Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Που πάμε;


Βόνιτσα. Λίγες ημέρες πριν το 2008 μας αποχαιρετίσει οριστικά και μπούμε στο 2009. Σχεδόν δέκα χρόνια έχουν συμπληρωθεί στον 21ο αιώνα και νομίζουμε πως στην κοινωνία της Βόνιτσας ζούμε ακόμη στον μεσαίωνα… Τα μαγαζιά στο ιστορικό κέντρο της Βόνιτσας κλείνουν το ένα μετά το άλλο… Και μην μου πείτε πως για αυτό φταίει η οικονομική κρίση γιατί θα σας …σκουντουφλήσω.
Αν έφταιγε η οικονομική κρίση τα μαγαζιά θα παρέμεναν κλειδομανταλωμένα, όμως αντί για αυτό στη θέση τους ανοίγουν άλλα μαγαζιά και οι περισσότεροι Βονιτσάνοι γνωρίζουν πολύ καλά για τι είδους μαγαζιά μιλάω.
Είναι αυτά που έχουν «κατακλύσει την Οδό Νοταρά, η οποία όπως έλεγε και στην στήλη του ο «ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ» αλλά και ο περισσότερος κόσμος, είναι γνωστή πλέον ως «Οδό Φυλής». Όλοι γνωρίζουμε τι «μαγαζιά» υπάρχουν στην original Οδό Φυλής που βρίσκεται στην Αθήνα. Κάτι ανάλογο γίνεται και στην πόλη μας. Φυσικά πέρα από την Οδό Νοταρά, τέτοιου είδους μαγαζιά υπάρχουν τόσο στην πλατεία όσο και στα …περίχωρα της πόλης μας.
Οι ιδιοκτήτες τους καλά κάνουν και τα ανοίγουν. Άλλωστε δεν είναι και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα συγκεκριμένα μαγαζιά επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο, καθώς εξευμενίζουν τις άγριες διαθέσεις του καθενός… στερημένου!
Καλό όμως θα ήταν να υπήρχε ο στοιχειώδης έλεγχος από τα αρμόδια όργανα για το ποιοι και πως δουλεύουν εκεί και το κατά πόσο οι «υπάλληλοι» έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα για να μπορούν να ασκούν το …λειτούργημα τους.
Πέρα από αυτό, συνέχεια ακούμε για ναρκωτικά στην πόλη μας. Είναι αλήθεια πως η Βόνιτσα βρίσκεται σε …περίοπτη θέση σε ότι αφορά την διακίνηση ναρκωτικών. Στο παρελθόν, αλλά και πιο πρόσφατα έχουν γίνει πολλές συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή για χασισοφυτείες, διακίνηση αλλά και χρήση. Όμως το πρόβλημα αντί να μειώνεται συνεχώς μεγαλώνει καθώς δεν υπάρχει και η απαραίτητη αστυνομική δύναμη στην περιοχή μας για να το περιορίσει.
Είναι γεγονός πως το Αστυνομικό Τμήμα της Βόνιτσας υπολειτουργεί καθώς δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό και για αυτό τον λόγο οι επιτήδειοι κάνουν πολύ καλά όλες τις δουλειές τους.
Η νεολαία της πόλης μας το μοναδικό πράγμα με το οποίο ασχολείται είναι τα μηχανάκια. Τι και αν υπάρχουν ακαδημίες τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ. Ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον αθλητισμό αφού προτιμούν τις βόλτες με τα μηχανάκια, το φραπόγαλο –όπως έλεγε και ένας παλιός καθηγητής μου- στην παραλία και τα τσιγάρα, αθώα και μη.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την οικογένεια καθώς οι γονείς δεν ενδιαφέρονται για το τι κάνουν τα παιδιά τους, αλλά και στο σχολείο δεν υπάρχει η κατάλληλη αγωγή από την πλευρά των καθηγητών και των δασκάλων.
Και επειδή πριν αναφέρθηκα στις ακαδημίες θα ήθελα να σταθώ για λίγο και πάλι στο συγκεκριμένο θέμα. Θεωρώ πως σε λίγο καιρό και αυτές θα …σβήσουν.
Υπεύθυνοι για αυτό δεν είναι τα σωματεία (ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ – Α.Ο.Β.) οι υπεύθυνοι των οποίων κάνουν ότι μπορούν για να τα διατηρήσουν, αλλά και πάλι οι ίδιοι οι γονείς οι οποίοι πλην ελάχιστων εξαιρέσεων το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν τα χρήματα για να πληρώνουν τις συνδρομές των παιδιών τους.
Πόσοι από αυτούς αλήθεια έχουν βρεθεί στις εξέδρες των γηπέδων για να δουν τα παιδιά τους να αγωνίζονται;
Ποιο είναι το κέρδος των μικρών παιδιών όταν βλέπουν πως οι γονείς τους δεν ενδιαφέρονται να δουν την πρόοδο τους;
Φίλες και φίλοι είμαι σχεδόν σίγουρος πως όλα αυτά τα παιδιά που τώρα ασχολούνται με τον αθλητισμό, βλέποντας την αδιαφορία των μεγάλων, αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν και αυτά επάνω σε ένα μηχανάκι. Και αυτό θα είναι το λιγότερο…
Θα πρέπει όλοι να προστατέψουν τα παιδιά τους. Θα πρέπει όλοι μας να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και πάνω από όλα την πόλη στην οποία ζούμε.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας σας απευθύνει θερμό συναδελφικό χαιρετισμό.
Ενόψει της νέας κυνηγετικής περιόδου θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε τα εξής: Στην ετήσια Γ.Σ η συμμετοχή των μελών μας υπήρξε πολύ μικρή, πράγμα που δείχνει την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κυνηγετικά δρώμενα. Είχαμε τονίσει και στο παρελθόν ότι η συνεργασία των μελών με το Δ.Σ του συλλόγου είναι πολύτιμη γιατί εσείς ζείτε καθημερινά από κοντά τα προβλήματα που έχει κάθε περιοχή και μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυσή τους. Η ενημέρωση λοιπόν θα πρέπει να είναι αμφίδρομη. Μόνο στην αμοιβαία συνεργασία και εμπιστοσύνη θα φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας.
Από την πλευρά μας να ξέρετε ότι καταβάλλουμε καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για καλύτερο κυνήγι στον τόπο μας. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήσαμε την περασμένη κυνηγητική περίοδο σπορές σαράντα περίπου στρεμμάτων, για βελτίωση βιοτόπων, για τα ενδημικά θηράματα. Τοποθετήσαμε δεξαμενές για να βρίσκουν νερό τα θηράματα τους καλοκαιρινούς μήνες και δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη θηροφύλαξη.
Όπως γνωρίζετε ο σύλλογός μας διαθέτει δύο θηροφύλακες με δύο τζιπ. Πιστεύουμε ότι η λαθροθηρία έχει μειωθεί, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό, όπως αναμέναμε. Για την πάταξη της λαθροθηρίας ο καθένας μας με τον τρόπο του θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέγιστα. Είχα τονίσει πολλές φορές ότι δεν είναι προδοσία να επισημαίνουμε τους αδίστακτους λαθροθήρες και να τους καταδικάσουμε ποινικά, αλλά και στη συνείδηση των κυνηγών, αντίθετα αυτό προστατεύει το κυνήγι από τους αδίστακτους αυτούς οπλοφόρους.
Έχουμε την υποχρέωση να διατηρήσουμε το παραδοσιακό κυνήγι στο χωριό μας, όπως μας το παρέδωσαν οι παππούδες μας και να το παραδώσουμε και εμείς με την σειρά μας στις νέες γενεές.
Βοηθήστε μας λοιπόν και εσείς, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σήμερα στην λαθροθηρία, αλλά και στην αύξηση πληθυσμού των επιβλαβών. Για τον εμπλουτισμό της περιοχής με φτερωτά θηράματα (πέρδικες-φασιανοί-ορτύκια), ο σύλλογος απελευθέρωσε ικανό αριθμό σε όλα τα καταφύγια άγριας ζωής! Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν υπήρξαν ικανοποιητικά. Πολλά από αυτά έγιναν τροφή των αρπακτικών γιατί ήταν αδύναμα να προστατευθούν.
Ήδη βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε , ότι στο καταφύγιο «Ι.Μ ΡΕΘΑ Μ. ΛΟΓΓΟΣ» κατασκευάσαμε πυρήνα προσαρμογής θηραμάτων για φτερωτά θηράματα δαπάνης 20.000 ευρώ, με την χρηματοδότηση της Δ.Κ.Ο.Σ.Ε. όπου θα παραμένουν τα πουλιά για αρκετό καιρό και ύστερα θα απελευθερώνονται στα κυνηγοτόπια.
Αυτό το έργο ήταν ένα όνειρο των κυνηγών που ήδη έχει υλοποιηθεί. Αναμένεται υπουργική απόφαση για απελευθέρωση λαγών και αγριόχοιρων.
Φίλοι συνάδελφοι, το κυνήγι έχει εξωτερικούς εχθρούς. Θα πρέπει εμείς να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Οι κυνηγότοποι περιορίζονται, παντού ξεφυτρώνουν οικολογικά πάρκα, ρεζέρβες, δρυμοί κ.λ.π. Μπροστά σε αυτή την λαίλαπα που δεχόμαστε, μόνο με ομοψυχία θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Η πολιτεία οφείλει να μας στηρίζει γιατί εμείς είμαστε ένα υγιές κομμάτι της κοινωνίας και ενισχύουμε και την οικονομία μας.
Δώστε μας λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι την δύναμη να αντισταθούμε στις ορέξεις των δυνατών για να διαφυλάξουμε ότι απέμεινε για μας. Να ξέρετε δε η αδιαφορία σας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον του κυνηγιού. Ο αχαδερφισμός να δώσει θέση στη δυναμική παρουσία του καθένα μας για να μας συσπειρώσει εναντίον των πολέμιων του κυνηγιού. Το κυνήγι είναι για εμάς χόμπυ. Είναι τρόπος ζωής, ένα ωραίο άθλημα, απαιτεί έξοδα κ.λ.π. Δε μας ενδιαφέρει μόνο τι θα καρπωθούμε σε θηράματα. Ότι κάνουμε το κάνουμε από αγάπη προς την χλωρίδα και την πανίδα. Εμείς είμαστε οι φυσικοί προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος και όχι οι οικολογούντες που απελευθερώνουν επιβλαβή ζώα (λύκους, φίδια, κ.τ.λ.) που απειλούν καθημερινή απειλή για τους κατοίκους της υπαίθρου. Να σεβόμαστε κατά την άσκηση του κυνηγιού τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, να μην προκαλούμε ζημιές στις περιουσίες τους και τα ζώα τους. Η συμπεριφορά μας να είναι άψογη απέναντί τους, ακόμη και αν προκληθούμε κάποια φορά.
Απευθυνόμενος στους νέους κυνηγούς ήθελα να τους πω, τους θέλουμε πιο κοντά μας γιατί αυτοί έχουν νέες ιδέες, άλλη παιδεία και άλλη νοοτροπία. Θα πρέπει να περνούν τα μηνύματά μας στους παλαιοτέρους και να συστήσουν σε όσους θεωρούν τις άδειες τους σε γειτονικούς συλλόγους, ότι αυτό πέραν του ότι είναι παράνομο είναι και θέμα ηθικό για το σύλλογό μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα εκμέρους του Δ.Σ να ευχηθώ σε όλους υγεία, κάθε ατομική και οικογενειακή ευτυχία και καλά κυνήγια.
Για κάθε πληροφορία είμαστε πάντα στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 26420 22784 και 6972708115.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Κων/νος Ντουμάζιος Νικήτας Ντζιακώστας

