειπωθήκαν πριν. Θα βρούμε και άλλους εθελοντές αιμοδότες. Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να βρω λόγο φόρτου εργασίας. Ήμουνα και εγώ αιμοδότης μέχρι το 2002. Από τότε που έγινα Δήμαρχος σταμάτησα να είμαι γιατί δεν προλαβαίνω. Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά πως ο Δήμος κάνει παρεμβάσεις και βρίσκει αίμα όποτε χρειαστεί με διαφόρους τρόπους. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας όπου μας χρειαστείτε. Όσο μπορούμε θα σας βοηθήσουμε».
Μετά την κοπή της πίτας ακολούθησε μπουφές με έξοδα του συμβουλίου του συλλόγου.
Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2007 και στην πρώτη του συνεδρίαση εξέλεξε το Δ.Σ το οποίο αποτελείται από τους:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζυγούρη Μαρία
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζαχαράκη Ευδοκία
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παληογιάννη Ελένη
ΤΑΜΙΑΣ: Τσιάμης Νικόλαος
ΕΦΟΡΟΣ: Τόλης Χρήστος
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ α: Καψοκώστα Γεωργία
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ β: Πάντας Νικόλαος
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ευχηθούμε στον σύλλογο καλή δύναμη και να προτρέψουμε όλους όσους μπορούν να δίνουν αίμα καθώς εκτός από το ότι αυτό είναι καλό για την υγεία τους ταυτόχρονα σώζουν ζωές και βοηθούν τον σύλλογο να παραμείνει ενεργός.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Επιτυχημένη εκδήλωση του συλλόγου Βονιτσάνων της Αθήνας


Ο Σύλλογος των Εν Αθήναις Βονιτσάνων «Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ», προχώρησε την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του συλλόγου, σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Πατιρντί στα Πατήσια.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων και ο Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Μάριος Σαλμάς, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κυρία Σοφία Γιαννακά και ο κύριος Θάνος Μωραϊτης, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κύριος Μακρυπίδης Ανδρέας, ο πρόεδρος των πολιτιστικών συλλόγων Ξηρομέρου κύριος Δημήτρης Στεργίου, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών κύριος Κλαδευτήρας Χρήστος, ο καθηγητής της Ιατρικής κύριος Γεώργιος Γρίβας και ο ιατρός κύριος Παπακώστας Σπυρίδων.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Τσαβαλάς Κωνσταντίνος, μίλησε στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και δεν παρέλειψε να εκφράσει και το παράπονό του για την μη συμμετοχή των Βονιτσάνων της Αθήνας στον Σύλλογο.
«Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του συλλόγου Βονιτσάνων της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε και φέτος μία πολύ σπουδαία και γεμάτη χαρά εκδήλωση με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας. Παραβρέθηκαν υπουργοί και βουλευτές, εκπρόσωποι από την τοπική κοινωνία της Βόνιτσας και το κέφι ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Αυτό που κυρίως μας απασχολεί είναι η συμμετοχή του κόσμου. Το παράπονο του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για να γίνει ο σύλλογος πολύ μεγάλος. Είμαστε πολλοί Βονιτσάνοι στην Αθήνα όμως είμαστε πολύ λίγοι εγγεγραμμένοι στον σύλλογο. Καλούμε λοιπόν όλους τους Βονιτσάνους της Αθήνας να πλαισιώσουν τον σύλλογο με αγάπη γιατί ο σύλλογος παράγει πολιτισμό. Αυτό σημαίνει σύλλογος, συλλογική προσπάθεια και αυτό κάνουμε ως διοικητικό συμβούλιο, πέρα από κόμματα και πέρα από οποιαδήποτε υστεροβουλία».
Πάντως, δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν αρνητικά την απουσία εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας στην εκδήλωση. Πάντως, ο κύριος Τσαβαλάς έσπευσε να δικαιολογήσει τον Δήμαρχο κύριο Αποστολάκη.
«Ο Δήμαρχος έχει προσκληθεί κανονικά αλλά μας ενημέρωσε ότι λόγω της επίσημης δοξολογίας που γίνεται στην Βόνιτσα με αφορμή την παραμονή της τίμιας κάρας του Αγίου Ραφαήλ στην πόλη μας, είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να παρευρίσκεται εκεί και δεν μπόρεσε ο άνθρωπος. Πάντως είναι γεγονός πως κάθε φορά ερχόνταν».

