Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Κλειστόν…


Δήμος Ανακτορίου. Έτος 2009. Κάτοικοι 12.000 …περίπου. Από τον Νοέμβριο του 2006 έχει κλείσει το υποπρακτορείο της Δ.Ε.Η. στην Βόνιτσα. Τον Ιανουάριο του 2009 έβαλε …λουκέτο και το γραφείο του Ο.Τ.Ε. της πόλης μας, ενώ όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή την στιγμή, με το πρακτορείο των ΕΛ.ΤΑ να υπολειτουργεί, ίσως να έχουμε και νέο …κλείσιμο. Μα τελικά εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Ανακτορίου τι ρόλο παίζουμε; Μήπως είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουμε δυναμικά και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.
Από την 1η Νοεμβρίου 2006, λόγω της συνταξιοδότησης του υπαλλήλου που εργάζονταν εκεί, έκλεισε το υποπρακτορείο της Δ.Ε.Η.. Έτσι, οι περίπου 12.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι υποχρεωμένοι να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους στο γραφείο της Λευκάδας ή στα Ε.Λ.ΤΑ ή σε κάποια εξουσιοδοτημένα καταστήματα. Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Τόσο ο Δήμος Ανακτορίου όσο και ο Δήμος Κεκροπίας, είχε ζητήσει επανηλλειμένως στο παρελθόν με επίσημα έγγραφα από την διοίκηση της Δ.Ε.Η να μην κλείσει το υποπρακτορείο αλλά και να προχωρήσει στην επάνδρωση του με τεχνικό προσωπικό καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται μεγάλες μονάδες οι οποίες χρειάζονται την τεχνική υποστήριξη της Δ.Ε.Η, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο της NESTLE (ΚΟΡΠΗ) στο Μοναστηράκι, η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ στην Βόνιτσα αλλά και οι κεραίες αναμετάδοσης που βρίσκονται στα Ακαρνανικά Ορη (Περγαντί).
Όμως, η διοίκηση της Δ.Ε.Η φαίνεται πως δεν υπολόγισε ιδιαίτερα τις προτάσεις των καθ ύλην αρμοδίων και προχώρησε στο κλείσιμο του γραφείου αναφέροντας πως το τεχνικό προσωπικό που βρίσκεται στην Λευκάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Όμως, ξέχασαν μία σημαντική λεπτομέρεια. Το συνεργείο βάρδιας εδρεύει είτε στην Βασιλική είτε στο Νυδρί Λευκάδας κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση βλάβης θα χρειαστεί πάνω από μία ώρα, στην καλύτερη περίπτωση, για να φτάσει στο προορισμό του και να επιδιορθώσει τα όποια προβλήματα.
Επίσης, πως μπορεί η διοίκηση της Δ.Ε.Η να αδιαφορεί για τους κατοίκους οι οποίοι δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωμένοι να κάνουν επιπρόσθετα χιλιόμετρα και να πηγαίνουν στην Λευκάδα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Είναι άλλωστε γεγονός, όπως αναφέρουν πηγές από την Δ.Ε.Η, πως οι περισσότεροι πολίτες πληρώνουν μετά το τέλος της προθεσμίας τους λογαριασμούς τους, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορούν να τους εξοφλούν στα Ε.Λ.ΤΑ.
Σε ότι αφορά τον Ο.Τ.Ε. ο Δήμαρχος Ανακτορίου κύριος Αποστολάκης είχε στείλει την ακόλουθη επιστολή, για να εμποδίσει το κλείσιμο του γραφείου: «Το Αεροδρόμιο Ακτίου, η 131η Σμηναρχία Μάχης – Βάσης ΝΑΤΟ, όπως και η συνοικία Άκτιο. Πούντα, τα Διόδια, οικήματα και καταστήματα της εν λόγω περιοχής, εξυπηρετούνται τηλεπικοινωνιακά από τον ΟΤΕ Πρέβεζας. Πρόσφατα με ενέργειες του Δήμου Ανακτορίου στον οποίο ανήκει η εν λόγω περιοχή πέτυχε τον απεγκλωβισμό της από την συνθήκη Natura. Έτσι προβλέπεται στο άμεσο μέλλον και έχει ήδη αρχίσει, τεράστιο ενδιαφέρον για μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην περιοχή του Ακτίου. Επειδή η περιοχή αυτή ανήκει στον Νομό Αιτ/νίας και ειδικότερα στον Δήμο Ανακτορίου θεωρούμε σκόπιμο η τηλεπικοινωνιακή εξυπηρέτηση να γίνεται από τον ΟΤΕ της Βόνιτσας. Σύμφωνα δε με ερευνά που πραγματοποιήσαμε, ο ΟΤΕ της Βόνιτσας έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει την περιοχή. Πιστεύουμε δε ότι και η τεχνική υποστήριξη από τον ΟΤΕ της Βόνιτσας, θα είναι πιο άμεση και αποτελεσματική». Στην απάντησή του ο πρόεδρος του ΟΤΕ κύριος Παναγιώτης Βουρλούμης αναφέρει τις αιτίες του κλεισίματος του γραφείου της πόλης μας. «Με γνώμονα τόσο την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στο καταναλωτικό κοινό όσο και την εμπορική βιωσιμότητα κάθε σημείου πώλησης, ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει , εδώ και περίπου δύο χρόνια, μια διαδικασία εξορθολογισμού του Δικτύου Καταστημάτων του στα πλαίσια της στρατηγικής για την βελτιστοποίηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικτύου του. Σε εφαρμογή της πιο πάνω διαδικασίας, κρίνεται σκόπιμη η διακοπή της λειτουργίας κάποιων καταστημάτων τα οποία παρουσιάζουν ελάχιστη ή μηδενική εμπορική δραστηριότητα. Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα τόσο για την αναδρομολόγηση των πωλήσεων σε εναλλακτικά σημεία του Ομίλου για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, όσο και για την αξιοποίηση του προσωπικού αυτών των καταστημάτων σε άλλες οργανικές θέσεις εργασίας. Το κατάστημα της Βόνιτσας εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία λόγω της ελάχιστης εμπορικής του δραστηριότητας και θα διακόψει την λειτουργία του», αναφέρει ο κύριος Βουρλούμης.
Σε ότι αφορά τα ΕΛ.ΤΑ. που πλέον έχουν επιβαρυνθεί και με τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και του Ο.Τ.Ε. το γραφείο της πόλης μας υπολειτουργεί. Αυτή την στιγμή εργάζονται 3 μόνιμοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι δύο είναι επιφορτισμένοι με την διανομή των γραμμάτων σε όλο τον Δήμο Ανακτορίου και δύο συμβασιούχοι, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της Βόνιτσας και όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ενώ ο ένας μόνιμος εκτελεί χρέη προϊσταμένου μετά την συνταξιοδότηση του μέχρι πρώτινος προϊσταμένου.
Κανονικά στο γραφείο θα έπρεπε να εργάζονται 6 μόνιμοι υπάλληλοι… Τα παράπονα είναι πολλά, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους εργαζομένους και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ίσως σύντομα να κλείσει και το γραφείο των ΕΛ.ΤΑ.
Ο Δήμαρχος Ανακτορίου σε επιστολή του προς τον περιφερειακό διευθυντή των ΕΛ.ΤΑ Δυτικής Ελλάδας κ Φαλαίτη, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει τα εξής:
«Η Βόνιτσα είναι έδρα του Δήμου Ανακτορίου και οι υπηρεσίες που εδρεύουν σε αυτή (και μία από αυτές είναι και τα ΕΛ.ΤΑ), εξυπηρετούν ένα μεγάλο αριθμό πολιτών (περίπου 12.000). Κατόπιν παραπόνων των συμπολιτών μου αλλά και εγώ ο ίδιος διαπίστωσα ότι η υποβάθμιση του Ταχυδρομικού Γραφείου Βόνιτσας είναι συνεχής. Το προσωπικό συνεχώς μειώνεται και ως εκ τούτου η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαρχόντων υπαλλήλων, γίνεται δυσχερής. Όπως επίσης διαπίστωσα σε άλλες πόλεις της περιοχής μας με ανάλογο πληθυσμό, το προσωπικό είναι πολλαπλάσιο του ταχυδρομικού γραφείου που εξυπηρετεί την περιοχή μας. Κατόπιν τούτου θα παρακαλούσα για τις δικές σας ενέργειες για την επάνδρωση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνετε σκόπιμη για την εύρυθμη λειτουργία του ταχυδρομικού γραφείου που λειτουργεί στην πόλη μας για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μου».
Και εδώ είναι να αναρωτιόμαστε το εξής: Πως είναι δυνατόν ένας Δήμος ο οποίος εκπροσωπείται στην Βουλή των Ελλήνων από 8 Βουλευτές!!! να μην μπορεί να διατηρήσει ανοιχτά γραφεία Δημόσιων Υπηρεσιών, από την στιγμή μάλιστα που η ανεργία στην περιοχή μας έχει φτάσει σε πολύ μεγάλα ποσοστά.
Δηλαδή ήταν τόσο δύσκολο να τοποθετηθούν στα γραφεία μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι θα διορίζονταν με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και να μην φτάναμε ποτέ σε αυτό το σημείο;
Μήπως οι 8 βουλευτές που εκπροσωπούν τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας στην Βουλή των Ελλήνων άρα και τον Δήμο Ανακτορίου μας έχουν …γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και ενδιαφέρονται να εξυπηρετούν μόνο τους ψηφοφόρους των μεγάλων Δήμων του Νομού, αφού από τους δικούς τους σταυρούς εκλέγονται;
Το μόνο πλέον που απομένει είναι να κλείσουν και το Κέντρο Υγείας της Βόνιτσας. Άλλωστε και αυτό, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα τεύχη της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», υπολειτουργεί…