Δώρο στον Δήμο Ανακτορίου


Στον Δήμο Ανακτορίου μεταβιβάστηκε-δωρίθηκε η Διεθνής Ακαδημία «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» που βρίσκεται στα Παλιάμπελα. Αυτό ανακοίνωσε ο Αρχιμανδρίτης Ανατόλιος Ψυχογιός, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας. Τα συμβόλαια υπογράφηκαν στις 7 Οκτωβρίου του 2008 στην Πρέβεζα, παρουσία δικηγόρων, συμβολαιογράφου, του Δήμαρχου Ανακτορίου κυρίου Γεώργιου Αποστολάκη και του πατήρ Ανατόλιου Ψυχογιού. Η μεταβίβαση έγινε καθώς ο πατήρ Ανατόλιος συνταξιοδοτήθηκε ως καθηγητής και έπρεπε να βρεθεί διάδοχο σχήμα και φορέας για να συνεχίσει να υφίσταται η Ακαδημία.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:
«Με χαρά γίνεται γνωστό στους δωρητές συνδρομητές φίλους και συνεργάτες ότι με την υπογραφή του υπ’ αριθ. 88/ 7-10-08 συμβολαίου δια του οποίου η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» μεταβιβάστηκε, δωρίθηκε στο Δήμο Ανακτορίου Βόνιτσας νομότυπα. Για την ιστορία και ενημέρωση ο πατέρας Ανατόλιος Ψυχογιός καθηγητής και κληρικός είναι ιδρυτής και κτήτορας του Διεθνούς αυτού κέντρου υπό την σκέπη του ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ – Παλιάμπελα Βόνιτσα, το ΔΙΕΘΝΕΣ αυτό κέντρο από φοιτητής το υπηρέτησε για 38 ολόκληρα χρόνια, ως στρατιώτης, ιεραπόστολος και εθελοντής. Ο αγώνας για το έργο αυτό άρχισε από την Γαλλική πρωτεύουσα, το Παρίσι, που ο πατέρας Ανατόλιος σπούδασε. Μέσα σε μία πολιτιστική γραμμή έδωσε μια Οικουμενική και Διεθνή Διάσταση. Τα πάντα συμπορεύονται με το νόμο, την τάξη, τα ήθη και τα έθιμα και ότι έγινε είναι μία συρραφή μικρών συνδρομών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Έγινε πολύ δουλειά, αλλά απαιτούνται ακόμη κόπος, προσπάθεια και πολλά χρήματα. Με συγκίνηση τη στιγμή αυτή ο Πατέρας Ανατόλιος ευχαριστεί θερμά τόσο τα μέλη του Διεθνούς αυτού κέντρου που για 38 ολόκληρα χρόνια τον τίμησαν με την ψήφο τους και τον κράτησαν στην προεδρία όσον και εκείνους που προσέφεραν την συνδρομή τους για να φτάσουμε ως εδώ. Τίποτε δεν θα είχε γίνει από όσα έγιναν εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν βοηθούσαν συμβολικά. Για την ιστορία το πρώτο οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων το παρεχώρησε ο τότε Υπουργός Εσωτερικών μακαριστός Χριστόφορος Στράτος και την άδεια οικοδομής μέσω Νομαρχίας ΤΥΔΚ Αιτωλοακαρνανίας το 1981. Την απόφαση αυτή την υιοθέτησε και η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη και πρόσθεσε μαζί με μία συμβολική οικονομική βοήθεια άλλα 2,5 στρέμματα. Τέλος, ο κύριος Στέφανος Τζουμάκας ως Υπουργός Γεωργίας παρεχώρησε άλλα 5 στρέμματα. Συμβολική οικονομική βοήθεια προσέφεραν οι κ.κ Γκελεστάθης Νίκος, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τσιπλάκος Αριστείδης, Υφυπουργός Οικονομικών, Βερελής Χρήστος, Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πρόνοιας και ο Απόδημος Ελληνισμός πρώτα στο Παρίσι, όπου ως φοιτητής ο Πατέρας Ανατόλιος δραστηριοποιήθηκε και ως καθηγητής στη Γερμανία και κατόπιν στην ομογένεια της Αμερικής μέσα από το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην Αθήνα, της κορυφαίας αυτής οργάνωσης των 5 νομών της Ρούθμελης στο διοικητικό συμβούλιο του Π.Κ.Ρ. υπηρέτησε για 12 χρόνια.
Η Διοίκηση και η Διαχείριση είναι καθαρή, ξάστερη και από τον ήλιο πιο λαμπρότερα. Η μεταβίβαση αυτή γίνεται διότι ο Πατέρας Ανατόλιος Ψυχογιός συνταξιοδοτήθηκε ως καθηγητής και έπρεπε να βρεθεί διάδοχο σχήμα και φορέας για να συνεχίσει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Και ύστερα από προσευχή και μελέτη ο μόνος κατάλληλος φορέας που μπορεί να ανταποκριθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες για το έργο αυτό είναι ο Δήμος Ανακτορίου, στη συμβολή τριών Νομών Αιτωλοακαρνανίας – Πρέβεζας – Λευκάδας. Το δε Διεθνές Αεροδρόμιο του Ακτίου, η 131 Σμηναρχία Μάχης και τα νερά της ΚΟΡΠΗΣ χαρίζουν στην περιοχή μια διεθνή ικανότητα.
Έχουμε εμπιστοσύνη και την πνευματική αυτή όαση που βρίσκεται υπό την σκέπη του ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ την παραδίδουμε στο λαό του Δήμου Ανακτορίου με 25.000 πληθυσμό και παρακαλούμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να την αγαπήσουν σαν το σπίτι τους. Ανήκει σε όλους και πιστεύουμε παρά τους στεγνούς καιρούς που διερχόμεθα έχει να προσφέρει πολλά. Το παραδίδουμε το έργο αυτό με την ευχή μέσα από την ψυχή και την καρδιά μας. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ μας. «Στο σκοτάδι άναψε ένα σπίρτο, μη φοβηθείς το δένδρο που έχει τις ρίζες του βαθιά στο χώμα, όσοι ανεμοστρόβιλοι κι αν το βρουν αυτό θα αντέξει ακόμα».

Με κάθε τιμή
Πατέρας Ανατόλιος Ψυχογιός



ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟ: Πρέβεζα 7-10/08. Στο συμβολαιογραφείο της κ. Κατερίνας Κακούρη – Τσουμάνη – στιγμιότυπο από την υπογραφή συμβολαίου εξ αριστερών διακρίνονται: 1) κ. Γιόπρος Βασίλειος Δικηγόρος, 2) κ. Γ. Κακούρη – Τσουμάνη συμβολαιογράφος, 3) ο αρχιμανδρίτης Ανατόλιος Ψυχογιός, Πρόεδρος της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» Παλιάμπελα Βόνιτσας, 4) ο κ. Αποστολάκης Γεώργιος-Θεόδωρος Δήμαρχος του Δήμου Ανακτορίου Βόνιτσας και 5) η κ. Ιωάννα Μπεϊντάρη δικηγόρος.