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ


Από το Σεπτέμβριο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας το παράρτημα του ΣΔΕ Αγρινίου με ένα τμήμα 21 μαθητών και φιλοξενείται στους χώρους του Λυκείου Βόνιτσας.
Νέοι και νέες του δήμου Ανακτορίου αλλά και γειτονικών, διαφόρων ηλικιών, αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα στη ζωή τους ,εκμεταλλευόμενοι την τελευταία ίσως ευκαιρία της ζωής τους να γνωρίσουν το χώρο της γνώσης.
Σκοπός των Σ.Δ.Ε. είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα, καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας.
Στόχοι των Σ.Δ.Ε. είναι:
α .Η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω.
β .Η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
γ .Η απόκτηση σύγχρονων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που θα τους βοηθήσουν στην κοινωνική-οικονομική ένταξη και ανέλιξη.
δ. Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των εκπαιδευομένων.
ε. Η συμβολή στην ένταξή τους ή στη βελτίωση της θέσης τους στον χώρο της εργασίας.
Τα Σ.Δ.Ε. απευθύνονται σε ενήλικες άνω των 18 ετών, που τελείωσαν το Δημοτικό Σχολείο και δε φοίτησαν καθόλου στο Γυμνάσιο ή το εγκατέλειψαν πριν το τελειώσουν.
Ένα Σ.Δ.Ε. προσφέρει στους εκπαιδευόμενους :
-Τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου (νόμος 2525/1997, άρθρο 5 )
-Ουσιαστική μόρφωση.
-Γνώση αγγλικής γλώσσας και χρήση υπολογιστών.
-Συμβουλευτικές υπηρεσίες και σύνδεση με την αγορά εργασίας.
-Ψυχολογική στήριξη σε μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες της ενήλικης ζωής.
Τα Σ.Δ.Ε. λειτουργούν τα απογεύματα, 4.30 έως 8.30, Δευτέρα έως Παρασκευή.
Η φοίτηση διαρκεί δύο εννιάμηνα. Αυτό ισχύει για όλους τους εκπαιδευόμενους, ανεξάρτητα αν έχουν φοιτήσει σε κάποιες τάξεις του Γυμνασίου.
Διδάσκονται: Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Νέες Τεχνολογίες, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αισθητική Αγωγή. Το περιεχόμενο των <μαθημάτων> προσαρμόζεται στις ανάγκες των εκπαιδευομένων.
Ένας απόφοιτος Σ.Δ.Ε. μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης:Ενιαίο Λύκειο, ΕΠΑ.Σ,ΕΠΑ.Λ. Μπορεί επίσης να ισχυροποιήσει τη θέση του στην αγορά εργασίας.
Για να <εγγραφεί> κάποιος στο Σ.Δ.Ε πρέπει να πάει στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Βόνιτσας, και να συμπληρώσει μια αίτηση. Οι αιτήσεις υποβάλλονται όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και αφορούν τη φοίτηση της επόμενης σχολικής περιόδου. Οι υποψήφιοι που επιλέγονται να φοιτήσουν στο Σ.Δ.Ε. ειδοποιούνται τηλεφωνικά και γραπτά. Οι επιλογές γίνονται στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Πληροφορίες δίνονται τις ώρες λειτουργίας του Σ.Δ.Ε. 4.30-8.30 Τηλέφωνα: 26430-22269(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΝΙΤΣΑΣ),
2641056100(ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ)


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Π.ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Κοσμοσυρροή για την τίμια κάρα του Αγίου Ραφαήλ


Στη Βόνιτσα όπου και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, βρέθηκε από την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, μέχρι και την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, η τίμια κάρα του Αγίου Ραφαήλ. Να σημειωθεί πως αρχικά είχε προγραμματιστεί η ιερή κάρα να φύγει από την πόλη μας την Κυριακή (15/2), αλλά έμεινε για ακόμη μία ημέρα, καθώς το πλήθος των πιστών που έσπευσε να την προσκυνήσει ήταν πολύ μεγάλο.
Την κάρα του Αγίου Ραφαήλ έφερε στην πόλη μας ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσου και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβος και την υποδέχθηκε σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Βόνιτσας, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμάς.
Το παρών στην τελετή υποδοχής έδωσαν ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ Θεόφιλος και ο Μητροπολίτης Παραναξίας κ.κ Καλλίνικος.
Τις τοπικές αρχές εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Γεώργιος Αποστολάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Μασούρας Νικόλαος και Πέρλης Κωνσταντίνος, ο Νομάρχης Λευκάδας κύριος Αραβανής, o πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κύριος Ανδρέας Καραγκούνης καθώς και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Καθ’ όλη την παραμονή της στην πόλη μας η τίμια κάρα του Αγίου Ραφαήλ τέθηκε σε προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Μάλιστα, μία ημέρα πριν την αναχώρησή της κάποιοι έκαναν λόγο για Θαύμα καθώς υποστηρίζουν πως εμφανίστηκε η μορφή του Αγίου Ραφαήλ πίσω από την εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στο τέμπλο του Ιερού του Ναού. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πάντα ορισμένοι, ο κόσμος που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στην εκκλησία κάλεσε την Αστυνομία, καθώς ορισμένοι πιστοί είχαν ξεσπάσει σε λυγμούς. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι αστυνομικοί που κατέφθασαν στον Ιερό Ναό είδαν και αυτοί την εικόνα του Αγίου Ραφαήλ και προσκύνησαν και οι ίδιοι…

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Το Πάσχα ολοκληρώνεται η Εγνατία Οδός