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΡΙΚΟΥ


Ορκίζομαι στον θεό ΑΠΟΛΛΩΝΑ τον ιατρό και στον θεό ΑΣΚΛΗΠΙΟ και στην ΥΓΕΙΑ και στην ΠΑΝΑΚΕΙΑ και επικαλούμενος την μαρτυρία όλων των θεών ότι θα εκτελέσω κατά την δύναμη και την κρίση μου τον όρκο αυτόν και την συμφωνία αυτή.Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της ιατρικής τέχνης ίσο με τους γονείς μου,και την κοινωνό του βίου μου.Και όταν ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ.Να θεωρώ την οικογένειά του αδέρφια μου και να τους διδάσκω αυτη την τέχνη αν θέλουν να τη μάθουν ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ Η ΑΛΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.Να μεταδίδω τους κανόνες ηθικής,την προφορική διδασκαλία,και όλες τις άλλες ιατρικές γνώσεις στους γιούς μου,στους γιούς του δασκάλου μου και στους εγγεγραμμένους μαθητές που πήραν τον ιατρικό όρκο,αλλά σε κανέναν άλλο.Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά την δύναμη και την κρίση μου,αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω.Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει,ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη.Παρομοίως δεν θα εμπιστευτώ σε έγκυο μέσο που προκαλεί έκτρωση.Θα διατηρώ αγνή και άσπιλη και την ζωή και την τέχνη μου.Δεν θα χρησιμοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση,αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης.Σε όσα σπίτια πηγαίνω,θα μπαίνω για να βοηθήσω τους ασθενείς και θα απέχω από οποιαδήποτε εσκεμμένη βλάβη και φθορά,και ιδίως από γενετήσιες πράξεις με άνδρες και γυναίκες,ελεύθρους και δούλους.Και όσα τυχόν βλέπω ή ακούω κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και πέρα από τις επαγγελματικές μου ασχολίες στην καθημερινή μου ζωή,αυτά που δεν πρέπει να μαθευτούν παραέξω δεν θα τα κοινοποιώ,θεωρώντας αυτά τα θέματα μυστικά.ΑΝ ΤΗΡΩ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΩ ΑΣ ΧΑΙΡΩ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΟΛΗΨΕΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΜΟΥ.ΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΒΩ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΗΣΩ ΑΣ ΠΑΘΩ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ.
O ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ(460π.χ-360π.χ)ήταν περίδοξος ΕΛΛΗΝΑΣ ιατρός ο πρώτος που ταξινόμησε συστηματικά την ιατρική και επιχείρησε μια μεθοδευμένη θεραπεία των νοσημάτων.Ήταν ΚΩΟΣ,ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ κατά το γένος και γιός του ΗΡΑΚΛΕΙΔΗ και της ΦΑΙΝΑΡΕΤΗΣ ή της ΠΡΑΞΙΤΕΑΣ.Απο την μητέρα του ήταν 20ς εκγονός του ΗΡΑΚΛΗ και απο τον πατέρα του 18ος εκγονός του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ.
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ αποτελεί τομή στην ιστορία της ιατρικής.Με αυτόν ανοίγει η εποχή της <επιστημονικής ιατρικής>,όπως νοείται ο όρος επιστήμη σήμερα.Συνδυάζει τις δύο πηγές της γνώσης(την αίσθησην και την διανόησην),αξιοποιεί την εμπειρία τον ορθό λόγο και προσαρμόζει τη θεραπευτική του στον συγκεκριμένο ασθενή,τον οποίο αντιμετωπίζει ως ψυχοσωματική ολότητα.
Γενικά ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ θεωρεί ότι τα πάντα προέρχονται από τα 4 στοιχεία,σε καθένα από τα οποία ανταποκρίνεται η ιδιότητα του ψυχρού,του ξηρού,του θερμού,και του υγρού.Στα στερεά συστατικά του σώματος υπερισχύει το γαιώδες και στα υγρά το υδατώδες.Συνεκτική ουσία των πάντων είναι το πνεύμα,έμφυτο και θερμό στον άνθρωπο,που εδρεύει στην καρδιά.Θεμελιώδη υγρά του σώματος είναι το αίμα,το φλέγμα,η κίτρινη και η μαύρη χολή.Από την ισορροπία και την ανισορροπία τους εξαρτάται η υγεία ή η νόσος.Στο σώμα ενυπάρχει μια ιδιαίτερη ζωική δύναμη, η φύσης.Από αυτή τη δύναμη εξαρτάτο η συντήρηση,η ανάπτυξη αλλά και η θεραπεία του σώματος,και η επαναφορά του από την παθολογική κατάσταση στην φυσιολογική.Αυτή είναι και η μεγαλοφυέστερη σύλληψη της διάννοιας του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ,ο οποίος δικαιώνεται σήμερα,από τις σύγχρονες απόψεις περί υγείας και ισορροπίας του βιο-ενεργειακού δυναμικού του οργανισμού.Άλλωστε ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ δεν εντοπίζει τη νόσο στα όργανα.Θεωρεί πως ο οργανισμός νοσεί ή θεραπεύεται ως σύνολο και έτσι ο ασθενής αντιμετωπίζεται με ένα τελείως διαφορετικό μάτι και προοπτική.
O ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ θεμελίωσε την κλινική εξέταση του ασθενή(επισκόπηση,επίκρουση,ψηλάφηση,ακρόαση-με το αυτί τότε)και προχώρησε σε καινοτόμες μεθόδους θεραπείας με βότανα,αφεψήματα κ.τ.λ.Αναφέρθηκε αλλού ότι αυτός ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την θεραπευτική ιδιότητα της ιτιάς που περιέχει το ακετυλοσαλικυλικό οξύ το οποίο στα τέλη του 19ου αιώνα η γερμανική εταιρεία BAYER παρασκεύασε σε συνθετική μορφή την γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη.Η ασπιρίνη είναι παυσίπονο,αντιπυρετικό,αντιφλεγμονώδες και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τη νόσο ALZHEIMER(μορφή ανοίας)
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ασχολήθηκε και με την ανατομία.Επίσης επινόησε ειδικά χειρουργικά εργαλεία και προχώρησε σε δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.Τέτοιες ήταν η διάνοιξη του θώρακα(θωρακοτομή), ο τρυπανισμός του κρανίου(για εγκεφαλικό οίδημα ή όγκο)κ.α.Τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε ήταν νυστέρια,λαβίδες,ενδοσκόπια,κρανιακά εργαλεία για τις επεμβάσεις στο κρανίο,εμβρυουλκοί για τον τοκετό και πολλά άλλα εργαλεία.Τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε τα απολύμανε,πριν την εγχείρηση,σε φωτιά ή σε παλιό κρασί(πλούσιο σε οινόπνευμα)
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ είχε σχολή στην ΚΩ και έγραψε 59 βιβλία.Πρώτος μίλησε για τις ασθένειες οξείας μορφής ,που όπως έλεγε,σκοτώνουν τους περισσότερους ασθενείς.Μίλησε και για τις χρόνιες ασθένειες.Επίσης περιέγραψε πολλές ασθένειες και συμπτώματα όπως την πλευρίτιδα,την πνευμονία,τον –τον φρενίτιν-(πυρετός με παραλήρημα),τον λήθαργο,τον καύσον(υψηλός πυρετός).Έδωσε τεράστια σημασία στην πρόληψη των ασθενειών και είναι γνωστή η φράση του-κάλλιον-καλύτερα το προλαμβάνειν,παρά το θεραπεύσειν.Αυτή ήταν και η γενικότερη πεποίθηση των αρχαίων ΕΛΛΗΝΩΝ που ακολουθούσαν υγιεινή ζωή.Παράλληλα λίγοι γνωρίζουν ότι ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ θεμελίωσε ακόμα και την ομοιοπαθητική αιώνες πριν την ιδρυτή της με την περίφημη φράση του –τα όμοια των ομοίων εισίν ιάματα-δηλαδή το όμοιο μπορεί να θαραπευτεί με όμοιο.
Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ιατρική και θεραπευτική στηρίζεται απόλυτα στην αποκατάσταση της ενότητας του οργανικού συνόλου με τη σωστή λειτουργία των χυμών και την απολοιφή των αιτίων της παθολογίας.Η απομάκρυνση των νοσούντων χυμών επιτυγχάνεται με τον καθαρισμό των εντέρων από τα κατάλοιπα της τροφής,με άλλους τύπους καθαρμούς(εμετό-αφαίμαξη-απόχρεμψη και με τη χειρουργική(σε περιπτώσεις πληγών,οιδημάτων,πολυπόδων,εξαρθρώσεων,καταγμάτων).
Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η διαιτητική που αφορά τις διατροφικές συνήθειες αλλά και τις ασκήσεις.Υπάρχουν τροφές καθαρτικές,δυσκοίλιες,μαλακτικές,ξηραντικές,δροσιστικές κ.τ.λ.
Ο αριθμός των γευμάτων,η ποσότητα του κρασιού,οι σεξουαλικές σχέσεις,οι περίπατοι,ο ρυθμός της άσκησης προσαρμόζονται για να ταιριάξουν στην ιδιοσυστασία κάθε αρρώστου,ώστε να επανορθώσουν την παθολογική δυσαρμονία.
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ αντιτάχθηκε στις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις που θεωρούσαν τις ασθένειες θεόσταλτες τιμωρίες και τις οποίες ενίσχυαν οι ιερείς.Επίσης και απότην μαντεία και την αγυρτεία(πολλοί ιερείς εξαπατούσαν τους ασθενείς εκμεταλευόμενοι την πίστη τους).
Ο πρόεδρος των ιατρών του ΛΟΝΔΙΝΟΥ GEORGE ALBERTI και ο TROY BRENAN επικεφαλής του MEDICAL PROFESSIONALISM PROJECT με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά τους στο εγκυρότατο LANCET και στα ANNALS OF INTERNAL MEDICINE που είναι προιόν αμερικανοβρετανικής συνεργασίας είναι οι πρωτοστατούντες στην αλλαγή του όρκου.Ισχυρίζονται ότι η διασκευή του όρκου θα βοηθήσει τους γιατρούς του 21ου αιώνα να αντιμετωπίσουν τα ηθικά διλήμματα που ανακύπτουν απο την αλματώδη εξέλιξη της βιοιατρικής τεχνολογίας.Με τον εκσυγχρονισμό του όρκου(δηλαδή την κατάργησή του)οι πρωτοσταντούντες της ιδέας καθηγητές πιστεύουν ότι θα δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές στους σημερινούς ιατρούς.
Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΣ όρκος αν μελετηθεί και εφαρμοστεί με θρησκευτική ευλάβεια θα εξυψώσει το γιατρό και θα θεραπεύσει πολλές –πληγές-που σήμερα βασανίζουν τις σχέσεις γιατρού-ασθενούς.Ο όρκος του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ έχει διαχρονική αξία και αν μελετηθεί και εφαρμοστεί σωστά είναι υπέρ-επαρκής και για τη σημερινή αλματώδη εξέλιξη της βιοιατρικής τεχνολογίας.