ΔΕΛΦΟΙ Ο ΟΜΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ


Δελφικαί ρήσεις
ΕΠΟΥ ΘΕΩ: Ακολούθα τον θεό.
ΝΟΜΟΥ ΠΕΙΘΟΥ: Να πειθαρχείς στο νόμο.
ΘΕΟΥΣ ΣΕΒΟΥ: Να σέβεσαι τους θεούς.
ΓΟΝΕΙΣ ΑΙΔΟΥ: Να σέβεσαι τους γονείς.
ΗΤΤΩ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ: Να καταβάλεσαι για το δίκαιο.
ΓΝΩΘΙ ΜΑΘΩΝ: Γνώρισε αφού μάθεις.
ΑΚΟΥΣΑΣ ΝΟΕΙ: Κατανόησε αφού ακούσεις.
ΣΑΥΤΟΝ ΙΣΘΙ: Γνώρισε τον εαυτό σου.
ΕΣΤΙΑΝ ΤΙΜΑ: Να τιμάς την εστία σου.
ΑΡΧΕ ΣΕΑΥΤΟΥ: Να κυριαρχείς τον εαυτό σου.
ΦΙΛΟΙΣ ΒΟΗΘΕΙ: Να βοηθάς τους φίλους
ΘΥΜΟΥ ΚΡΑΤΕΙ: Να συγκρατείς τον θυμό σου.
ΟΡΚΩ ΜΗ ΧΡΩ: Να μην ορκίζεσαι.
ΦΙΛΙΑΝ ΑΓΑΠΑ: Να αγαπάς την φιλία
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΤΕΧΟΥ: Να προσηλώνεσαι στην εκπαίδευση σου.
ΣΟΦΙΑΝ ΖΗΤΕΙ: Να αναζητάς την σοφία.
ΨΕΓΕ ΜΗΔΕΝΑ: Να μην κατηγορείς κανέναν
ΕΠΑΙΝΕΙ ΑΡΕΤΗΝ: Να επαινείς την αρετή.
ΠΡΑΤΤΕ ΔΙΚΑΙΑ: Να πράττεις δίκαια.
ΦΙΛΟΙΣ ΕΥΝΝΟΕΙ: Να ευνοείς τους φίλους σου.
ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ: Να προφυλάσσεσαι από τους εχθρούς.
ΕΥΓΕΝΕΙΑΝ ΑΣΚΕΙ: Να είσαι ευγενής
ΚΑΚΙΑΣ ΑΠΕΧΟΥ: Να απέχεις από την κακία
ΕΥΦΗΜΟΣ ΙΣΘΙ: Να έχεις καλή φήμη
ΑΚΟΥΕ ΠΑΝΤΑ: Να ακούς τα πάντα
ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ: Να μην υπερβάλεις
ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ: Να μην σπαταλάς τον χρόνο
ΥΒΡΙΝ ΜΙΣΕΙ: Να μισείς την ύβρη
ΙΚΕΤΑΣ ΑΙΔΟΥ: Να σέβεσαι τους ικέτες
ΥΙΟΥΣ ΠΑΙΔΕΥΕ: Να εκπαιδεύεις τους υιούς σου
ΕΧΩΝ ΧΑΡΙΖΟΥ: Όταν έχεις να χαρίζεις
ΔΟΛΟΝ ΦΟΒΟΥ: Να φοβάσαι τον δόλο
ΕΥΛΟΓΕΙ ΠΑΝΤΑΣ: Να λες καλά λόγια για όλους
ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΓΙΝΟΥ: Να γίνεις φιλόσοφος
ΟΣΙΑ ΚΡΙΝΕ: Να κρίνεις τα όσια
ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ: Να πράττεις με επίγνωση
ΦΟΝΟΥ ΑΠΕΧΟΥ: Να μην φονεύεις
ΣΟΦΟΙΣ ΧΡΩ: Να συναναστρέφεσαι με σοφούς
ΗΘΟΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕ: Να επιδοκιμάζεις το ήθος
ΥΦΟΡΩ ΜΗΔΕΝΑ: Να μην είσαι καχύποπτος
ΤΕΧΝΗ ΧΡΩ: Να ασκείς την Τέχνη
ΕΥΕΡΓΕΣΙΑΣ ΤΙΜΑ: Να τιμάς τις ευεργεσίες
ΦΘΟΝΕΙ ΜΗΔΕΝΙ: Να μην φθονείς κανέναν
ΕΛΠΙΔΑ ΑΙΝΕΙ: Να δοξάζεις την ελπίδα
ΔΙΑΒΟΛΗΝ ΜΙΣΕΙ: Να μισείς την διαβολή
ΔΙΚΑΙΩΣ ΚΤΩ: Να αποκτάς δίκαια
ΑΓΑΘΟΥΣ ΤΙΜΑ: Να τιμάς τους αγαθούς
ΑΙΣΧΥΝΗΝ ΣΕΒΟΥ: Να σέβεσαι την εντροπή
ΕΥΤΥΧΙΑΝ ΕΥΧΟΥ: Να εύχεσαι ευτυχία
ΕΡΓΑΖΟΥ ΚΤΗΤΑ: Να κοπιάζεις για πράγματα άξια κτήσης
ΕΡΙΝ ΜΙΣΕΙ: Να μισείς την έριδα
ΟΝΕΙΔΟΣ ΕΧΘΑΙΡΕ: Να εχθρεύεσαι τον χλευασμό
ΓΛΩΣΣΑΝ ΙΣΧΕ: Να συγκρατείς την γλώσσα σου
ΥΒΡΙΝ ΑΜΥΝΟΥ: Να προφυλάσσεσαι από την ύβρη
ΚΡΙΝΕ ΔΙΚΑΙΑ: Να κρίνεις δίκαια
ΛΕΓΕ ΕΙΔΩΣ: Να λέγεις γνωρίζοντας
ΒΙΑΣ ΜΗ ΕΧΟΥ: Να μην έχεις βία
ΟΜΙΛΕΙ ΠΡΑΩΣ: Να ομιλείς με πραότητα
ΦΙΛΟΦΡΟΝΕΙ ΠΑΣΙΝ: Να είσαι φιλικός με όλους
ΓΛΩΤΤΗΣ ΑΡΧΕ: Να κυριαρχείς στη γλώσσα σου
ΣΕΑΥΤΟΝ ΟΥ ΠΟΙΕΙ: Να ευεργετείς τον εαυτό σου
ΕΥΠΡΟΣΗΓΟΡΟΣ ΓΙΝΟΥ: Να είσαι ευπροσήγορος
ΑΠΟΚΡΙΝΟΥ ΕΝ ΚΑΙΡΩ: Να αποκρίνεσαι στον κατάλληλο καιρό
ΠΟΝΕΙ ΜΕΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ: Να κοπιάζεις δίκαια
ΠΡΑΤΤΕ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΩΣ: Να πράττεις με σιγουριά
ΑΜΑΡΤΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙ: Όταν σφάλλεις να μετανοείς
ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΚΡΑΤΤΕΙ: Να κυριαρχείς των οφθαλμών σου
ΒΟΛΕΥΟΥ ΧΡΗΣΙΜΑ: Να σκέπτεσαι τα χρήσιμα
ΦΙΛΙΑΝ ΦΥΛΑΣΣΕ: Να φυλάσσεις την φιλία
ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΓΙΝΟΥ: Να είσαι ευγνώμων
ΟΜΟΝΟΙΑΝ ΔΙΩΚΕ: Να επιδιώκεις την ομόνοια
ΑΡΡΗΤΑ ΜΗ ΛΕΓΕ: Να μην λες τα άρρητα
ΕΧΘΡΑΣ ΔΙΑΛΥΕ: Να διαλύεις τις έχθρες
ΓΗΡΑΣ ΠΡΟΣΔΕΧΟΥ: Να αποδέχεσαι το γήρας
ΕΠΙ ΡΩΜΗ ΜΗ ΚΑΥΧΩ: Να μην καυχιέσαι για την δύναμη σου
ΕΥΦΗΜΙΑΝ ΑΣΚΕΙ: Να επιδιώκεις την καλή φήμη
ΑΠΕΧΘΕΙΑΝ ΦΕΥΓΕ: Να αποφεύγεις την απέχθεια
ΠΛΟΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣ: Να πλουτίζεις δίκαια
ΚΑΚΙΑΝ ΜΙΣΕΙ: Να μισείς την κακία
ΜΑΝΘΑΝΩΝ ΜΗ ΚΑΜΝΕ: Να μην κουράζεσαι να μαθαίνεις
ΟΥΣ ΤΡΕΦΕΙΣ ΑΓΑΠΑ: Να αγαπάς αυτούς που τρέφεις
ΑΠΟΝΤΙ ΜΗ ΜΑΧΟΥ: Να μην μάχεσαι αυτόν που είναι απών
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΑΙΔΟΥ: Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους
ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΔΙΔΑΣΚΕ: Να διδάσκεις τους νεώτερους
ΠΛΟΥΤΩ ΑΠΟΣΤΕΙ: Να αποστασιοποιείσαι από τον πλούτο
ΣΕΑΥΤΟΝ ΑΙΔΟΥ: Να σέβεσαι τον εαυτό σου
ΜΗ ΑΡΧΕ ΥΒΡΙΖΩΝ: Να μην κυριαρχείς με αλαζονεία
ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Να στεφανώνεις τους προγόνους σου
ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ: Να πεθαίνεις για την πατρίδα σου
ΕΠΙ ΝΕΚΡΩ ΜΗ ΓΕΛΑ: Να μην περιγελάς τους νεκρούς
ΑΤΥΧΟΥΝΤΙ ΣΥΝΑΧΘΟΥ: Να συμπάσχεις με τον δυστυχή
ΤΥΧΗ ΜΗ ΠΙΣΤΕΥΕ: Να μην πιστεύεις στην τύχη
ΤΕΛΕΥΤΑ ΑΛΥΠΟΣ: Να πεθαίνεις χωρίς λύπη
Σύμφωνα με τον μύθο, οι Δελφοί, το πιο σημαντικό ιερό της Ελλάδος, ήταν το κέντρο του κόσμου, γιατί σ' αυτό εδώ το μέρος συναντήθηκαν οι δύο αετοί, όταν ο Δίας τους άφησε ελεύθερους, τον έναν από την ανατολή και τον άλλον από την δύση.Το μαντείο αρχικά ανήκε στην θεά Γαία, και μόνο όταν ο Απόλλων σκότωσε το παιδί της, το ερπετό Πίθων, έγινε ο δικός του οίκος λατρείας.Ένας άλλος μύθος μας λέει, ότι ο Απόλλων μεταμορφώθηκε σε δελφίνι και οδήγησε ένα Κρητικό πλοίο στο μέρος αυτό, καθοδηγώντας τους ναυτικούς να χτίσουν εκεί το ιερό του (οι Δελφοί πήραν το όνομα τους από την αρχαϊκή λέξη δελφίς = δελφίνι.