Το τμήμα της Εγνατίας Οδού από την Παναγιά Μετσόβου έως τα Γρεβενά, που έχει μήκος 38 χιλιόμετρα αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Ήδη σχεδόν ολοκληρώθηκαν τα έργα στο τμήμα αυτό που είχε περισσότερες σήραγγες και γέφυρες σε σχέση με αυτές που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Αιτία του γεγονότος αυτού, ήταν η προσφυγή της περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Αρκτούρος» στο Συμβούλιο της Ευρώπης που δικαίωσε τους οικολόγους.
Ύστερα από 15 χρόνια δικαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ του «Αρκτούρου» και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων από την μια πλευρά και του ΥΠΕΧΩΔΕ και της «Εγνατίας Οδού Α.Ε». από την άλλη.
Με τα επιπλέον 13,2 χλμ. σήραγγες και τα 3,7 χλμ. γέφυρες, οι 50 αρκούδες της Πίνδου διευκολύνονται να μετακινούνται ανενόχλητες, πάνω από τις σήραγγες και κάτω από τις γέφυρες.
Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή της Κυριακής» το ΥΠΕΧΩΔΕ «είχε χαράξει την κατασκευή της Εγνατίας Οδού μέσα από τον βιότοπο της αρκούδας στην Πίνδο, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων».
Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 1994, όταν ο «Αρκτούρος» πρότεινε να επιλεγεί στην περιοχή αυτή περιμετρική χάραξη, ώστε να μην αφανισθεί ο πληθυσμός των αρκούδων.
Οι επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις του «Αρκτούρου» δεν λήφθηκαν τότε υπόψη, γιατί η υλοποίησή τους απαιτούσε μεγάλο κόστος. Όπως επισημαίνει ο ιδρυτής του «Αρκτούρου» Γιάννης Μπουτάρης «όλα όσα υλοποιήθηκαν είναι αυτά που είχαμε προτείνει στα πρώτα χρόνια της αντιπαράθεσης, απλώς έγιναν με καθυστέρηση πολλών χρόνων».
Η προστασία της αρκούδας εκτός από χρόνο κόστισε και σε χρήμα, αφού απαιτήθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Και πικρόχολα αναρωτιούνται ορισμένοι αν «άξιζε να μας κοστίσει τόσο πολύ μια αρκούδα»…
Ο βιολόγος Λάζαρος Γεωργιάδης, επιστημονικός υπεύθυνος του Αρκτούρου, απαντά ότι «αυτό είναι στην πράξη αειφορία». Και προσθέτει: «Δεν νοείται κόστος ενός έργου, χωρίς να υπολογίζεται το περιβαλλοντικό κόστος. Από την περιοχή αυτή δεν περνά μόνο η αρκούδα, αλλά περνούν όλα τα θηλαστικά της Πίνδου».
Το τμήμα Παναγιά-Γρεβενά που είναι οδικό κομβικό σημείο, αφού σ’ αυτό θα καταλήγει ο Ε65 και θα συνδέεται η Λαμία με την Εγνατία, είναι, όμως, παράλληλα και περιβαλλοντικό κομβικό σημείο, αφού σ’ αυτό διακινούνται τα άγρια ζώα της Πίνδου.
Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση της η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. διαψεύδει τα όσα υποστηρίζονται τις τελευταίες ημέρες (κυρίως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΤΕΕ Ηπείρου), για κακοτεχνίες στην Εγνατία Οδό και συγκεκριμένα από το τμήμα Αράχθου έως κόμβο Περιστερίου. Μάλιστα εκφράζει τη λύπη της για την ανακοίνωση του ΤΕΕ Ηπείρου, υπογραμμίζοντας «ότι χωρίς να επισκεφτούν το έργο, χωρίς να ενημερωθούν από τους μηχανικούς της εταιρείας μας κατέληξαν σε αβάσιμα συμπεράσματα περί “κακοτεχνιών” για φαινόμενα που τεχνικά είναι αναμενόμενα».

Επιτυχημένη …πίτα της χορωδίας του Δήμου Ανακτορίου


Σε μία απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση που έλαβε χώρα σε γνωστό παραλιακό κέντρο της Βόνιτσας όπου το παρών έδωσε πάρα πολύς κόσμος, η χορωδία του Δήμου Ανακτορίου έκοψε την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου την πρωτοχρονιάτικη πίτα της.
Το γεγονός τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ανακτορίου κύριος Μυλωνίδης Παναγιώτης, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας κύριος Φωκάς Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανακτορίου κύριος Φούντας Νικόλαος και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος, κύριος Πάντας Νικόλαος καθώς και μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Αγίου Νικολάου οι οποίοι προσέφεραν και της Βασιλόπιτες.
Η κυρία Μπαλημπιώτη Γαρυφαλλιά, υπεύθυνη της Χορωδίας και μέλος του Δ.Σ του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ανακτορίου, μίλησε στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» για την εκδήλωση.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του, τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου του Αγίου Νικολάου, τους κ.κ Μυλωνίδη, Φωκά, Φούντα και Πάντα, όλους τους χορωδούς και την κυρία Τζένη Σουλιώτη από το Δ.Σ του Πολιτιστικού Κέντρου. Θέλω να ευχηθώ στον μαέστρο της χορωδίας μας κύριο Μιχάλη Ζάμπα να έχουμε πάντα επιτυχίες. Εμείς σαν Πολιτιστικό Κέντρο θα προσφέρουμε όποια βοήθεια μπορούμε, με την βοήθεια πάντα του Δήμου Ανακτορίου. Πάντως θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένες απουσίες. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα αλλά αυτοί για τους οποίους λέω, που κατέχουν αξιώματα μέσα στον Δήμο και θα καταλάβουν ποιοι είναι, θα μπορούσαν σήμερα να είναι εδώ κοντά μας και να μας τιμήσουν και αυτοί με την παρουσία τους, όπως άλλωστε έκανε όλος αυτός ο κόσμος. Σε ότι αφορά τον Δήμαρχο μας, για να μην δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις, θα ήθελα να πω πως δεν μπόρεσε να έρθει καθώς αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα υγείας».
Μετά την κοπή της πίτας ακολούθησε γλέντι μέχρι πρωίας με ατελείωτο χορό. Όλοι είχαν να λένε για την εκδήλωση τα καλύτερα λόγια και φυσικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτούς που την οργάνωσαν…