"Στο χώρο της υγείας όσα και να γίνουν, πάντα χρειάζονται περισσότερα"


Τη θέση του Υφυπουργού Υγείας ανέλαβε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κύριος Μάριος Σαλμάς από τον προκάτοχό του,. Κατά την ομιλία του στην τελετή παραλαβής – παράδοσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, σε κλίμα συνεργασίας και παρουσία του Υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Υφυπουργού Υγείας, Γιώργου Παπαγεωργίου, ο νέος Υφυπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον προκάτοχό κύριο Γιώργο Κωνσταντόπουλο και δήλωσε παρών για τη συνέχιση ενός σπουδαίου έργου στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας για την τιμή που μου έκανε να μου αναθέσει αυτή την αποστολή.Μια αποστολή που υπηρετεί το υπ'αριθμόν ένα αγαθό του ανθρώπου, την υγεία. Θα προσπαθήσω να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης, τόσο του Πρωθυπουργού που με επέλεξε, όσο και του Υπουργού κάτω από τις οδηγίες του οποίου θα εργαστώ. Έρχομαι σε ένα Υπουργείο, στο οποίο έχει γίνει σημαντική δουλειά, τόσο από τον Υπουργό, τον κ. Αβραμόπουλο, όσο και από τους δύο Υφυπουργούς, τον κ. Παπαγεωργίου και τον κ. Κωνσταντόπουλο. Αυτό που ως γιατρός, ως απλός πολίτης αλλά και ως πολιτικός γνωρίζω, είναι, ότι στο χώρο της υγείας όσα και να γίνουν, πάντα χρειάζονται περισσότερα. Θα ήθελα, τέλος, να πω δυο λόγια για τον –πρώτα από όλα- προσωπικό μου φίλο, συνάδελφο στην επιστήμη, στο Πανεπιστήμιο και στη Βουλή, τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, την προσφορά του οποίου όλα αυτά τα χρόνια στο Υπουργείο τιμώ. Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος είναι ένας ηθικός, σεμνός και ικανός πολιτικός. Με χαμηλούς τόνους έβαλε σε μια νέα βάση την πρόνοια στη χώρα μας. Δημιούργησε δομές, ώστε το κράτος πρόνοιας να βρίσκεται δίπλα στους συνανθρώπους που το χρειάζονται. Έβαλε το δικό του λίθο στη διαμόρφωση και βελτίωση του κοινωνικού προσώπου της ελληνικής πολιτείας. Χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα κρίσεις της χώρας μας, που απαιτούσαν την πρόνοια της Κυβέρνησης. Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος ανήκει στους πολιτικούς με μέλλον και είμαι βέβαιος , ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ξανά την εμπειρία τόσων ετών. Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα να κλείσω, πιστεύοντας, ότι στην Υγεία κάθε λεπτό που αφιερώνεται στα λόγια, το στερούνται οι πράξεις» σημείωσε ο κ. Σαλμάς κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής

«Ίδρυση λιμενικού σταθμού στο Δήμο Παλαίρου»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτοκής πολιτικής με θέμα «Ίδρυση λιμενικού σταθμού στο Δήμο Παλαίρου» κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Σπήλιος Λιβανός.
«Ο Δήμος Παλαίρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Αιτωλοακαρνανίας. Διαθέτει δύο μαρίνες, όπου από τους μήνες Απρίλιο ως Οκτώβριο ελλιμενίζονται καθημερινά περισσότερα από 250 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, καθώς και δύο αλιευτικά καταφύγια. Δυστυχώς, όμως, και παρά τις εδώ και πάνω από μια δεκαετία επίμονες προσπάθειες των κατοίκων και της δημοτικής αρχής, ο Δήμος εξακολουθεί να στερείται λιμενικού σταθμού, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος για λόγους τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και για την καλύτερη αστυνόμευση και βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες της Παλαίρου λιμενικών υπηρεσιών. Σημειώνεται, ότι ο Δήμος Παλαίρου έχει ήδη από το 1998 μεριμνήσει για τις κτηριακές εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν το λιμενικό σταθμό, ενώ πέρα από τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάρχουν γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Λιμενικής Αρχής Λευκάδος και της Περιφερειακής Διοίκησης Ιονίων Νήσων, που κατατείνουν υπέρ της ίδρυσης λιμενικού σταθμού στην Πάλαιρο. Με δεδομένο ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη:
1.Αύξησης των λιμενικών σταθμών στο σύνολο της Αιτωλοακαρνανίας, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο Νομό στην Ελλάδα, με τεράστια ακτογραμμή, ο οποίος, όμως, εξακολουθεί να υστερεί σε λιμενικές υπηρεσίες και υποδομές,
2.Περαιτέρω στήριξης και ενθάρρυνσης του τουριστικού ρεύματος προς την Πάλαιρο – ας τονισθεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι ιδιοκτήτες ή εκμισθωτές των τουριστικών σκαφών στην Πάλαιρο υποχρεώνονται να μετακινούνται 40 χλμ ως την πλησιέστερη λιμενική αρχή της Λευκάδος για την εξυπηρέτησή τους σε θέματα που χρήζουν της συνδρομής των λιμενικών υπηρεσιών,
3.Αμεσότερης και ταχύτερης εξυπηρέτησης των επαγγελματιών αλιέων της Παλαίρου που διαθέτουν αλιευτικά σκάφη, οι οποίοι, επίσης, υπόκεινται στην ταλαιπωρία της συχνής μετακίνησής τους στο λιμεναρχείο Λευκάδος. Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Προτίθεται το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να εντάξει στο προγραμματισμό του για το 2009 την ίδρυση λιμενικού σταθμού στο Δήμο Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας;»

"ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"

Την 1-12-2008 αναγνωρίσθηκε από το Πρωτοδικείο Λευκάδας ο νεοϊδρυθείς κοινωνικός – πολιτιστικός Σύλλογος «ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» με έδρα τη Βόνιτσα .
Σκοπός του Συλλόγου η συνέχιση των δραστηριοτήτων της Αδελφοποίησης του Δήμου μας με τους Δήμους των Viggiano Ιταλίας, Etoile Sur Rhone Γαλλίας, Polaniec Πολωνίας, αλλά και η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα πολιτιστικών και όχι μόνο ενδιαφερόντων.
Στις 20-12-2008, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ του Δήμου Ανακτορίου έλαβε χώρα η πρώτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε σύνολο 44 μελών εξελέγησαν οι κάτωθι:
Πρόεδρος: Καλογεροπάνος Νικόλαος
Αντιπρόεδρος: Τσαβαλά Γεωργία
Γραμματέας: Κορδώνη Ρωξάνη
Ταμίας: Λιάπης Νικόλαος
Υπεύθ. Δημ. Σχέσεων: Τσακαλώζος Διονύσιος
Μέλη: Κυρίκος Σπυρίδων(Καραούλης)
Κομποτιάτης Κων/νος
Στις 21-12-2008 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανακτορίου με αριθ. Απόφασης 369/2008 αποδέχεται τη συνεργασία του Κοινωνικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» με το Δήμο για τη συνέχιση της Αδελφοποίησης.
Στις 17-1-2009 έγινε η κοπή της πίτας του Συλλόγου μας στο “SOZOS Inn”. Αποφασίστηκε ακόμη η συνδιοργάνωση χοροεσπερίδας με το «Σύλλογο Δασκάλων- Νηπιαγωγών Βόνιτσας» στο “SOZOS Inn” την ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ,
19-2-09.
Επειδή δεν κατέστη δυνατόν να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου σχετικά με το Σύλλογο μας , οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί και να εγγραφεί μπορεί να επικοινωνήσει με τον Υπεύθ. Δημ. Σχέσεων, Τσακαλώζο Διονύσιο στο τηλ. 6979927778 ή να απευθυνθεί στην κ. Γαζή-Πετροπούλου Βασιλική(26430-23940) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.
Για φέτος, στα πλαίσια της αδελφοποίησης, προβλέπεται η φιλοξενία των νέων στην πόλη μας (14 εως 20 Ιουλίου 2009). Όποιος ενδιαφέρεται και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας των παιδιών να το γνωστοποιήσει στα παραπάνω τηλέφωνα.

Καμία αύξηση στα Δημοτικά τέλη το 2009

Με πρόταση του Δημάρχου Ανακτορίου κυρίου Γεωργίου Αποστολάκη η οποία ψηφίστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Τέλη δεν θα αυξηθούν το έτος 2009. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία απόφαση η οποία χαροποίησε ιδιαίτερα τους κατοίκους τόσο της Βόνιτσας όσο και των έξι Δημοτικών Διαμερισμάτων, καθώς κανονικά και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ τα Δημοτικά Τέλη θα έπρεπε να αυξηθούν…
Παρακάτω δημοσιεύουμε το έγγραφο του Δήμου Ανακτορίου που αναφέρεται σε αυτό το θέμα.
«Αναπροσαρμογή τελών φωτισμού- καθαριότητας -αποχέτευσης¬ ύδρευσης για το έτος 2009
Τα παραπάνω τέλη έχουν ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, δηλαδή βαρύνουν εξ' ολοκλήρου τους Δημότες των έξι (6) τοπικών διαµερισµάτων του Δήμου δηλαδή Βόνιτσας, Μοναστηρακίου, Θυρρείου, Παλιάμπελων, Αγ. Νικολάου και Δρυμού και θα πρέπει να είναι ανάλογα του κόστους παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών.
1.Για το έτος 2008 µε βάση τις δαπάνες στις παραπάνω υπηρεσίες (μισθοδοσία προσωπικού, καύσιμα,: συντήρηση αυτοκινήτων, ασφάλειες, προμήθειες ειδών φωτισμού και καθαριότητας και ύδρευσης)σε σχέση µε τα αντίστοιχα έσοδα του κάθε τοπικού διαµερίσµατος οι συντελεστές των τελών θα έπρεπε να αυξηθούν σε ποσοστό έναντι του 2007 από το 30% έως 50%. Παρόλα αυτά τον Νοέμβριο του 2007 μετά από πρόταση του Δημάρχου το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε αποφάσεις για αναπροσαρμογή των συντελεστών που ισχύουν για το 2008 µόνο σε ποσοστό 10%. Χωρίς δε να γνωρίζει τις αυξήσεις που έγιναν το 2008, και που σύμφωνα µε τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ είναι οι κάτωθι:
1. Φωτισµός οδών πλατειών (ΔΕΗ) 29,50%
2. Επιδόματα προσωπικού 32%
3. Ανθυγιεινά- Βαρέα 28%
4. Υλικά καθαριότητας -ύδρευσης 30%
5. Πετρέλαιο 48%,
ο Δήμος επιβαρύνθηκε µε επιπλέον αυξήσεις ως προς την λειτουργία των υπηρεσιών Ύδρευσης -φωτισμού- Βιολογικού-καθαριότητας.
2. Για την εύρυθμη λειτουργία των ανωτέρω υπηρεσιών και κατά το έτος 2009, και σύμφωνα µε τη διάρθρωση της κάθε υπηρεσίας, ως προς τα αυτοκίνητα που ήδη προμηθεύεται και το προσωπικό που έχει ήδη προσλάβει και που πρόκειται να προσλάβει μέσα στο 2009, θα έπρεπε να αυξηθούν όπως ανωτέρω µε επιπρόσθετη αύξηση για το νέο προσωπικό 25-30%.
Όμως, ο Δήμαρχος έκανε πρόταση, η οποία και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέποντας τα παραπάνω στοιχεία και παραβλέποντας τις νέες αυξήσεις, έχοντας υπόψη τη γενική οικονομικά κρίση και επειδή γνωρίζει άμεσα τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των δημοτών του και με γνώμονα το κοινωνικό του πρόσωπο και την συμπαράσταση του στους Δημότες του, να μην προβεί σε καμία αύξηση των συντελεστών των ανωτέρω ΑΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ του Δήμου για το έτος 2009».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ

Φίλες και φίλοι συνδρομητές της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» χρόνια σας πολλά και καλή χρονιά. Εύχομαι σε όλους σας στο νέο χρόνο που διανύουμε να αποκτήσετε αυτό που πραγματικά σας αξίζει, σε όλα τα επίπεδα.

Αυτόν τον μήνα η «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» γιορτάζει ένα χρόνο κυκλοφορίας με την σημερινή της μορφή. Αυτό τον χρόνο που πέρασε θέλω να πιστεύω πως μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας αναδείξαμε τόσο τα καλά όσο και τα άσχημα που συμβαίνουν στον τόπο μας.

Είναι αλήθεια πως με πολλούς ψυχραθήκαν οι σχέσεις μας και δεν ήταν λίγες και οι φορές που δεχθήκαμε απειλές για τα όσα γράφαμε στην εφημερίδα.

Αυτά που έγιναν όλη την διάρκεια του χρόνου δεν μας πείραξαν. Αντιθέτως. Θέλουμε να πιστεύουμε πως μας έκαναν πιο δυνατούς και μας έδειξαν τον δρόμο για να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε και τη νέα χρονιά τα προβλήματα που υπάρχουν στο τόπο μας.

Φυσικά θέλουμε να αναδείξουμε και τα όσα καλά συμβαίνουν στην περιοχή μας και όχι μόνο και ξεκινώντας θα ήθελα να αναφερθώ στον βιολογικό καθαρισμό της Βόνιτσας.

Είναι αλήθεια πως αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στο συγκεκριμένο έργο, άλλες επικριτικά και άλλες επικροτώντας την Δημοτική Αρχή. Επίσης είναι αλήθεια πως ο Βιολογικός καθαρισμός της πόλης μας λειτουργεί και μάλιστα –αν όχι ολόκληρος- σε πολύ καλό επίπεδο.

Στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ για τον Βιολογικό καθαρισμό της Βόνιτσας.

Πρόστιμο 8.800 ευρώ επιβλήθηκε στον Δήμαρχο Ανακτορίου από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας για τα μπαστούνια της παραλίας. Είναι αλήθεια πως όλοι γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο έργο είναι παράνομο.

Όμως είναι αλήθεια κα το ότι μετά την δημιουργία του έργου δεν είχαμε τις πλημμύρες που είχαμε παλαιότερα στην Βόνιτσα.

Και συνεχίζουμε….

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια και να ευχηθώ καλή δύναμη στους νέους Αντιδημάρχους Ανακτορίου κ.κ Μασούρα Νικόλαο, ο οποίος πήρε τη θέση του κυρίου Γουρούνα Γεώργιου και Πέρλη Κωνσταντίνο ο οποίος πήρε τη θέση του κυρίου Πάντα Νικόλαου, αλλά και στο νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Φούντα Νικόλαο, ο οποίος πήρε τη θέση του κυρίου Ιωάννη Κουνέλη.

Προχωράμε…

Τις γιορτές η Βόνιτσα πλημμύρισε από κόσμο καθώς πολλοί ετεροδημότες ήρθαν στην πόλη μας για να περάσουν τις άγιες ημέρες με τους συγγενείς τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως πολύ δύσκολα έβρισκες τραπέζι στις καφετέριες της παραλίας για να καθίσεις και μάλιστα την ημέρα των Θεοφανείων, λόγω και του πολύ καλού καιρού που είχαμε στην πόλη μας, η …επιχείρηση εύρεσης τραπεζιού εξελίσσονταν σε …Mission Impossible!!!

Φυσικά η παρουσία του πολύ κόσμου είχε και …παρατράγουδα καθώς τα αυτοκίνητα στην πόλη μας αυξήθηκαν με αποτέλεσμα στην Ελευθερίου Βενιζέλου να μην μπορείς να περάσεις με το αυτοκίνητό σου.

Και αυτό γιατί, όπως συνήθως συμβαίνει, η αστυνομία ήταν απούσα καθώς ο καθένας άραζε το όχημα του όπου τον βόλευε, χωρίς να φοβάται για όποιες συνέπειες.

Από αυτήν εδώ την στήλη το έχουμε αναφέρει πολλές φορές το συγκεκριμένο πρόβλημα και θα εξακολουθήσουμε να το αναφέρουμε μέχρι επιτέλους τα όργανα της τάξεως αποφασίσουν να λάβουν μέτρα…

Και μιας και αναφερθήκαμε στα Φώτα να τονίσουμε πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το παρών έδωσε και ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κύριος Σώκος ήρθε από νωρίς στην Βόνιτσα και παρακολούθησε την Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Μετά το τέλος τους όλοι μαζί πήγαν στην παραλία όπου και τελέστηκε ο Καθαγιασμός των υδάτων.

Μάλιστα ο Πάτερ Αθανάσιος Κοσμάς δώρισε και μία εικόνα του Αγίου Ευθυμίου στον κύριο Νομάρχη ο οποίος είχε δηλώσει παλαιότερα πως όσο καιρό θα είναι Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας θα έρχεται πάντα στην Βόνιτσα την ημέρα των Θεοφανείων.

Να σημειωθεί πως τον Σταυρό τον έπιασε ο Κωνσταντίνος Μασούρας ο οποίος επειδή υπηρετεί την θητεία του στην Αεροπορία πήρε και 10 ημέρες τιμητική άδεια από τον Διοικητή της 131 Σμηναρχία Μάχης.


Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα στα Παλιάμπελα και είδα από πρώτο χέρι τα έργα που έχουν γίνει στην πλατεία του χωριού. Έμεινα με ανοικτό το στόμα όταν διαπίστωσα πως οι πλάκες έχουν τοποθετηθεί πάρα πολύ καλά, σε αντίθεση με το έκτρωμα που υπάρχει στο ιστορικό κέντρο της Βόνιτσας.