Οι Δελφοί αναδείχθηκαν κατά τον έβδομο αιώνα π.Χ., όταν έγινε το κέντρο της Αμφικτιονικής Συμμαχίας.
Το μαντείο. Στα πρώτα χρόνια του μαντείου, η Πυθία ήταν κοπέλα νέα και παρθένος, αλλά αργότερα το μαντείο νομοθέτησε, ότι έπρεπε να είναι άνω των πενήντα ετών και άμεμπτος. Στα χρόνια της ακμής του μαντείου, υπήρχαν τρεις Πυθίες. Στην αρχή, οι απαντήσεις δίνονταν μια φορά τον χρόνο, την έβδομη μέρα του μηνός Βίτσιου (τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου), επέτειος της γεννήσεως του Απόλλωνος, αλλά αργότερα στην ακμή του μαντείου, οι απαντήσεις δίνονταν την έβδομη μέρα κάθε μηνός, με εξαίρεση τους τρεις χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους ο Απόλλων πήγαινε στην χώρα των Υπερβορείων. Κατά την διάρκεια της απουσίας του Απόλλωνος, είχε κανονισθεί να εορτάζετε ο θεός Διόνυσος, με γλέντια στο όρος του Παρνασσού και στον ναό.
Για να δώσει η Πυθία απάντηση, μία ακριβής ιεροτελεστία ακολουθείτο. Πρώτον, οι θεόπροποι (η Πυθία και οι ιερείς) καθαρίζονταν στην Κασταλία πηγή, πλήρωναν μια αμοιβή (τον πέλανο) και κατόπιν θυσίαζαν ένα ζώο, στον ναό του Απόλλωνος. Το ζώο έπρεπε να ήταν μικρό και υγιές και πριν την θυσία έριχναν κρύο νερό επάνω του, και αν το ζώο άρχιζε να τρέμει, αυτό ήταν σημάδι ότι ο θεός ήταν παρών και θα έδινε απάντηση.
Η Πυθία τότε προχωρούσε στο κάψιμο ανθών δάφνης και βρώμης, εκεί που υπήρχε η αιώνια φλόγα και μετά κατέβαινε στα υπόγεια άδυτα (Άνδρο), κάτω από το κέντρο του ναού. Οι ιερείς και οι επισκέπτες έμεναν στο επάνω μέρος, σε ένα δωμάτιο, από όπου ο επισκέπτης έκανε την ερώτηση, με δυνατή φωνή.
Η Πυθία αφού έπινε νερό από την πηγή της Κασσοτίδος, μασούσε φύλλα δάφνης και καθισμένη επάνω στο ιερό τρίποδο, το οποίο ήταν πλησίον του ομφαλού, εισέπνεε από την σχισμή. Όταν έπεφτε σε νάρκη, άρχιζε να μιλάει και οι ιερείς έγραφαν και εξηγούσαν τα λεγόμενα της.
Οι απαντήσεις που έδινε το μαντείο ήταν ή κρυπτικές ή διφορούμενες. Ήταν τα σημάδια του θεού.
ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ. Γεννήθηκε στη Λευκάδα όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1900 και τον επόμενο χρόνο γράφτηκε στην Νομική Σχολή της Αθήνας χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει ποτέ τις νομικές του σπουδές. Τα ενδιαφέροντά του ήταν καθαρά λογοτεχνικά και από νωρίς μελέτησε Όμηρο, Πίνδαρο, Ορφικούς και Πυθαγόρειους, λυρικούς ποιητές, προσωκρατικούς φιλοσόφους, Πλάτωνα, Αισχύλο αλλά και την Αγία Γραφή και ξένους λογοτέχνες όπως τον Ντ' Αννούντσιο. Τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια και στράφηκε στην ποίηση και το θέατρο. Η αρχαιοελληνική πνευματική ατμόσφαιρα απασχόλησε βαθιά τον Σικελιανό και συνέλαβε την ιδέα να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας ικανός να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών ("Δελφική Ιδέα"). Για το σκοπό αυτό, ο Σικελιανός, με τη συμπαράσταση και οικονομική αρωγή της γυναίκας του, δίνει πλήθος διαλέξεων και δημοσιεύει μελέτες και άρθρα. Παράλληλα, οργανώνει τις "Δελφικές Εορτές" στους Δελφούς με τις παραστάσεις του Προμηθέα Δεσμώτη (1927) και των Ικέτιδων (1930) του Αισχύλου να ανεβαίνουν στο αρχαίο θέατρο. Η "Δελφική Ιδέα" εκτός από τις αρχαίες παραστάσεις περιελάμβανε και την "Δελφική Ένωση", μια παγκόσμια ένωση για τη συναδέλφωση των λαών, και το "Δελφικό Πανεπιστήμιο", στόχος του οποίου θα ήταν να συνθέσει σε έναν ενιαίο μύθο τις παραδόσεις όλων των λαών. Για τις πρωτοβουλίες αυτές, το 1929, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στο Σικελιανό αργυρό μετάλιο για τη γενναία προσπάθεια αναβίωσης των δελφικών αγώνων. Από το φιλόδοξο αυτό σχέδιο το μόνο που πραγματοποιήθηκε τελικά ήταν οι Δελφικές Εορτές, αλλά και αυτές οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή και χωρισμό του ζεύγους, αφού η Εύα Πάλμερ εγκαταστάθηκε από τότε στην Αμερική και επέστρεψε μόνο μετά το θάνατο του ποιητή. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Σικελιανός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού, με κορυφαία εκδήλωση το ποίημα και το λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του Παλαμά το 1943.
Tο 1946 εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ενώ το 1949 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νομπέλ. Ο Άγγελος Σικελιανός πέθανε στην Αθήνα το 1951 και τάφηκε στους Δελφούς.
Το προφητικό κέντρο των Δελφών ήταν σημείο αναφοράς για το Πανελλήνιο. Εδώ έκαιγε το ιερόν πυρ, η άσβεστη φλόγα της Εστίας, που είχε ανάψει ο ίδιος ο Απόλλων όταν, αγκυροβολώντας στον κόλπο της Κίρρας, ανηφόρισε μαζί με τους Μινωίτες μελλοντικούς ιερείς του προς την Πυθώ, όπου θεμελίωσε τον ναό του. Ο Ομηρικός Yμνος, που περιγράφει το παραπάνω ταξίδι, θεωρείται από πολλούς η ιδρυτική πράξη του μαντείου. Σύμφωνα με παραλλαγή του μύθου, στην Πυθώ ασκείτο ήδη η μαντική και ο Απόλλων έπρεπε να εκτοπίσει τη Γαία, κατατροπώνοντας τον φοβερό δράκοντα Πύθωνα, φύλακα του μαντείου της. Τα ανασκαφικά δεδομένα παρέχουν έρεισμα για την ύπαρξη ενός μυκηναϊκού οικισμού στην περιοχή, όχι όμως για χώρους λατρείας. Το Κωρύκειο aντρο, σπήλαιο στην κορυφή του Παρνασσού, θεωρείται πως μπορούσε να είχε στεγάσει τις πρώτες προφητικές τελετουργίες.

Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ

Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου έγινε στο κέντρο υγείας Βόνιτσας επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος μας απαρτιζόμενο από τους συντρόφους:
Ξενάκη Γιώργο μέλος της Ν.Ε
Μυρωνιδου Γεωργία γραμματέα της Τ.Ο
Κωστελετο Σπύρο αναπληρ. Γραμματέα
Πάντα Νίκο αντιδήμαρχο
Γουρούνα Γιώργο αντιδήμαρχο
Γεροκωστοπουλο Ν μέλος της τ.ο Παλαιρου
Παλιογιαννη Λ μέλος της νεολαίας της τ.ο Ανακτορίου
Κατά την επίσκεψη μας ,μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του Κ.Υ κύριος Κτενας με τον οποίο συζητήσαμε και καταγράψαμε όλα τα φλέγοντα προβλήματα του κέντρου
Στη συζήτηση παραβρέθηκαν διοικητικοί υπάλληλοι νοσηλευτές και ιατροί του κέντρου
Αναφέρουμε τα καταγεγραμμένα επιγραμματικά καθώς επίσης και κομμάτια των διαλόγων επί της ουσίας.
1. Δεν υπάρχει κάλυψη προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού παρά μόνο 40% που κατά την άποψη του κυρίου Κτενα οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στο σύστημα προσλήψεως αυτών δηλαδή για μια πρόσληψη μπορεί να περάσουν και τρία χρόνια
2 Το κέντρο υγείας έχει τέσσερις οδηγούς ασθενοφόρου εκ των οποίων οι δυο είναι εποχικοί επισημάνθηκε ότι αυτοί οδηγούν πολλές φορές πέραν των ωρών που ορίζονται από την νομοθεσία
3 Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς και έτσι αυτό το αναλαμβάνουν οι οδηγοί, οι γιατροί ,και κάποιες φορές οι διοικητικοί
4 Υπάρχει ένα ασθενοφόρο το οποίο είναι όχημα εικοσιπενταετίας
5 Στο μικροβιολογικό εργαστήριο δεν υπάρχει παρασκευάστρια
6 Στο παιδιατρικό δεν υπάρχει επισκέπτρια
7 Τα περιφερειακά ιατρεία του δήμου δεν έχουν νοσηλεύτριες και κάποια από αυτά παραμένουν κλειστά
8 Έχει ζητηθεί από το 2006 εγκατάσταση ιατρού στο ΔΔΜοναστρακιου
9 Υπάρχει θέμα επισκεπτών ιατρών (ανήκουμε στο Αγρίνιο) όπου από το περιφερειακό νοσοκομείο Αγρινίου οι ιατροί δεν επαρκούν έτσι ώστε να μεταβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στα ΚΥ
ορθοπεδικός ιατρός έρχεται οικειοθελώς από την Λευκάδα μια φορά την εβδομάδα προς εξυπηρέτηση των ασθενών
10 Δεν υπάρχει φύλακας ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες (έχουμε βιαία περιστατικά)
11 Το κέντρο υγείας διαχειριστικά υπάγετε στο Αγρίνιο και έτσι ακόμα και για την αντικατάσταση απλών πραγμάτων πρέπει υπάλληλος να μεταβαίνει στο Αγρίνιο για την παραλαβή αυτών
12 Υπάρχει εξοπλισμός ικανοποιητικός αλλά δεν υπάρχει προσωπικό
13 Υπάρχει πρόβλημα εφημερίων (λόγω έλλειψης προσωπικού
14 Ακόμη το πρόγραμμα τηλεϊατρικής είναι υπό συζήτηση ενώ θα έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί με την εκπαιδεύσει όλων των εμπλεκομένων
15 Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι θα έπρεπε να είχε έδρα και άμεσο έλεγχο από το ΚΥ και όχι από τον δήμο
16 Κτιριακά το οίκημα παρουσιάζει εκτεταμένες υγρασίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα είτε στον εξοπλισμό είτε στο ανθρώπινο δυναμικό
17 Περισσότερη φροντίδα στον περιβάλλοντα χώρο
Ο κύριος Κτενας έχει την άποψη ότι τα ΚΥ θα πρέπει να έχουν εν μέρει αυτονόμηση έτσι ώστε να μπορούν να προβαίνουν στην αγορά προσωπικού δηλ π.χ γιατρός καρδιολόγος μια φορά την εβδομάδα στο ΚΥ για την εξυπηρέτηση των πολιτών η ακόμα και άλλες ειδικότητες
Επάνδρωση των περιφερειακών ιατρειών με αγροτικούς ιατρούς και μάλιστα αυτοί να έρχονται στα κέντρα- όχι όπως τώρα που έρχονται όλοι μαζί και φεύγουν όλοι μαζί- με αποτέλεσμα την ερημοποιηση κατά περιόδους του ΚΥ αλλά και των ιατρειών αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρουσιάζεται έλλειψη
Σημειώνουμε ότι την ίδια ημέρα έγιναν επισκέψεις από αλλά κλιμάκια σε όλα τα ΚΥ και νοσοκομεία όλου του νόμου


Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ

Γιορτή Αγίου Δημητρίου σε Νέα Καμαρίνα και Δρυμό


Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάσθηκε και φέτος η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στην εκκλησία που βρίσκεται στη Νέα Καμαρίνα (Μυρτάρι) στην Βόνιτσα Το παρών έδωσε πάρα πολύς κόσμος τόσο από τη Νέα Καμαρίνα όσο και από την πόλη της Βόνιτσας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία την ημέρα του Αγίου Δημητρίου στη συγκεκριμένη εκκλησία, μετά από εκκλήσεις των κατοίκων του χωριού αλλά και από προσωπικές τους ενέργειες.
Στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο πατήρ Kωνσταντίνος Θεολογίτης και έψαλλε ο κύριος Αντώνιος Κτενάς.
Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησε μπουφές στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας με εδέσματα που προετοίμασαν όλες οι γυναίκες του χωριού.
Την Δημοτική Αρχή της πόλης μας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Ανακτορίου κύριος Πάντας Νικόλαος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Μασούρας Νικόλαος ο οποίος κατάγεται από τη Νέα Καμαρίνα.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Δημητρίου και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δρυμού Βονίτσης καθώς Άγιος Δημήτριος είναι πολιούχος του χωριού. Οι κάτοικοι πλημμύρισαν το ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται έξω από το χωριό, τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της 26ης Οκτωβρίου.
Το τριήμερο από τις 25 ως και τις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε και το πατροπαράδοτο πανηγύρι στο χωριό με δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες.

ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
sp_fragos@hotmail.com

«Μεταξύ σοβαρού και αστείου»

Φίλες και φίλοι αναγνώστες της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» καλή σας ημέρα. Μετά από 11 μήνες έκδοσης της εφημερίδας ήρθε επιτέλους η μέρα να σας αποκαλύψω την ταυτότητά μου, αν και το γκρουπ που έγινε στο facebook με τίτλο «Ποιος είναι ο Ιζνογκούντ της εφημερίδας ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» δεν έφτασε τα μέλη του fan club του dj Scott

Και επειδή δεν πρόκειται αυτό να γίνει ποτέ αποφάσισα να αποκαλυφθώ, αφού όμως πρώτα αναφέρω κάποια πράγματα, έτσι ώστε να παρατείνω και την δική σας αγωνία…

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν

Όλους αυτούς τους μήνες κυκλοφορίας της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» ακούγονταν πολλά και λέγονταν ακόμη περισσότερα σε ότι αφορά την ταυτότητα τόσο του ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ όσο και του ΝΕΡΩΝΑ. Θα ήθελα λοιπόν να διευκρινίσω τα παρακάτω.

Ο ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ δεν ήταν ποτέ και σε καμία περίπτωση ένα πρόσωπο. Ο ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ ήταν όλοι εσείς που λέγατε …φωναχτά τα όσα σας απασχολούν, τα όσα σας ενοχλούν και τα όσα σας αρέσουν από αυτά που γίνονται, τόσο στον Δήμο Ανακτορίου, όσο και γενικότερα.

Όλα όσα έχουν αποτυπωθεί στην εφημερίδα μας όλο αυτό το διάστημα γράφονταν από πολλά πρόσωπα. Πλέον θα γράφονται μόνο από εμένα και εγώ θα είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος των γραφόμενων μου για να αποφευχθούν στο μέλλον παρεξηγήσεις οι οποίες είναι η αλήθεια πως έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω λοιπόν πως από σήμερα και για όσο καιρό θα είμαι υπεύθυνος για την εφημερίδα «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» όλα όσα γράφονται στην τελευταία της σελίδα θα είναι δικές μου αλλά και δικές σας απόψεις τις οποίες θα μου μεταφέρετε.

Το ότι πλέον η τελευταία σελίδα απέκτησε «ονοματεπώνυμο» δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα σταματήσω να ασκώ κριτική στα όσα άσχημα γίνονται και να απονέμω τα εύσημα στα όσα καλά γίνονται στον Δήμο Ανακτορίου, αλλά και γενικότερα.

Και για αποκατάσταση ορισμένων λαθών που έγιναν στο τεύχος του Σεπτεμβρίου θα ήθελα να δημοσιεύσω τα παρακάτω που αφορούν το βιβλίο η «Βόνιτσα και η ιστορία της» και τα οποία μου έστειλε ο πρόεδρος του εν Αθήναις Βονιτσάνων κύριος Τσαβαλάς.

«1. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο ξενοδοχείο «Βόνιτσα» των αδερφών Ιωάννου (τους ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά) και όχι στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.
2. Ο κεντρικός παρουσιαστής του βιβλίου δημοσιογράφος κ. Γ. Διαμαντίδης (όχι Διαμαντής) αναφέρθηκε διεξοδικά στο όνομα του συγγραφέα κ. Λεωνίδα Παληογιώργου Ναυάρχου ε.α. και επίτιμου αρχηγού του Γ.Ε.Ν. εκλεκτού φίλου – συμπατριώτη και ενεργού μέλους του συλλόγου μας, μάλιστα δε ανέγνωσε και ένα πλήρες βιογραφικό του συγγραφέα.
3. Εγώ αναφέρθηκα πολλάκις στο όνομα του συγγραφέα και τον ευχαρίστησα κατ επανάληψη στην εισήγησή μου».

Και αρχίζουμε…

Πριν λίγες ημέρες οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Βόνιτσας προχώρησαν σε κατάληψη με βασικό αίτημα την επιδιόρθωση των κτιρίων που είχαν υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 2003!

Έχουν περάσει πέντε χρόνια και ακόμη τα παιδιά είναι αναγκασμένα να κάνουν μαθήματα στα κοντέινερς. Το παράξενο είναι πως αντί η Δημοτική Αρχή να είναι στο πλευρό τους για να λυθεί επιτέλους το ζήτημα, είναι απούσα.