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Έκοψαν την πίττα τους οι Πόντιοι


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογων Ποντίων Αγίου Νικολάου Βόνιτσας, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα του σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας. Στο περιθώριο της γιορτής το χορευτικό του συλλόγου παρουσίασε παραδοσιακούς χωρούς ενώ στη συνέχεια ζωντανή ορχήστρα κράτησε συντροφιά στους παρευρισκομένους με τραγούδια του Πόντου.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Γεώργιος Αποστολάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Μασούρας Νικόλαος και Πέρλης Κωνσταντίνος, καθώς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ανακτορίου, κύριος Μυλωνίδης Παναγιώτης.
Στην ομιλία της η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Αρχοντία Μιχαήλογλου αφού ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση και τους ευχήθηκε καλή χρονιά, ζήτησε από την Δημοτική Αρχή υποσχέσεις και στήριξη. «Το αμάξι δεν πάει χωρίς βενζίνη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Γεώργιος Αποστολάκης από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη να τελέιώσει το συντομότερο δυνατό ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, ενώ ο κύριος Μασούρας είπε πως η Δημοτική Αρχή θα είναι πάντα στο πλευρό του Συλλόγου. Από την πλευρά του ο κύριος Μυλωνίδης είπε πως ο Σύλλογος Ποντίων του Αγίου Νικολάου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους.
Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αγίου Νικολάου Βόνιτσας «Ο Άγιος Νικόλαος – η Θεοσκέπαστη», ιδρύθηκε το 2006 και έχει προσφέρει μεγάλο πολιτιστικό έργο στον τόπο μας. Η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Αρχοντία Μιχαήλογλου μιλώντας στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» είπε πως … «ο Δήμος βοηθάει τον σύλλογο με κάποιες επιδοτήσεις, ενώ η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και το Πολιτιστικό Κέντρο βοηθούν δίνοντας υλικά αγαθά. Φυσικά τα κύρια έσοδα του συλλόγου προέρχονται από τις ετήσιες συνδρομές των κατοίκων του Αγίου Νικολάου».
Ο σύλλογος έχει προγραμματίσει για το έτος που διανύουμε να πραγματοποιήσει αποκριάτικο χορό στα τέλη Φλεβάρη, μία εκδήλωση για την γιορτή της Γυναίκας, να συμμετάσχει, όπως άλλωστε και άλλες χρονιές, στο καρναβάλι της Καθαρής Δευτέρας, ευρύτερα γνωστό ως Γληγοράκεια που θα γίνει στην Βόνιτσα στις 2 Μαρτίου, ενώ η μεγαλύτερη εκδήλωση που είναι στο πρόγραμμα για φέτος είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στον Άγιο Νικόλαο, με χορευτικά από όλη την Ελλάδα και ζωντανή μουσική.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Κοπή πίττας με …είδηση


Την πρωτοχρονιάτικη πίττα τους έκοψαν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Sozos Inn Hotel η Ο.Ν.ΝΕ.Δ Ανακτορίου και η Δημοτική Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας. Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε γνωστή και η υποψηφιότητα του κυρίου Κωνσταντίνου Καραγκούνη στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές.
Ο κύριος Καραγκούνης, δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι γιος του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, κυρίου Ανδρέα Καραγκούνη ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές.
Το παρών στην εκδήλωση, εκτός από τον κύριο Κώστα Καραγκούνη, έδωσαν ο κ. Σιορίκης Γεώργιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο κύριος Κέφης Νικόλαος τομεάρχης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Δήμαρχος Βλαχερνών, ο κύριος Τσακαλογιάννης Αλέκος μέλος της ΝΟΔΕ Αιτ/νίας και ο κύριος Κέφης Δημήτριος πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Βλαχερνών.
Τον Δήμαρχο Παλαίρου κύριο Νικόλαο Σολδάτο εκπροσώπησε ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου κύριος Σπυρίδων Νταλταγιάννης.
Φυσικά το παρών έδωσε σύσσωμο το συμβούλιο της Ο.Ν.ΝΕ.Δ Ανακτορίου καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής κύριος Ελευθέριος Μπαλάσκας.
Τις ευχές τους έστειλαν και οι Βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ.κ Μαγγίνας Βασίλειος και Λιβανός Σπήλίος.
Στις ομιλίες τους οι κ.κ Σιορίκης Γεώργιος και Κέφης Νικόλαος κάλεσαν όλους τους Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες να είναι σε εγρήγορση ενόψει και των προσεχών Ευροεκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2009. Έκαναν ιδιαίτερο λόγο στο έργο της Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναγνωρίζοντας και το γεγονός ότι έχουν γίνει λάθη τα οποία έχει παραδεχθεί και ο Πρωθυπουργός. Κλείνοντας τις ομιλίες τους ευχήθηκαν σε όλους καλή χρονιά και χρόνια πολλά.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΚΑΛΑΒΡΙΑ

Η κοπή της φετινής βασιλοπίτας του ΟΔΕΓ ήταν ξεχωριστή από τις προηγούμενες χρονιές αφού έγινε μέσα από μία επίσκεψη στην ελληνόφωνη Καλαβρία.
Μια επίσκεψη μέσα από τον φακό του σκηνοθέτη κου Αλέξ. Σπηλιωτόπουλου με τίτλο : «Περιήγηση στην Ελληνόφωνη Καλαβρία …παρέα με έναν Υπουργό!»
Ο κος Αλέξ. Σπηλιωτόπουλος παρακολούθησε και κινηματογράφησε την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κου Θεόδ. Κασσίμη στις πόλεις και τα χωριά της Καλαβρίας τον Μάιο του 2008.
Έτσι οι φίλοι και τα μέλη του ΟΔΕΓ είχαν την ευκαιρία να δουν τα γραφικά χωριά της περιοχής αλλά κυρίως να ακούσουν την όμορφη Ελληνική Διάλεκτο, την οποία μιλούν οι κάτοικοι.
Πριν από την προβολή μίλησε η φιλόλογος κα Φωτ. Καϊμάκη, συγγραφέας δύο αξιόλογων βιβλίων – λευκωμάτων για την Καλαβρία και την Απουλία (Εκδόσεις Μίλητος).
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Κασσίμης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για την επίσκεψή του στην περιοχή.

ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ

Φίλες και φίλοι, αναγνώστες της ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ είμαι και πάλι εδώ για να σχολιάσω τα όσα καλά και όσα άσχημα έγιναν στον τόπο μας τον μήνα που μας πέρασε.

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σας ενημερώσω πως αν και τον προηγούμενο μήνα σας είχα υποσχεθεί πως θα υπήρχε στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας ρεπορτάζ για τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς ο μηχανικός που θα ερχόνταν να μας κατατοπίσει για το έργο, λόγω ενός προβλήματος υγείας δεν μπόρεσε να έρθει.

Πάντως το ρεπορτάζ για τον βιολογικό θα γίνει κανονικά, σε ένα από τα επόμενα τεύχη της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», για αυτό να είστε σίγουροι…

Και ξεκινάμε.

Διάρρηξη είχαμε πριν λίγες ημέρες στο Δημαρχείο της Βόνιτσας. Πιο συγκεκριμένα το Δημαρχείο έκλεισε την Παρασκευή 13/2 και την Δευτέρα 16/2 όταν άνοιξε οι υπάλληλοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο, είναι η αλήθεια θέαμα.

Άγνωστοι είχαν παραβιάσει τις πόρτες και είχαν μπει στο εσωτερικό του κτιρίου. Πάντως, μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν είχε κλαπεί κάτι, αλλά υπήρξαν μερικές φθορές. Επίσης βρέθηκαν και αρκετοί φάκελοι σκισμένοι.

Προφανώς οι δράστες έψαχναν για χρήματα αλλά δεν βρήκαν τίποτα για να πάρουν. Να σημειωθεί πως παρόμοιο σκηνικό είχαμε και στο Δημαρχείο Οινιάδων αλλά εκεί οι δράστες στάθηκαν πιο …τυχεροί καθώς αφαίρεσαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, γύρω στις 17.000 ευρώ…

Και συνεχίζουμε…

Πολλοί σύλλογοι, και όχι μόνο, τον μήνα που μας πέρασε προχώρησαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους. Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας υπάρχει ρεπορτάζ για όσες εκδηλώσεις υπήρξε ενημέρωσή μας και δώσαμε το παρών.

Το διευκρινίζουμε αυτό καθώς σε αρκετές από αυτές τις εκδηλώσεις δεν μπορέσαμε σαν εφημερίδα να παραβρεθούμε καθώς δεν υπήρξε ενημέρωση και ο νοών νοείτο…

Απόλυτα επιτυχημένες ήταν όλες οι εκδηλώσεις αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ σε αυτή που πραγματοποίησε η Χορωδία του Δήμου Ανακτορίου όπου στην κυριολεξία ένας άνθρωπος έτρεξε για να λειτουργήσουν τα πάντα στην εντέλεια.