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην Δημοτική Αρχή για το πολύ ωραίο έργο που έκανε στα Παλιάμπελα και θα ήθελα να της προτείνω να χρησιμοποιήσει τους ίδιους εργάτες μπας και επιτέλους ολοκληρωθεί και το έργο στο ιστορικό κέντρο. Ποτέ δεν είναι αργά…

Αλλά, αφού όπως μαθαίνω οι σχέσεις του Δημάρχου με τον εργολάβο του έργου δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές (μάλιστα δεν πήγαν και μαζί διακοπές όπως κάνανε άλλες χρονιές), ίσως θα πρέπει να βρεθεί νέος εργολάβος, αν βέβαια αυτό επιτρέπεται να γίνει…

Υφυπουργός Υγείας ανέλαβε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό ο κύριος Μάριος Σαλμάς. Θα ήθελα να ευχηθώ στον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας καλή δύναμη και να προσπαθήσει να κοιτάξει από κοντά και τα προβλήματα της υγείας στην περιοχή μας τα οποία δεν είναι και λίγα.

Άλλωστε πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουμε αναφερθεί στα προβλήματα του Κέντρου Υγείας της Βόνιτσας και να είστε σίγουροι πως πολύ σύντομα θα ξανά ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα.

Πάμε και στις Δημοτικές Εκλογές, όπου το τοπίο σε ότι αφορά τον υποψήφιο από τη Νέα Δημοκρατία που θα διεκδικήσει το χρίσμα, παραμένει εξαιρετικά θολό.

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, αν και θεωρείται δεδομένη και πάλι η υποψηφιότητα του κυρίου Αποστολάκη, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά, γιατί μαθαίνω πως αρκετοί από τους νυν συμβούλους του Δημάρχου, σκέπτονται πολύ σοβαρά να μην ξανακατέβουν υποψήφιοι.

Μήπως κάνω λάθος;

Πριν πάμε στα αθλητικά θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον Πάτερ Αθανάσιο Κοσμά ο οποίος δημιούργησε κέντρο νεότητας ακριβώς απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδων. Η αίθουσα είναι πλήρως εξοπλισμένη και είναι σίγουρο πως πολλά παιδιά θα επισκέπτονται καθημερινά τον χώρο.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πάτερ Κοσμάς θα παρέχεται και φαγητό στα παιδιά, με έξοδα της εκκλησίας. Χίλια μπράβο!!!

Πάμε και στα αθλητικά…

Το μπάσκετ προελαύνει στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΒΔΕ, καθώς ο Α.Ο.Β. ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Χειμώνα.

Φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη στο πρωτάθλημα και να μην ξεχνάμε πως φέτος ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί από τα Play Offs, εκεί όπου όλοι μας θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της ομάδας.

Πάντως έμαθα πως υπήρξε κάποια απώλεια καθώς ο Παντελής Αποστολάκης έθεσε την παραίτησή του από την διοίκηση στην διάθεση του προέδρου κυρίου Γιάννη Κουνέλη.

Το τι θα κάνει ο πρόεδρος δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά εγώ θέλω να πιστεύω πως αυτή δεν θα γίνει αποδεκτή και ο φίλος μου ο Παντελής θα βάλει …νερό στο κρασί του και θα επιστρέψει στην διοίκηση.

Άλλωστε βρέθηκε και στο κλειστό γυμναστήριο του Λούρου όπου και …κατασκόπευσε την αναμέτρηση ανάμεσα στην τοπική ομάδα και τον προσεχή αντίπαλο του Α.Ο.Β., Παναιτωλικό. Άραγε αυτό ήταν τυχαίο…

Στο ποδόσφαιρο ο Αμβρακικός τον μήνα που μας πέρασε μας τα χάλασε, καθώς τα αποτελέσματα που έφερε δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά.

Πάντως, το πρωτάθλημα έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμη και καλό θα ήταν όλοι να σκεφτούν πως με τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη η παραμονή της ομάδας στην Δ’ Εθνική.

Πάντως, δικαιολογίες για τα άσχημα αποτελέσματα υπάρχουν και είναι πολλές. Για παράδειγμα σημαντικό ρόλο έχει παίξει η διαιτησία η οποία τόσο εντός όσο και εκτός έδρας στην κυριολεξία μας …χειρουργεί.

Αλλά και το γήπεδο μας δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς ο αγωνιστικός χώρος φέρνει περισσότερο σε χωράφι παρά σε γήπεδο. Άλλωστε αυτό είναι και το παράπονο τόσο των παικτών όσο και της διοίκησης του συλλόγου…

Φυσικά κανείς δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και η διοίκηση κινείται για την μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Ήδη παίκτης του Αμβρακικού είναι και επίσημα ο νεαρός Νίκου που αγωνίζονταν και πέρυσι στον σύλλογο, ενώ υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις και με άλλους ποδοσφαιριστές.


Υ.Γ: Παραλίγο να είχαμε ατύχημα με δυσάρεστες συνέπειες τον μήνα που μας πέρασε στην πόλη μας και αυτό γιατί ο υπάλληλος βενζινάδικου ξέχασε να αφαιρέσει την μάνικα από αυτοκίνητο που μόλις είχε φουλάρει. Ευτυχώς και για καλή μας τύχη, ο οδηγός του οχήματος αντιλήφθηκε μετά από κάποια μέτρα το ότι έσερνε πίσω από το αυτοκίνητό του την μάνικα του βενζινάδικου και σταμάτησε. Ίσως να άκουσε και τις φωνές του υπαλλήλου, που έστω και την ύστατη ώρα κατάλαβε το τι είχε κάνει και έτρεχε πανικόβλητος πίσω από το αυτοκίνητο…

Υ.Γ1: Έφτασε στην εφημερίδα μας μία ανώνυμη καταγγελία η οποία καταφέρονταν κατά της Δημοτικής Αρχής και κυρίως κατά του Δημάρχου κυρίου Αποστολάκη. Φυσικά δεν προχώρησα στην δημοσίευσή της και καλώ όποιον ή όποια φίλο ή φίλη την έστειλε αν θέλει να την δει δημοσιευμένη να υπογράψει και το κείμενο. Ευχαριστώ…