Και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Γιατί ο Δήμαρχος δεν πήρε θέση για την κατάληψη; Μήπως γιατί και αυτός είναι συν υπεύθυνος για την παρούσα κατάσταση;

Πάντως, σε ότι αφορά την κατάληψη υπήρξαν και πολλές αντιδράσεις από γονείς μαθητών οι οποίοι δεν δέχονται σε καμία περίπτωση ορισμένοι να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να κάνουν μάθημα, από την στιγμή που αυτά δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Και επειδή ορισμένοι το βλέπουν και κομματικά το όλο σκηνικό υπάρχουν καταγγελίες πως από τους «αρχηγούς» στην κατάληψη ήταν παιδιά κάποιων που πρόσκεινται στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και έχουν βοηθηθεί από την Κυβέρνηση… και ο νοών νοείτο.

Και από τα σχολεία στα Κ.Δ.Α.Π.

Είχα αναφέρει πριν δύο μήνες πως οι υπάλληλοι των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο.

Αν νομίζετε πως το πρόβλημα λύθηκε κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την πληρωμή των υπαλλήλων, δεν έχει βάλει ακόμη λεπτό στους λογαριασμούς τους. Ας ελπίσουμε το πρόβλημα να επιλυθεί σύντομα…

Απλήρωτοι, πάντως, δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι των Κ.Δ.Α.Π. αλλά και άτομα που δουλεύουν στον Δήμο Ανακτορίου και υπεύθυνο για την πληρωμή τους είναι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου μας.

Και μιας και πιάσαμε τα οικονομικά θα ήθελα να αναφερθώ και στις αυξήσεις στις οποίες προχώρησε η Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά το νερό αλλά και τα Δημοτικά τέλη.

Υπάρχουν ήδη πολλές αντιδράσεις από τους δημότες οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις αυξήσεις υπέρογκες, αλλά όσο και να φωνάζουν δεν νομίζω να τους ακούσει και κανείς…

Μάλιστα, από ότι πληροφορήθηκα η Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται και στην περαιτέρω αύξηση τόσο του νερού όσο και των Δημοτικών τελών. Ίδωμεν…

Πήρε το αυτί μου κάτι και πραγματικά εξοργίστηκα. Τι πήρε; Είπε λένε ο παπάς στο Μοναστηράκι στους πιστούς να μην ξαναρίξουν στο παγκάρι της εκκλησίας λιγότερα από ένα ευρώ!!!

Και το καλύτερο είναι η δικαιολογία που χρησιμοποίησε για αυτό του το «αίτημα»… καθώς δεν μπορούν λέει ή καλύτερα γιατί κουράζονται οι επίτροποι της εκκλησίας να μετράνε τα κέρματα.

Εγώ από την πλευρά μου έχω να προτείνω κάτι καλύτερο στους πιστούς. Μην ρίχνετε καθόλου λεφτά στο παγκάρι έτσι ώστε να μην κουράζετε και τους επίτροπους. Μπορείτε να αγοράσετε κεριά από τα ψιλικατζίδικα του χωριού και να πηγαίνετε «εφοδιασμένοι» στην εκκλησία!!!

Ο κύριος Σπυρίδων Κυρίκος (Καραούλης) ορκίστηκε πριν λίγες ημέρες Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης, μετά την παραίτηση της κυρίας Λέλας Καραγκούνη. Μάλιστα φωτογραφίες από την ορκωμοσία έχουν αναρτηθεί στο Δημαρχείο, δίπλα από το πρόγραμμα αγώνων του ΠΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ!

Επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανέλαβε ο κύριος Βελισσάριος Σαπέλας. Είναι αλήθεια πως ο κύριος Σαπέλας δίνει το παρών σχεδόν σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και είναι από τους λίγους που ασκούν αντιπολίτευση στον κύριο Δήμαρχο.

Τώρα που θα έχει δίπλα του και τον κύριο Κυρίκο είμαι σίγουρος πως η αντιπολίτευση θα είναι ακόμη πιο δυναμική. Θέλω να ευχηθώ και στους δύο καλή δύναμη και να προτείνω στον κύριο Κυρίκο να κόψει τις πολλές βόλτες με κάποιο συγκεκριμένο αυτοκίνητο τις μεταμεσονύχτιες ώρες γιατί δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις και δίνει πατήματα για πικρόχολα σχόλια.

Και συνεχίζουμε…

Η Αγροφυλακή έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες ένας συμπολίτης μας λίγο έλειψε να βρεθεί πίσω από τα …κάγκελα καθώς πιάστηκε στα πράσα καθώς μάζευε λεμόνια από ένα περιβόλι στην Λευκάδα.

Πιο συγκεκριμένα ο φίλος μας σκαρφάλωσε σε μία λεμονιά για να κόψει 2-3 λεμονάκια για το σπίτι. Για κακή του τύχη όμως έτυχε να περνάει από την περιοχή ένας αγροφύλακας ο οποίος τον αντιλήφθηκε.

Με τα πολλά και μετά από πολλές συζητήσεις το θέμα έληξε, τουλάχιστον έτσι πιστεύει ο συμπολίτης μας καθώς ο αγροφύλακας του πήρε τα στοιχεία. Το θέμα είναι αν θα θελήσει να δώσει συνέχεια στο περιστατικό ή αν αυτό περάσει στο …ντούκου.

Πάντως, αν ο αγροφύλακας δώσει συνέχεια στο όλο θέμα θα είναι λίγο δύσκολο να βρει τον συμπολίτη μας, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες!
Τους τελευταίους μήνες «έτρεχε» στο site της εφημερίδας (newsakarnania.blogspot.com) δημοσκόπηση με το ερώτημα «Πως κρίνεται το έργο της Δημοτικής Αρχής στον Δήμο Ανακτορίου;» Στην δημοσκόπηση πήραν μέρος 254 άτομα και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για την δημοτική αρχή.
Συγκεκριμένα αρνητική γνώμη εξέφρασαν 172 άτομα (67%), θετική 36 (14%), ούτε θετική ούτε αρνητική 30 άτομα (11%), ενώ δεν πήραν θέση 16 επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, ποσοστό 6%
Όπως είναι γνωστό αυτή την στιγμή τρέχουν στο site άλλες δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες αφορούν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ήδη η επισκεψιμότητα και η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν ήδη ψηφίσει.
Στα επόμενα τεύχη της εφημερίδας μας θα υπάρξει εκτενή αναφορά και για τα δύο γκάλοπ.
Πάμε και στα αθλητικά.
Ο Αμβρακικός συνεχίζει να εντυπωσιάζει στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής. Μπορεί η εκτός έδρας ήττα από την Βολίδα να πίκρανε ορισμένους, αλλά η ομάδα παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
Φυσικά στόχος δεν είναι άλλος από την παραμονή στην κατηγορία, αλλά όπως λέει και ο σοφός ελληνικός λαός τρώγοντας έρχεται η όρεξη και αν η ομάδα συνεχίσει τις πολύ καλές τις εμφανίσεις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.
Πάντως, υπάρχουν πολλά παράπονα από τους παίκτες αλλά και από την διοίκηση της ομάδας για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου.
Ελπίζουμε σύντομα να λυθεί το πρόβλημα καθώς είναι πολύ πιθανό σε κάποιο παιχνίδι να έχουμε …ντράβαλα καθώς ίσως κάποιος διαιτητής να θεωρήσει ακατάλληλο το γήπεδο και να μην επιτρέψει την διεξαγωγή ενός αγώνα.
Κάτι τέτοιο άλλωστε λίγο έλλειψε να γίνει στο ματς της πρώτης αγωνιστικής κόντρα στη Ναύπακτο, αλλά τελικά ο διαιτητής μεταπείστηκε και το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά… Ας προσέξουμε λίγο γιατί μπορεί κάποιοι να μας περιμένουν στη …γωνία!
Στο μπάσκετ από την αρχή της χρονιάς μοναδικός στόχος ήταν η άνοδος στην Γ’ Εθνική. Όμως, μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, η αποστολή μας φαίνεται να δυσκολεύει…
Ο τρόπος με τον οποίο ο Α.Ο.Β. γνώρισε την ήττα στο Αγρίνιο δεν χαροποίησε κανέναν, καθώς οι παίκτες της ομάδας, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων και πλην αυτών που δεν αγωνίστηκαν (και ήταν αρκετοί) δεν έδειξαν σε κανένα σημείο του αγώνα το πάθος που απαιτείται για ένα ντέρμπι σαν αυτό.
Φυσικά δεν έχει χαθεί ακόμη τίποτα και η ομάδα μπορεί να αναστρέψει την εις βάρος της κατάσταση αν αποδώσει στα επόμενα ματς, αρχής γενομένης κόντρα στον Κερκυραϊκό στην Κέρκυρα, αυτό που πραγματικά μπορεί. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα…
ΦΡΑΓΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ sp_fragos@hotmail.com