Αναφέρομαι στην κυρία Μπαλημπιώτη Γαρυφαλλιά η οποία έδωσε τον καλύτερό της εαυτό για να διασκεδάσουν όλοι όσοι βρέθηκαν σε γνωστό παραλιακό κέντρο της Βόνιτσας και να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Μάλιστα η βασιλόπιτες που κόπηκαν και οι οποίες ήταν …πεντανόστιμες και μιλάω εκ πείρας, ήταν προσφορά του Συλλόγου των Ποντίων του Αγίου Νικολάου…

Την πίτα του έκοψε και ο σύλλογος των Εν Αθήναις Βονιτσάνων «Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ». Επίτιμος καλεσμένος στην εκδήλωση ήμουν και εγώ που ως όφειλα να πράξω έδωσα κανονικά το παρών.

Καλεσμένη ήταν και η Δημοτική Αρχή της Βόνιτσας. Όμως, η παρουσία της κάρας του Αγίου Ραφαήλ στην πόλη μας δεν επέτρεψε στον Δήμαρχο να δώσει το παρών.

Μάλιστα ο πρόεδρος του συλλόγου κύριος Τσαβαλάς, μιλώντας στην «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» (υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ) έσπευσε να τον δικαιολογήσει.

Φυσικά και εγώ δικαιολογώ τον Δήμαρχο, αλλά δεν δικαιολογώ σε καμία περίπτωση το ότι δεν παραβρέθηκε κανείς από την Δημοτική Αρχή στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Υπάρχουν Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν περάσει μία βόλτα από το μαγαζί στο οποίο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση…

Στο τεύχος του Ιουλίου της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» στην σελίδα ταύτη είχα αναφέρει το εξής:

Πριν λίγους μήνες είχαμε αναφερθεί και στην πλατεία της Βόνιτσας και τα παράπονα που έχουνε οι επαγγελματίες.

Αυτοί ζητάνε από τον Δήμο να επιτρέπεται να μπαίνουν τα αυτοκίνητα στην …πλατεία για να μπορούν να εφοδιάζουν τα καταστήματά τους. Αυτό γίνεται σε πολλές περιπτώσεις, αλλά δημιουργείται πρόβλημα με την έξοδο τον οχημάτων στην παραλία…

Μα καλά τόσο δύσκολο είναι να τοποθετηθεί μία μπάρα στην άλλη είσοδο της πλατείας (εκεί που είναι και το ιστορικό κέντρο) για να μπορούν να φεύγουν τα αυτοκίνητα από εκεί;

Πριν λίγες ημέρες τοποθετήθηκε επιτέλους η μπάρα στην άλλη άκρη της πλατείας και όλοι οι καταστηματάρχες της πλατείας είναι απόλυτα ικανοποιημένοι.

Ευχαριστημένος είμαι και εγώ που αν και μετά από 7 μήνες το αίτημα των καταστηματαρχών που δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα πραγματοποιήθηκε…

Πάμε και στα πολιτικά και σε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση που έγινε, κατά λάθος όπως είπαν ορισμένοι, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στο Μοναστηράκι.

Εκεί, συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Αποστολάκης και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Πέρλης και Μασούρας με τον πρώην Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ κύριο Καραγκούνη και τον γιό του Κωνσταντίνο, ο οποίος θα κατρέβει ως υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το τι συζητήθηκε μεταξύ τους δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα, πάντα μεταξύ σοβαρού και αστείου βέβαια…

Ποιος στηρίζει ποιον; Ο κύριος Καραγκούνης τον Δήμαρχο ενόψει και των επόμενων Δημοτικών Εκλογών ή ο κύριος Δήμαρχος τον κύριο Κωνσταντίνο Καραγκούνη, ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών;

Πείτε ρε παιδιά και σε εμάς για να ξέρουμε τι να κάνουμε…

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται την τελευταία περίοδο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα δύο στελέχη του κόμματος επισκέφτηκαν τον Δήμο Ανακτορίου τον μήνα που μας πέρασε.

Πιο συγκεκριμένα ο πολιτευτής του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κύριος Μακρυπίδης βρέθηκε στην Βόνιτσα και μίλησε σε εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο και η Τόνια Αντωνίου, πλαισιωμένη από βουλευτές και πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας βρέθηκε στο Μοναστηράκι όπου είχε συνάντηση με αγροκτηνοτρόφους.

Η κυρία Αντωνίου είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη των δικτύων Νέων Αγροτών του κόμματος.

Η κάρα του Αγίου Ραφαήλ που τέθηκε σε προσκύνημα στην πόλη μας, έκανε και το …θαύμα της, καθώς όλες οι καμένες λάμπες της παραλίας αντικαταστάθηκαν…

Κλείνοντας και πριν περάσουμε στα αθλητικά θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας πάτερ Γεωργίο Δέλλα του Δημητρίου ο οποίος υπηρετεί στην Μύκονο, καθώς πριν λίγες ημέρες το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) αναγνώρισε τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του κρατικού Πανεπιστημίου της Σλοβακίας. Ευχόμαστε σε αυτόν εις ανώτερα!!!