Y.Γ2: όπως σας είχαμε υποσχεθεί από τον προηγούμενο μήνα πλέον δεν υπάρχει κανένα ανώνυμο κείμενο στην εφημερίδα, καθώς και ο ΝΕΡΩΝΑΣ αποκαλύφθηκε. Πάντως δεν μπορείτε να πείτε… Ο φίλος μου ο Παντελής Αποστολάκης φέρνει λίγο στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα. Αφού σκέφτομαι στο καρναβάλι της Καθαρής Δευτέρας να φτιάξω και άρμα προς τιμήν του…

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

Λίγα λόγια πριν την …θύελλα των αποκαλύψεων

Αγαπητοί αναγνώστες της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ». Αγαπητοί φίλοι. Μετά την περυσινή μας περιπλάνηση ως ΝΕΡΩΝΑΣ (αγνώστων στοιχείων), ήρθε πλέον ο καιρός να μιλήσει και να αποκαλυφθεί ο ΝΕΡΩΝΑΣ. Αν και πολλοί καταλάβατε από το τεύχος ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ την ταυτότητά μου. Βέβαια άκουσα από πολλούς ότι ο ΝΕΡΩΝΑΣ πρέπει να έχει την μαγκιά και το θάρρος να τα γράφει επώνυμα. Εγώ θα σας παραπέμψω στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ», στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και σε πολλές άλλες εφημερίδες όπου πολλοί αξιόλογοι δημοσιογράφοι, γράφουν με ψευδώνυμο. Αυτό γίνεται όχι γιατί φοβούνται να αποκαλυφθούν, αλλά για το όπως λένε ένα ανώνυμο άρθρο έχει την μαγεία του αγνώστου… Ένα τέτοιο άρθρο σχολιάζεται περισσότερο και σχολιάζεται γιατί διαβάζουν κάθε αυτού το άρθρο και δεν ασχολούνται αν ο δημοσιογράφος έχει τις άλφα, τις βήτα ή τις γάμα απόψεις. Βέβαια ούτε εγώ είχα σκοπό τόσο νωρίς να αποκαλυφθώ, αλλά κάποιοι καλοθελητές από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, πίεσαν με τρόπο απαράδεκτο τον κύριο Φράγκο και αποκαλύπτω ότι του έθεσαν το δίλημμα ή γραμματέας της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ή υπεύθυνος της εφημερίδας. Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα, ότι η εφημερίδα «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» δεν μπορεί να στηρίξει ούτε κόμμα, αλλά ούτε και προσωπικές βλέψεις του οποιουδήποτε. Είναι μία αντικειμενική εφημερίδα όπου μπορεί ο καθένας να αρθρογραφήσει σε αυτή και υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε αυτόν τον έναν χρόνο κυκλοφορίας της!!!
Αγαπητοί συναγωνιστές της Τοπικής της Νέας Δημοκρατίας και της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Αν θέλετε κομματική εφημερίδα, μπορείτε να την ζητήσετε από το κόμμα. Η «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» δεν θα παίξει το παιχνίδι κανενός. Από ότι γνωρίζω πολύ καλά, συνδρομητές είναι από όλους τους κομματικούς χώρους.
Αυτό τον μήνα δεν θα ασχοληθώ με κάποιο θέμα, καθώς οι γιορτές ξύπνησαν μέσα μου το πνεύμα των Χριστουγέννων και δεν θέλω να φανώ κακός απέναντι σε κανέναν. Φυσικά οι γιορτές τελείωσαν και από τον επόμενο μήνα θα είμαι ακόμη πιο καυστικός, επικριτικός και επιθετικός, από ότι ήμουν πριν, γράφοντας με ψευδώνυμο. Και για να σοβαρευτώ, ένας από τους λόγους που δεν θα αναπτύξω κάποιο ιδιαίτερο θέμα αυτό τον μήνα, είναι ότι συλλέγω στοιχεία τα οποία (με αποδείξεις πλέον) θα κάνουν πολλούς να τρέχουν και να μην φτάνουν και για να γίνω πιο σαφής δεν μιλάω για τίποτα άλλο, παρά για τα έργα και τις πράξεις αυτής της Δημοτικής Αρχής. Αναφέρομαι στην Δημοτική Αρχή χωρίς να έχω προσωπικά εμπάθεια και πρόβλημα με κάποιον Δημοτικό Σύμβουλο, είτε της αντιπολίτευσης είτε της συμπολίτευσης, αλλά είναι αδιανόητο να μας μιλάνε για έργα εκατομμυρίων ευρώ και να παίρνουν δάνεια π.χ. 1.000.000 ευρώ και να έχει γίνει η Βόνιτσα «ΛΑΚΟΥΒΟΥΠΟΛΗ» και να έχει στασιμότητα χειρότερη και από αυτήν της Κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο.
Για τους υποψήφιους Δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ το μόνο σίγουρο είναι ότι στη ΝΔ θα έχουμε πάλι αναταράξεις που ελπίζω με την σύνεση όλων να παρακαμφθούν και να πάει η ΝΔ με έναν δυνατό υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει ηθικά και δυνατά έναν Δήμαρχο που για μένα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή περίπτωση. Κλείνοντας με τους υποψηφίους θα ήθελα να πω και πάλι ότι ο καταλληλότερος υποψήφιος για το Κ.Κ.Ε. είναι ο φίλος Μπακογιώργος Νικόλαος. Και επειδή πολλοί την προηγούμενη φορά είπαν ότι ανέφερα το όνομά του για να τον σαρκάσω και για να αστειευτώ θα ήθελα να πω ειλικρινά πως πιστεύω ότι υποψήφιοι από όλα τα κόμματα πρέπει να είναι νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες και τόλμη για ριζοσπαστικές αλλαγές. Νομίζω ότι ο αγαπητός Νίκος κάνει για αυτή την θέση. Πιστεύω ότι άνθρωποι σαν τον Νίκο πρέπει να αξιοποιούνται από τις κομματικές τους παρατάξεις και όχι μόνο και αυτό το λέω γιατί όσο καιρό συνεργαζόμαστε στην διοίκηση του Α.Ο.Β. βλέπω έναν άνθρωπο με τεράστιες γνώσεις, θέληση και πάθος για δουλειά και για προσφορά.
Τέλος να πω καλή επιτυχία στην προσπάθεια της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ θετικό οι νέοι να ασχολούνται με τα κοινά και βέβαια ελπίζω ότι και αυτοί θα προσφέρουν στο να γίνει ο τόπος μας καλύτερος.
Αγαπητοί φίλοι αυτά τα λίγα ήθελα να πω. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Εις το επανιδείν
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
neronas14@yahoo.com