Οι «υπέρμαχοι» της ελευθερίας του Τύπου

Αγαπητοί αναγνώστες. Στο τελευταίο άρθρο μου είχα υποσχεθεί ότι θα συνεχίσω να αναφέρομαι και να σχολιάζω τα περί καποδιστριακών δήμων αλλά και πιθανών διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου του Δήμου Ανακτορίου. Όμως, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πραγματικά κωμικοτραγικά γεγονότα τα οποία και θα σας εξιστορήσω. Το μόνο που θα πω για τις εκλογές και τους καποδιστριακούς δήμους είναι ότι από ότι φαίνεται, η κυβέρνηση λόγω των δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζει και των τελευταίων αρνητικών για αυτήν δημοσκοπήσεων, «ξεχνάει» και βάζει στο περιθώριο τον Καποδίστρια 2. Έτσι λοιπόν ο Δήμος Ανακτορίου θα μείνει ως έχει μέχρι τα τωρινά δεδομένα και όπως φαίνεται ο μόνος σίγουρος υποψήφιος θα είναι από το ΠΑΣΟΚ ο τωρινός δήμαρχος κύριος Γεώργιος – Θεόδωρος Αποστολάκης. Στα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει ακόμη ένα θολό τοπίο, το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο θα ωφελήσει τους υποψηφίους διεκδικητές του δημαρχικού θώκου. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ πάνω στα συγκεκριμένα θέματα και ίσως να το κάνω αργότερα, όταν θα πλησιάζουν οι εκλογές, με διαφορετικό όνομα και με διαφορετική ιδιότητα και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Τον τελευταίο καιρό στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν πάθει ένα πατατράκ. Αυτό που έχει συμβεί αγαπητοί φίλοι της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» είναι κάτι φοβερό και θα ηθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Οι «κολώνες» και οι διοικούντες της Δημοτικής Τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας του Δήμου Ανακτορίου και κυρίως οι υπεράνω ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ ήθελαν να προκαλέσουν τον υπεύθυνο ύλης της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» που τυγχάνει να είναι και ο Γραμματέας της ΟΝΝΕΔ να τους αποκαλύψει την ταυτότητά μου ειδάλλως θα κατέθεταν αγωγές εναντίον του και μηνύσεις. Του είπαν ότι η «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ» κυρίως μέσω «Νέρωνα» χτυπάει την Νέα Δημοκρατία και ότι είναι ανεπίτρεπτο ο υπεύθυνος ύλης και γραμματέας της ΟΝΝΕΔ, Σπυρίδων Φράγκος, να δέχεται να «χτυπούν» μέσω της εφημερίδας του την Ν.Δ. Φίλοι ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ έχω την εντύπωση ότι έχετε μπλέξει την βούρτσα άντε μην πω με τι… και επειδή είστε κατώτεροι των περιστάσεων και παίζεται παιχνίδια άλλων (θα τα πούμε πιο κάτω) το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραιτηθείτε και να διαβάσετε και να ενημερωθείτε πως πρέπει να λειτουργεί ένας δημοσιογράφος που παράλληλα είναι και μέλος μίας οργάνωσης. Το χειρότερο που κάνανε αυτοί οι κύριοι και συγκεκριμένα ένας εξ αυτών, «άκουσων άκουσων» είπε το εξής κουφό, ότι πρέπει να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό όργανο της Νέας Δημοκρατίας για να απολογηθεί και να διαγραφεί από γραμματέας της ΟΝΝΕΔ ο κύριος Φράγκος. Και ρωτάω τον συγκεκριμένο φίλο. Γιατί να περάσει από πειθαρχικό; Τι έκανε; Να σας πω εγώ τι έκανε. Μέσα από τα άρθρα του, μέσα από τα δικά μου άρθρα, χτυπούσε και χτυπάει τα κακώς κείμενα του Δήμου Ανακτορίου και επειδή τώρα συμβαίνουν πάρα πολλά αρνητικά πράγματα στον Δήμο μας χτυπούσε και χτυπάω τον κύριο Γεώργιο Αποστολάκη. Μήπως τον συγκεκριμένο φίλο και τον κύκλο του τον πείραζε αυτό; Να μας δώσει τελικά μία απάντηση γιατί μέσω «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» πολλές φορές έχει αναφερθεί ο συγκεκριμένος κύριος και ποτέ δεν έχει δώσει μία απάντηση. Τι φοβάται; Και εδώ απευθύνομαι σε εσένα κύριε Φράγκο, υπεύθυνε ύλης της «ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και γραμματέα της ΟΝΝΕΔ Ανακτορίου. Αυτοί είναι οι φίλοι σου; Με αυτούς συμπορεύεσαι μέσα στην ΟΝΝΕΔ; Αυτοί θέλουν μέσα από την εφημερίδα να βγαίνει η αλήθεια; Αυτοί ανήκουν σε μία παράταξη δημοκρατική που ασπάζεται την ελευθερία του λόγου; Σου βάζω τα ερωτήματα αυτά και σκέφτομαι αν πραγματικά αξίζει να κάνεις την προσπάθεια ως Γραμματέας της ΟΝΝΕΔ.
Εγώ μέχρι τώρα αγαπητοί μου φίλοι ήξερα ότι η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που της αρέσει ο διάλογος, που δεν περνάει σε αντίμετρα, σε πειθαρχικά και σε μηνήσεις. Απλά σε κάθε σχόλιο που γίνεται, ακόμη και κακόβουλο, απαντάει. Τώρα τελευταία η Ν.Δ. βάλλεται. Βατοπέδιο, οικονομία, Τατούλης. Καθημερινά μέσα από τα Μ.Μ.Ε. καθυβρίζεται, παρόλα αυτά έχει το σθένος και τους αντιμετωπίζει στα ίσια. Οι ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ (όχι όλοι σε μερικούς αναφέρομαι) αντί να αντιμετωπίσουν τον «ΝΕΡΩΝΑ» με αντίστοιχα άρθρα, καταφεύγουν με απειλές προς τον κύριο Φράγκο. Ξέρετε, τώρα που το σκέφτομαι τι άρθρο να γράψουν και τι να μου πουν, ότι χτυπάω Νέο Δημοκράτες; Να μου πουν τις περιπτώσεις μία προς μία. Το μόνο που θα γίνει είναι ότι θα αναρωτηθούν και οι ίδιοι ότι αντί να κάνουν συστάσεις σε εμένα θα πρέπει να κάνουν σε κάποιους Νέο Δημοκράτες και δεν θέλω να επεκταθώ, γιατί αν επεκταθώ θα ανάψω πολλές φωτιές, κάτι που δεν θέλω αν και ειδικεύομαι στον συγκεκριμένο τομέα. Θα αναφερθώ με λίγα λόγια και στις αγωγές που θέλουν να κάνουν. Να τους πληροφορήσω ότι κάθε μου άρθρο περνάει από δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται πάνω σε θέματα Τύπου και ενημέρωσης. Έτσι λοιπόν ξέρω κάθε φορά τι γράφω και πως το γράφω και αν θέλουν ας με προκαλέσουν στις δικαστικές αίθουσες, αυτοί θα χάσουν. Να ξέρουν λοιπόν αυτοί οι κύριοι της Ν.Δ. ότι προτού καλούν οποιονδήποτε για συστάσεις πρέπει να σκέφτονται τι θα πουν και πως θα το πουν και όχι να αερολογούν και λέω να αερολογούν γιατί όταν θέλουν να κάνουν συστάσεις τις κάνουν επίσημα με έγγραφα του κόμματος και όχι στον αέρα να πυροβολούν ασύστολα. Και σταματώ εδώ να ασχολούμαι με αυτούς γιατί δεν το αξίζουν και απευθύνομαι σε εσένα αγαπητέ κύριε Φράγκο και σου λέω ότι αρκετοί από τους φίλους σου δεν βλέπουν με καλό μάτι την προσπάθεια που κάνεις μέσω της εφημερίδας. Θα σου πω κατ’ ιδίαν το γιατί.
Εδώ θέλω να παραδεχτώ τον δήμαρχο Ανακτορίου κύριο Αποστολάκη, ότι παρά το γεγονός ότι του έχω ασκήσει δριμύτατη κριτική είχε την πολιτική μαγκιά να μου απαντήσει μέσω της εφημερίδας και να με προκαλέσει να του κάνω ακόμη περισσότερο σκληρή κριτική. Συγχαρητήρια δήμαρχε. Πραγματικά σου αξίζουν. Τώρα καταλαβαίνω γιατί θα είσαι πάλι δήμαρχος την επόμενη τετραετία εκτός και αν κάποιοι βάλουν επιτέλους μυαλό. Το μόνο που σου προσάπτω είναι ότι μπορεί να έχετε βάλει και το χεράκι σας σε αυτόν τον αναβρασμό. Δεν μπορώ όμως να σας το χρεώσω καθώς δεν έχω ακόμη στοιχεία.
Μετά από συζήτηση που έκανα με τον κύριο Φράγκο κατάλαβα ότι ο αγαπητός Σπύρος είναι σε δύσκολη θέση και είναι σε δύσκολη θέση από τους ίδιους του τους φίλους που του είπαν πως αν δεν σταματήσει ο «ΝΕΡΩΝΑΣ» θα έχει επιπτώσεις. Εγώ σέβομαι την εφημερίδα και την προσπάθεια που κάνει ο Σπύρος και σταματάω εδώ να γράφω ως «ΝΕΡΩΝΑΣ», όχι επειδή το ζήτησαν του κυρίου Φράγκου να το κάνει, αλλά επειδή δεν θέλω να του προκαλέσω προβλήματα. Εγώ ως «ΝΕΡΩΝΑΣ» θα συνεχίσω να στέλνω άρθρα από τον Ιανουάριο, απλά κάθε άρθρο μου θα γράφεται ως «ΝΕΡΩΝΑΣ» αλλά θα υπογράφεται και με το πραγματικό μου όνομα και τότε να ξέρετε φίλοι Νέο Δημοκράτες θα αναφέρομαι ονομαστικά σε όλους σας και αν έχετε πρόβλημα μαζί μου μπορείτε να μου κάνετε μηνύσεις, αγωγές, αλλά και μπράβους να με χτυπήσουν αν θέλετε. Το μόνο που δεν θα κάνετε και είμαι σίγουρος για αυτό, είναι ότι δεν πρόκειται να μου απαντήσετε με άρθρα μέσω της εφημερίδας, γιατί πολύ απλά δεν είστε ικανοί να το κάνετε.
Με πραγματικό όμως ονοματεπώνυμο δεν ξέρω κατά πόσο πλέον θα βάλλω κατά του δημάρχου ή κατά εσάς…
Αν θέλετε να μου κάνετε αγωγή και θίγεστε από το σημερινό άρθρο μην ασχοληθείτε με τον κύριο Φράγκο, κάνετε απευθείας μήνυση χωρίς να ρωτήσετε τον συγκεκριμένο κύριο. Να ξέρετε ότι θα πάρω πλήρως την ευθύνη και θα αποκαλυφθώ πριν την ώρα μου (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009). Θα αποκαλυφθώ όμως μόνο αν υπάρχει επίσημο έγγραφο από τον μηνυτή ή από το κόμμα που θα ζητάει την ταυτότητά μου. Κύριοι εδώ δεν παίζουμε. Αν θέλετε να παίξετε πηγαίνετε στον παιδότοπο!!!
Χαίρομαι που μέσα από την στήλη αυτή επικοινώνησα μαζί σας, ανταλλάξαμε απόψεις μέσω e mail και είχαμε συγκρούσεις. Είναι υγεία ο διάλογος και είναι υγεία ο διάλογος μέσα από τον Τύπο.
Εις το επανιδείν λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι με το πραγματικό μου όνομα και με ποιο καυτά άρθρα τα οποία θα υπογράφονται ως εξής: ΟΝΟΜΑ – ΕΠΙΘΕΤΟ – ΝΕΡΩΝΑΣ και στο τέλος ο αριθμός της δημοσιογραφικής μου ταυτότητας.