Ας ξεκινήσουμε με το μπάσκετ, όπου ο Α.Ο.Β. εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος της Α1 ΕΣΚΑΒΔΕ.

Μάλιστα η ομάδα μας επικράτησε και στο ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής του Παναιτωλικού, κάνοντας ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου.

Τελείως αντίθετα είναι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο, καθώς ο Αμβρακικός, μετά το καταπληκτικό του ξεκίνημα στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, δείχνει να …ξεφουσκώνει.

Ακόμη και ο Αγιασμός που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, μπας και αλλάξει η κατάσταση, δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, καθώς η ομάδα μας, αν και βρίσκεται δύο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, δεν πείθει με την απόδοσή της.

Ας ελπίσουμε οι κινήσεις που έκανε η διοίκηση η οποία προχώρησε στην απόκτηση τεσσάρων παικτών (Νίκου, Σιαπέρας, Μπαλάφας και Παππάς) να έχουν αποτέλεσμα και η ομάδα να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών.

Άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν της αξίζει να υποβιβαστεί στο τοπικό πρωτάθλημα. Πάντως η προσωπική μου γνώμη είναι πως η ομάδα αν σοβαρευτεί στη συνέχεια και λύσει κάποια προβληματάκια, δεν θα κινδυνέψει…

Υ.Γ Η πρόκριση του ΠΑΟΚ επί του Άρη στο Κύπελλο Ελλάδας προκάλεσε πανηγυρισμούς και στην Βόνιτσα. Μάλιστα ένας ένθερμος υποστηρικτής του Δικεφάλου του Βορρά άρχισε να πετά φωτοβολίδες έξω από τον σύνδεσμο του Αρη στην πόλη μας, μέσα στον οποίο υπήρχαν περίπου 20 υποστηρικτές των κιτρινόμαυρων.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο καλύτερος Dj της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων, dj Scott. Το θετικό είναι πως οι φίλοι του Άρη δεν αντέδρασαν καθώς δεν ήθελαν να δημιουργήσουν επεισόδιο, όπως τόνισε ένας από αυτούς σε φίλους του.

Μα καλά τι φοβήθηκες ρε Scott και δεν βγήκες να ζητήσεις τον λόγο; Για να μην παρεξηγηθούμε πλάκα κάνουμε. Άλλωστε, τόσο ο Scott όσο και αυτός που πέταγε τις φωτοβολίδες είναι πολύ καλοί φίλοι μεταξύ τους, και πολύ καλοί φίλοι και εμού του ιδίου…

Υ.Γ 1: Πορεία πρωταθλητισμού πραγματοποιεί η ομάδα του χωριού μου. Ο λόγος για τον Θρίαμβο Δρυμου ο οποίος λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος φιγουράρει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Γ’ κατηγορίας. Αν τελικά η ομάδα ανέβει, μετά από πολλά χρόνια στην Β’ κατηγορία, του χρόνου θα έχουμε το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στην ομάδα του Θυρρείου και τον Δρυμό. Τζέικ ετοιμάσου…

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Δημοπράτηση του έργου Άκτιο- Αμβρακία

Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά διακηρύχθηκε η δημοπράτηση της κατασκευής σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ μήκους 48,50 χιλιομέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 338,2 εκατομμυρίων ευρώ ( κόστος κατασκευής, απαλλοτριώσεις).
Το έργο χρηματοδοτείται με κοινοτικούς πόρους στα πλαίσια της Δ΄ προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ) και έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ενίσχυση Προσπελασιμότητας”.
Ο οδικός άξονας ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ θα κατασκευασθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο διαχωριστικό στηθαίο New Jersey.
Η κατάθεση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου.
Στα μέσα Ιουλίου υπολογίζεται να γίνει η έναρξη των εργασιών με χρόνο κατασκευής 3 χρόνια. Δηλαδή η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται στο μέσον του 2012.
Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη δυτική Ελλάδα αφού είναι κάθετος άξονας στην υπό κατασκευή Ιόνια Οδό την οποία και θα συνδέσει με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την πόλη της Πρέβεζας τα δυτικά παράλια και τα νησιά του Ιονίου, αξιοποιώντας πλήρως το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου.
Το έργο δημοπρατείται με τέσσερις εργολαβίες ταυτόχρονα.
- η 1η προϋπολογισμού 142,8 εκ. ευρώ στην οποία θα συμμετέχουν εταιρείες 7ης τάξης- η 2η προϋπολογισμού 39,3 εκ ευρώ στην οποία θα συμμετέχουν εταιρείες 6ης τάξης
- η 3η προϋπολογισμού 46,9 εκ. ευρώ στην οποία θα συμμετέχουν εταιρείες 6ης και 7ης τάξης .
- η 4η προϋπολογισμού 62,2 εκ. ευρώ στην οποία θα συμμετέχουν εταιρείες 7ης αλλά και Κ/Ξ 6ης τάξης και
Η τρίτη εργολαβία (π/υ 46,9 εκ. ευρώ) δημοπρατείται με το σύστημα ελεύθερης συμπλήρωσης τιμολογίου. Σημειώνεται πως αυτό το σύστημα δημοπράτησης εφαρμόζεται δοκιμαστικά για πρώτη φορά σε έργα οδοποιίας στην Ελλάδα.
Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του έργου είναι τα ακόλουθα:
Επτά (7) ανισόπεδοι κόμβοι
Είκοσι έξι (26) κάτω διαβάσεις
Τέσσερις (4) άνω διαβάσεις
Τρεις (3) κοιλαδογέφυρες ( 134, 212 και 202 μέτρα)
Επτά (7) γέφυρες ρεμάτων ( από 35 έως 90 μέτρα)
Είναι από τα πρώτα έργα της Δ΄ προγραμματικής περιόδου που δημοπρατούνται και η μελέτη του εκπονήθηκε στα πλαίσια της προετοιμασίας της νέας γενιάς δημοσίων έργων.
Στις μελέτες αυτές προτεραιότητα έχει δοθεί στα έργα που θα συμπληρώσουν και θα συνδέσουν τους “δρόμους ανάπτυξης” με το υπάρχον οδικό δίκτυο των περιοχών που διαπερνούν καθώς και με τις υφιστάμενες υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, κ. ά) αυτών των περιοχών.
Ειδικότερα για την δυτική Ελλάδα όπως ήδη έχει εξαγγείλει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και άλλα οδικά έργα, τα οποία θα δημοπρατηθούν εντός του 2009, όπως:
-Η σύνδεση της πόλης της Λευκάδας με τον δημοπρατούμενο άξονα,
- Η σύνδεση της πόλης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό στην περιοχή της Φιλιππιάδας,
- Η σύνδεση των λιμανιών του Πλατυγυαλίου και του Αστακού με την Ιόνια Οδό.