Εις το επανιδείν
«ΝΕΡΩΝΑΣ»
neronas14@yahoo.com

Business Show 2008

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 9 Νοεμβρίου, στο Αγρίνιο το διήμερο Business show 2008, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.Α.ΕΠ), υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, με θέμα «Σύγχρονοι δρόμοι ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας».
Χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο, επισκέφθηκαν τα περίπτερα της έκθεσης και παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Νέοι Δρόμοι ανάπτυξης της Αιτωλοακαρνανίας».
Το συνέδριο, με μήνυμά τους, χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, με τις εμπεριστατωμένες ομιλίες, του εκπροσώπου της κυβέρνησης Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπύρου Ευσταθόπουλου, του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιου Σώκου, του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού του Διευθύνοντος Συμβούλου της Akarport S.A.- Εμπορικό Λιμάνι Αστακού κ. Βασίλη Κούτση και του κ. Γιώργου Παπαναστασίου προέδρου του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, αναπτύχθηκαν οι προοπτικές και σηματοδοτήθηκαν οι Νέοι Δρόμοι Ανάπτυξης της Αιτωλοακαρνανίας.
Περισσότεροι δε από 50 ομιλητές ανέπτυξαν 14 διαφορετικές ενότητες σε παράλληλες συνεδρίες στις δύο συνεδριακές αίθουσες του ξενοδοχείου IMPERIAL, που ήταν ως επί το πλείστον κατάμεστες από κόσμο.
Μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν στο συνέδριο και μίλησαν οι κ.κ.: Ελευθέριος Σταυρόπουλος Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Χρίστος Βερελής Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Ευάγγελος Αργύρης Βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην υπουργός Γεωργίας, Νατάσσα Ράγιου Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας, Δημήτριος Τσαμπούλας Πρόεδρος ΟΑΣΑ και Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιάσων Στράτος πρώην Πρόεδρος ΣΕΒ, Αλέξανδρος Βέλιος Δημοσιογράφος, Τάσος «Ιαβέρης» οδηγός Αγώνων αυτοκινήτου, Βασίλης Αβαρκιώτης Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Ευάγγελος Πολίτης Πρόεδρος ΤΕΙ Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Μπόκας Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλης Γιόγακας Νομάρχης Θεσπρωτίας, Κωνσταντίνος Κοντογεώργος Νομάρχης Ευρυτανίας, Γιώργος Περδικάρης Εκπρόσωπος της εταιρίας Νέα Οδός ΑΕ, Γιάννης Αναγνωστόπουλος Δήμαρχος Μεσολογγίου, Απόστολος Κοιμήσης Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Νίκος Κούμπιος Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου, Σωκράτης Κορδάτος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ι. ΚΟΡΔΑΤΟΣ ΑΒΕΕ, Ισαβέλλα Γιδαράκου Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Θωμάς Κουτσουπιάς Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Αγρινίου, Πάνος Ζωγράφος Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπάκτου, Ηλίας Βλάχος, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Στέφανος Δήμος Διευθυντής πωλήσεων Mercedes-Benz, Γιάννης Φρέρης, υπεύθυνος Επικοινωνίας της Γέφυρα ΑΕ και μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», οι επιχειρηματίες κ.κ. Βασίλης Ζέλιος, Όθων Στάχτιαρης, Σωτήρης Μούρκας.

Το αποκορύφωμα των εργασιών του 2ήμερου συνεδρίου ήταν η συνεδρία με τρεις διακεκριμένους ομιλητές, τον κ. Χρίστο Βερελή βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, τον κ. Γιάννη Στουρνάρα καθηγητή και πρώην πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας τον κ. Ξενοφώντα Βεργίνη πρ. βουλευτή Λευκάδας και τον δημοσιογράφο κ. Αλέξανδρο Βέλιο, οι οποίοι συζήτησαν για την Παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, τις επιπτώσεις και παρουσίασαν προτάσεις διεξόδου.
Το Business Show επίσης επισκέφτηκαν και παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 φοιτητές του ΤΕΙ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου, οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο. Σε ειδική δε συνεδρία, απόφοιτοι των σχολών του ΤΕΙ Μεσολογγίου, με τη συμμετοχή του προέδρου τους κ. Βαγγέλη Πολίτη, μίλησαν για τις επαγγελματικές τους εμπειρίες και ανέλυσαν τις δυνατότητες απασχόλησης και καριέρας που παρουσιάζει η αγορά.
Στον εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Imperial βρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτείας, των κομμάτων, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζικά στελέχη, καθηγητές Πανεπιστημίων, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες, επαγγελματίες και δημοσιογράφοι.
Στο εκθεσιακό χώρο του Business Show οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πολλά υποσχόμενη νέα αλλά και την παλιά γενιά των δυναμικά αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νομό, ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες, μίλησαν με επιχειρηματίες και δοκίμασαν τοπικά προϊόντα από καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους δραστήριους Γυναικείους Συνεταιρισμούς Ναυπάκτου και Θέρμου. Ταυτόχρονα θαύμασαν τα μοντέλα της Yamaha, οδήγησαν τη νέα πολυτελή GLK της Mercedes-Benz και γνώρισαν από κοντά και έλαβαν αυτόγραφα από τον μεγάλο έλληνα οδηγό αγώνων Τάσο «Ιαβέρη».
Εντυπωσιακή ήταν επίσης η συμμετοχή στην έκθεση των τιμώμενων νομών της Ευρυτανίας και της Θεσπρωτίας, οι νομάρχες των οποίων, συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου και παρουσίασαν τις θέσεις τους και τις προοπτικές των νομών τους.

Απονομή ετήσιων επιχειρηματικών βραβείων
Το Business Show ολοκληρώθηκε με την απονομή των ετήσιων επιχειρηματικών βραβείων του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.
Τα Βραβεία του 2008 απενεμήθησαν:
1. Στην εταιρεία Ι. Κορδάτος ΑΒΕΕ, στη μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας και εξαγωγών βρώσιμης ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία και μια από τις 4 μεγαλύτερες της χώρας μας, για την εξαγωγική της δραστηριότητα. Το Βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Σωκράτης Κορδάτος.
2. Στις τρεις αρχαιότερες επιχειρήσεις του νομού, έτσι όπως είναι καταγεγραμμένες στο μητρώο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για την αδιάλειπτη λειτουργία τους, οι οποίες είναι: Το κατάστημα υποδημάτων Δανάη Σωτηροπούλου (από το 1897), τα Καφεκοπτεία Αγγελόπουλου (από το 1913) και στην εταιρία Ξυλουργική Σκαβάρας Α.Ε. (από το 1918)
3. Στην εταιρία Γέφυρα ΑΕ, για τα προγράμματα και τη σημαντική προσφορά Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Εκθέτες, επιχειρήσεις φορείς και επισκέπτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρώτη μεγάλη οργάνωση που πραγματοποιείται στο νομό και ευχήθηκαν να επαναληφθεί σύντομα ένα αντίστοιχο ή ακόμη μεγαλύτερο πολυσυνέδριο και έκθεση. «Τόσο το συνέδριο, όσο και η έκθεση πέτυχαν τους στόχους τους» δήλωσε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Business Show 2008 κ. Παλαιοκώστας Χρήστος. «Η μεγάλη συμμετοχή εταιριών και των επιχειρηματιών, των εμπόρων, των στελεχών επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και μαζική συμμετοχή του κόσμου ιδιαίτερα νέων ανθρώπων και φοιτητών, σφράγισαν την επιτυχία του Business Show 2008 και μας δίνει τη βεβαιότητα ότι του χρόνου θα είναι η κορυφαία επιχειρηματική εκδήλωση της χρονιάς».

Να σημειωθεί πως τα πλήρη πρακτικά του συνεδρίου και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το συνέδριο και την έκθεση θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Business Show www.bshow.gr.