Εκδηλώσεις τοπικών οργανώσεων Αστακού και Παλαίρου Πολιτικές ομιλίες από τους Ξεν. Βεργίνη και Παν. Χηνοφώτη

«Η στήριξη των αγροτών, αποτελεί για την κυβέρνηση έναν διαρκή αγώνα, μέσα τον οποίο εκτός της διασφάλισης των συμφερόντων τους, έγινε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».
Ο υπεύθυνος Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ξενοφών Βεργίνης μιλώντας στα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος στην Πάλαιρο, συμμετέχοντας ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.
Όπως σημείωσε, το ενδιαφέρον, η κατανόηση αλλά και η έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης προς τους αγρότες είναι διαπιστωμένη σε κάθε επίπεδο, προτάσσοντας στις «άνευ κοστολογίου εκφράσεις» της αντιπολίτευσης, αποφάσεις ενίσχυσης ύψους 500.000.000 ευρώ, εν μέσω μάλιστα μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Ο πρώην βουλευτής Λευκάδας, συνεχίζοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε εκτενώς στις δυνατότητες καθώς και προϋποθέσεις των προγραμμάτων (δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο LEADER Αλιείας για την περιοχή), τονίζοντας αφενός την αναγκαιότητα εφαρμογής τους ως μέσο ενίσχυσης αλλά και ως μέσο εξέλιξης και προοπτικής.
Ο ίδιος δε όπως τόνισε, εντός των ημερών προς διευκόλυνση των οικονομικά ασθενέστερων αγροτών, καταθέτει πρόταση σύμφωνα με την οποία η δαπάνη της μελέτης, να χρηματοδοτείται εξ αρχής από το ίδιο το πρόγραμμα, απ’ όπου κατά την ένταξη να αφαιρείται από το τελικό ποσό χρηματοδότησης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση να καταβάλλεται μόνο το 50%. Δεσμεύτηκε δε, για την καταβολή επιδοτήσεων καλλιεργειών εντός του Μαρτίου, συντομεύοντας τις διαδικασίες κατά ένα περίπου τρίμηνο.
Στην εκδήλωση της Παλαίρου, παρευρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές Σπ. Λιβανός και Δημ. Σταμάτης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γ. Σιορίκης, ο Τομεάρχης του κόμματος Νικ. Κέφης, ο πρόεδρος της Τ.Ο. Αλέξης Γιαννίου Απόστολος, τοπικά κομματικά στελέχη. καθώς και ο δήμαρχος Νίκος Σολδάτος.
Το Σάββατο 14/2, στον Αστακό παρευρέθηκε σε αντίστοιχη εκδήλωση ο π. Υφυπουργός Εσωτερικών Παν. Χηνοφώτης. Κατά την διάρκεια των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν τόσο από τον ίδιο όσο και από τους τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο νομό (κ.κ. Β. Μαγγίνα, Μ. Σαλμά, Σπ. Λιβανό και Δ. Σταμάτη), έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατες ανακοινώσεις που αφορούν άμεσα και τον Αστακό. Όπως έγινε σαφές, για την κυβέρνηση δεν τίθεται κανένα ζήτημα κατασκευής μονάδας παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Τ.Ο. Αστακού.